Saturday, May 29, 2010

mama MARAH kakak berBLOGGING

mama masuk bilik kakak
mama usap2 kepala kakak smbil mengeluh
mama tanya knp kakak ni kusyuk sgt tulis blog
kakak sengeh2 je tanpa hiraukan sgt mama

mama pndang kakak
mama cakap lembut2 kat telinga kakak
mama cakap kakak dah berubah
kakak jadi semakin lalai
mama tengok kakak slalu lambatkan solat
kakak tibe-tibe pandang mama dgn sayu
kakak akui, sejak aktif tulis blog
kakak memang abaikan solat

mama tengok2 keadaan bilik kakak
banyak kertas2 dan kerja2 yang tertangguh
mama cakap kakak bukan macam tu dulu
kakak tak sepatutnye bawa balik kerja dekat rumah
mama tengok kakak slalu je ade depan laptop
tapi rupa-rupanya kakak sibuk tulis entry

mama bersuara lagi
mama tanya kenapa rumah kakak sepah sangat
baju pon kena hantar kat dobi
takde masa sangat ke kakak???
kakak hanya mampu pandang lantai
kakak sedar kakak tak pandai nk bahagikan masa
untuk berblogging dan utk uruskan rumah

tiba2 mama dengar suara anak kakak menangis
mama pasti mesti suami kakak yg tengah jaga Dania
mama pesan kat kakak supaya bagi lebih perhatin kat Dania
bagi susu badan kakak sendiri
jangan suap Dania dgn susu lembu
kakak baru teringat minggu ni kakak tak bagi Dania susu badan
kakak lupe sebab kusyuk sangat buat blogwalking

mama geleng2 kepala lagi
mama tanya kenapa kakak dah tak memasak
kenapa kakak biarkan suami makan kat luar
kakak tak takot ke kalau suami kakak cari org lain?
kakak tibe2 menagis
ya, kakak sedar kakak dah abaikan tanggungjawab
sebagai seorang isteri dan ibu
semuanya gara2 kakak terlalu taksub
untuk mengejar pendapatan pasif yg tak seberapa melalui blog

mama nasihatkn kakak dengan penuh kasih sayang
mama cakap tak salah kalau kakak nk share ilmu
dan juga nak dapatkn ilmu melalui blog
tapi kakak kena ingt tanggungjawab kakak besar
sebagai seorang muslim, seorang isteri, seorang anak, dan seorang ibu
kakak kena pandai seimbangkan dalam semua perkara
jangan terlalu asyik dan lalai dgn dunia blogging
sampai kakak lupa siapa diri kakak sebenarnye
bahagikan masa kakak sebaiknye
supaya kakak tak sisihkan suami, anak2 dan keluarga
mama yakin kakak masih boleh hasilkan entry tiap2 hari
kalau kakak tahu hala tuju kakak

kakak menangis teresak-esak
kakak peluk mama kuat-kuat
kakak sedar dan insaf
ya! lepas ni kakak takkan leka lagi
kakak akan ingat pesan mama
kakak akan utamakan mana yg lebih penting dulu
kakak cepat2 turun tangga
dapatkan suami dan Dania

Monday, May 24, 2010

dunia blogging mcm perang saudara??

huhu tibe2 rase nk membebel n serius lak tengah hari yg panas ni...bkn ape, sejak nana join balik GB akir bln 4 baru2 ni, macam2 jenis blogger yg nana jumpe....kadang2 tak paham kenapa jadi cmtu...huhuhu jadi cmne tu cik nana??? tp sblm tu nk bgtau entry ni xde kena mengena dgn sape2 pn n takde niat nk tuding jari kat sape2...juz ni pendapat dari mata n hati nana okey =) if ade yg terasa nnti, nana mohon maaf terlebih dahulu...


nana tak paham knp ade blogger2 yg suke hentam menghentam antara satu sama lain...menyuarakn pendapat tak salah tp ade baiknye jaga hati org kn jgn direct sgt ayat tu kalo nk sound pn...contohnye kalo kite tak suke penulisan dorang, nana rase better senyap je n jgn masuk dah blog org tu...tak perlu la kot nk kutuk2 antara satu sama lain, mcm nk kumpul musuh lak...kalo da rase mmg nk komen jugak, bg la komen yg membina bkn komen yg menjatuhkan org lain...tak dpt nk nafikan la mmg ade sesetengan blogger yg entry dia tu menghina n menusuk hati pihak lain tp kite sebagai pembaca jgn nak tambahkn lagi api yg tgh membara....apa kata cetuskan satu minda or idea bernas yg boleh buat org ramai berfikir balik....


ni pasal entry sampah lak...nana tak brp suke if ade blogger cakap yg blog someone tu mcm sampah...bile nana baca kat blog org tu, nana jadi kesian lak....rasanya tak payah la nk mention blog org tu sampah ke ape coz blog awak tu bagus sgt ke kn??? tiap2 kali nana masuk blog org kan, even nana tgk satu baris ayat je or even 1 gmba je or even kata2 yg mcm budak2 or even ayat yg susah nana nk paham, nana tak pernah nk anggap tu entry or blog sampah....sbb ape??? sbb nye nana yakin walaupun x byk ilmu yg nana dpt kat situ tp mesti akan ade jugak some point of view yg nana akn dpt....who knows rite??? lagipun ade org yg suke cara penulisan kite n ada jugak yg tak suke cara penulisan kite tu...so, tepuk dada tny selera sndiri la (^_^)


ni pulak pasal blogger yg rase blog dia tu hebat...sampaikan sibok nk komen2 blog org lain yg kononnye entry ni lapuk la, entry ni bosan la, entry ni da biase tgk or denga la, eii mcm2 la....bg nana setiap blog tu adalah hak milik sendiri....terpulang la kpd blogger tu nk isi ape dlm blog dia....setiap blogger ada cara dan kretiviti mereka sndiri, so tak perlu la rasanye kite nk pndang rendah di atas setiap penulisan blogger lain...jgn rase diri kite tu otai sgt yg konon2 nye entry yg kite buat tu sgt2 la bagussss...tak salah rasanye nk share ilmu walaupun ilmu tu sekecik zarah or kuman, juz bagi la support sket kat newbie...


pasal follower pn nk jadikan isu ke??? adoiii~ byk nana baca dlm blog org lain n jugak forum pasal follower ni...ade yg tls "follower ramai x menjamin pendapatan pn"....ade gak yg tls "perlu ke lps follow org, kite mintk org tu follow kite blk?"....dan ade jugak yg ckp "penting ke follower ramai?"...hurm bagi nana ni xyah la nk jadikn isu...tak kesah la ade follower ramai ke tak, janji kite hepi dgn blog kite sudah la....nana mmg tak pernh tls kt shoutbox org lain "jom follow i balik" tp siyes nana langsung tak cepat melatah bile ade org tls kt shoutbox nana "i follow u, nnti u follow i blk ye"....for me, ape slhnye follow org tu balik, it's not a big deal kite suke or tak blog org tu...ssh ape, follow je la kn?? kalo blog yg kite suke, of coz la kite akn letak kat blog list kite kn??? nana mmg lngsung xde masalah nk follow balik blog org tu, kiranye juz as my appreciation they follow my blog =) tengs guys!!


ni satu lg isu yg nana denga, GLAMOR....ntah la, nana pn tak paham sgt glamor maksud dorang tu cmne...glamor sbb dikenali org ramai or glamor dgn cara penulisan or glamor sbb dia buat perangai???? ntah la labu~~ juz teringat ade forum kat GB yg tls "cmne nk jadi glamor" nana pon tak sure la sejauh mane pentingnye glamor ni dlm dunia blogging...DUIT maybe??? dlm forum tu ada mcm2 pendapat....melalui kata2 dlm komen tu, nana dpt tangkap ade yg iri hati n rase tak puas hati (hurmm tapi tak tahu la kot2 nana je yg salah tafsir)....ade jugak yg tls "aku tak kejar glamor" tapi kalo kejar ranking alexa tu tak kire kejar glamor gak ke walaupun bnda tu tak nmpk??? (ok bab2 alexa ni nana tak nk ckp byk coz nana tak arif lagi apekebende nye alexa ni)...lagi satu kan, bagi nana kalo org yg anjurkan contest or ape2 je la yg mintak letak banner or header dia kat setiap entry peserta, tu bkn ke secara tidak langsung dia pn nk glamor??? sbb tu suruh letak header dia bg org tgk and of coz la benda tu akn spread kn??? well, ramai je ckp xnk glamor hakikatnye kalo da glamor tu msti syok kn??? lalala~~


ni satu lagi yg nana jumpe, suke kutuk blog org lain....nak pendekkan crita, benda ni terjadi kat blog kwn nana....ye la, dia tu ske sgt ulas2 berita nak2 berita yg hot, yg mmg org da dngr or baca dulu....then ade la sorang hamba Allah ni komen kat blog dia "eleh stakat tiap2 hari nk ulas berita, aku boleh baca sndiri dkt surat kabar or utusan online la" uiks bagi nana ayat tu sgt pedas....tak salah rasanye nk ulas berita dr surat khabar kn??? bkn ke tiap2 org ade sudut pandangan yg berbeza???? hurmmm~~ lagi satu yg nana ingt, nana pernah masuk blog budak ni yg dia cerita pasal breast berkulat tp ade la sorang makcik ni komen bawah entry dia tu "dik, ni cerita kuno la, update la sket"...nana yg baca ni tibe2 rase nk marah lak makcik tu....hello, awak tu da tua, dia tu budak2 lagi maybe lambat sket smpai info2 yg cmtu sampai kat dia....huhuhu~~~



ok la kalo ikot pnjang lagi nk tls tp nana tahu org bkn suke membaca pn kan...kpd yg habis baca, nana ucapkan terima kasih byk2....juz utk peringatan kat diri sendiri n blogger2 lain, plzzz la RESPECT EACH OTHER....jgn suke PANDANG LEKEH kat blogger lain apatah lg blogger yg baru je nk berjinak2 dlm dunia blogging ni.....bagilah PENDAPAT YG BERNAS dan ILMU YG BERGUNA yg blh dikongsi bersama, bukan suke menyucuk2~~ skali lg nana nk ingtkn, entry ni hanya pendapat nana melalui pemerhatian n pembacaan nana....kalo ade yg tak suke or terasa mintak ampuan byk2...bak kata pepatah "siapa mkn cili dia terasa pedasnye"..........

**peace**






Tuesday, May 11, 2010

resipi puding cocktail (nyum nyum~~)

hari ni nana moooooody sangat2 tau...bkn sbb gado dgn cik abg or housemate tp tgh *tut tut*....kikiki paham ke tak *tut tut* tu ape??? haaaa kalo tak paham tu, buat2 paham la ye...bkn moody nk marah org, tp moody sbb duk tahan sakit perut ni adoiiiii~~~ sampai ble la nk baik, tiap2 bln cmni huk huk huk.....rase mcm nk pengsan pn ade td (eh, bkn da pengsan ke td? )....niat asalnye nk masak spageti kul 3 tapi duk mengerang atas katil lak smpai la kul 5.30....sbb ape ek nana rajin sgt nk masak memasak hari ni??? teka cpt, siapa dpt jwb hadiahnye ialah candle date dinner dgn cik nana hahahaha.....jeng jeng jeng....actly nana nk masak utk buah hati sbb hari ni bufday dia...saje la nk suh dia rasa air tgn aii ni yg suke pakai losyen kahkahkah...ok la, actly mlm tadi nana da siapkn satu menu iaitu agar-agar cocktail...mcm tau2 lak kn hari ni nk sakit perut? nsb baik agar2 ni dah siapkn mlm td so ringan la sket beban aii hari ni...resipi ni sgt simple n msti ramai yg tahu buat...jom layan je la~~~~



ni la rupa agar2 nye ble da siap...nampak sedap kn??? eh2 bkn nmpk je sedap tp mmg soodap~~ ewww puji diri sndiri nmpk *menyampah*





ni la bahan2 yg diperlukan....gula, fruit cocktail, agar2, dan susu cair (ni utk 20 org mkn)


  1. masak agar2 smpai cair (air tu agak2 la jgn smpai agar2 tu keras lak ble siap nnti)
  2. masukkn satu tin susu cair
  3. masukkan gula secukup rasa (aii x suke garam, sape2 nk letak garam pn blh ikut citarasa masing2 la ye)
  4. masukkan fruit cocktail dan kacau sehingga mendidih mcm dlm pic kt bawah ni ha
  5. lastly, tuang dlm bekas then sejukkan dlm peti (hias la sket atas agar2 tu dgn buah2)
~~~~~~~~~~SIAP~~~~~~~~~

Saturday, May 8, 2010

tahniah ROHANI YUSOF krn anda IBU MITHALI

ibu mithali ibu yg sejati,

kasih sayangmu kasih yg suci,

pengorbanan mu disanjung tinggi,

hanya namamu di sanubari.



huwaaaaaaaaaaa rase sedih lak hari ibu ni...teringat UMI kt terengganu, nana nk balik umah huk3...ROHANI YUSOF ialah UMI nana yg terrrrrsayang terrrrrrcinta...ble tgk pic UMI tu, caye tak yg UMI dah melahirkan 9 ORANG ANAK??? body maintain yuu, kalah anak dara...sape nk tips langsing silalah contact pn.rohani yer hehe...tahun ni umo UMI dah masuk 50 tahun, ABAH lak dh 56 thn (saje nk selitkn nama ABAH skali, kang kecik hati ABAH kalo baca entry ni xde nama dia hihik) nana anak sulung, blh bayangkn tak nana ade LAPAN org adik lagi kat bawah hahaha ramai kn??? ape2 pn, nana seorg kakak yg baik, lalalala~~~ hamboi2 angkat bakul nampak!!! actly best sgt2 ade adik beradik ramai, nak2 adik nana ramai pmpuan, sorg je lelaki tu pn yg bongsu...hehe msti korang terkezut kn??? thanks UMI sbb lahirkn anak yg ramai, buat keluarga kite meriah sgt sgt sgt and thanks UMI sbb lahirkn anak2 yg cun kahkahkahkah gurau je oke~~~

UMI nana ni seorg yg kelakar, garang (opss~~), and very workaholic, weekend pn sebok UMI nk masuk ofis...kalo tak pegi ofis pn, sibuk UMI pegi semai bunga kat kebun bunga dia tu...nasib baik la ABAH aii ni spoting moting, so tak kesah UMI nk buat ape asalkn tak abaikn tanggungjwb sbg seorang isteri dan ibu...UMI slalu pesan kt anak2, lps subuh jgn tdo sbb nanti rezki x masuk (tp nana ske tdo lps subuh), rajin2 la buat solat duha sbb solat duha membuka pintu rezki kite, rajin2 la baca quran supaya kite tak leka dgn nikmat dunia yg sementara ni, dan jadilah ank yg solehah (huk2 sebak lak rse ble teringat yg ni)...

UMI seorg business women, waktu keje dia sgt flexible...pagi2 sblm pegi keje UMI akn siapkn masak dlu then lps zohor baru dia pegi keje...lagi2 bile ABAH dh pencen skrg ni, lagi la byk UMI habiskan masa duk umah...pegi ofis pn jarang2, boss la katakan ngeh3~~~korang tgk balik pic UMI tu, ramai org cakap muka nana ni muka fotostat UMI hahaha msti nana tua2 nnti mcm UMI kn???



UMI.....pengorbanan umi sgt besar


duit berjuta2 pun nana tak dpt beli pengorbanan UMI tu


nana janji akan jaga UMI sampai akhir hayat UMI


nana sayang sangat kt UMI


hasrat UMI nk tgk nana ade ijazah kejuruteraan hampir tercapai


walaupun pada mulanya nana membantah


tp UMI ckp, ijazah tu nnti sgt berguna utk jd usahawan berjaya mcm UMI


sekarang baru nana nampak kata2 UMI tu dlu


UMI mmg bijak merancang masa depan anak2


UMI da berjaya didik semua anak2 UMI ke menara gading


penat lelah UMI slama ni takkan nana sia-siakan


tiap2 hari adalah hari ibu bagi nana


tapi hari ni sgt special sbb satu dunia smbut


SELAMAT HARI IBU BUAT UMI KU SAYANG


nana doakan UMI sentiasa dimurahkn rezki


dipanjangkn umur, diberikan kesihatan


dan bahagia di dunia akhirat AMIN~~





masa tulis entry ni, tibe2 nana teringat pengalaman hari ibu last year...nana kt uniten masa tu, tp tiap2 kali hari ibu tepat je kul 12, msti nana cpt2 call UMI sbb nk jadi anak yg 1st wish utk UMI...anak2 UMI kn ramai, so semua berebut2 nk jadi org pertama wish hahaha...usah kata hari ibu, birthday UMI pn cmtu...tp last year nana kecewa sbb nana call je, bunyi tet tet...line busy sah ade adik nana yg dapat dulu!!!!!!!! ok nana pn call la for the 2nd time, fuhhh lega dpt! nana dgn exitednye cakap "UMI, hepi mUthers' day" UMI pn gelak terbahak2...UMI cakap kalo ye pn nk wish, slow2 la jgn duk gelabah ayam sgt smpai mOthers pn blh jd mUthers....cehhh nk speaking la kunun aii ni last2 dapat malu yu~~~ kikikiki

ok la, kpd sesiapa yg masih dikurniakan ibu, jagalah ibu anda selagi hayatnya ada...SYURGA ITU TERLETAK DI BAWAH TAPAK KAKI IBU....hormatilah dan sayangilah ibu anda kerana tanpa ibu, siapalah kita di dunia ni...jgn sesekali menderhakai dan membenci ibu yg telah mengandungkn anda selama 9 bulan...kucuplah tangan dan dahi ibu anda dan berikanlah ibu anda layanan yg baik...kepada wanita yg belum berkahwin, ingtlah bahawa anda juga akn menjadi seorang ibu suatu hati nnti insya'Allah~~~

~ SELAMAT HARI IBU ~