Monday, May 24, 2010

dunia blogging mcm perang saudara??

huhu tibe2 rase nk membebel n serius lak tengah hari yg panas ni...bkn ape, sejak nana join balik GB akir bln 4 baru2 ni, macam2 jenis blogger yg nana jumpe....kadang2 tak paham kenapa jadi cmtu...huhuhu jadi cmne tu cik nana??? tp sblm tu nk bgtau entry ni xde kena mengena dgn sape2 pn n takde niat nk tuding jari kat sape2...juz ni pendapat dari mata n hati nana okey =) if ade yg terasa nnti, nana mohon maaf terlebih dahulu...


nana tak paham knp ade blogger2 yg suke hentam menghentam antara satu sama lain...menyuarakn pendapat tak salah tp ade baiknye jaga hati org kn jgn direct sgt ayat tu kalo nk sound pn...contohnye kalo kite tak suke penulisan dorang, nana rase better senyap je n jgn masuk dah blog org tu...tak perlu la kot nk kutuk2 antara satu sama lain, mcm nk kumpul musuh lak...kalo da rase mmg nk komen jugak, bg la komen yg membina bkn komen yg menjatuhkan org lain...tak dpt nk nafikan la mmg ade sesetengan blogger yg entry dia tu menghina n menusuk hati pihak lain tp kite sebagai pembaca jgn nak tambahkn lagi api yg tgh membara....apa kata cetuskan satu minda or idea bernas yg boleh buat org ramai berfikir balik....


ni pasal entry sampah lak...nana tak brp suke if ade blogger cakap yg blog someone tu mcm sampah...bile nana baca kat blog org tu, nana jadi kesian lak....rasanya tak payah la nk mention blog org tu sampah ke ape coz blog awak tu bagus sgt ke kn??? tiap2 kali nana masuk blog org kan, even nana tgk satu baris ayat je or even 1 gmba je or even kata2 yg mcm budak2 or even ayat yg susah nana nk paham, nana tak pernah nk anggap tu entry or blog sampah....sbb ape??? sbb nye nana yakin walaupun x byk ilmu yg nana dpt kat situ tp mesti akan ade jugak some point of view yg nana akn dpt....who knows rite??? lagipun ade org yg suke cara penulisan kite n ada jugak yg tak suke cara penulisan kite tu...so, tepuk dada tny selera sndiri la (^_^)


ni pulak pasal blogger yg rase blog dia tu hebat...sampaikan sibok nk komen2 blog org lain yg kononnye entry ni lapuk la, entry ni bosan la, entry ni da biase tgk or denga la, eii mcm2 la....bg nana setiap blog tu adalah hak milik sendiri....terpulang la kpd blogger tu nk isi ape dlm blog dia....setiap blogger ada cara dan kretiviti mereka sndiri, so tak perlu la rasanye kite nk pndang rendah di atas setiap penulisan blogger lain...jgn rase diri kite tu otai sgt yg konon2 nye entry yg kite buat tu sgt2 la bagussss...tak salah rasanye nk share ilmu walaupun ilmu tu sekecik zarah or kuman, juz bagi la support sket kat newbie...


pasal follower pn nk jadikan isu ke??? adoiii~ byk nana baca dlm blog org lain n jugak forum pasal follower ni...ade yg tls "follower ramai x menjamin pendapatan pn"....ade gak yg tls "perlu ke lps follow org, kite mintk org tu follow kite blk?"....dan ade jugak yg ckp "penting ke follower ramai?"...hurm bagi nana ni xyah la nk jadikn isu...tak kesah la ade follower ramai ke tak, janji kite hepi dgn blog kite sudah la....nana mmg tak pernh tls kt shoutbox org lain "jom follow i balik" tp siyes nana langsung tak cepat melatah bile ade org tls kt shoutbox nana "i follow u, nnti u follow i blk ye"....for me, ape slhnye follow org tu balik, it's not a big deal kite suke or tak blog org tu...ssh ape, follow je la kn?? kalo blog yg kite suke, of coz la kite akn letak kat blog list kite kn??? nana mmg lngsung xde masalah nk follow balik blog org tu, kiranye juz as my appreciation they follow my blog =) tengs guys!!


ni satu lg isu yg nana denga, GLAMOR....ntah la, nana pn tak paham sgt glamor maksud dorang tu cmne...glamor sbb dikenali org ramai or glamor dgn cara penulisan or glamor sbb dia buat perangai???? ntah la labu~~ juz teringat ade forum kat GB yg tls "cmne nk jadi glamor" nana pon tak sure la sejauh mane pentingnye glamor ni dlm dunia blogging...DUIT maybe??? dlm forum tu ada mcm2 pendapat....melalui kata2 dlm komen tu, nana dpt tangkap ade yg iri hati n rase tak puas hati (hurmm tapi tak tahu la kot2 nana je yg salah tafsir)....ade jugak yg tls "aku tak kejar glamor" tapi kalo kejar ranking alexa tu tak kire kejar glamor gak ke walaupun bnda tu tak nmpk??? (ok bab2 alexa ni nana tak nk ckp byk coz nana tak arif lagi apekebende nye alexa ni)...lagi satu kan, bagi nana kalo org yg anjurkan contest or ape2 je la yg mintak letak banner or header dia kat setiap entry peserta, tu bkn ke secara tidak langsung dia pn nk glamor??? sbb tu suruh letak header dia bg org tgk and of coz la benda tu akn spread kn??? well, ramai je ckp xnk glamor hakikatnye kalo da glamor tu msti syok kn??? lalala~~


ni satu lagi yg nana jumpe, suke kutuk blog org lain....nak pendekkan crita, benda ni terjadi kat blog kwn nana....ye la, dia tu ske sgt ulas2 berita nak2 berita yg hot, yg mmg org da dngr or baca dulu....then ade la sorang hamba Allah ni komen kat blog dia "eleh stakat tiap2 hari nk ulas berita, aku boleh baca sndiri dkt surat kabar or utusan online la" uiks bagi nana ayat tu sgt pedas....tak salah rasanye nk ulas berita dr surat khabar kn??? bkn ke tiap2 org ade sudut pandangan yg berbeza???? hurmmm~~ lagi satu yg nana ingt, nana pernah masuk blog budak ni yg dia cerita pasal breast berkulat tp ade la sorang makcik ni komen bawah entry dia tu "dik, ni cerita kuno la, update la sket"...nana yg baca ni tibe2 rase nk marah lak makcik tu....hello, awak tu da tua, dia tu budak2 lagi maybe lambat sket smpai info2 yg cmtu sampai kat dia....huhuhu~~~



ok la kalo ikot pnjang lagi nk tls tp nana tahu org bkn suke membaca pn kan...kpd yg habis baca, nana ucapkan terima kasih byk2....juz utk peringatan kat diri sendiri n blogger2 lain, plzzz la RESPECT EACH OTHER....jgn suke PANDANG LEKEH kat blogger lain apatah lg blogger yg baru je nk berjinak2 dlm dunia blogging ni.....bagilah PENDAPAT YG BERNAS dan ILMU YG BERGUNA yg blh dikongsi bersama, bukan suke menyucuk2~~ skali lg nana nk ingtkn, entry ni hanya pendapat nana melalui pemerhatian n pembacaan nana....kalo ade yg tak suke or terasa mintak ampuan byk2...bak kata pepatah "siapa mkn cili dia terasa pedasnye"..........

**peace**






47 comments:

Cik Lily said...

betul..sgt sokong kamu..

sI tEDI said...

tak tahu lah apa niat sebenarnya orang2 mcm ni berblog?

dah ke laut nampaknya niat mereka.

Zaman aku muda2 dulu berblog suka2. x de nak kejar apa2. baca x baca pun tetap juga menulis. syok sendiri gitu.

kalau asyik nak kondem blog org dan kondem org itu ini, x kemana, dari org suka kita jd menyampah yg amat!

zxara said...

u nailed it nana :) sokong 100%.. semenjak 2 mnjak ni mmg ape masalah tah bloger2 Malaysia nih.. Xtau la ek.. scene blogging kat M'sia je yang ade porak perande camni. Hasad dengki.. mmacam lagi lah. Teringin gak nak tulis entry pasal scene blogging kat m'sia kite nih.. huu..

tiefazatie said...

btol2 tue sis nana..terpulang pd tuan punye blog la nak tulis ape pun..tue blog die..jd kite kena hormat hak die kan..=)..neway please enjoy blogging everyone!hihi..xmo gaduh2..=)

Dawy said...

nice entry lahh nana
suka baca . =))
dawy setuju 100% dgn pendapat nana .

teha said...

stju dgn nana~~
evryone ade cara sndri..blog mereka..biar lah mereka nk entry sal ape pn kn?
peace yo!!

iyllienaz said...

hmm..kalau dah xsuka ngan blog orang lain, jangan la baca langsung..kan2??

Muhamad Ahnaf bin Mohd Abd Ghafar said...

marah ke kak...lek lek..saba lu..nnt cepat tua...tpi ad ke org gado2 camni..xnmpk lg la..xtau lah kan,sbb sy ni bru lgi...

cekodok comot said...

nana ..sama ngan ak...baru post entry lebih kurang kat blog ak :((

heart~ said...

tak marah la dik...siyes tak marah...kn da bgtau tu juz my point of view...tp da byk nmpk benda cmni even tak pernah berlaku kat diri sndiri lg...

da lame2 nnti bile adik rajin baca n singgah blog org lain, adik akn tahu isu cmni sgt2 la byk....kalo nk bg link2 org tu kang, mcm tak elok la kn....

(^_^)

hellioz said...

mcm mane kalau gwa makan cili tapi gwa rase rambutan babe?

lu sajek je kan bagi gwa rambutan taknak bagi gwa rase pedas....
gyahahahahahahahahaha~

gwa agree ngn lu
TAPI!
gwa rase ape blogger tu nak buat tu terpulang.
jangan lu kerek sangat dengan orang laen sudah,
jangan bajet lu duduk atas, dah pehmes,
lu bole kutuk2 blogger yang kt bwh..

Kne ingat sk8,
lu dulu start dari bawah gak an...
gyahahahahahahahah

*lu dalam ni bukan merujuk dekat lu...
so, jangan terasa kayh...
gyahahahahahahah~

qellissa said...

betul ape yg u tulis tu, yg penting kita mestilah respect each other dlm berblogging ni..tak payah nak komen, klu komen tu menyakitkan hati je.. klu x suka blog tu x yah lah masuk tul x. dr masuk pastu buat org sakit hati..=) cheers!

heart~ said...

@hellioz : yup terpulang la kpd blogger tu nk buat ape asalkn dia bahagia....

sket pn gua tak terasa lu tulis cmtu sbb gua tahu lu bkn tujukan kat gua...hahahaha

n juz 4 me, cukuplah sekadar respect each other

liyana aziz said...

thumbs up!

ps said...

Pendekatan Nana ni kira bagus, sederhana. Syabas. Agaknya macam kita gi rumah kekawan la kot bila berblog ni..

Sir Marcello said...

etika seorang blogger kena jaga..kalo ingin bergurau..jangan keterlaluan...sekarang nie..tulisan pun leh menjatuhkan bangsa~

princeduyong said...

erm.....

KID LEARNS TO FLY™ said...

gua memang nak komen tp berukband cam apokah whakaka..

gua nak komen yg fullhouse tu kat sini xleh?..gua xnak masuk campo n3 mcm ni haha..

asal lam n3 tu lu gune lolly nyer ;what the nyah?' cakap2 marah ni

perondajaketbiru74 said...

wakaka...rock n roll gua punya suka....yg penting gua tak ganggu org....followers ramai belum tentu blog tu bagus...apa yang penting isi blog tu....cheers..

ciK LyndaWawa igUana said...

betul tu..saya setuju,,,

Azrul Hisham said...

setuju dengan entri ni... :)

CERITAKU... said...

btol tu.blog sendiri sendiri suke ati la nak tulis ape.nape nak kategorikan sampah la ape la.nak bace,bace tanak sudah.tada paya nak komen-komen...ha..btol tak?

kay shafiQ said...

Rileks2 cik nana.. Chill dlu girlz

~ Ann ~ said...

ngahahahahahaaaaaaaaaa........... sokong berjuta kali ganda.. Jap nak cari kipas kipas kipas..



miahahahahaha..

heart~ said...

@ shafiq : erkk ada nada nana gelabah ke dlm entry tu??? nana relek je tls entry tu...kn nana da ckp JUZ PNDANGAN nana je....bkn nk hentam sape2 pn =)

apedaa~

areleaf said...

akhirnya dpt jugak gua komen dgn tenang..

sebab dalam entri ni xde gambar makanan,so perut gua tak terseksa sangat..hehe..

komen gua ialah yup2,ade betulnya ckp brit..tp dlm dunia ni kite xley anggap kite je betul,org len salah..kdg2 mgkin kritik org 2 pedas tp maybe utk kebaikan kte jugak kan?

miss hav0c said...

nak kutuk nak kutuk nak kutuk nana hahahaha lek r nanang mung ni emo la..hahaha

nana caner wat bentuk2 ising eh cmne eja dia..ah gasak

♥~KiN~♥ said...

stuju sgt....mende2 cani lah bleh mghilangkan smgat blogger yg bru nk mule...awal2 dh kene kondem..

Misseja said...

interesting highlights ;)
manusia ni pelbagai...kalau kritikan membina, tentu orang boleh terima...tapi kalau kritikan membunuh, better keep the comments to urself (referring to them)...

label-melabel orang ni memang tak bagus...lagi2 kata writings orang macam sampah, ishh, bagus sangat ke kita...anggap je orang tu sedang belajar or masih belum jumpa rentak yang sesuai, kan lagi baik...tak semestinya kita tak suka, orang lain pun tak suka, ye tak...

btw, i enjoy ur writings, nana...keep it up!!

akuvision said...

Assalamualaikum buat penulis. Saya setuju dengan segala isi penulisan post ini, lagi - lagi pada point dimana blog yang dianggap sampah. Mana ada istilah blog sampah, siapa yang pandai2 bagi istilah tu. Setiap penulisan adalah hak individu itu untuk bersuara, cuma kadang - kadang etika bahasa itu kita kena jaga. Wassalam...

impish_yatie said...

btol2...sy sokong!!!tak pyh ar nk kutuk org o pandang rendah kt orang len kot kalo da rase blog dorang tu bgus sgt..kn kn kn? tulis je ar pasal isu2 yang sepatutnye..tak pyh nk lepas geram kt blog sendiri psl blog orang len, o pasl orang len..kn lbey bagus kite dok dlm suasana harmoni..;) heeeeeeeee

Nash said...

yup2 stuju dengan sdri...
mmg blog jenis personl ni, kita free utk story ape2m tpi idakle smpi nk kutuk2, maki2..

impish_yatie said...

thx nash sbb sokong sy..;) kdg2 tak phm la perangai manusia. ske kutuk2 orang, tp bile kene kt diri sendiri nk mara2. n tulis kt blog hentam orang tu...haih~ pastu mule la nk kate, " ni blog aku, ske ati aku la nk tulis pe"...pe jenis manusia la...

impish_yatie said...

nana, i hope u dont mind i blog this in my blog. i'll credit u okie..thx n sowi for copying...;)

nur izzati radhiah bt sahrom said...

macam2..huhu

::dAuZsHaNLeY:: said...

sokong2...
ahahah..

Yiedpozi said...

kenape suka hentam-menghentam, best sgt ke tulis entri hentam-menghentam. NICE ENTRY...

pelangi said...

suke suke..kan manusia sekrang ni kan..suke wat camtu..aper kata lau bebaik semula..kan aman dunia blog ni..heheh amin..

Kelyza said...

betul tu , setuju sangat2 ,
lantak la nak buat ape kat blog kite kan ,
ni keje asik nak complain jek ,
ntah pape la =.=

~yapseYo~ said...

betul2..sokong sgt2..

ochipz zaind said...

ha..btol3..
kita xleh nk wat semua org sk ape yg kita tulis..
p kalau tak suka pun xpayah la kutok2..
dok diam2 sudah..kan?

n.a.n.a said...

totally agree wif u. nana menyokong nana. auww nama same. ttba excited. nice blog :DD

Khairi said...

cannot except to agree. salud.

Faisal Abdullah said...

Terbaik dari nana...

Eciz said...

nana. saya sangat setuju dgn nana! hishhh apa nak cakap lagi ek. SETUJU! UJUTES! boley? agagagag. satu lg nak bgtawuu, GLAMOUR tu. saya memang nak GLAMOUR! miakakakak

joev said...

Agak-agaknya blogger kat luar sane ada gaduh-gaduh camni x?Pelik la..kalau dah xsuka,xyah nak komplen2..orang yg jnis camni riak,takbur,bongkak namenye huhu...

Admin My J SSU said...

salam, betul nana, kita berblogging utk cari kawan bkn nak bermusuh, disamping nak belajar bagi blog kemas dan hebat, bkn semua org ada bakat nak menulis, bkn semua org asalnya pandai komputer...jadi sama-sama nak belajar, mana yg dah hebat dan kuat tolong le yg baru nak bermula..barulah dunia blogging ni jadi seronok...Wallahuallam