Wednesday, May 19, 2010

TUTORIAL : pakai shawl (part 1)

PENGUMUMAN PENGUMUMAN!!! atas permintaan kawan2 nana, maka dgn ini nana merasmikan butik pakaian yg baru je nana buka kat BANGI...eh2 acah je la hihihihi....juz nk menunaikn permintaan kwn2 yg kempunan sgt nk tgk cara nana lilit shawl....aii ni bkn la reti sgt pn nk lilit2, silap hari bulan terbelit kat leher jinjang aii ni....tp takpe la demi rakan ku yg tercinta, nana rela buat demo walaupun aii ade rase malu2 kucing sket kekekeke...ye la kn, tak pasal2 rase mcm syok sndiri lak amek pic sndiri sorang2 dpn laptop.....walaupn ade yg da tahu nk pakai shawl, tp nana tak kire, nana nk jugak tunjuk cara nana pakai (smbil buat muka cute walaupun aii ni TIDAK kiyut)...cikgu slalu cakap jgn kedekut ilmu even ilmu tu sekecik kuman, so nana pn nk share la style yg da lapuk ni hehehe....sharing is caring kn??? lalalala~~~ ok jom tgk cara2 yg nana nk tunjuk...nana xtau la nk kasi nama ape fashion ni so ikot suke hati mak bapak korang la nk panggil ape pn k...ade tiga style semuanya!!! sabar2 jom kite intai satu2...tp kualiti gmba mmg low class la sbb aii amek pakai webcam je, huh baru aii tahu jadi model ni ssh gak ek sampai berpeluh2 aii dibuatnye....layan la, zassssssssssssss~~~




STYLE 1:


tadaaaa~~~ style tudung cmni korang blh pakai time nk pegi keje, dinner, dating...ish buruk bena muka beta hukhuk....


mula2 pakai la anak telekung (eh ke anak tudung??? ape2 je la kn) syria ni utk highlight bahagian depan...


lepas tu pakai shawl dgn sblh pnjang, sblh pendek...then pinkan bawah dagu....nk pin kat lobang hidung pn blh *kekekeke* eeeiii knp nana rse mcm pelik gile muka nana ble guna webcam???
tapi kn, umi nana slalu ckp, "kalau da muka tu cmtu, dlm gamba pn cmtu la, awk yg tak lawa sbnrnye, jgn nk salahkn gmba"...haha mmg terkena la time tuh!!


ok2 smbung....amik yg bahagian panjang tadi naikkan atas kepala....jgn tarik ketat2, biarkn dia longgar mcm dlm pic tu....then letakkn kerongsang kat bahagian hujung tu supaya tudung tak lari....mak oii nana, besa sgt tu kerongsang!!! hahaha dah malas nk kobek2 almari cari kerongsang kecik....ngeeee~~~


ok skarang ni nk sorokkan bahagian pendek yg terjuntai....eeei nmpk serabut la kalo biarkn cmtu kn???? yg ni korang juz bawak je dia kat blakang kemas2...ok siap!!! blh jumpe si buah hati pengarang jantung....lalalala~~~





STYLE 2:

yg ni korang nk pakai pegi mane2 pn sesuai....tp utk pakai style cmni, korang jgn pakai kain shawl yg lembik sgt sbb susah nk bentuk....so nana suggest shawl yg cotton or jojet....(asal buat mulut muncung cmtu nana???? bajet cute ke buat cmtu??? eeewwww~~~)


1st korang kna jadikan dia bentuk tiga segi kat hujung....aduihh ssh btl la pakai webcam ni, semua anggota badan memainkan peranan....nk tunjuk pn kna pakai mulut...hahaha~~


yg ni senang je....letak je shawl yg korang lipat 3 segi tadi ats kelapa, opss kePala la....then pinkan je mcm biasa....


(arghhh benci nye tgk pic ni mcm makcik jual ikan je) tarik bahagian yg terjuntai tu kat belakang....kna lilit dua kali sbb pnjang sgt...hehehe....lps da siap lilit, selitkan bahagian hujung tu bawah dagu...ok yg ni pn da siap, blh la try yer~~





STYLE 3:

style ni pn same, sesuai je nk pakai pegi mane2....tp nana prefer pakai cmni time pegi class je sbb nmpk kemas n ade style yet simple!!! senang nk pakai pn ade, trus menjadi!!! hehe



mcm biasa, kna biarkn sblh pnjang sblh pendek then kemaskn dgn pin kat bawah dagu....pssst cantik tak inner polkadot tu??? kekekeke nana beli online tuh...tak tanye ek, oke saje je nk bgtau....heeeeee~~



tarik bahagian yg panjang tu atas kepala n selitkan hujung dia kat bawah dagu...pakai cmni guna satu kerongsang pn da cukup....(tbe2 terbayang muka heliza, kan best kalo muka kiyut miyut mcm dia)


ni bahagian yg pndek tadi....tarik ke blkng n sorokkan sampai nmpk kemas **oke aii da blur nk explain cmne**


yg ni alternatif....if korang taknk selit bawah dagu, korang boleh biarkan je dia berjuntai cmtu...kreatif la sket, letak la kerongsang or sepit rambut yg comel2 kat atas tu... ok selesai sudah tutorial hari ni...hehe


EDIT : ada sambungan dgn style lain kat PART 2

~ SELAMAT MENCUBA ~

38 comments:

NHIDAYAT said...

hi handsomeeeeeeeeeeeeee=)

amar haziq said...

macam2 style ada..
baru saya tau
sebelum ni tak perasan sngt

jenguk2 lah blog saya k;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

joegrimjow said...

klu ada video lg menarik

arin 별 said...

ehhh. yg inner polka dot beli online? kat mane? hehe. comel !

:cahya schatz: said...

cool...
buat video pulak...nak tgk bahagian blkg tudung...

heart~ said...

kekekeke...kalo nana buat video, kecoh la nnti...

cahya: yg blkng semua jd 3 segi

:)

lovehunter said...

nice, teringin nk pakai shawl tp laki xbg..huhu n btw, u're gorjes gurl!

nabil_potter said...

boleh try nie..

~ Ann ~ said...

wawaaaoooo.. nabil.. cetss. kihkihkih.. Kak nana yang comey... wawaooo best ar camni. masuk sini slalu ada update, new things to read. jom la sama-sama addict to blog k.. ahakss :))

hudhud said...

yay thankssss. hehe :)
tapi after all i rasa u nampak cantik sbb muka u kurus.
kalau muka i. homaigod macam penyu hahaha

KID LEARNS TO FLY™ said...

gua dah cube brit..xjadi pom ..terbelit dah dekat leher gua nih apekeder?wakakaka..

oksigen2..ayarkkk

areleaf said...

gua dh try,lilit punya lilit punya lilit punya lilit..


to be continued

HiGHNeSS FiQ said...

hehe..ada mcm2 style rupanya..
xpa2, yg penting. Heliza mmg cun..
awk pn cungak..haha..
btw, thanks follow..

princeduyong said...

satu yang menarik...part taik lalat tu...penyeri paling mahal tu...

waheeda119445 said...

nana terbaeekk pnyaaa....

ni request dri madah lak...buat tutorial pnjagaan muka style nana n sntuh ckt bab2 kchatan n kcntikkn bdan k..ape rahsia cik nana kta ni..hihihi...

tutorial shawl nana mmg meletopss hbes dear..muahhhh....

farafysha said...

NANA ; I suka STYLE 1 sebab tak pernah buat style macam tuh ! btw , nanti nak try lah :) tengs fer tutor :))

hakimfaridzul said...

wah lau weyh!!!

shawl instructor!

agagagaga

BalqisShafiqa said...

berfaedah.
nanti saya boleh try sebelum keluar rumah. :)

JaJa'Z said...

thanks nana for the info..akak ni pernah try buat sendiri..but end up tak menjadi jugak..dan selalu serabut nak pakai shawl..

FyZa said...

tengs swety utk tutorial 2..u comey sgt pakai shawl..=)

teha said...

nk try~~ tpi xde inner yg cmtuh lah..ank tdung sume nyer yg biase2 tuh..
huhu..

jaja9 said...

niceeee....

zack zukhairi said...

cantik. :)
rasa macam nk termengorat plak.
blh tak agak2?
hehe

miss hav0c said...

nana, sila ajar daku buat cupcakes! buatla entry wehewww...nana nana, buat tau!

atoyis said...

nice..

jinggo said...

nana buat cupcakes??? ahahaha.. hhahahaha!

Ery Farieha said...

haha
laki pn nak try ke?
=P
thanx babe~

~ Ann ~ said...

bhahhahaha.. mala tak habes ag cupcakes dia.. cetss

ain fathihah said...

ngaa..comel2..saya masih tak confident nak pakai tudung selain tudung bawal biasa..adeh

Hakim said...

pakai shawl pun ada tutorial gak eh..hehe

sindiketFOTOGRAFi said...

cik nan cantik bertudung!! o yea!! hehe.

sindiketFOTOGRAFi said...

eh silap.cik nana.huhu.

iniAKU said...

erkk..mungkin taon depan aku try.haha -_-"

aiDieNa said...

Anak tudung polkadot tu cute.. :)

dahliacwitt said...

cantekk ! :)

izaFiza said...

cantiknyer inner nana yg corak circle2 tu..!!

Fiza Zainol said...

cantinya nana..mcm baby doll la...

bluefairy said...

cantik la tu...best bace blog ni..pasni nk jenguk lg la :)