Tuesday, June 1, 2010

TIPS : hilangkan jerawat degil di muka

kisah benar ni kawan2, tolong la percaya yer...dulu kn masa umo i 18thn (mula2 jejakkn kaki kat university) tiba2 jerawat batu naik kat muka...huwaaaaaaaaa hanya Allah je la yg tahu cmne perasaan i time tu...tension, geram, malu, kurang keyakinan, sume la ade!!! bukan sebarang jerawat sbb siap nanah hijau lg n seluruh muka lak tu....org cakap sbb hormon, ye ke??? (aii ni gatal sgt ke sampai hormon blh berubah lalala~~) ok entry ni juz nk share cmne i blh ilangkn semua jerawat tu...muka i skrg ni xde la halus mulus mcm kulit baby tu tp licin la jugak kekekekeke **opss terperasan lak** i bersyukur okey walaupun amek masa hampir setahun nk baik....mcm2 produk n facial treatment i try, last2 amalkn cara ni baru baik...jom usha ape yg nana buat nk kasi jerawat batu nanah tu ilang tanpa tinggalkn parut...



langkah 1 : cuci muka dgn pencuci yg ada kandungan Triclosan (i pilih OXY ACNE WASH)



langkah 2 : pakai toner (yg ni i pakai enfuselle, slh satu product shaklee)

langkah 3 : tuam jerawat tu dgn air suam yg bercampur garam (esk insya'Allah nanah tu keluar sndiri)

langkah 4 : sapu jerawat dgn krim jerawat yg ada kndungan benzoyl peroxide (ni i pakai OXY10)


langkah 5 : sblm tdo make sure cuci muka bersih2 then pakai night cream yg tak berminyak (i pakai OLAY night cream)

langkah 6 : bgn tdo ulang langkah 1 smpai 4...pagi2 pakai cream yg nilai spf dia tinggi n jgn pakai sunblock yg melekit or berminyak (i pilih OLAY total effect)

langkah 7 : makan supplement tambahan mcm vitamin C n vitamin E (i pilih shaklee) n minuman kesihatan (i pilih kinohimitsu uv bright n inner shine prune)





langkah 8 : jgn banyakkn mekap kat muka sbb chemical dlm kosmetik blh buat jerawat jd makin truk...so sabar la skjap sementara jerawat tu nk baik k


kalo korang (sape2 yg ade jerawat batu la) follow steps tu semua, insya'Allah jerawat yg degil tu akan hilang...TAPI, SEMUA PRODUCT TU HANYA CONTOH YG I PAKAI, TAK KESAH LA PRODUCT APA PON ASALKN SESUAI DGN KULIT U OLS OKEY...selamat mencuba =)

p/s : JANGAN sesekali picit jerawat dgn jari!!! tolong la tahan sket nafsu tu heeee~~~

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

22 comments:

Ainil Hawa said...

ni pun best juga :http://medik.iluvislam.com/doa-rasulullah-merawat-jerawat/
hehe sori nyibuk
anyway good tips :)

Skype Crew said...

mujurla skype xde jerawat..keh3...

tp en3 nie mmg berguna, mne tau lps nie nek jerawat ke...hu3...

MangkOk cHenTa ♂ said...

ala...slalu picit pakai jari..
=(

ZAHILAL ZAHARI said...

haha pakai kertas pasir jerk..
huhu
licn terus.

akmal hacks said...

ok2..gua try jap lg..lu tlong ajarkan step2 dye ye..haha

Mohd Sukur Ibrahim said...

kesan2 jerawat lak cmne?

NU.YA.RA said...

naseb baik xde jerawat..tapi tips ni berguna untuk my sista..muka die kene guna produk cleopatra baru menjadi..

eynda said...

Hhmm..buat macam2 dah tapi kalau datang jerawat yg degil ni berminggu-minggu dia berkampung huwaaaa...tapi good tips...produk OXY tu memang utk kulit berjerawat...sedara guna dulu masa kulit dia berjerawat batu...sekarang dah licin...

Tokabaut said...

Salam Nana...saya cadangkan Nana gune ruangan komen IntenseDebate di blog nih...boleh sama2 dapat manfaat naikkan traffik ke blog...sbb boleh ada backlink...cube la...=)

alynn malynna said...

emm..mungkin tidak bg sy...oxy tidak sesuai la dgn kulit sy...nnt muke jd tembam macam apam bile pakai oxy...huhu

is44c said...

nice info

Faizal.Punye. said...

heee. pemicitan jerawat memang satu bende yg susah nk tahan..haha

Asyraf Kamarul said...

dh biasa picit ngn jari siap guna kuku lg...
wahaaa

Firnena said...

hai...
Untuk menghilangkan jerawat dengan sebaik serta sebetulnya, kamu harus terlebih dahulu perlengkapkan diri dengan pengetahuan bagi mengatasinya. Sila rujuk info yang terdapat di web page ini:

Rahsia hilangkan jerawat

Web page itu menyediakan maklumat2 penting tentang jerawat dan resdung. Jalan penyelesaian turut disertakan. Selamat berjaya!

heart~ said...

thanks for the info firnena =)

TIPS ni nana juz nk share pengalaman diri nana sendiri je...sbb dulu truk sgt then skarang alhamdulillah licin...nana bkn jerawat resdung tp doktor ckp more to jerawat kotor n hormon =)

lagipon lain org lain cara nk pulihkannye kan? so try la mane satu cara yg rase sesuai dgn diri sendiri =)

Anonymous said...

kne pkai bwape lamer bwu leh ilang jrawat tuu???

Anonymous said...

macam mana nak ilanhkan jerawat dgn cpat & berkesan

eyka said...

hyep kak nana ...
eyka ad bli OXY ..
eyka arap bole lah ilng kan jrwt eyka ..

Anonymous said...

but my skin sgt sensitif dgn chemical...so cmner eh nk ilangkan?

faizah.. said...

wah, bagus2, saya akan cuba, tapi x de duit nak beli ..huhuhuhu

Anonymous said...

klu nak cut cost ada lg satu ubat...mlm2 sblm tido tenyeh lipstick yg dh nak abis tu sampai pedih n biarkan..bgn tido pg baru basuh..dlm 1 minggu sure dh ilang tanpa tanda....

asha said...

baru terjah pasal tips nih
tq nana.lepas nih nak kasi hubby try.hehe.sebab muka dia cepat naik jerawat