Friday, May 14, 2010

buat SUSHI lagi...lalalala~~

toink toink toink.....hari ni hari ape??? hari ni hari jumaat kn??? hari jumaat org laki kna pegi mane??? kna pegi masjid smyg jumaat kn....ok xde kaitan dgn entry ni....tadaaaaaaaaa actly hari ni nana n housemate nk cooking2, kami anak dara yg suke masuk dapur kikikiki....ok menu hari ni ialah SUSHI KING...eh xde KING la, SUSHI ANDARDIK (anak dara gedik).....actly da pernh post entry pasal buat sushi nih tp ade yg komplen ckp x detail hehehe....so hari ni nana akn bg detail oke.....cak cak sblm buat keje apa kata kite posing dlu??? weeeee~~~~


ni la chef a.k.a minah korea yg akan buat sushi...dr kiri aja, lydia n yg merah menyala tu mstila NANA yg tembam montok ewww~~....oit nk masak ke nk menggedik ni?? alaaaa rilek la ibu ibu bapak bapak, kami kna warm up dlu, baru feel nk masak.......




ok ni bahan2 yg diperlukan.....beras jepun, cuka nasi (jgn lak pakai cuka biasa), garam, gula, seaweed, wasabi, telur, mayonis, isi ketam, timun jepun, serunding, taufu, hotdog, dan ape2 je la bahan yg korang rse korang nk letak dlm sushi tu nnti.

ok 1st nk ajar buat nasik dia dlu.....
  1. cuci mcm biasa la tp beras jepun ni xyah cuci lme2, skali pn da cukup ( 1 cup beras = 2 cup air)
  2. masuk dlm rice cooker n masak
  3. ble air da kering nnti, masukkn cuka, garam n gula dlm beras tu nnti
  4. ni sukatan dia: utk 1 cup beras, kna masukkn 2 sudu besar cuka, 1 sudu kecik garam n 2 sudu besa gula



haaaa....ni la bahan2 yg nana da siap rebus....bahan2 ni nk masukkn dlm nasi tu nnti....yg xde dlm pic ni ialah serunding, telur ikan, n telur rebus + mayonis





ni cara nk letakkan bahan2 tu...ikot sukat korang la nk masukkn ape pn but yg pnting timun tu letak la if nk ade rse rangup2 sket....kalo nk lg sdap, lepas letak nasi atas rumpai laut tuh, sapu mayonis rata2, then baru letak bahan...baru kaw rse dia umphhhh...lps tu gulung je smpai hujungggggg...




akak2 adik2 sekalian, cmni la ye cara nk pegang pisau **mcm la org lain tak pandai nk guna pisau kan kan kan***



ni la rupa sushi yg nana buat....hehehe....yg ni nana pack KHAS utk mohd fahmy tersayang...nk suh dia rase...kalo dia komen byk sgt esk, siap la dia *hahahahaha* kalo tak sedap pn, tlg ckp sedap oke....pnt taw buat =(



jeng jeng jeng.................ni la sushi yg kitorg buat....adoiiii smpai sakit pinggang buat, dr kul 2 smpai kul 5.....hahaha dhsyat x???? siyes pnt, lps siap je lngsung tak larat nk mkn da, trus tdo masuk bilik...ponat den~~~ yg dlm bekas kecik2 tu housemate nana da siap packing utk bf masing2 hahahaha ta. buleh belah..ok sape2 yg rse lapar, blh la singgah uniten yer, byk lg dlm fridge tuh kihkihkih~~


27 comments:

ザ-sylver-shooter said...

eeii geli , mkn mentah2..weeikk~

Rusher20x said...

waa sushi sedap tu

heart~ said...

uiks ape yg mentahnye???? kan nana tls dlm tu da REBUS...ape daaaa

~ Ann ~ said...

hahahaha.. not big fan of sushi.. so tak terliur la kak nana.. tp wawaaaooo aiskrem ari tu nampak sedap. balik2 tengok walaupun ann tak makan aiskrim sangat.. :))

hudhud said...

haha ramai org tataw, sushi kat msia ni semua dah direbus. btw i love sushiiii. nak sikit ! :D

mR.sYaH said...

nampak menyelerakan.. xpernah mkn sushi..

Farah oh Farah said...

britt! lu mmg pndai masak ke?? pergghh! kalau gua jd si jantung pisang lu, gua dh ckop puas hati dh babe! hahaha.. nyway, gua xpndai masak. pndai tapau je =____="

FeeQ said...

Try to put some olive oil on ur knife to avoid the rice stick on ur knife. Somemore it will make ur sushi looks better.

kembatolo™ said...

tayah makan ngan sos ke?haha

blogwalking~~

Admin said...

hai,salam.sorry kacau.nak buat gambar dalam sulaman x?untuk org tersayang atau buat kenang kenangan.cubalah tngok kat http://mumcollections.blogspot.com .mana tau berkenan.saya ada follow blog awak.nanti sudi2 lah follow saya yer.TQ

KID LEARNS TO FLY™ said...

gua nak suruh lolly buat la sekali..kalu tuka ngan cicak mentah oke tak brit?

miss hav0c said...

pewit aku tau bukan nana yang buat..nana tengok je muahahaha.nana anta r kajang neh dekat jek..kedekut ah nana

Nabiel said...

nana!!
nti bt kn tuk biel~hehehe
suke lor mkn sushi!hehehe

p/s : bju merah tuh posing maut~hahaha

MangkOk cHenTa ♂ said...

aku suke shushi!!!

areleaf said...

ces..baru nak suruh lu ejaskan aja tu utk gua..die dh ade bf ke??

rObin@ayuE said...

wow...sedap kot..hehe tapi tak berapa suka sushi...sumbat satu pas tu dah tak lalu...tapi u buat nampak cam sedap..nyam2=)

cekodok comot said...

wau !! good !!...ni rasa mcm nk masak nanti :D :X

Famy said...

areleaf: aja da ade bf bro.. sori. haha..

Fathiha Zainal said...

Wow!!! Buat sushi sndiri! Best2!! :D

A.Q.I.L.A.H™ said...

wasabi tu x de penyediaan khas?

heart~ said...

wasabi juz bancuh dgn air suam je...hehehe...kitorang mkn cicah dgn kicap masin hari tu, sedap~~

Irine Nadia MaRceLLo said...

uuuwaaaaaaaaaaaa!!
sgt terliur ok!!! :(
nak orderr..ihihihiihih..leh postkan dekat irine..hehe

kakchik said...

kakchik pun terliur ni. sejak dok tengok cerita korea teringin nak makan kimbab. sama la kan dgn sushi tu.

caliph shuriken said...

dh lama x mam sushi ni, my fav ^^

ain fathihah said...

hehe. i penah try makan sushi...

dan...

yuks!

terus luahkan. n rasa nak muntah.

haha

nizamsani said...

hebat.

Cik LaLa said...

erhm..macam best!!..blh try..huhu..
thanks for sharing!