Sunday, June 27, 2010

Resipi Oreo Mc Flurry

grrrr~~~ punye la kempunan nak mkn oreo mc flurry hari ni, mcm ade baby lak dlm perut ni kekekeke...umah aii dgn mekdi ni, 25min baru sampai, OMG!!! sempat kebuluran kalo nk tunggu sampai, da la puasa hari ni...haaaa tibe2 dpt satu idea dlm kepala otak ni, wah2 macam ade pari-pari idea lak dtg...ngeee~~~ jom2 kite buat oreo mc flurry sindiri, lagi puas hati...dijamin HALAL n MASYUKKKK...lagipon hari ni xde mood nk tls entry pnjang2, so nana share resipi ciptaan sendiri ni....zassss~~~


tadaaaaa!!! cmni la rupanye bile dah siap...nyum nyum nyum~~~ sedap kot!!! kitorang makan ni kul 11 mlm sbb tunggu adik bongsu tdo dlu...kuikuikui~~~ bkn nk kedekut tp dia dah semakin menggemok la nyah...hohoho



ni bahan2 yg diperlukan...aiskrim vanilla, biskut oreo, and chocolate rice (semua ni blh dapatkn kat pasaraya)...opsss satu lagi glass kaca =)



mula2 hancurkan dulu biskut oreo ni...then masukkan biskut ni dlm blender skali dgn aiskrim n air batu sket...



masukkan aiskrim yg dah siap blender tadi dlm glass...taburkn sket biskut oreo atas aiskrim....haaaa menarik kn??? hehe...lepas tu taburkan chocolate rise atas aiskrim ni sbb nak kasi ade rase2 coklat sket...



haaa yang ni adik2 nana yg buat...sebok jugak dia nk buat hehe...tp sedap jugak tau makan dgn roti ni...selamat mencuba tau kawan2~



okey nk tdo dlu...gud nite olz...zzzZZZZZzzzzZZZzzzzZZZZzzzz~~~ kroh kroh krohhhh


Monday, June 21, 2010

justkhai???

ok last update entry hari tu 16 jun...today da 22 jun, so da 6 hari x hapdate ini belog kekekeke almaklumlah aii sedang syok honeymoon ni, mane ade masa nk tulis blog...awl julai ni dah nak balik uniten so lebih baik habiskan masa kat umah ni dgn menternak lemak n buat tahi mata...nnti da buka sem n stat stdy, cnfirm lemak2 yg diternak ni akan terbakar balik hehe...

ok la nk cite ni...tadi kn lepas melantak dua biji durian *nyum nyum* nana pegi la cimb bank utk buat autodebit...nana baru beli insuran yg PRULADY plan dari PRUDENTIAL so kena settlekn autodebit form tu cepat2 (budak2 kalo tak paham abaikn je la nana cakap ape ni haha) ok2 tengah syok isi form ni, tibe2 ade sorang mamat ni dtg kat sblh duk cari2 borang...muda lagi budaknye, tua sket dari nana je kot, ade lusung pipit kat pipi, erkk chumell **alamak kang ade lak yg marah nnti** tibe2 dia tego smbil sengeh2 "justkhai"...aik nana da mula blur ni, asal lak dia sebut justkhai??? nana pn tny dia balik, okey ni dialog kitorang



nana : justkhai blogger tu ke??? kenal ek??? ke u ni justkhai???

lesung pipit : (smbil garu2 kepala) i sebut "justcome" la cik adik, datang mane pulak "justkhai" ni??? justkhai tu sape, bf ke???

nana : (haha nana nk tergelak da ni) tapi ape yg "justcome" nye??? tak paham la

lesung pipit : tu nama your dad tu (dia tunjuk kat borang yg nana tgh isi)




ok nana dah tangkap dia cakap ape, oooo skodeng aii rupanye mamat ni...cetz hampeh punye si lesung pipit ni, dia kutuk nama abah aii rupanye...dush dush dush!!! kasi tumbuk kat pipi...nama abah nana "jasmari" unik kan nama abah??? hehe...so mamat ganu ni tadi terlebih kera aktif lak jadikan "justcome"...

jas = just
mari = come

woit2 agak2 la nk kutuk abah aii pon...grrrrr nana pn trus duduk tunggu nombor giliran...malas aii layan org cmtu nyah...

btw tak lambat lagi kot nk wish "SELAMAT HARI BAPA"

Thursday, June 3, 2010

TIPS : memikat hati isteri

hehehehe ape hal la yu ni nana, tak kawen lagi pn sebok2 nk kasi tips utk pikat hati bini...well aii ni kn perempuan soooo aii paham sgt la hati naluri wanita yg lembut bak sutera, yg rapuh bak ranting kayu, yg cair bak air batu dan yg mudah larut mcm gula2 kapas ngaaaaaaaaaaaaaa~~~ ekceli story ni melalui pembacaan, keadaan sekeliling dan juga pengalaman yg dilihat melalui mata kaca aii (nana kn rabun hehehe)....so nk share la sket petua2 bagi suami yg nk tegur isteri tp dgn kata2 yg TIDAK menyakitkan org rumah anda...jom apply ye wahai suami2 yg soleh...yg blm jadi suami lg n bakal jd suami pn blh baca...hihihihi



SITUASI : anda nmpk isteri anda makin gemok

SUAMI : " sayang....abg suka la tgk syg pakai baju yg ni (sila tunjukkn baju dia yg lame2) sbb nmpk sexy la, geram abg tau!!! sayang sayangggg nak tak every weekend teman abg jogging or main badminton? perut abg mcm dah makin besar je walaupn tak besar sgt"





SITUASI : masakan yg isteri anda masak sgt masin/manis

SUAMI : " abg suke semua yg syg masak tau, sedap2 dan cukup rasa semuanye!!! tapi kn syg, doktor cakap abg takleh mkn benda masin n manis dah lepas ni sbb takot kna kencing manis dan darah tinggi...apa kata kn lps ni kalo syg masak, kurangkn sket garam n gula, takpe la kalo syg rase kurang masin n manis sket pn jnji abg makan kn??? demi kesihatan abg, syg sanggup kn same2 mkn masakan yg tawar sket??? "




SITUASI : mulut isteri anda berbau

SUAMI : "sayang...abg rse mcm nk beli listerine la sbb abg tak confident nk bercakap dgn client bile lps makan...tapi kalo abg ade dkt rumah, nak tak tiap2 kali lps mkn kite same2 gosok gigi dlm toilet...sweet kn syg??? blh abg usik2 syg dlm toilet nnti (buat muka nakal)"




SITUASI : badan isteri anda baunye kurang enak (sbb tak pakai deoderant kot)

SUAMI : " kwn abg ade jual sabun utk hilangkn bau bdn, abg ingt nk try la....jom syg kite habiskn je sabun yg dh ade dlm toilet tu then kite pakai sabun yg blh hilangkn bau badan...takpe la badan takde bau pn, kite try je la nk tak??? smbil2 tu blh tolong bisnes kwn abg tu (padahal beli kat farmasi je)"




SITUASI : isteri anda kalo bercakap tu sebatu org blh denga suara dia

SUAMI : " ish cuba syg tgk perempuan tu, cakap punye la kuat kn??? tak malu ke ha dia tu cakap kuat2 cmtu??? kalo dia tak malu pon tp msti suami dia malu kn syg??? nsb baik la isteri abg yg comel ni cakap lemah lembut je dan perlahan pulak tu (harap2 la dia paham)"




SITUASI : isteri anda malas kemas rumah

SUAMI : "syg nk rumah besar tak??? tapi kalo dah duduk rumah besar n selesa, syg kna la pndai jaga rumah tau...hias cantik2 n rajin2 kemas sbb membazir la kn kalo abg beli rumah baru tp dalam nmpk mcm buruk...abg rase tenang la kalo balik2 rumah je nmpk rumah kite ni bersih...nk manje2 dgn syg pn abg rse syok je"




heeeeeee tu je la kot nk share...if rase blh amalkn, buat la k....if rase tak sesuai, jgn la ikot ye wahai cik abg...kuikuikui....

**peace**

Tuesday, June 1, 2010

TIPS : hilangkan jerawat degil di muka

kisah benar ni kawan2, tolong la percaya yer...dulu kn masa umo i 18thn (mula2 jejakkn kaki kat university) tiba2 jerawat batu naik kat muka...huwaaaaaaaaa hanya Allah je la yg tahu cmne perasaan i time tu...tension, geram, malu, kurang keyakinan, sume la ade!!! bukan sebarang jerawat sbb siap nanah hijau lg n seluruh muka lak tu....org cakap sbb hormon, ye ke??? (aii ni gatal sgt ke sampai hormon blh berubah lalala~~) ok entry ni juz nk share cmne i blh ilangkn semua jerawat tu...muka i skrg ni xde la halus mulus mcm kulit baby tu tp licin la jugak kekekekeke **opss terperasan lak** i bersyukur okey walaupun amek masa hampir setahun nk baik....mcm2 produk n facial treatment i try, last2 amalkn cara ni baru baik...jom usha ape yg nana buat nk kasi jerawat batu nanah tu ilang tanpa tinggalkn parut...



langkah 1 : cuci muka dgn pencuci yg ada kandungan Triclosan (i pilih OXY ACNE WASH)



langkah 2 : pakai toner (yg ni i pakai enfuselle, slh satu product shaklee)

langkah 3 : tuam jerawat tu dgn air suam yg bercampur garam (esk insya'Allah nanah tu keluar sndiri)

langkah 4 : sapu jerawat dgn krim jerawat yg ada kndungan benzoyl peroxide (ni i pakai OXY10)


langkah 5 : sblm tdo make sure cuci muka bersih2 then pakai night cream yg tak berminyak (i pakai OLAY night cream)

langkah 6 : bgn tdo ulang langkah 1 smpai 4...pagi2 pakai cream yg nilai spf dia tinggi n jgn pakai sunblock yg melekit or berminyak (i pilih OLAY total effect)

langkah 7 : makan supplement tambahan mcm vitamin C n vitamin E (i pilih shaklee) n minuman kesihatan (i pilih kinohimitsu uv bright n inner shine prune)





langkah 8 : jgn banyakkn mekap kat muka sbb chemical dlm kosmetik blh buat jerawat jd makin truk...so sabar la skjap sementara jerawat tu nk baik k


kalo korang (sape2 yg ade jerawat batu la) follow steps tu semua, insya'Allah jerawat yg degil tu akan hilang...TAPI, SEMUA PRODUCT TU HANYA CONTOH YG I PAKAI, TAK KESAH LA PRODUCT APA PON ASALKN SESUAI DGN KULIT U OLS OKEY...selamat mencuba =)

p/s : JANGAN sesekali picit jerawat dgn jari!!! tolong la tahan sket nafsu tu heeee~~~

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

Saturday, May 29, 2010

mama MARAH kakak berBLOGGING

mama masuk bilik kakak
mama usap2 kepala kakak smbil mengeluh
mama tanya knp kakak ni kusyuk sgt tulis blog
kakak sengeh2 je tanpa hiraukan sgt mama

mama pndang kakak
mama cakap lembut2 kat telinga kakak
mama cakap kakak dah berubah
kakak jadi semakin lalai
mama tengok kakak slalu lambatkan solat
kakak tibe-tibe pandang mama dgn sayu
kakak akui, sejak aktif tulis blog
kakak memang abaikan solat

mama tengok2 keadaan bilik kakak
banyak kertas2 dan kerja2 yang tertangguh
mama cakap kakak bukan macam tu dulu
kakak tak sepatutnye bawa balik kerja dekat rumah
mama tengok kakak slalu je ade depan laptop
tapi rupa-rupanya kakak sibuk tulis entry

mama bersuara lagi
mama tanya kenapa rumah kakak sepah sangat
baju pon kena hantar kat dobi
takde masa sangat ke kakak???
kakak hanya mampu pandang lantai
kakak sedar kakak tak pandai nk bahagikan masa
untuk berblogging dan utk uruskan rumah

tiba2 mama dengar suara anak kakak menangis
mama pasti mesti suami kakak yg tengah jaga Dania
mama pesan kat kakak supaya bagi lebih perhatin kat Dania
bagi susu badan kakak sendiri
jangan suap Dania dgn susu lembu
kakak baru teringat minggu ni kakak tak bagi Dania susu badan
kakak lupe sebab kusyuk sangat buat blogwalking

mama geleng2 kepala lagi
mama tanya kenapa kakak dah tak memasak
kenapa kakak biarkan suami makan kat luar
kakak tak takot ke kalau suami kakak cari org lain?
kakak tibe2 menagis
ya, kakak sedar kakak dah abaikan tanggungjawab
sebagai seorang isteri dan ibu
semuanya gara2 kakak terlalu taksub
untuk mengejar pendapatan pasif yg tak seberapa melalui blog

mama nasihatkn kakak dengan penuh kasih sayang
mama cakap tak salah kalau kakak nk share ilmu
dan juga nak dapatkn ilmu melalui blog
tapi kakak kena ingt tanggungjawab kakak besar
sebagai seorang muslim, seorang isteri, seorang anak, dan seorang ibu
kakak kena pandai seimbangkan dalam semua perkara
jangan terlalu asyik dan lalai dgn dunia blogging
sampai kakak lupa siapa diri kakak sebenarnye
bahagikan masa kakak sebaiknye
supaya kakak tak sisihkan suami, anak2 dan keluarga
mama yakin kakak masih boleh hasilkan entry tiap2 hari
kalau kakak tahu hala tuju kakak

kakak menangis teresak-esak
kakak peluk mama kuat-kuat
kakak sedar dan insaf
ya! lepas ni kakak takkan leka lagi
kakak akan ingat pesan mama
kakak akan utamakan mana yg lebih penting dulu
kakak cepat2 turun tangga
dapatkan suami dan Dania

Monday, May 24, 2010

dunia blogging mcm perang saudara??

huhu tibe2 rase nk membebel n serius lak tengah hari yg panas ni...bkn ape, sejak nana join balik GB akir bln 4 baru2 ni, macam2 jenis blogger yg nana jumpe....kadang2 tak paham kenapa jadi cmtu...huhuhu jadi cmne tu cik nana??? tp sblm tu nk bgtau entry ni xde kena mengena dgn sape2 pn n takde niat nk tuding jari kat sape2...juz ni pendapat dari mata n hati nana okey =) if ade yg terasa nnti, nana mohon maaf terlebih dahulu...


nana tak paham knp ade blogger2 yg suke hentam menghentam antara satu sama lain...menyuarakn pendapat tak salah tp ade baiknye jaga hati org kn jgn direct sgt ayat tu kalo nk sound pn...contohnye kalo kite tak suke penulisan dorang, nana rase better senyap je n jgn masuk dah blog org tu...tak perlu la kot nk kutuk2 antara satu sama lain, mcm nk kumpul musuh lak...kalo da rase mmg nk komen jugak, bg la komen yg membina bkn komen yg menjatuhkan org lain...tak dpt nk nafikan la mmg ade sesetengan blogger yg entry dia tu menghina n menusuk hati pihak lain tp kite sebagai pembaca jgn nak tambahkn lagi api yg tgh membara....apa kata cetuskan satu minda or idea bernas yg boleh buat org ramai berfikir balik....


ni pasal entry sampah lak...nana tak brp suke if ade blogger cakap yg blog someone tu mcm sampah...bile nana baca kat blog org tu, nana jadi kesian lak....rasanya tak payah la nk mention blog org tu sampah ke ape coz blog awak tu bagus sgt ke kn??? tiap2 kali nana masuk blog org kan, even nana tgk satu baris ayat je or even 1 gmba je or even kata2 yg mcm budak2 or even ayat yg susah nana nk paham, nana tak pernah nk anggap tu entry or blog sampah....sbb ape??? sbb nye nana yakin walaupun x byk ilmu yg nana dpt kat situ tp mesti akan ade jugak some point of view yg nana akn dpt....who knows rite??? lagipun ade org yg suke cara penulisan kite n ada jugak yg tak suke cara penulisan kite tu...so, tepuk dada tny selera sndiri la (^_^)


ni pulak pasal blogger yg rase blog dia tu hebat...sampaikan sibok nk komen2 blog org lain yg kononnye entry ni lapuk la, entry ni bosan la, entry ni da biase tgk or denga la, eii mcm2 la....bg nana setiap blog tu adalah hak milik sendiri....terpulang la kpd blogger tu nk isi ape dlm blog dia....setiap blogger ada cara dan kretiviti mereka sndiri, so tak perlu la rasanye kite nk pndang rendah di atas setiap penulisan blogger lain...jgn rase diri kite tu otai sgt yg konon2 nye entry yg kite buat tu sgt2 la bagussss...tak salah rasanye nk share ilmu walaupun ilmu tu sekecik zarah or kuman, juz bagi la support sket kat newbie...


pasal follower pn nk jadikan isu ke??? adoiii~ byk nana baca dlm blog org lain n jugak forum pasal follower ni...ade yg tls "follower ramai x menjamin pendapatan pn"....ade gak yg tls "perlu ke lps follow org, kite mintk org tu follow kite blk?"....dan ade jugak yg ckp "penting ke follower ramai?"...hurm bagi nana ni xyah la nk jadikn isu...tak kesah la ade follower ramai ke tak, janji kite hepi dgn blog kite sudah la....nana mmg tak pernh tls kt shoutbox org lain "jom follow i balik" tp siyes nana langsung tak cepat melatah bile ade org tls kt shoutbox nana "i follow u, nnti u follow i blk ye"....for me, ape slhnye follow org tu balik, it's not a big deal kite suke or tak blog org tu...ssh ape, follow je la kn?? kalo blog yg kite suke, of coz la kite akn letak kat blog list kite kn??? nana mmg lngsung xde masalah nk follow balik blog org tu, kiranye juz as my appreciation they follow my blog =) tengs guys!!


ni satu lg isu yg nana denga, GLAMOR....ntah la, nana pn tak paham sgt glamor maksud dorang tu cmne...glamor sbb dikenali org ramai or glamor dgn cara penulisan or glamor sbb dia buat perangai???? ntah la labu~~ juz teringat ade forum kat GB yg tls "cmne nk jadi glamor" nana pon tak sure la sejauh mane pentingnye glamor ni dlm dunia blogging...DUIT maybe??? dlm forum tu ada mcm2 pendapat....melalui kata2 dlm komen tu, nana dpt tangkap ade yg iri hati n rase tak puas hati (hurmm tapi tak tahu la kot2 nana je yg salah tafsir)....ade jugak yg tls "aku tak kejar glamor" tapi kalo kejar ranking alexa tu tak kire kejar glamor gak ke walaupun bnda tu tak nmpk??? (ok bab2 alexa ni nana tak nk ckp byk coz nana tak arif lagi apekebende nye alexa ni)...lagi satu kan, bagi nana kalo org yg anjurkan contest or ape2 je la yg mintak letak banner or header dia kat setiap entry peserta, tu bkn ke secara tidak langsung dia pn nk glamor??? sbb tu suruh letak header dia bg org tgk and of coz la benda tu akn spread kn??? well, ramai je ckp xnk glamor hakikatnye kalo da glamor tu msti syok kn??? lalala~~


ni satu lagi yg nana jumpe, suke kutuk blog org lain....nak pendekkan crita, benda ni terjadi kat blog kwn nana....ye la, dia tu ske sgt ulas2 berita nak2 berita yg hot, yg mmg org da dngr or baca dulu....then ade la sorang hamba Allah ni komen kat blog dia "eleh stakat tiap2 hari nk ulas berita, aku boleh baca sndiri dkt surat kabar or utusan online la" uiks bagi nana ayat tu sgt pedas....tak salah rasanye nk ulas berita dr surat khabar kn??? bkn ke tiap2 org ade sudut pandangan yg berbeza???? hurmmm~~ lagi satu yg nana ingt, nana pernah masuk blog budak ni yg dia cerita pasal breast berkulat tp ade la sorang makcik ni komen bawah entry dia tu "dik, ni cerita kuno la, update la sket"...nana yg baca ni tibe2 rase nk marah lak makcik tu....hello, awak tu da tua, dia tu budak2 lagi maybe lambat sket smpai info2 yg cmtu sampai kat dia....huhuhu~~~



ok la kalo ikot pnjang lagi nk tls tp nana tahu org bkn suke membaca pn kan...kpd yg habis baca, nana ucapkan terima kasih byk2....juz utk peringatan kat diri sendiri n blogger2 lain, plzzz la RESPECT EACH OTHER....jgn suke PANDANG LEKEH kat blogger lain apatah lg blogger yg baru je nk berjinak2 dlm dunia blogging ni.....bagilah PENDAPAT YG BERNAS dan ILMU YG BERGUNA yg blh dikongsi bersama, bukan suke menyucuk2~~ skali lg nana nk ingtkn, entry ni hanya pendapat nana melalui pemerhatian n pembacaan nana....kalo ade yg tak suke or terasa mintak ampuan byk2...bak kata pepatah "siapa mkn cili dia terasa pedasnye"..........

**peace**






Tuesday, May 11, 2010

resipi puding cocktail (nyum nyum~~)

hari ni nana moooooody sangat2 tau...bkn sbb gado dgn cik abg or housemate tp tgh *tut tut*....kikiki paham ke tak *tut tut* tu ape??? haaaa kalo tak paham tu, buat2 paham la ye...bkn moody nk marah org, tp moody sbb duk tahan sakit perut ni adoiiiii~~~ sampai ble la nk baik, tiap2 bln cmni huk huk huk.....rase mcm nk pengsan pn ade td (eh, bkn da pengsan ke td? )....niat asalnye nk masak spageti kul 3 tapi duk mengerang atas katil lak smpai la kul 5.30....sbb ape ek nana rajin sgt nk masak memasak hari ni??? teka cpt, siapa dpt jwb hadiahnye ialah candle date dinner dgn cik nana hahahaha.....jeng jeng jeng....actly nana nk masak utk buah hati sbb hari ni bufday dia...saje la nk suh dia rasa air tgn aii ni yg suke pakai losyen kahkahkah...ok la, actly mlm tadi nana da siapkn satu menu iaitu agar-agar cocktail...mcm tau2 lak kn hari ni nk sakit perut? nsb baik agar2 ni dah siapkn mlm td so ringan la sket beban aii hari ni...resipi ni sgt simple n msti ramai yg tahu buat...jom layan je la~~~~



ni la rupa agar2 nye ble da siap...nampak sedap kn??? eh2 bkn nmpk je sedap tp mmg soodap~~ ewww puji diri sndiri nmpk *menyampah*





ni la bahan2 yg diperlukan....gula, fruit cocktail, agar2, dan susu cair (ni utk 20 org mkn)


  1. masak agar2 smpai cair (air tu agak2 la jgn smpai agar2 tu keras lak ble siap nnti)
  2. masukkn satu tin susu cair
  3. masukkan gula secukup rasa (aii x suke garam, sape2 nk letak garam pn blh ikut citarasa masing2 la ye)
  4. masukkan fruit cocktail dan kacau sehingga mendidih mcm dlm pic kt bawah ni ha
  5. lastly, tuang dlm bekas then sejukkan dlm peti (hias la sket atas agar2 tu dgn buah2)
~~~~~~~~~~SIAP~~~~~~~~~

Saturday, May 8, 2010

tahniah ROHANI YUSOF krn anda IBU MITHALI

ibu mithali ibu yg sejati,

kasih sayangmu kasih yg suci,

pengorbanan mu disanjung tinggi,

hanya namamu di sanubari.



huwaaaaaaaaaaa rase sedih lak hari ibu ni...teringat UMI kt terengganu, nana nk balik umah huk3...ROHANI YUSOF ialah UMI nana yg terrrrrsayang terrrrrrcinta...ble tgk pic UMI tu, caye tak yg UMI dah melahirkan 9 ORANG ANAK??? body maintain yuu, kalah anak dara...sape nk tips langsing silalah contact pn.rohani yer hehe...tahun ni umo UMI dah masuk 50 tahun, ABAH lak dh 56 thn (saje nk selitkn nama ABAH skali, kang kecik hati ABAH kalo baca entry ni xde nama dia hihik) nana anak sulung, blh bayangkn tak nana ade LAPAN org adik lagi kat bawah hahaha ramai kn??? ape2 pn, nana seorg kakak yg baik, lalalala~~~ hamboi2 angkat bakul nampak!!! actly best sgt2 ade adik beradik ramai, nak2 adik nana ramai pmpuan, sorg je lelaki tu pn yg bongsu...hehe msti korang terkezut kn??? thanks UMI sbb lahirkn anak yg ramai, buat keluarga kite meriah sgt sgt sgt and thanks UMI sbb lahirkn anak2 yg cun kahkahkahkah gurau je oke~~~

UMI nana ni seorg yg kelakar, garang (opss~~), and very workaholic, weekend pn sebok UMI nk masuk ofis...kalo tak pegi ofis pn, sibuk UMI pegi semai bunga kat kebun bunga dia tu...nasib baik la ABAH aii ni spoting moting, so tak kesah UMI nk buat ape asalkn tak abaikn tanggungjwb sbg seorang isteri dan ibu...UMI slalu pesan kt anak2, lps subuh jgn tdo sbb nanti rezki x masuk (tp nana ske tdo lps subuh), rajin2 la buat solat duha sbb solat duha membuka pintu rezki kite, rajin2 la baca quran supaya kite tak leka dgn nikmat dunia yg sementara ni, dan jadilah ank yg solehah (huk2 sebak lak rse ble teringat yg ni)...

UMI seorg business women, waktu keje dia sgt flexible...pagi2 sblm pegi keje UMI akn siapkn masak dlu then lps zohor baru dia pegi keje...lagi2 bile ABAH dh pencen skrg ni, lagi la byk UMI habiskan masa duk umah...pegi ofis pn jarang2, boss la katakan ngeh3~~~korang tgk balik pic UMI tu, ramai org cakap muka nana ni muka fotostat UMI hahaha msti nana tua2 nnti mcm UMI kn???



UMI.....pengorbanan umi sgt besar


duit berjuta2 pun nana tak dpt beli pengorbanan UMI tu


nana janji akan jaga UMI sampai akhir hayat UMI


nana sayang sangat kt UMI


hasrat UMI nk tgk nana ade ijazah kejuruteraan hampir tercapai


walaupun pada mulanya nana membantah


tp UMI ckp, ijazah tu nnti sgt berguna utk jd usahawan berjaya mcm UMI


sekarang baru nana nampak kata2 UMI tu dlu


UMI mmg bijak merancang masa depan anak2


UMI da berjaya didik semua anak2 UMI ke menara gading


penat lelah UMI slama ni takkan nana sia-siakan


tiap2 hari adalah hari ibu bagi nana


tapi hari ni sgt special sbb satu dunia smbut


SELAMAT HARI IBU BUAT UMI KU SAYANG


nana doakan UMI sentiasa dimurahkn rezki


dipanjangkn umur, diberikan kesihatan


dan bahagia di dunia akhirat AMIN~~





masa tulis entry ni, tibe2 nana teringat pengalaman hari ibu last year...nana kt uniten masa tu, tp tiap2 kali hari ibu tepat je kul 12, msti nana cpt2 call UMI sbb nk jadi anak yg 1st wish utk UMI...anak2 UMI kn ramai, so semua berebut2 nk jadi org pertama wish hahaha...usah kata hari ibu, birthday UMI pn cmtu...tp last year nana kecewa sbb nana call je, bunyi tet tet...line busy sah ade adik nana yg dapat dulu!!!!!!!! ok nana pn call la for the 2nd time, fuhhh lega dpt! nana dgn exitednye cakap "UMI, hepi mUthers' day" UMI pn gelak terbahak2...UMI cakap kalo ye pn nk wish, slow2 la jgn duk gelabah ayam sgt smpai mOthers pn blh jd mUthers....cehhh nk speaking la kunun aii ni last2 dapat malu yu~~~ kikikiki

ok la, kpd sesiapa yg masih dikurniakan ibu, jagalah ibu anda selagi hayatnya ada...SYURGA ITU TERLETAK DI BAWAH TAPAK KAKI IBU....hormatilah dan sayangilah ibu anda kerana tanpa ibu, siapalah kita di dunia ni...jgn sesekali menderhakai dan membenci ibu yg telah mengandungkn anda selama 9 bulan...kucuplah tangan dan dahi ibu anda dan berikanlah ibu anda layanan yg baik...kepada wanita yg belum berkahwin, ingtlah bahawa anda juga akn menjadi seorang ibu suatu hati nnti insya'Allah~~~

~ SELAMAT HARI IBU ~

Sunday, April 25, 2010

strawberi + mango yogurt jus...buat sndiri jerr sedap~~~

sejak chatbox kt gb da xde sejak siang td, nana mati kutu xtau nk buat pe....xleh nk melalak kt situ ** eh pernah ke nana melalak??? ** lalalalalala~~~ OK da seminggu nana kt uniten ni dgn menternak lemak n buat tahi mata je...nana dtg uniten ni juz utk siapkn projek, so x byk keje n xde benda sgt nk stdy...pusing ke hulu ke hilir dlm umah ni, kejap2 pegi dapur, kejap2 pegi ruang tamu, kejap2 masuk bilik....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa boleh bayangkn betapa BOSANnye nana~~~ nk kua pegi jln2, rase mls sgt nk bersiap...lagipon cuaca tgh panas skrg ni, HITAM kulit aii nnti taw ngeeee~~~~ nana pun buka la ice box yg kecik toek (bhs trg ni kikikiki) then nmpk la ade buah strawberi n mempelam...haaaaa dpt satu idea!!! apa kata buat jus yugurt, sedap gak ni tgh tekak kering...jom intai resipi nana....zasssss~~~~



ni dia bhn2 yg diperlukan.....blender, air sejuk, gula, strawberi, mango, and yogurt



masukkn pelam yg telah dipotong, strawberi, yogurt, sedikit gula n air sejuk dlm blender



lps je blend, cmni la rupanya....masukkn dlm gelas kaca (nana duk kt uniten, so xde gelas kaca yg cantik, pakai mug sudaaaa kikikiki ).... letakkn strawberi sebagai hiasan...TRY it!!! sedappppppp~~~~

P/S : bagus tau minum jus buah byk2....nnti kulit jd cantik gebu licin....hihik...lgpun buah2 byk kandungan serat n baik utk kesihatan badan.....korang jugak blh try jus pelam+oren, pelam+epal hijau, nenas+tembikai....sume tu nana da try, mmg masyuk laaa~~~ selamat mencuba!

Thursday, April 22, 2010

TAG | khas buat KAK KUJIE - nk tgk rumah/bilik nana kn??? hehe...jom layan~

tadaaaa~ kali ni nana akn show off bilik nana atas permintaa kak jie...hehe...bilik nana xde lawa pon tp secara jujurnye nana mmg sgt2 la pembersih n pantang tgk sepah ni, serabut kepala aii taw *pengakuan yg blh buat org penyampah* ahh lantak la...nana sgt2 obses dgn bentuk LOVE n kaler PINK dats why la bilik nk kaler pink, cadar pn nk kaler pink, haaaa kalu u all nk tahu toilet dlm bilik nana ni pn tiles/jubin kaler pink tau kikikiki (nasib baik la umi melayan je kerenah anak2 dia)...


OK kasi tunjuk bilik yg kat RUMAH dulu...zasssss~



ni la tempat nana beradu kalo kt umah...nmpk tenang n best je kn kalo nk tdo??? sape2 tido kt katil ni confirm nk tdo lg kikikiki~ (tengah berangn tdo dgn sape kt sblh hahahaha opss~ terlebih sudaaa) tgk, kat cadar pn ade love2, terasa mcm sleeping beauty gitu....



ni la cara nana hias bilik...simple je tp cukup buat hati nana tenang n lena nk titon...hehehehe nana sgt2 pntang kalo org alihkn kedudukn barang2 dlm bilik ni, meaning to say kalo kedudukan pasu bunga tu senget sket je nana da jd serabut *cerewet kn* hohohohoho~



OK skrg jom layan apartment nana kt UNITEN...zassssss~


haaa...ni la bilik nana kt UNITEN...masih kekalkn PINK n LOVE...ohhh tidak mungkin ku dpt tdo tnpa melihat warna pink...ske tdo dgn bantal yg byk...hahahahaha tp pic ni xleh amek dr jarak jauh la coz ruang bilik ni sgt terhad...huhuhu


ni pulak ruang tamu, kt sini la nana n haousemate (3 org) slalu bergosip...sblh dia tu pulak (x brp nk nmpk sgt) tu la dapur kitorg, nampak sket je peti ais tu...bersih kn umah kitorg??? kikikiki~



jeng jeng jeng....ni pulak rak kasut nana.....sbb nana duk 2 bln je lg kt uniten ni, so nana bawak sket je kasut utk sem ni...kalo x, almari sblh pn nana bantai hahahahaha~





Psssss : kak jie, sekian saje utk pertunjukan bilik nana (malu aii~)...kikikiki