Saturday, May 29, 2010

mama MARAH kakak berBLOGGING

mama masuk bilik kakak
mama usap2 kepala kakak smbil mengeluh
mama tanya knp kakak ni kusyuk sgt tulis blog
kakak sengeh2 je tanpa hiraukan sgt mama

mama pndang kakak
mama cakap lembut2 kat telinga kakak
mama cakap kakak dah berubah
kakak jadi semakin lalai
mama tengok kakak slalu lambatkan solat
kakak tibe-tibe pandang mama dgn sayu
kakak akui, sejak aktif tulis blog
kakak memang abaikan solat

mama tengok2 keadaan bilik kakak
banyak kertas2 dan kerja2 yang tertangguh
mama cakap kakak bukan macam tu dulu
kakak tak sepatutnye bawa balik kerja dekat rumah
mama tengok kakak slalu je ade depan laptop
tapi rupa-rupanya kakak sibuk tulis entry

mama bersuara lagi
mama tanya kenapa rumah kakak sepah sangat
baju pon kena hantar kat dobi
takde masa sangat ke kakak???
kakak hanya mampu pandang lantai
kakak sedar kakak tak pandai nk bahagikan masa
untuk berblogging dan utk uruskan rumah

tiba2 mama dengar suara anak kakak menangis
mama pasti mesti suami kakak yg tengah jaga Dania
mama pesan kat kakak supaya bagi lebih perhatin kat Dania
bagi susu badan kakak sendiri
jangan suap Dania dgn susu lembu
kakak baru teringat minggu ni kakak tak bagi Dania susu badan
kakak lupe sebab kusyuk sangat buat blogwalking

mama geleng2 kepala lagi
mama tanya kenapa kakak dah tak memasak
kenapa kakak biarkan suami makan kat luar
kakak tak takot ke kalau suami kakak cari org lain?
kakak tibe2 menagis
ya, kakak sedar kakak dah abaikan tanggungjawab
sebagai seorang isteri dan ibu
semuanya gara2 kakak terlalu taksub
untuk mengejar pendapatan pasif yg tak seberapa melalui blog

mama nasihatkn kakak dengan penuh kasih sayang
mama cakap tak salah kalau kakak nk share ilmu
dan juga nak dapatkn ilmu melalui blog
tapi kakak kena ingt tanggungjawab kakak besar
sebagai seorang muslim, seorang isteri, seorang anak, dan seorang ibu
kakak kena pandai seimbangkan dalam semua perkara
jangan terlalu asyik dan lalai dgn dunia blogging
sampai kakak lupa siapa diri kakak sebenarnye
bahagikan masa kakak sebaiknye
supaya kakak tak sisihkan suami, anak2 dan keluarga
mama yakin kakak masih boleh hasilkan entry tiap2 hari
kalau kakak tahu hala tuju kakak

kakak menangis teresak-esak
kakak peluk mama kuat-kuat
kakak sedar dan insaf
ya! lepas ni kakak takkan leka lagi
kakak akan ingat pesan mama
kakak akan utamakan mana yg lebih penting dulu
kakak cepat2 turun tangga
dapatkan suami dan Dania

25 comments:

~Ann~ said...

kak nana ooo kak nana.. nasib baik adik da insaf.. Percaya ke tak, hah lawat la entri terbaru.. hehehehe

pelangi said...

wah,,sedihnyer,,sama laju dgn hingus sye yg meleleh sebb selsema..sy pun tersedar gak kakak...sy pun dah banyak abaikan semua tu..tapi bukn suami n anak..huhu kenaper lah kite sentiasa lalai..lepas jer dengar ni sy nak terus solat isya...tq kakak

REMEDY said...

kesian kakak...ibu please...ayah jom main ball...kesian anak aku nak ajak ayah dia main sama...tapi ayah dia sibuk tinggalkan komen di bog rakan blogger...berdosakah aku?

Famy said...

mmg ade orang macam tu. husband yang jaga anak, buat susu, tukar lampin. isteri?? sebuk chatting, blogging, foruming.. even anak menangis tengah2 mlm, husband da tido, boleh dia kejutkan suh buatkan susu utk anak tu. hmm.. memang da tengok dengan mata sendiri. terlalu taksub dengan benda2 camni.. harap2la nana tak camtu ye? da janji kan? hehe.. ^_^

Lelord said...

hhehehehh xmo kena marah

velasrizal said...

jgn sampai lalai sudah lah kan..

Blog Aku Dan Sesuatu Di Sabotaj ?

Farah oh Farah said...

tu lahh. sape suh lu on9 bagai nk rak! hahaha. ;pp

aesthetic said...

syg mama dia kt dia..huhu

hellioz said...

lu mesty insap 5saat kan?
gwa pon same...
gyahahahaahahaha~

Raybond said...

ish2... mintak di jauhkan... blogging tak slh.. tpi jgn smpai lupakan mana yang perlu di utamakan... =)

cakap cam bguz je aku ni.. biar 2x5 jew pown.. huhu..

liyana aziz said...

aiyak!! reverse psychology ye kak nana??? hehehehhe... nice one!

Muara said...

Satu perkongsian yang mahal...!
Dan anda memang seorang isteri yang baik....(terjemahan dari paparan ini)

NU.YA.RA said...

blogging baik dijadikan sebagai hobi shja..

tengkusri said...

eh. eh. eh...kakak jangan macam tu...agama jangan dilupankan yer..

faye said...

sedihnya baca kisah tu...meleh air mata membaca...hmmm kena pandai bAhagi masa la camni..seolah terkena batang hidung sendiri j rasa....uwaaaaa

faye said...

Marilah Join GiveAway pertama untuk blog ni tinggal 2 hari sahaja lagi Sesiapa yang ingin join pun boleh tiada sekatan... dan hadiah telah sampai ke tangan saya... untuk maklumat lebih lanjut klik dibawah http://fasham87.blogspot.com/2010/05/update-1st-giveaway.html

HoneyBeez said...

huhuhu... insafnye.. mmg bloggin kadang wt kte leka.. mta2 la d alarm kt laptop n gtw lau dh masuk waktu.

HiGHNeSS FiQ said...

kisah benar??

heart~ said...

erk.....bkn kisah nana la...nana mane kawen lg...adoiiii~

peaNut said...

nana dh kawen erkkk??

MangkOk cHenTa ♂ said...

ni cite benar ke x??
err...tanye jer...
huhu..insaf2.....

____00000
___0000000__00
__00000000_0000
__00000000_0000_00
___000000___00_0000
_______________0000_00
__0000000000000_00_0000
_000000000000000___0000
_00000000000000000__00_00
_0000000000000000000__0000
_0000000000000000000__0000
__0000000000000000000__00
___0000000000000000000
____000000000000000000
____000000000000000000
____000000000000000000
____00000000000000000
____0000000000000000
___0000000000000000
__0000000000000000
_0000000000000000
_000000000000000
_00000000000000
_0000000000000
_000000000000
__0000000000
___00000000
____000000

kasi tggalkan jejak..lalalala~

heart~ said...

haiyya korang ni..nana BELUM KAWEN lagi la...isi2 tu nana juz amek melalui pembacaan nana je n kisah org lain...tp nana jadikan point2 tu dlm satu cerita (^_^)

akmal hacks said...

gua da agak dahh..ni entri reka2 jerkk..wakaka..

tkejut part lu ckp nk kasi susu kat dahlia..wakakaka

Myee said...

sedih la pulak bce yg last tu..

~Dr.CiNta~ said...

waah, insaf2 =__=