Tuesday, September 28, 2010

NANA kembali macam chipsmore...lalala~



hai ols...wah2 lame betol ai menyepi, last tulis blog 10 julai haritu...well, ai kan bz kalahkan PM bajet takde masa langsung nk update blog...kekekeke~ pagi ni tibe2 rase nk update blog coz umah ai TAKDE AIR...huwaaaaa boleh imagine tak cmne perut I ni tgh memulas-mulas tahan nak BER_K <---sila isikan tempat kosong....ewww mmg dasar pengotor u ni nyah! ekceli ni update express utk peminat2 ai di luar sane yg dah lme rindu dgn ai **bajet artis sekejap** padahal dah takde org jenguk blog u kot nana, jgn nk terlebih perasan okey! pape pon lps ni taktau la bile pulak nk update blog, dah takleh nk update slalu mcm dulu sbb "penyakit M" sedang menguasi diri ai, sob sob sob :( tolong doakan ai sembuh dr penyakit tu k...kikikikikiki~


ok la nk stop kat sini dlu....opssss oleh sbb raya sebulan, so nana nk amek kesempatan nk mintak maaf byk2 if ade terkasar bahasa, terlepas cakap, terrrrrmengumpat or ape2 je la yg sewaktu dengannye...pssst berat ai 56kg tau sejak raya ni...hahaha


ai sgt2 rindukan geng2 blogger especially adik ann, geng2 jahat (i'm still britney okey), geng2 yg slalu chat dgn ai dlu...huwaaaa miss them sooo much!




my fav pic of raya...a bit pale, but i like! kekeke




spaghetti in da making~ heeee

Saturday, July 10, 2010

study membataskn aktiviti berblogging

ececeh nana, mcm yu sorang je student kn??? hehehe...takde la, ekceli nana juz nk bagitau yg sem ni nana dah final sem and pastilah sangatttttttt bizi...hohoho tak dpt la nak update entry slalu mcm cuti baru2 ni, maybe seminggu skali or sebulan sekali or setahun skali baru dpt update kekekeke...

nana bkn mcm blogger2 lain pndai bahagi masa antara stdy n time nk tls blog...well ai ni kan otak tak berapa nk 'lancar' sgt so kena la stdy lebih sket lalalala~~~ poyo je kn??? padahal ramai lg blogger2 yg bijak pndai yg duk stdy kat oversea tuh update blog hari2, istiqomah dlm berblogging ni...ape2 pn, tu terpulangla pada setiap individu, yg PENTING nana ni TAK reti nk bahagikn masa dgn baik...**nk layan family lagi, buah hati lagi, lecturer lagi, kawan2 lagi** besar yu tanggungjawab aii hahahaha wekss!!!

ok la mls nk membebel...juz nk share something dgn korang peristiwa 03 JULAI baru2 ni...simple but really meaningful...biarlah gambar saje yg berbicara k (^_^)



Tuesday, June 29, 2010

comment TANPA baca entry

hai hai cak cak...entry kali ni mood *serius* sket....sket je bang, tak byk pon okey heeeee~~~ juz nak tahu ape ek perasaan u ols bile org komen entry u ols tapi dia tak baca pon sebenarnye entry tu??? meaning to say dia juz komen merapu or lari dr topic...erkkk tak paham ek nana cakap ape??? kihkihkih aii bagi contoh la senang...


> CONTOH 1

katakanlah tajuk entry korang bunyi dia macam ni "arghhh nikmatnye tengok org perempuan ni korek lubang" tup tup tup ade yg komen kat bawah tu "astargfirullahalazim...takde keje lain ke nk buat entry lucah cmni?" okey sedangkan org tu nk cerita pasal lubang hidung...ngeeee~~~ nk komen sgt kn tp tak kaji dulu isi2 dlm entry tuh....




> CONTOH 2

katakanlah ade org bercerita dlm entry dia cmni;

boy sakit tenat
tak lame lepas tu boy mati
mia sedih sangat2
mia tak sanggup kehilangan boy
last2 mia bunuh diri terjun bangunan
sbb sedih yg terlampau

then ade la org komen "ape la mia tu, takde akal ke??? org yg mati bunuh diri ni neraka la jawabnye"... ekceli penulis tu nk ceritakan pasal kucing dia yg nama boy & mia yg baru je mati...haaa ni la akibat kalo baca entry org separuh jln je...



> CONTOH 3

penulis tengah syok ni tulis pasal "nasi lemak" yg sangat sedap...tapi bile org tgk pic kat bawah ni

org pon tulis "mak oii besarnye nasi lemak minah ni...brp posen ni?" sedangkan penulis tu nk bagitahu "tadi i search cari gambar nasi lemak tp tibe2 lak pic ni keluar...maybe nk tunjuk lemak2 kat badan tu kot so i pon letak je la dlm entry ni hehehe" haaaaa dlm kes ni pulak org lebih tertarik nk komen pasal pic minah saleh ni sedangkan pic nasi lemak yg sebenar dah diletakkn kat atas...ternyata ORANG2 YANG KOMEN tu lebih menjerumus utk ulaskan perihal "nasi lemak" minah salleh ni rather than nasi lemak yg penulis tu makan...ni la akibatnye bile teruja tgk gambar yg pelik, langsung lupa cerita sebenar yg nak disampaikn...



heeeee~~~ okey la, tu je nana nk share sbb nana tgk kan ade jugak org yg komen tp tak tau jalan cerita or main point yg sebenar...niat nk komen tu da bagus tp kite akn rase lebih dihargai bile org yg kasi komen tu bg pendapat yg tepat dgn kehendak entry yg kite tulis...sometime komen2 org cmtu boleh menimbulkan kemarahan penulis sbb suka suki dia je kan nk kutuk or judge tanpa paham isi entry tersebut...


**ewwww tibe2 aii jadi skema mlm ni hahahaha**



main dengan orang gaji

best wooo main dgn org gaji...blh main cak-cak, blh main kejar-kejar, blh main sorok-sorok, blh main masak-masak, blh main dukung-dukung, main je la ape2 pon semua boleh bang~~~ ewww ape nana merapu ni??? otak da beku agaknye ngaaaaa~~~

ok la eckceli nana juz nk share key words ni...asal la ramai sgt duk search 'main dengan orang gaji' haihhh pelik bin ajaib betol la..ape la yg dorang cari agaknye ek??? ske ek layan benda2 tak senonoh gitu??? gerrrr sangap ke ape??? haaa ni mesti aim pic or video yg 'ehem2' kan kan kan??? okey la aii tak mo pikir negatif, ntah2 org search sbb nk buat research kot (research ape kejadah nye la kan???) ngeee~

tgk ni ha...last month saje ade 46...tak nampak ek??? sila click kat pic tu ek kalo nk tgk dgn lebih jelas hehehe....


ni pulak last week...ade 23 hits...ngaaa~~~ tak puas2 ek korang search benda alah ni???



yg this week ni pulak ade la 12 org...ouchh mcm reporter lak aii ni...haaaa lagi satu korang perasan tak ramai gak yg search "jalang", "perempuan jalang", "blog jalang" ??? jom2 kite jadi FBI jap siasat knp benda ni terjadi **bajet jadi ahli forensik jap**


1) kurang kasih sayang

aii syak kn, org2 cmni perlukan belaian dan perhatian la nyah...mesti dorang ni kurang kasih syg kn sbb tu duk cari alternatif lain...ish ish ish wahai para isteri, silalah layan suami anda sekarang **ade kaitan tak lalalala** eh2 suami pn kna layan isteri taw...


2) suke cuci mata

well, manusia ni kn ade yg notty so suke sgt la kan layan benda2 cmni...syok agaknye ek tgk minah2 indon tu beraksi??? ewwww~~~ layan je la kan hitam ke putih???


3) memang da dasar kuat nafsu

ish ish dgn org gaji pn jadi ek??? agaknye org2 ni da gersang kot...maka dgn melihat pic or video yg tak senonoh akan menaikkn nafsu dorang kot...ngeeeee aii agak2 je =P tp jgn jadi mcm nafsu binatang sudey.....


haaaa sape2 yg search keywords ni, nana taknak hampakan korang...nana dah google pic yg sesuai utk korang tatap...baikkk punye!!! jom layan same2...kikikikiki~~~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ok tak??? boleh puaskan nafsu korang tak??? hohoho belog aii bkn belog yg lucahhhhh okey...ape??? tak puas dgn pic ni??? ok layan yg bawah ni pulak...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

padan muka korang!!! suke sgt ek layan benda2 mcm gini...tuih tuih tuih~~~ cun kan orang gaji dlm pic ni???



Sunday, June 27, 2010

Resipi Oreo Mc Flurry

grrrr~~~ punye la kempunan nak mkn oreo mc flurry hari ni, mcm ade baby lak dlm perut ni kekekeke...umah aii dgn mekdi ni, 25min baru sampai, OMG!!! sempat kebuluran kalo nk tunggu sampai, da la puasa hari ni...haaaa tibe2 dpt satu idea dlm kepala otak ni, wah2 macam ade pari-pari idea lak dtg...ngeee~~~ jom2 kite buat oreo mc flurry sindiri, lagi puas hati...dijamin HALAL n MASYUKKKK...lagipon hari ni xde mood nk tls entry pnjang2, so nana share resipi ciptaan sendiri ni....zassss~~~


tadaaaaa!!! cmni la rupanye bile dah siap...nyum nyum nyum~~~ sedap kot!!! kitorang makan ni kul 11 mlm sbb tunggu adik bongsu tdo dlu...kuikuikui~~~ bkn nk kedekut tp dia dah semakin menggemok la nyah...hohoho



ni bahan2 yg diperlukan...aiskrim vanilla, biskut oreo, and chocolate rice (semua ni blh dapatkn kat pasaraya)...opsss satu lagi glass kaca =)



mula2 hancurkan dulu biskut oreo ni...then masukkan biskut ni dlm blender skali dgn aiskrim n air batu sket...



masukkan aiskrim yg dah siap blender tadi dlm glass...taburkn sket biskut oreo atas aiskrim....haaaa menarik kn??? hehe...lepas tu taburkan chocolate rise atas aiskrim ni sbb nak kasi ade rase2 coklat sket...



haaa yang ni adik2 nana yg buat...sebok jugak dia nk buat hehe...tp sedap jugak tau makan dgn roti ni...selamat mencuba tau kawan2~



okey nk tdo dlu...gud nite olz...zzzZZZZZzzzzZZZzzzzZZZZzzzz~~~ kroh kroh krohhhh


Friday, June 25, 2010

KELANTAN darul SAMPAH??? OMG!!!

hai laling-laling ku cayang...amacam cuti??? mesti syok kan??? yu ols nk tahu tak, aii tengah2 cuti sem ni buat amal tau, saje nak tambahkan pahala...aii buat tuisyen FREE nyah!!! ajar adik bongsu aii yg hensem ni ha (padahal tak hensem pn, cute je kot hahaha)...yg xleh blah nye, aii nk ajar dia sorang je tapi ade ke patut dia ajak segerombolan geng2 dia join skali...mak datuk! terpaksa la jugak nana mengikhlaskn hati ajar dorang...takpe la, tak rugi pon kan kasi ilmu kat org lain???

ni la pic seorang putera yg sentiasa dikelilingi oleh LAPAN orang puteri2 yg jelita *ngeh ngeh ngeh* tapi dlm pic ni ade 3 org puteri je...


haaaa...tapi ajar budak darjah 3 ni memang sgt2 pening...kdg2 nana risau, knp dorang ni 'lain' sgt??? nana dulu masa darjah 3 cepat pickup la jugak **alamak terangkat bakul lak, habis la kalo ade org menyampah lps ni lalalalala~ ** asalnye nana terjumpa kertas ujian boy (adik bongsu aii yg ngade2 ni la), punye la terkejut beruk!!! jom tgk ape yg dia tls dlm kertas jawapan...tgk la ape yg dia jawab....nak ketawa masa mula2 nana tgk hahahaha....takpe la boy, lps ni along ajar boy betol2 yer (ada macam kakak yg baik tak?) *wink*


baju BUDDHA??? hahahahaha sejak bile lak sari ditukar nama jadi baju buddha??? adoiii~~~ maka di sinilah bermulanye sesi tuisyen utk boy and the geng...so nana sediakanla ape2 soalan yg patut...


ya Allah! nana gelak terbahak2 semak budak2 ni buat keje...ni kertas salah sorang kawan boy... kelantan darul sampah??? pahang darul paham??? terengganu darul emas??? OMG!!! lepas ni nana kena bagi byk lagi la latihan kat budak2 ni biar dorang buat smpai muntah...OK rotan dah ade kat sebelah ni ngaaaaaaaa~~~

ekceli boy ni anak bongsu dari 9 orang adik beradik n kebetulan dia sorang je lelaki dlm adik beradik nana, so paham2 je la kakak-kakak dia yg "hot" ni manjakan dia cmne walaupun UMI ABAH agak tegas hahaha...so pesanan utk KAKAK2 dan ABANG2, jangan duk manjekan sangat adik-adik kamu yer...ajar dorang elok2 sampai pandai...dorang kan generasi kite masa depan (^_^)


EDIT : jgn marah nana lak pasal entry ni coz ni budak2 yg tulis...btw abah aii org KELANTAN okey


** PEACE **





Monday, June 21, 2010

justkhai???

ok last update entry hari tu 16 jun...today da 22 jun, so da 6 hari x hapdate ini belog kekekeke almaklumlah aii sedang syok honeymoon ni, mane ade masa nk tulis blog...awl julai ni dah nak balik uniten so lebih baik habiskan masa kat umah ni dgn menternak lemak n buat tahi mata...nnti da buka sem n stat stdy, cnfirm lemak2 yg diternak ni akan terbakar balik hehe...

ok la nk cite ni...tadi kn lepas melantak dua biji durian *nyum nyum* nana pegi la cimb bank utk buat autodebit...nana baru beli insuran yg PRULADY plan dari PRUDENTIAL so kena settlekn autodebit form tu cepat2 (budak2 kalo tak paham abaikn je la nana cakap ape ni haha) ok2 tengah syok isi form ni, tibe2 ade sorang mamat ni dtg kat sblh duk cari2 borang...muda lagi budaknye, tua sket dari nana je kot, ade lusung pipit kat pipi, erkk chumell **alamak kang ade lak yg marah nnti** tibe2 dia tego smbil sengeh2 "justkhai"...aik nana da mula blur ni, asal lak dia sebut justkhai??? nana pn tny dia balik, okey ni dialog kitorang



nana : justkhai blogger tu ke??? kenal ek??? ke u ni justkhai???

lesung pipit : (smbil garu2 kepala) i sebut "justcome" la cik adik, datang mane pulak "justkhai" ni??? justkhai tu sape, bf ke???

nana : (haha nana nk tergelak da ni) tapi ape yg "justcome" nye??? tak paham la

lesung pipit : tu nama your dad tu (dia tunjuk kat borang yg nana tgh isi)




ok nana dah tangkap dia cakap ape, oooo skodeng aii rupanye mamat ni...cetz hampeh punye si lesung pipit ni, dia kutuk nama abah aii rupanye...dush dush dush!!! kasi tumbuk kat pipi...nama abah nana "jasmari" unik kan nama abah??? hehe...so mamat ganu ni tadi terlebih kera aktif lak jadikan "justcome"...

jas = just
mari = come

woit2 agak2 la nk kutuk abah aii pon...grrrrr nana pn trus duduk tunggu nombor giliran...malas aii layan org cmtu nyah...

btw tak lambat lagi kot nk wish "SELAMAT HARI BAPA"

Tuesday, June 8, 2010

FADHILAT BERCIUM.... WAJIB DIBACA.... ISLAM SESUNGGUHNYA MEMANG INDAH& CANTIK.....

hurm ekceli benda ni kawan nana baru forward kat nana...maybe ade yg dah lame tahu benda ni dan mungkin juga baru tahu mcm nana ni...tak salah kn kalo nk sebarkn ilmu??? heeee~~ apa kata lepas ni suami isteri rajin2 lah bercium yer...AMARAN : yang belum kawin tu jgn nak gatal2 okey, sabar ye tunggu dah sah jd laki bini nnti baru blh apply lalalala~~~


Fadhilat Bercium???

Ahli perubatan mendapati bahwa berciuman baik untuk kesihatan.....
Bercium itu bukan hanya membuat seseorang merasa senang, tapi juga efektif melawan banyak penyakit. Apa saja keuntungan berciuman bagi kesihatan?

* Berciuman dalam waktu lama boleh membantu sistem sirkulasi kita. Ketika berciuman, detak jantung makin cepat hingga 110 degupan jantung per minit.

* Setelah berciuman, paru-paru bekerja lebih keras. Kira-kira 60 tarikan nafas per minit, dibandingkan dalam nafas normal, hanya 20 kali tarikan nafas per minit. ini baik untuk mencegah sakit paru-paru.

* Beberapa doktor gigi percaya, bahawa berciuman merupakan tindakan pencegahan gigi berlubang. Berciuman menstimulasi air liur yang boleh menghancurkan asam yang menutupi gigi.

* Berciuman yang berlangsung lebih dari 3 minit membantu kita melawan stress. Berciuman dalam waktu lama boleh menghancurkan hormon stress.



lagi... kelebihan berciuman .....huhuhu!

1. Pasangan yang memberi ciuman perpisahan setiap pagi kepada pasangan hidupnya rata-rata memiliki waktu 5 tahun lebih lama dari yang tidak melakukan rutin ini.

2. Berciuman baik untuk mendorong kepercayaan diri. Membuat seseorang merasa dihargai dan memberi ketenangan diri.

3. Berciuman membakar kalori, 2-3 kalori per minit dan menggandakan tingkat metabolis. Ada yang mengatakan, bahwa dengan berciuman bergairah tiga kali per hari (setidaknya 20 detik per ciuman) boleh membantu menghilangkan berat badan.

4. Berciuman dikenal sebagai penghilang stress. Berciuman penuh ghairah boleh menghilangkan ketegangan, mengurangi energi negatif, dan memproduksi rasa sihat, menurunkan hormon stress.

5. Berciuman menggunakan setidaknya 30 otot wajah dan mencegah pipi kendur. Otot pipi yang menegang karena ciuman yang bergairah mampu membantu kulit lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.

6. Berciuman baik untuk jantung, menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

7. Mereka yang sering berciuman jarang mendapat masalah perut.

8. Selama berciuman, antibiotik diproduksi tubuh dikeluarkan melalui air liur. Air liur juga dipercayai sebagai anestetik yang membantu mengurangi sakit.



so ape tunggu lagi??? cepat la cium pasangan anda ngeeeee~~ pastikan yg HALAL okey, yg HARAM lagi tu sila tahan nafsu anda!!!




Friday, June 4, 2010

jom mengumpat org KELANTAN n JOHOR...ngaaaa~

hehe adakah tajuk entry ni blh timbulkn kemarahan org kelantan n johor??? heeee aii harap takde la yg nk tumbuk tampar aii nnti **ouchhhh habis pipi gebu aii** ekceli smlm borak2 la dgn roomate smbil mamam aiskrim nyum nyummmmm~~ roomate nana ni baru je clash dgn org kelantan sbb bf dia tu da byk kali tdo dgn gurl lain...lately baru dia tahu pasal ni so ape lg, ngamuk sakan la dia kn??? takot aii nyah tgk dia baling2 barang (hanya mmpu ternganga smbil tgk)...then tibe2 dia terdiam, dia tgk nana (suspen betol time tu) last2 dia cakap "knp ramai lelaki kelantan cmtu ha??" jgn marah ye abe-abe kelate, tu dia yg ckp BUKAN nana yg ckp okey ngeeee~~ dia cakap lagi rata2 (maksudnye BUKAN SEMUA) yg dia kenal org kelantan kat uniten ni mmg cmtu la, ramai yg suke pegi clubbing, minum2, having sex, mcm2 lagi la...erkk maybe dia ramai kwn dgn org kelantan kt sni so dorang adalah contoh terdekat dia la kot lalala~~ ape2 pn aii bangga tau nyahh jd sebahagian dr org kelantan sbb ABAH aii org pasir mas (ABAH seorang ayah yg baik, nana syg ABAH mmmuahhh!)....pssstt org cakap minah2 kelantan ni comey2 blako **termasuk la yg sedang menulis ni kot kahkahkah**

pastu tibe2 masuk la sorang lagi housemate ni dlm bilik nana...tibe2 dia lak cakap "lia tak suke org johor" aikkk minah ni pasang telinga ke time kitorang tgkhberborak??? nana tny la knp lia tak suke then dia cakap ramai org johor yg dia kenal panas baran n perangai pelik2....hahahaha tak tau la maksud "pelik" tu cmne kn sbb aii ni mls nk tny byk2, kang org cop minah kepoh lak kn??? tp ade gak terfikir sorang2 dlm hati, pelik sbb suke korek hidung ke?? pelik sbb suke kentut kuat2 ke?? ngeh ngeh ngeh aii ni mmg suke pk mengarut sket....tp kan my laling mucuk masyam org johor la...rase terkena lak bile budak dua org ni ckp pasal kelantan n johor (ke sengaja??) kihkihkih~~

ni pasangan org TERENGGANU n JOHOR...ape la akn jadi kn???? kekeke...tp so far bf aii org johor ni xde la pulak perangai pelik....



ape2 pon bg nana semua tu hanyalah MIND SET or secara KEBETULAN sahaja...duduk la kat laut atau kat gua atau kat ceruk dunia skalipun, yang penting kite pandai JAGA DIRI...tak kesah la jugak awk tu tinggal kat negeri mane pon sbb perangai kite langsung TAKDE KAITAN dgn negeri mane yg kite duduk...


ok da ngantok...nite ols zzzZZZzzz~~~~



Thursday, June 3, 2010

TIPS : memikat hati isteri

hehehehe ape hal la yu ni nana, tak kawen lagi pn sebok2 nk kasi tips utk pikat hati bini...well aii ni kn perempuan soooo aii paham sgt la hati naluri wanita yg lembut bak sutera, yg rapuh bak ranting kayu, yg cair bak air batu dan yg mudah larut mcm gula2 kapas ngaaaaaaaaaaaaaa~~~ ekceli story ni melalui pembacaan, keadaan sekeliling dan juga pengalaman yg dilihat melalui mata kaca aii (nana kn rabun hehehe)....so nk share la sket petua2 bagi suami yg nk tegur isteri tp dgn kata2 yg TIDAK menyakitkan org rumah anda...jom apply ye wahai suami2 yg soleh...yg blm jadi suami lg n bakal jd suami pn blh baca...hihihihi



SITUASI : anda nmpk isteri anda makin gemok

SUAMI : " sayang....abg suka la tgk syg pakai baju yg ni (sila tunjukkn baju dia yg lame2) sbb nmpk sexy la, geram abg tau!!! sayang sayangggg nak tak every weekend teman abg jogging or main badminton? perut abg mcm dah makin besar je walaupn tak besar sgt"





SITUASI : masakan yg isteri anda masak sgt masin/manis

SUAMI : " abg suke semua yg syg masak tau, sedap2 dan cukup rasa semuanye!!! tapi kn syg, doktor cakap abg takleh mkn benda masin n manis dah lepas ni sbb takot kna kencing manis dan darah tinggi...apa kata kn lps ni kalo syg masak, kurangkn sket garam n gula, takpe la kalo syg rase kurang masin n manis sket pn jnji abg makan kn??? demi kesihatan abg, syg sanggup kn same2 mkn masakan yg tawar sket??? "




SITUASI : mulut isteri anda berbau

SUAMI : "sayang...abg rse mcm nk beli listerine la sbb abg tak confident nk bercakap dgn client bile lps makan...tapi kalo abg ade dkt rumah, nak tak tiap2 kali lps mkn kite same2 gosok gigi dlm toilet...sweet kn syg??? blh abg usik2 syg dlm toilet nnti (buat muka nakal)"




SITUASI : badan isteri anda baunye kurang enak (sbb tak pakai deoderant kot)

SUAMI : " kwn abg ade jual sabun utk hilangkn bau bdn, abg ingt nk try la....jom syg kite habiskn je sabun yg dh ade dlm toilet tu then kite pakai sabun yg blh hilangkn bau badan...takpe la badan takde bau pn, kite try je la nk tak??? smbil2 tu blh tolong bisnes kwn abg tu (padahal beli kat farmasi je)"




SITUASI : isteri anda kalo bercakap tu sebatu org blh denga suara dia

SUAMI : " ish cuba syg tgk perempuan tu, cakap punye la kuat kn??? tak malu ke ha dia tu cakap kuat2 cmtu??? kalo dia tak malu pon tp msti suami dia malu kn syg??? nsb baik la isteri abg yg comel ni cakap lemah lembut je dan perlahan pulak tu (harap2 la dia paham)"




SITUASI : isteri anda malas kemas rumah

SUAMI : "syg nk rumah besar tak??? tapi kalo dah duduk rumah besar n selesa, syg kna la pndai jaga rumah tau...hias cantik2 n rajin2 kemas sbb membazir la kn kalo abg beli rumah baru tp dalam nmpk mcm buruk...abg rase tenang la kalo balik2 rumah je nmpk rumah kite ni bersih...nk manje2 dgn syg pn abg rse syok je"




heeeeeee tu je la kot nk share...if rase blh amalkn, buat la k....if rase tak sesuai, jgn la ikot ye wahai cik abg...kuikuikui....

**peace**

Tuesday, June 1, 2010

TIPS : hilangkan jerawat degil di muka

kisah benar ni kawan2, tolong la percaya yer...dulu kn masa umo i 18thn (mula2 jejakkn kaki kat university) tiba2 jerawat batu naik kat muka...huwaaaaaaaaa hanya Allah je la yg tahu cmne perasaan i time tu...tension, geram, malu, kurang keyakinan, sume la ade!!! bukan sebarang jerawat sbb siap nanah hijau lg n seluruh muka lak tu....org cakap sbb hormon, ye ke??? (aii ni gatal sgt ke sampai hormon blh berubah lalala~~) ok entry ni juz nk share cmne i blh ilangkn semua jerawat tu...muka i skrg ni xde la halus mulus mcm kulit baby tu tp licin la jugak kekekekeke **opss terperasan lak** i bersyukur okey walaupun amek masa hampir setahun nk baik....mcm2 produk n facial treatment i try, last2 amalkn cara ni baru baik...jom usha ape yg nana buat nk kasi jerawat batu nanah tu ilang tanpa tinggalkn parut...



langkah 1 : cuci muka dgn pencuci yg ada kandungan Triclosan (i pilih OXY ACNE WASH)



langkah 2 : pakai toner (yg ni i pakai enfuselle, slh satu product shaklee)

langkah 3 : tuam jerawat tu dgn air suam yg bercampur garam (esk insya'Allah nanah tu keluar sndiri)

langkah 4 : sapu jerawat dgn krim jerawat yg ada kndungan benzoyl peroxide (ni i pakai OXY10)


langkah 5 : sblm tdo make sure cuci muka bersih2 then pakai night cream yg tak berminyak (i pakai OLAY night cream)

langkah 6 : bgn tdo ulang langkah 1 smpai 4...pagi2 pakai cream yg nilai spf dia tinggi n jgn pakai sunblock yg melekit or berminyak (i pilih OLAY total effect)

langkah 7 : makan supplement tambahan mcm vitamin C n vitamin E (i pilih shaklee) n minuman kesihatan (i pilih kinohimitsu uv bright n inner shine prune)





langkah 8 : jgn banyakkn mekap kat muka sbb chemical dlm kosmetik blh buat jerawat jd makin truk...so sabar la skjap sementara jerawat tu nk baik k


kalo korang (sape2 yg ade jerawat batu la) follow steps tu semua, insya'Allah jerawat yg degil tu akan hilang...TAPI, SEMUA PRODUCT TU HANYA CONTOH YG I PAKAI, TAK KESAH LA PRODUCT APA PON ASALKN SESUAI DGN KULIT U OLS OKEY...selamat mencuba =)

p/s : JANGAN sesekali picit jerawat dgn jari!!! tolong la tahan sket nafsu tu heeee~~~

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

Saturday, May 29, 2010

mama MARAH kakak berBLOGGING

mama masuk bilik kakak
mama usap2 kepala kakak smbil mengeluh
mama tanya knp kakak ni kusyuk sgt tulis blog
kakak sengeh2 je tanpa hiraukan sgt mama

mama pndang kakak
mama cakap lembut2 kat telinga kakak
mama cakap kakak dah berubah
kakak jadi semakin lalai
mama tengok kakak slalu lambatkan solat
kakak tibe-tibe pandang mama dgn sayu
kakak akui, sejak aktif tulis blog
kakak memang abaikan solat

mama tengok2 keadaan bilik kakak
banyak kertas2 dan kerja2 yang tertangguh
mama cakap kakak bukan macam tu dulu
kakak tak sepatutnye bawa balik kerja dekat rumah
mama tengok kakak slalu je ade depan laptop
tapi rupa-rupanya kakak sibuk tulis entry

mama bersuara lagi
mama tanya kenapa rumah kakak sepah sangat
baju pon kena hantar kat dobi
takde masa sangat ke kakak???
kakak hanya mampu pandang lantai
kakak sedar kakak tak pandai nk bahagikan masa
untuk berblogging dan utk uruskan rumah

tiba2 mama dengar suara anak kakak menangis
mama pasti mesti suami kakak yg tengah jaga Dania
mama pesan kat kakak supaya bagi lebih perhatin kat Dania
bagi susu badan kakak sendiri
jangan suap Dania dgn susu lembu
kakak baru teringat minggu ni kakak tak bagi Dania susu badan
kakak lupe sebab kusyuk sangat buat blogwalking

mama geleng2 kepala lagi
mama tanya kenapa kakak dah tak memasak
kenapa kakak biarkan suami makan kat luar
kakak tak takot ke kalau suami kakak cari org lain?
kakak tibe2 menagis
ya, kakak sedar kakak dah abaikan tanggungjawab
sebagai seorang isteri dan ibu
semuanya gara2 kakak terlalu taksub
untuk mengejar pendapatan pasif yg tak seberapa melalui blog

mama nasihatkn kakak dengan penuh kasih sayang
mama cakap tak salah kalau kakak nk share ilmu
dan juga nak dapatkn ilmu melalui blog
tapi kakak kena ingt tanggungjawab kakak besar
sebagai seorang muslim, seorang isteri, seorang anak, dan seorang ibu
kakak kena pandai seimbangkan dalam semua perkara
jangan terlalu asyik dan lalai dgn dunia blogging
sampai kakak lupa siapa diri kakak sebenarnye
bahagikan masa kakak sebaiknye
supaya kakak tak sisihkan suami, anak2 dan keluarga
mama yakin kakak masih boleh hasilkan entry tiap2 hari
kalau kakak tahu hala tuju kakak

kakak menangis teresak-esak
kakak peluk mama kuat-kuat
kakak sedar dan insaf
ya! lepas ni kakak takkan leka lagi
kakak akan ingat pesan mama
kakak akan utamakan mana yg lebih penting dulu
kakak cepat2 turun tangga
dapatkan suami dan Dania

Wednesday, May 26, 2010

perempuan jalang !?!

mmg betol la ape org cakap, bahasa n perilaku kite mencerminkn peribadi diri sendiri....tapi kan, kalo perkataan yg kite cakap tu blh buat org salah tafsir cmne ek??? haaaaa ni la yg nana nk cite pasal pmpuan "jalang" ni...ish ish ish mulut yu sgt celupar nana...mane pmpuan jalang tu??? mane??? mane??? tunjukkan bukti skarang, jgn tahu cakap je...kami nk gamba sebagai bukti!!! sabar ye pakcik n makcik yg tgh baca blog nana ni, nanti nana kasi tahu kat yu ols siapa perempuan tu....arghhh mmg rase nk tampar la pempuan tu kehkehkehkeh (aik tgh marah pn sempat ketawa lagi ke errrrr~) tp nana nk bgtau ni, nana tgh bengang dgn berukband nana ni, da 6 kali upload pic tak dpt2 adoiiii sabar je la, tp salah aii jugak amek yg student edition je sape suruh lalala~~~




adakah ini pmpuan "jalang" tu??? ok TIDAK sama skali!!! minah2 yg meletop dlm pic tu semua layak dijadikan bini, kami masih anak dara ok!!! memperkenalkn dari kiri : minah gorgeous, minah cute, minah hot lips (nana la tu), minah pretty n lastly minah sexy ouchhh~~~ pilih2 yg mane satu berkenan di hati weeee~~ ekceli ni pic kitorang pegi downtown cheras smalam, layan kerenah lydia yg mengidam nk mamam steamboat, tgk kat tangan dia siap tapau lg tuh (kamu ade baby dlm perut ke sayang kekekeke)...

ok time kitorang melepak smbil tunggu ice blended choc+vanilla yg aii oder, tibe2 terdengar satu suara garau duk usik minah gedix yg lalu situ tak jauh dari kitorang duduk (woii slumber badak je kau nana cakap org gedix!!) bile diusik cmtu, pmpuan2 tadi pn buat bodo je la kan tp si jantan 4 org tu lak bengang tak tentu pasal...aii tgk muka mamat2 tu pn menakutkn je ewwww~~ slh sorang dr mamat tu jerit kuat giler, " jalang la pompuan!" mak oiiii siyes terkejut beruk nana denga, rase mcm nak luruh jantung aii ni taw....bkn terkejut dgn prkataan "jalang" tu tp terkejut sbb dia jerit kuat cmtu, ish tak tau malu ke jantan ni??? erkkk kasar ke ek guna perkataan 'jantan' ? okey nana tuka jadi 'lelaki' la hehehehe =P

pmpuan tu tibe2 stop ble dnga lelaki tu cakap cmtu....dlm kepala otak nana ni mcm2 andaian ade, adakah mereka akan tarik rambut??? adakah si gedix akan menampar lelaki itu **panggg amek kau kat pipi**??? adakah si lelaki akn sepak tendang si gedix??? ohhh nana tak mampu nk pk ape2 lg, kitorang yg duk situ sume tercengang n muka masing2 merah yuu...ok kitorang mmg kecut perut time tu!!! tp bile denga dialog mereka yg agak tegang tu, tibe2 nana ketawa...jom2 tgk dialog dorang yg mcm ayam n itik (jd tontonan org masa tu haihhhh~)



gedix : brani ko cakap aku pmpuan jalang kn??? ko tu sape ha?? (muka tegang gile smpai terkeluar urat2)



lelaki : mende gok mung ngarut nih??? (muka tak bersalah)



gedix : kau jgn ingt aku pekak kau sebut "jalang" td!! (si kawan mcm takot2 cuba tenteramkn si gedix)



lelaki : eh mung tu orang bndar tahu mende bahasa ganu??? aku kabo jalang la pmpuan tuh, aku suruh mung jalan (mamat tu tekankan sket kat perkataan ni)...mung yg over ni bakpe???



gedix : (blur) arghhh pegi mampus la kau, buang masa layan org cmni...(si gedix n kawannye pn blah, laju giler gedix tu jln)



hahahahaha nana tibe2 ketawa sorang2 time tu...kwn2 nana pulak yg garu2 kepala tgk nana...nana pn tanye la kat dorang, paham ke tak mamat tu cakap pe?? sume geleng kepala....so nana pn explain la satu2, last2 dorang pn semua ketawa....WTF 1234 betolla mamat n minah gedix tu!! by the way u guys really make my day laaa!!! pssstttt aii kn duduk kat terengganu, so aii paham la dorang cakap pe...jom2 tgk vocab dlm dialog td...zasss~~


mende = ape


gok = la / yang

mung = awak


kabo = cakap


bakpe = kenapa


jalang = jalan


haaaa baru korang paham kan mamat tu cakap pe??? kekekeke....tapi tu la, kadang2 bahasa negeri ni pn boleh buat org salah tafsir kn??? kalo bahasa kelantan lak, pelam tu da jadi "peley" ek?? (opsss aii tak mencarut k nyah) ape2 pun bahasa ni la yg jadikan melayu kat negara kita ni [y]unik, ape kata jom kite blaja semua bahasa negeri nak??? mesti besh kn???? heeeeee~~~ k la, nana tak tau la sape yg sanggup baca smpai habis entry nana ni hahahaha...

ok jom tdo...zzzzZZZZZzzzzz~~~


Justify Full

Tuesday, May 25, 2010

TUTORIAL : pakai shawl (part 2)

ish ish ish nana buat keje yg memenatkan lg...well, aii kn model sambilan yg tidak dibayar gaji...skali lg nana posing mcm org syok sndiri dpn laptop semata2 nk share ilmu dgn kaum HAWA...kaum ADAM pn blh join kalo berminat kekekeke....penat okey duk sengeh2 mcm kerang busuk tgk muka sndiri!!! huhu~~ baru perasan aii da kurus sket (trun 1kg je kot)...

ok2 entry ni kire smbungan tutorial yg ni [LINK]....jom usha style2 yg ade, kot2 la korang blh apply nk pakai pegi jengjalan kn...

STYLE 1 :

haaaa ni org panggil shawl paddlepop (eh ke lollypop?), merih n ceria kn warna dia??? hehe...nana ske sgt pakai style yg cmni coz nmpk stylo gitu, nak2 model yg pakai tu mmg da stylo kn??? hahaha...ok2 ble da siap, yg blkg tu akn jadi bulat, x jadi 3 segi mcm yg dlm tutorial sblm ni....jom nana ajar step by step cmne nk bergaya pakai shawl cmni....zasss~~~

senang je, mcm biase la jadikn sblh pendek sblh pnjang (tbe2 teringat pantun zaman skolah dlu, PENDEK PANJANG, TERGOLEK T*******G) hahaha harap2 la takde org yg tahu pantun ni, habis aii nnti...ok2 pinkan je bawah dagu k...

alaaa standard pkai shawl la kn, tarik yg bahagian pnjang tu atas kepala n bawakkn ke depan....pinkn atas kepala tu supaya xnk kasi shawl tu jatuh nnti....almaklumlah, ni shawl kain yg licin kan but i like!!! heeee~~

adoiii ketat giler senyuman aii...ewww aii baru lepas buat botox, tu yg xleh nk senyum lebar2....yg bahagian pnjang td simpulkan dgn bahagian dpn yg terjuntai, ok hampir siap!!! then kemaskn bahagian tepi tu dgn pinkan kat baju so xde la nmpk leher kn??? 'ekor' yg sblh tu bawakkn ke blkng n sblh lg biarkn je kt dpn....ok siap pn...jom pegi dating!!! vrom vrom vrommmmm~~

STYLE 2 :

fiwittttt~~ ni ala2 gadis ayu gitu ** well, aii kn mmg semulajadi ayu, jgn nk jeles ok** ngeeeeee~~ this fashion also very confortable for me, nak2 shawl yg nana pakai tu kain cotton...pssstt shawl ni baru je beli smlm, kat shawl ni tls "LOVE hot lips" hehehe sexy gitu shawl ni!!!

utk pakai style cmtu, kna jadikan bahagian yg satu lg betol2 pendek sbb nk longgarkan kat bahagian dpn nnti...jgn byk ckp, ikot je la!!! wow garangnye cikgu ni lalalala~~~

tarik bhgian yg pnjang tu ats kepala then pinkan je la mcm biasa...adoii rse nk terkehel da tgn asyik pusing2 je, kepala pn rse da nk trcabut tau nyah!!

ambik bucu yg bahagian pnjng td n bawakkan ke arah yg bertentangan...ahhh korang tgk pic kat atas tu la, da berpusing2 kepala otak nana ni nk susun ayat yg terbaekk hihihik....lastly, pilih kerongsang yg cntik2 n besa sket, pinkn je kat atas telinga korang (jgn smpai telinga tu berdarah da la)

STYLE 3 :

ni lak style ala2 arab inspirasi dari my fren, hajar yg dia pakai time graduation nite hari tu...waaaa siyes rase nk nangis ble pakai style cmni....punye la susah!!! jom tgk cmne cara lilitan shawl ni...

firstly pndekkn sebelah bahagian mcm dlm pic tu...ngeh ngeh ngeh payah gle nk explain....nana suggest pakai shawl yg kain dia lembut sket supaya sng nk bentuk n tak serabut =)

pinkan kat bahagian blkng kepala...erkk asal la mulut nana tu??? bajet cun ke ape tuih tuih tuih~~

waaaaaaaaaaa ni ssh ni nk bgtau cmne hukhukhuk....ok2 yg bahagian pendek td korang lilit2 kat sanggul rambut...gagagaga ni memerlukan bantuan org ni nk buat cmni....so suruh la kwn korang tlg k kekekeke...

then bahagian shawl yg pnjang bawakkn ke arah yg bertentangan mcm model tu buat...mak oiii tergeliat tangan nana buat benda alah ni...nk tnjuk kat korang punye pasal...cpt ucap terima kasih...lalalala~~~

bile da smpai kat dpn, naikkan atas kepala (ade org ketawa baca ayat ni, siap tny lagi smpai kat dpn tu ape hahahaha)...lantak korang la phm ke tak, tgk je la pic aii yg cute tu ngeeeee~~~ penat wooooo!

ok2 ni last...penat kerah otak ni supaya dpt pk ayat yg mudah org paham....lps da bawak atas kepala, akn ade terjuntai tu kn??? so pinkan bucu yg hujung tu kat telinga...tgk gmba plzzz!!! ok done!!! slmt mencuba~~

Monday, May 24, 2010

dunia blogging mcm perang saudara??

huhu tibe2 rase nk membebel n serius lak tengah hari yg panas ni...bkn ape, sejak nana join balik GB akir bln 4 baru2 ni, macam2 jenis blogger yg nana jumpe....kadang2 tak paham kenapa jadi cmtu...huhuhu jadi cmne tu cik nana??? tp sblm tu nk bgtau entry ni xde kena mengena dgn sape2 pn n takde niat nk tuding jari kat sape2...juz ni pendapat dari mata n hati nana okey =) if ade yg terasa nnti, nana mohon maaf terlebih dahulu...


nana tak paham knp ade blogger2 yg suke hentam menghentam antara satu sama lain...menyuarakn pendapat tak salah tp ade baiknye jaga hati org kn jgn direct sgt ayat tu kalo nk sound pn...contohnye kalo kite tak suke penulisan dorang, nana rase better senyap je n jgn masuk dah blog org tu...tak perlu la kot nk kutuk2 antara satu sama lain, mcm nk kumpul musuh lak...kalo da rase mmg nk komen jugak, bg la komen yg membina bkn komen yg menjatuhkan org lain...tak dpt nk nafikan la mmg ade sesetengan blogger yg entry dia tu menghina n menusuk hati pihak lain tp kite sebagai pembaca jgn nak tambahkn lagi api yg tgh membara....apa kata cetuskan satu minda or idea bernas yg boleh buat org ramai berfikir balik....


ni pasal entry sampah lak...nana tak brp suke if ade blogger cakap yg blog someone tu mcm sampah...bile nana baca kat blog org tu, nana jadi kesian lak....rasanya tak payah la nk mention blog org tu sampah ke ape coz blog awak tu bagus sgt ke kn??? tiap2 kali nana masuk blog org kan, even nana tgk satu baris ayat je or even 1 gmba je or even kata2 yg mcm budak2 or even ayat yg susah nana nk paham, nana tak pernah nk anggap tu entry or blog sampah....sbb ape??? sbb nye nana yakin walaupun x byk ilmu yg nana dpt kat situ tp mesti akan ade jugak some point of view yg nana akn dpt....who knows rite??? lagipun ade org yg suke cara penulisan kite n ada jugak yg tak suke cara penulisan kite tu...so, tepuk dada tny selera sndiri la (^_^)


ni pulak pasal blogger yg rase blog dia tu hebat...sampaikan sibok nk komen2 blog org lain yg kononnye entry ni lapuk la, entry ni bosan la, entry ni da biase tgk or denga la, eii mcm2 la....bg nana setiap blog tu adalah hak milik sendiri....terpulang la kpd blogger tu nk isi ape dlm blog dia....setiap blogger ada cara dan kretiviti mereka sndiri, so tak perlu la rasanye kite nk pndang rendah di atas setiap penulisan blogger lain...jgn rase diri kite tu otai sgt yg konon2 nye entry yg kite buat tu sgt2 la bagussss...tak salah rasanye nk share ilmu walaupun ilmu tu sekecik zarah or kuman, juz bagi la support sket kat newbie...


pasal follower pn nk jadikan isu ke??? adoiii~ byk nana baca dlm blog org lain n jugak forum pasal follower ni...ade yg tls "follower ramai x menjamin pendapatan pn"....ade gak yg tls "perlu ke lps follow org, kite mintk org tu follow kite blk?"....dan ade jugak yg ckp "penting ke follower ramai?"...hurm bagi nana ni xyah la nk jadikn isu...tak kesah la ade follower ramai ke tak, janji kite hepi dgn blog kite sudah la....nana mmg tak pernh tls kt shoutbox org lain "jom follow i balik" tp siyes nana langsung tak cepat melatah bile ade org tls kt shoutbox nana "i follow u, nnti u follow i blk ye"....for me, ape slhnye follow org tu balik, it's not a big deal kite suke or tak blog org tu...ssh ape, follow je la kn?? kalo blog yg kite suke, of coz la kite akn letak kat blog list kite kn??? nana mmg lngsung xde masalah nk follow balik blog org tu, kiranye juz as my appreciation they follow my blog =) tengs guys!!


ni satu lg isu yg nana denga, GLAMOR....ntah la, nana pn tak paham sgt glamor maksud dorang tu cmne...glamor sbb dikenali org ramai or glamor dgn cara penulisan or glamor sbb dia buat perangai???? ntah la labu~~ juz teringat ade forum kat GB yg tls "cmne nk jadi glamor" nana pon tak sure la sejauh mane pentingnye glamor ni dlm dunia blogging...DUIT maybe??? dlm forum tu ada mcm2 pendapat....melalui kata2 dlm komen tu, nana dpt tangkap ade yg iri hati n rase tak puas hati (hurmm tapi tak tahu la kot2 nana je yg salah tafsir)....ade jugak yg tls "aku tak kejar glamor" tapi kalo kejar ranking alexa tu tak kire kejar glamor gak ke walaupun bnda tu tak nmpk??? (ok bab2 alexa ni nana tak nk ckp byk coz nana tak arif lagi apekebende nye alexa ni)...lagi satu kan, bagi nana kalo org yg anjurkan contest or ape2 je la yg mintak letak banner or header dia kat setiap entry peserta, tu bkn ke secara tidak langsung dia pn nk glamor??? sbb tu suruh letak header dia bg org tgk and of coz la benda tu akn spread kn??? well, ramai je ckp xnk glamor hakikatnye kalo da glamor tu msti syok kn??? lalala~~


ni satu lagi yg nana jumpe, suke kutuk blog org lain....nak pendekkan crita, benda ni terjadi kat blog kwn nana....ye la, dia tu ske sgt ulas2 berita nak2 berita yg hot, yg mmg org da dngr or baca dulu....then ade la sorang hamba Allah ni komen kat blog dia "eleh stakat tiap2 hari nk ulas berita, aku boleh baca sndiri dkt surat kabar or utusan online la" uiks bagi nana ayat tu sgt pedas....tak salah rasanye nk ulas berita dr surat khabar kn??? bkn ke tiap2 org ade sudut pandangan yg berbeza???? hurmmm~~ lagi satu yg nana ingt, nana pernah masuk blog budak ni yg dia cerita pasal breast berkulat tp ade la sorang makcik ni komen bawah entry dia tu "dik, ni cerita kuno la, update la sket"...nana yg baca ni tibe2 rase nk marah lak makcik tu....hello, awak tu da tua, dia tu budak2 lagi maybe lambat sket smpai info2 yg cmtu sampai kat dia....huhuhu~~~



ok la kalo ikot pnjang lagi nk tls tp nana tahu org bkn suke membaca pn kan...kpd yg habis baca, nana ucapkan terima kasih byk2....juz utk peringatan kat diri sendiri n blogger2 lain, plzzz la RESPECT EACH OTHER....jgn suke PANDANG LEKEH kat blogger lain apatah lg blogger yg baru je nk berjinak2 dlm dunia blogging ni.....bagilah PENDAPAT YG BERNAS dan ILMU YG BERGUNA yg blh dikongsi bersama, bukan suke menyucuk2~~ skali lg nana nk ingtkn, entry ni hanya pendapat nana melalui pemerhatian n pembacaan nana....kalo ade yg tak suke or terasa mintak ampuan byk2...bak kata pepatah "siapa mkn cili dia terasa pedasnye"..........

**peace**






Friday, May 21, 2010

resipi cup cake (khas utk MALA)




COKLAT CAKE (BASE)

> bahan2 dia (utk 10 - 12 biji)
  1. 3 biji telur (tp ade gak org letak 4 biji, ikot pndai mung la mala)
  2. coklat (kitorang pakai coklat powder je, nk pakai coklat lain pn ok)
  3. gula lbh kurang suku cawan
  4. 6 sudu besar (lbh kurang 200g kot) butter
  5. baking soda dlm stengah sudu kecik je
  6. vanilla aisen 1 sudu kecik (apekejadah nk eje aisen tak reti, ke esen?? ape2 je la haha)
  7. tepung gandum / tepung naik sendiri dlm 200g
  8. air stenagh cawan
  9. mixer & cup

> cara-cara
  1. panaskn oven smpai 350 darjah
  2. serbuk coklat n butter masukkn skali dlm mangkuk then panaskn dlm oven smpai cair (dlm 2 min je kot)
  3. masukkan gula n vanilla dlm campuran coklat td n kacau kasi rata
  4. masukkn semua telur tu dlm mixer...pusing slow2 dah la smpai semua bahan2 tu sebati
  5. masuk baking soda n tepung...kacau smpai rata
  6. masuk dlm cup...make sure masukkn half je coz nnti tepung tu akan naik
  7. masuk dlm oven
  8. ble da naik je, cucuk sket dgn pencungkil gigi....agak2 xde kek melekat kt pencungkil tu, da masak la tu
  9. tunggu sejuk baru hias atas dia


BUAT ISING
  1. pukul butter n gula ising smpai sebati then masukkn putih telur
  2. pukul smpai kembang
  3. yg kaler2 tu, pakai pewarna yg DIBENARKAN shj

Thursday, May 20, 2010

NANA dan TAHI


hoiii pengotor la yuu ni nana sebut2 tahi!!! harapkn muka je ayu tp mulut tu bocor, cakap tak berlapik (eh sejak bile wajah aii ni ayu??? ouchhhh~~) eh2 nanti dlu, taik ape ek??? taik hidung, taik mata, taik gigi???? yukss~~ apa kata korang tgk blk pic nana tu, tgk kat muka nana ade ape??? ambik kau, nana upload large size nk kasi korang tgk betol2....TAIK LALAT laa!!!!! hahahahaha....ape hal kamu ni nana taik lalat pn nk jadikn cerita???? xde modal da ke??? ekceli nana juz nk crita pasal taik lalat kat muka nana ni yg byk sgt mengundang kontroversi...knp ek kontroversi???? sbb palsu ek??? well, ai ni kan artis sbb tu byk kontroversi kekekekeke~~~ so kirnye entry ni juz nk recall la cmne blh tertumbuhnye taik lalat tu...lalat suke hurung agaknye tak??? **rasanye mmg dari kecik da ade kot hihihik**


time skolah rendah dulu, nana ade la admire sorang mamat ni, dia ketua pengawas mmg ramai la gadis2 cun tergilakan dia termasuk la aii yg comot ni (yu tak sedar diri nana)....tp dia mane la nk pndang budak tak comel mcm aii ni kn, tgk pn sblh mata je...tp yg nana ingt smpai skrg, dia buat nana nangis kaw2 punye....cuba try teka sbb pe??? jeng jeng jeng sbb dia PROPOSE nana la!!!! tettttt salah salah salah jawapan itu!!! sbb dia kutuk taik lalat aii ok...blh pulak kn dlm clas dia potong kertas warna hitam bentuk bulat then dia tampal kat pipi dia.....dpn2 clas dia cakap ni la taik lalat nana....huwaaaaaaaaaa nana mmg nangis kaw2 la sbb rse terhina bile org gelakkn ramai2...rse rendah diri, malu, semua ade taw....hukhuk =(



ehem ehem cmne nk cakap ek....ble time skolah menengah lain pulak cite dia.....tibe2 nana realised yg taik lalat ni makin membesar hahahaha....takot lak kalo jd mcm syarifah aini nnti, tp byk2 taik lalat dia pn, stil cun...kan kan kan???


bile da masuk universiti pn ade crita sendiri....tp kali ni mcm ala2 hot gitu, da takde org perli pedas2 hihihik....pernah time pegi mkn kat chop n steak bangi ade la waiter ni tibe2 je dtg kat meja ckp "manis tahi lalat, pinjam blh???" waaaa rase nk menjerit time tu sbb malu.....last2 time da nk naik kreta, dia pnggil n kasi resit....nana da garu2 kepala pelik, knp lak tbe2 kasi resit sbb resit tu nana yg kasi dia td....arghhh mls nk layan so nana amek je la, lagipon nk cpt sbb nk berak hahahaha (haip agak2 la sket kalo nk cakap tu!!) wah wah wah aii dpt no bertuah rupanye kt resit tuh...mamat tu kasi no fon la kuikuikui~~ ok lg satu kisah mkn pizza kat warta bangi...dgn waiter gak **alahai waiter je ke yg ske kat aii ni??? huwaaaa** time anta pizza dia ckp "cantik tanda hitam kat pipi tuh" iskkk kali ni mmg btl2 xde selera nk makan rse nk tamapr2 je mamat tuh pangggggg!!! tgh mkn tbe2 dia dtg lagi tp anta tisu lak...aikk padahal nana x mintak pn, lagipun tisu ats meja tu x berusik lg....alahaiiii rupanye ade no fon kat tisu tu!!! adoiii ni ke taktik waiter nk usha pmpuan??? dia tgk2 nana tp nana amik tisu tu buat lap mulut n tinggalkn je kt situ hahahaha kejam tak??? lalalala~~~


oke ni kisah bile da kapel lak....haaaa mmg geram la kat mamat yg nama mohd fahmy ni tak habis2 nk menyakat org...piyat telinga tu kang baru tahu dush dush dush!!!! dia ni kan tak habis2 nk picit taik lalat aii eeeeeeeeeeiii tak suka la!!! blh pulak kn dia tny taik lalat tu ade bulu tak??? hahahahaha rase nk gigit2 je dia nih, nasib baik bkn laki bini lagi sabar2...my 'black shit' TAKDE bulu oke!!!! huh~~


kadang2 siyes nana cakap nana rse rendah diri....rse mcm aii ni hodoh n buruk sgt je sbb slalu jadi bahan org **tgh kesat hingus ni** pernah gak pk nk buang tp bile baca artikel ni, tak jadi la....mengubah ciptaan Tuhan rupanye....tak pe la, nana redha je (sedih ni) kekekeke...eh tadi kata sedih, blh pulak kn nk ketawa??? ish ape punye olang la ni....

huwaaaaaaaaaaaa da ngantok...selamat malam sayang~~ tidur lah tidur lah (denga lagu faizal tahir)


Wednesday, May 19, 2010

TUTORIAL : pakai shawl (part 1)

PENGUMUMAN PENGUMUMAN!!! atas permintaan kawan2 nana, maka dgn ini nana merasmikan butik pakaian yg baru je nana buka kat BANGI...eh2 acah je la hihihihi....juz nk menunaikn permintaan kwn2 yg kempunan sgt nk tgk cara nana lilit shawl....aii ni bkn la reti sgt pn nk lilit2, silap hari bulan terbelit kat leher jinjang aii ni....tp takpe la demi rakan ku yg tercinta, nana rela buat demo walaupun aii ade rase malu2 kucing sket kekekeke...ye la kn, tak pasal2 rase mcm syok sndiri lak amek pic sndiri sorang2 dpn laptop.....walaupn ade yg da tahu nk pakai shawl, tp nana tak kire, nana nk jugak tunjuk cara nana pakai (smbil buat muka cute walaupun aii ni TIDAK kiyut)...cikgu slalu cakap jgn kedekut ilmu even ilmu tu sekecik kuman, so nana pn nk share la style yg da lapuk ni hehehe....sharing is caring kn??? lalalala~~~ ok jom tgk cara2 yg nana nk tunjuk...nana xtau la nk kasi nama ape fashion ni so ikot suke hati mak bapak korang la nk panggil ape pn k...ade tiga style semuanya!!! sabar2 jom kite intai satu2...tp kualiti gmba mmg low class la sbb aii amek pakai webcam je, huh baru aii tahu jadi model ni ssh gak ek sampai berpeluh2 aii dibuatnye....layan la, zassssssssssssss~~~




STYLE 1:


tadaaaa~~~ style tudung cmni korang blh pakai time nk pegi keje, dinner, dating...ish buruk bena muka beta hukhuk....


mula2 pakai la anak telekung (eh ke anak tudung??? ape2 je la kn) syria ni utk highlight bahagian depan...


lepas tu pakai shawl dgn sblh pnjang, sblh pendek...then pinkan bawah dagu....nk pin kat lobang hidung pn blh *kekekeke* eeeiii knp nana rse mcm pelik gile muka nana ble guna webcam???
tapi kn, umi nana slalu ckp, "kalau da muka tu cmtu, dlm gamba pn cmtu la, awk yg tak lawa sbnrnye, jgn nk salahkn gmba"...haha mmg terkena la time tuh!!


ok2 smbung....amik yg bahagian panjang tadi naikkan atas kepala....jgn tarik ketat2, biarkn dia longgar mcm dlm pic tu....then letakkn kerongsang kat bahagian hujung tu supaya tudung tak lari....mak oii nana, besa sgt tu kerongsang!!! hahaha dah malas nk kobek2 almari cari kerongsang kecik....ngeeee~~~


ok skarang ni nk sorokkan bahagian pendek yg terjuntai....eeei nmpk serabut la kalo biarkn cmtu kn???? yg ni korang juz bawak je dia kat blakang kemas2...ok siap!!! blh jumpe si buah hati pengarang jantung....lalalala~~~





STYLE 2:

yg ni korang nk pakai pegi mane2 pn sesuai....tp utk pakai style cmni, korang jgn pakai kain shawl yg lembik sgt sbb susah nk bentuk....so nana suggest shawl yg cotton or jojet....(asal buat mulut muncung cmtu nana???? bajet cute ke buat cmtu??? eeewwww~~~)


1st korang kna jadikan dia bentuk tiga segi kat hujung....aduihh ssh btl la pakai webcam ni, semua anggota badan memainkan peranan....nk tunjuk pn kna pakai mulut...hahaha~~


yg ni senang je....letak je shawl yg korang lipat 3 segi tadi ats kelapa, opss kePala la....then pinkan je mcm biasa....


(arghhh benci nye tgk pic ni mcm makcik jual ikan je) tarik bahagian yg terjuntai tu kat belakang....kna lilit dua kali sbb pnjang sgt...hehehe....lps da siap lilit, selitkan bahagian hujung tu bawah dagu...ok yg ni pn da siap, blh la try yer~~





STYLE 3:

style ni pn same, sesuai je nk pakai pegi mane2....tp nana prefer pakai cmni time pegi class je sbb nmpk kemas n ade style yet simple!!! senang nk pakai pn ade, trus menjadi!!! hehe



mcm biasa, kna biarkn sblh pnjang sblh pendek then kemaskn dgn pin kat bawah dagu....pssst cantik tak inner polkadot tu??? kekekeke nana beli online tuh...tak tanye ek, oke saje je nk bgtau....heeeeee~~



tarik bahagian yg panjang tu atas kepala n selitkan hujung dia kat bawah dagu...pakai cmni guna satu kerongsang pn da cukup....(tbe2 terbayang muka heliza, kan best kalo muka kiyut miyut mcm dia)


ni bahagian yg pndek tadi....tarik ke blkng n sorokkan sampai nmpk kemas **oke aii da blur nk explain cmne**


yg ni alternatif....if korang taknk selit bawah dagu, korang boleh biarkan je dia berjuntai cmtu...kreatif la sket, letak la kerongsang or sepit rambut yg comel2 kat atas tu... ok selesai sudah tutorial hari ni...hehe


EDIT : ada sambungan dgn style lain kat PART 2

~ SELAMAT MENCUBA ~