Saturday, May 29, 2010

mama MARAH kakak berBLOGGING

mama masuk bilik kakak
mama usap2 kepala kakak smbil mengeluh
mama tanya knp kakak ni kusyuk sgt tulis blog
kakak sengeh2 je tanpa hiraukan sgt mama

mama pndang kakak
mama cakap lembut2 kat telinga kakak
mama cakap kakak dah berubah
kakak jadi semakin lalai
mama tengok kakak slalu lambatkan solat
kakak tibe-tibe pandang mama dgn sayu
kakak akui, sejak aktif tulis blog
kakak memang abaikan solat

mama tengok2 keadaan bilik kakak
banyak kertas2 dan kerja2 yang tertangguh
mama cakap kakak bukan macam tu dulu
kakak tak sepatutnye bawa balik kerja dekat rumah
mama tengok kakak slalu je ade depan laptop
tapi rupa-rupanya kakak sibuk tulis entry

mama bersuara lagi
mama tanya kenapa rumah kakak sepah sangat
baju pon kena hantar kat dobi
takde masa sangat ke kakak???
kakak hanya mampu pandang lantai
kakak sedar kakak tak pandai nk bahagikan masa
untuk berblogging dan utk uruskan rumah

tiba2 mama dengar suara anak kakak menangis
mama pasti mesti suami kakak yg tengah jaga Dania
mama pesan kat kakak supaya bagi lebih perhatin kat Dania
bagi susu badan kakak sendiri
jangan suap Dania dgn susu lembu
kakak baru teringat minggu ni kakak tak bagi Dania susu badan
kakak lupe sebab kusyuk sangat buat blogwalking

mama geleng2 kepala lagi
mama tanya kenapa kakak dah tak memasak
kenapa kakak biarkan suami makan kat luar
kakak tak takot ke kalau suami kakak cari org lain?
kakak tibe2 menagis
ya, kakak sedar kakak dah abaikan tanggungjawab
sebagai seorang isteri dan ibu
semuanya gara2 kakak terlalu taksub
untuk mengejar pendapatan pasif yg tak seberapa melalui blog

mama nasihatkn kakak dengan penuh kasih sayang
mama cakap tak salah kalau kakak nk share ilmu
dan juga nak dapatkn ilmu melalui blog
tapi kakak kena ingt tanggungjawab kakak besar
sebagai seorang muslim, seorang isteri, seorang anak, dan seorang ibu
kakak kena pandai seimbangkan dalam semua perkara
jangan terlalu asyik dan lalai dgn dunia blogging
sampai kakak lupa siapa diri kakak sebenarnye
bahagikan masa kakak sebaiknye
supaya kakak tak sisihkan suami, anak2 dan keluarga
mama yakin kakak masih boleh hasilkan entry tiap2 hari
kalau kakak tahu hala tuju kakak

kakak menangis teresak-esak
kakak peluk mama kuat-kuat
kakak sedar dan insaf
ya! lepas ni kakak takkan leka lagi
kakak akan ingat pesan mama
kakak akan utamakan mana yg lebih penting dulu
kakak cepat2 turun tangga
dapatkan suami dan Dania

Wednesday, May 26, 2010

perempuan jalang !?!

mmg betol la ape org cakap, bahasa n perilaku kite mencerminkn peribadi diri sendiri....tapi kan, kalo perkataan yg kite cakap tu blh buat org salah tafsir cmne ek??? haaaaa ni la yg nana nk cite pasal pmpuan "jalang" ni...ish ish ish mulut yu sgt celupar nana...mane pmpuan jalang tu??? mane??? mane??? tunjukkan bukti skarang, jgn tahu cakap je...kami nk gamba sebagai bukti!!! sabar ye pakcik n makcik yg tgh baca blog nana ni, nanti nana kasi tahu kat yu ols siapa perempuan tu....arghhh mmg rase nk tampar la pempuan tu kehkehkehkeh (aik tgh marah pn sempat ketawa lagi ke errrrr~) tp nana nk bgtau ni, nana tgh bengang dgn berukband nana ni, da 6 kali upload pic tak dpt2 adoiiii sabar je la, tp salah aii jugak amek yg student edition je sape suruh lalala~~~




adakah ini pmpuan "jalang" tu??? ok TIDAK sama skali!!! minah2 yg meletop dlm pic tu semua layak dijadikan bini, kami masih anak dara ok!!! memperkenalkn dari kiri : minah gorgeous, minah cute, minah hot lips (nana la tu), minah pretty n lastly minah sexy ouchhh~~~ pilih2 yg mane satu berkenan di hati weeee~~ ekceli ni pic kitorang pegi downtown cheras smalam, layan kerenah lydia yg mengidam nk mamam steamboat, tgk kat tangan dia siap tapau lg tuh (kamu ade baby dlm perut ke sayang kekekeke)...

ok time kitorang melepak smbil tunggu ice blended choc+vanilla yg aii oder, tibe2 terdengar satu suara garau duk usik minah gedix yg lalu situ tak jauh dari kitorang duduk (woii slumber badak je kau nana cakap org gedix!!) bile diusik cmtu, pmpuan2 tadi pn buat bodo je la kan tp si jantan 4 org tu lak bengang tak tentu pasal...aii tgk muka mamat2 tu pn menakutkn je ewwww~~ slh sorang dr mamat tu jerit kuat giler, " jalang la pompuan!" mak oiiii siyes terkejut beruk nana denga, rase mcm nak luruh jantung aii ni taw....bkn terkejut dgn prkataan "jalang" tu tp terkejut sbb dia jerit kuat cmtu, ish tak tau malu ke jantan ni??? erkkk kasar ke ek guna perkataan 'jantan' ? okey nana tuka jadi 'lelaki' la hehehehe =P

pmpuan tu tibe2 stop ble dnga lelaki tu cakap cmtu....dlm kepala otak nana ni mcm2 andaian ade, adakah mereka akan tarik rambut??? adakah si gedix akan menampar lelaki itu **panggg amek kau kat pipi**??? adakah si lelaki akn sepak tendang si gedix??? ohhh nana tak mampu nk pk ape2 lg, kitorang yg duk situ sume tercengang n muka masing2 merah yuu...ok kitorang mmg kecut perut time tu!!! tp bile denga dialog mereka yg agak tegang tu, tibe2 nana ketawa...jom2 tgk dialog dorang yg mcm ayam n itik (jd tontonan org masa tu haihhhh~)



gedix : brani ko cakap aku pmpuan jalang kn??? ko tu sape ha?? (muka tegang gile smpai terkeluar urat2)



lelaki : mende gok mung ngarut nih??? (muka tak bersalah)



gedix : kau jgn ingt aku pekak kau sebut "jalang" td!! (si kawan mcm takot2 cuba tenteramkn si gedix)



lelaki : eh mung tu orang bndar tahu mende bahasa ganu??? aku kabo jalang la pmpuan tuh, aku suruh mung jalan (mamat tu tekankan sket kat perkataan ni)...mung yg over ni bakpe???



gedix : (blur) arghhh pegi mampus la kau, buang masa layan org cmni...(si gedix n kawannye pn blah, laju giler gedix tu jln)



hahahahaha nana tibe2 ketawa sorang2 time tu...kwn2 nana pulak yg garu2 kepala tgk nana...nana pn tanye la kat dorang, paham ke tak mamat tu cakap pe?? sume geleng kepala....so nana pn explain la satu2, last2 dorang pn semua ketawa....WTF 1234 betolla mamat n minah gedix tu!! by the way u guys really make my day laaa!!! pssstttt aii kn duduk kat terengganu, so aii paham la dorang cakap pe...jom2 tgk vocab dlm dialog td...zasss~~


mende = ape


gok = la / yang

mung = awak


kabo = cakap


bakpe = kenapa


jalang = jalan


haaaa baru korang paham kan mamat tu cakap pe??? kekekeke....tapi tu la, kadang2 bahasa negeri ni pn boleh buat org salah tafsir kn??? kalo bahasa kelantan lak, pelam tu da jadi "peley" ek?? (opsss aii tak mencarut k nyah) ape2 pun bahasa ni la yg jadikan melayu kat negara kita ni [y]unik, ape kata jom kite blaja semua bahasa negeri nak??? mesti besh kn???? heeeeee~~~ k la, nana tak tau la sape yg sanggup baca smpai habis entry nana ni hahahaha...

ok jom tdo...zzzzZZZZZzzzzz~~~


Justify Full

Tuesday, May 25, 2010

TUTORIAL : pakai shawl (part 2)

ish ish ish nana buat keje yg memenatkan lg...well, aii kn model sambilan yg tidak dibayar gaji...skali lg nana posing mcm org syok sndiri dpn laptop semata2 nk share ilmu dgn kaum HAWA...kaum ADAM pn blh join kalo berminat kekekeke....penat okey duk sengeh2 mcm kerang busuk tgk muka sndiri!!! huhu~~ baru perasan aii da kurus sket (trun 1kg je kot)...

ok2 entry ni kire smbungan tutorial yg ni [LINK]....jom usha style2 yg ade, kot2 la korang blh apply nk pakai pegi jengjalan kn...

STYLE 1 :

haaaa ni org panggil shawl paddlepop (eh ke lollypop?), merih n ceria kn warna dia??? hehe...nana ske sgt pakai style yg cmni coz nmpk stylo gitu, nak2 model yg pakai tu mmg da stylo kn??? hahaha...ok2 ble da siap, yg blkg tu akn jadi bulat, x jadi 3 segi mcm yg dlm tutorial sblm ni....jom nana ajar step by step cmne nk bergaya pakai shawl cmni....zasss~~~

senang je, mcm biase la jadikn sblh pendek sblh pnjang (tbe2 teringat pantun zaman skolah dlu, PENDEK PANJANG, TERGOLEK T*******G) hahaha harap2 la takde org yg tahu pantun ni, habis aii nnti...ok2 pinkan je bawah dagu k...

alaaa standard pkai shawl la kn, tarik yg bahagian pnjang tu atas kepala n bawakkn ke depan....pinkn atas kepala tu supaya xnk kasi shawl tu jatuh nnti....almaklumlah, ni shawl kain yg licin kan but i like!!! heeee~~

adoiii ketat giler senyuman aii...ewww aii baru lepas buat botox, tu yg xleh nk senyum lebar2....yg bahagian pnjang td simpulkan dgn bahagian dpn yg terjuntai, ok hampir siap!!! then kemaskn bahagian tepi tu dgn pinkan kat baju so xde la nmpk leher kn??? 'ekor' yg sblh tu bawakkn ke blkng n sblh lg biarkn je kt dpn....ok siap pn...jom pegi dating!!! vrom vrom vrommmmm~~

STYLE 2 :

fiwittttt~~ ni ala2 gadis ayu gitu ** well, aii kn mmg semulajadi ayu, jgn nk jeles ok** ngeeeeee~~ this fashion also very confortable for me, nak2 shawl yg nana pakai tu kain cotton...pssstt shawl ni baru je beli smlm, kat shawl ni tls "LOVE hot lips" hehehe sexy gitu shawl ni!!!

utk pakai style cmtu, kna jadikan bahagian yg satu lg betol2 pendek sbb nk longgarkan kat bahagian dpn nnti...jgn byk ckp, ikot je la!!! wow garangnye cikgu ni lalalala~~~

tarik bhgian yg pnjang tu ats kepala then pinkan je la mcm biasa...adoii rse nk terkehel da tgn asyik pusing2 je, kepala pn rse da nk trcabut tau nyah!!

ambik bucu yg bahagian pnjng td n bawakkan ke arah yg bertentangan...ahhh korang tgk pic kat atas tu la, da berpusing2 kepala otak nana ni nk susun ayat yg terbaekk hihihik....lastly, pilih kerongsang yg cntik2 n besa sket, pinkn je kat atas telinga korang (jgn smpai telinga tu berdarah da la)

STYLE 3 :

ni lak style ala2 arab inspirasi dari my fren, hajar yg dia pakai time graduation nite hari tu...waaaa siyes rase nk nangis ble pakai style cmni....punye la susah!!! jom tgk cmne cara lilitan shawl ni...

firstly pndekkn sebelah bahagian mcm dlm pic tu...ngeh ngeh ngeh payah gle nk explain....nana suggest pakai shawl yg kain dia lembut sket supaya sng nk bentuk n tak serabut =)

pinkan kat bahagian blkng kepala...erkk asal la mulut nana tu??? bajet cun ke ape tuih tuih tuih~~

waaaaaaaaaaa ni ssh ni nk bgtau cmne hukhukhuk....ok2 yg bahagian pendek td korang lilit2 kat sanggul rambut...gagagaga ni memerlukan bantuan org ni nk buat cmni....so suruh la kwn korang tlg k kekekeke...

then bahagian shawl yg pnjang bawakkn ke arah yg bertentangan mcm model tu buat...mak oiii tergeliat tangan nana buat benda alah ni...nk tnjuk kat korang punye pasal...cpt ucap terima kasih...lalalala~~~

bile da smpai kat dpn, naikkan atas kepala (ade org ketawa baca ayat ni, siap tny lagi smpai kat dpn tu ape hahahaha)...lantak korang la phm ke tak, tgk je la pic aii yg cute tu ngeeeee~~~ penat wooooo!

ok2 ni last...penat kerah otak ni supaya dpt pk ayat yg mudah org paham....lps da bawak atas kepala, akn ade terjuntai tu kn??? so pinkan bucu yg hujung tu kat telinga...tgk gmba plzzz!!! ok done!!! slmt mencuba~~

Monday, May 24, 2010

dunia blogging mcm perang saudara??

huhu tibe2 rase nk membebel n serius lak tengah hari yg panas ni...bkn ape, sejak nana join balik GB akir bln 4 baru2 ni, macam2 jenis blogger yg nana jumpe....kadang2 tak paham kenapa jadi cmtu...huhuhu jadi cmne tu cik nana??? tp sblm tu nk bgtau entry ni xde kena mengena dgn sape2 pn n takde niat nk tuding jari kat sape2...juz ni pendapat dari mata n hati nana okey =) if ade yg terasa nnti, nana mohon maaf terlebih dahulu...


nana tak paham knp ade blogger2 yg suke hentam menghentam antara satu sama lain...menyuarakn pendapat tak salah tp ade baiknye jaga hati org kn jgn direct sgt ayat tu kalo nk sound pn...contohnye kalo kite tak suke penulisan dorang, nana rase better senyap je n jgn masuk dah blog org tu...tak perlu la kot nk kutuk2 antara satu sama lain, mcm nk kumpul musuh lak...kalo da rase mmg nk komen jugak, bg la komen yg membina bkn komen yg menjatuhkan org lain...tak dpt nk nafikan la mmg ade sesetengan blogger yg entry dia tu menghina n menusuk hati pihak lain tp kite sebagai pembaca jgn nak tambahkn lagi api yg tgh membara....apa kata cetuskan satu minda or idea bernas yg boleh buat org ramai berfikir balik....


ni pasal entry sampah lak...nana tak brp suke if ade blogger cakap yg blog someone tu mcm sampah...bile nana baca kat blog org tu, nana jadi kesian lak....rasanya tak payah la nk mention blog org tu sampah ke ape coz blog awak tu bagus sgt ke kn??? tiap2 kali nana masuk blog org kan, even nana tgk satu baris ayat je or even 1 gmba je or even kata2 yg mcm budak2 or even ayat yg susah nana nk paham, nana tak pernah nk anggap tu entry or blog sampah....sbb ape??? sbb nye nana yakin walaupun x byk ilmu yg nana dpt kat situ tp mesti akan ade jugak some point of view yg nana akn dpt....who knows rite??? lagipun ade org yg suke cara penulisan kite n ada jugak yg tak suke cara penulisan kite tu...so, tepuk dada tny selera sndiri la (^_^)


ni pulak pasal blogger yg rase blog dia tu hebat...sampaikan sibok nk komen2 blog org lain yg kononnye entry ni lapuk la, entry ni bosan la, entry ni da biase tgk or denga la, eii mcm2 la....bg nana setiap blog tu adalah hak milik sendiri....terpulang la kpd blogger tu nk isi ape dlm blog dia....setiap blogger ada cara dan kretiviti mereka sndiri, so tak perlu la rasanye kite nk pndang rendah di atas setiap penulisan blogger lain...jgn rase diri kite tu otai sgt yg konon2 nye entry yg kite buat tu sgt2 la bagussss...tak salah rasanye nk share ilmu walaupun ilmu tu sekecik zarah or kuman, juz bagi la support sket kat newbie...


pasal follower pn nk jadikan isu ke??? adoiii~ byk nana baca dlm blog org lain n jugak forum pasal follower ni...ade yg tls "follower ramai x menjamin pendapatan pn"....ade gak yg tls "perlu ke lps follow org, kite mintk org tu follow kite blk?"....dan ade jugak yg ckp "penting ke follower ramai?"...hurm bagi nana ni xyah la nk jadikn isu...tak kesah la ade follower ramai ke tak, janji kite hepi dgn blog kite sudah la....nana mmg tak pernh tls kt shoutbox org lain "jom follow i balik" tp siyes nana langsung tak cepat melatah bile ade org tls kt shoutbox nana "i follow u, nnti u follow i blk ye"....for me, ape slhnye follow org tu balik, it's not a big deal kite suke or tak blog org tu...ssh ape, follow je la kn?? kalo blog yg kite suke, of coz la kite akn letak kat blog list kite kn??? nana mmg lngsung xde masalah nk follow balik blog org tu, kiranye juz as my appreciation they follow my blog =) tengs guys!!


ni satu lg isu yg nana denga, GLAMOR....ntah la, nana pn tak paham sgt glamor maksud dorang tu cmne...glamor sbb dikenali org ramai or glamor dgn cara penulisan or glamor sbb dia buat perangai???? ntah la labu~~ juz teringat ade forum kat GB yg tls "cmne nk jadi glamor" nana pon tak sure la sejauh mane pentingnye glamor ni dlm dunia blogging...DUIT maybe??? dlm forum tu ada mcm2 pendapat....melalui kata2 dlm komen tu, nana dpt tangkap ade yg iri hati n rase tak puas hati (hurmm tapi tak tahu la kot2 nana je yg salah tafsir)....ade jugak yg tls "aku tak kejar glamor" tapi kalo kejar ranking alexa tu tak kire kejar glamor gak ke walaupun bnda tu tak nmpk??? (ok bab2 alexa ni nana tak nk ckp byk coz nana tak arif lagi apekebende nye alexa ni)...lagi satu kan, bagi nana kalo org yg anjurkan contest or ape2 je la yg mintak letak banner or header dia kat setiap entry peserta, tu bkn ke secara tidak langsung dia pn nk glamor??? sbb tu suruh letak header dia bg org tgk and of coz la benda tu akn spread kn??? well, ramai je ckp xnk glamor hakikatnye kalo da glamor tu msti syok kn??? lalala~~


ni satu lagi yg nana jumpe, suke kutuk blog org lain....nak pendekkan crita, benda ni terjadi kat blog kwn nana....ye la, dia tu ske sgt ulas2 berita nak2 berita yg hot, yg mmg org da dngr or baca dulu....then ade la sorang hamba Allah ni komen kat blog dia "eleh stakat tiap2 hari nk ulas berita, aku boleh baca sndiri dkt surat kabar or utusan online la" uiks bagi nana ayat tu sgt pedas....tak salah rasanye nk ulas berita dr surat khabar kn??? bkn ke tiap2 org ade sudut pandangan yg berbeza???? hurmmm~~ lagi satu yg nana ingt, nana pernah masuk blog budak ni yg dia cerita pasal breast berkulat tp ade la sorang makcik ni komen bawah entry dia tu "dik, ni cerita kuno la, update la sket"...nana yg baca ni tibe2 rase nk marah lak makcik tu....hello, awak tu da tua, dia tu budak2 lagi maybe lambat sket smpai info2 yg cmtu sampai kat dia....huhuhu~~~



ok la kalo ikot pnjang lagi nk tls tp nana tahu org bkn suke membaca pn kan...kpd yg habis baca, nana ucapkan terima kasih byk2....juz utk peringatan kat diri sendiri n blogger2 lain, plzzz la RESPECT EACH OTHER....jgn suke PANDANG LEKEH kat blogger lain apatah lg blogger yg baru je nk berjinak2 dlm dunia blogging ni.....bagilah PENDAPAT YG BERNAS dan ILMU YG BERGUNA yg blh dikongsi bersama, bukan suke menyucuk2~~ skali lg nana nk ingtkn, entry ni hanya pendapat nana melalui pemerhatian n pembacaan nana....kalo ade yg tak suke or terasa mintak ampuan byk2...bak kata pepatah "siapa mkn cili dia terasa pedasnye"..........

**peace**






Friday, May 21, 2010

resipi cup cake (khas utk MALA)




COKLAT CAKE (BASE)

> bahan2 dia (utk 10 - 12 biji)
  1. 3 biji telur (tp ade gak org letak 4 biji, ikot pndai mung la mala)
  2. coklat (kitorang pakai coklat powder je, nk pakai coklat lain pn ok)
  3. gula lbh kurang suku cawan
  4. 6 sudu besar (lbh kurang 200g kot) butter
  5. baking soda dlm stengah sudu kecik je
  6. vanilla aisen 1 sudu kecik (apekejadah nk eje aisen tak reti, ke esen?? ape2 je la haha)
  7. tepung gandum / tepung naik sendiri dlm 200g
  8. air stenagh cawan
  9. mixer & cup

> cara-cara
  1. panaskn oven smpai 350 darjah
  2. serbuk coklat n butter masukkn skali dlm mangkuk then panaskn dlm oven smpai cair (dlm 2 min je kot)
  3. masukkan gula n vanilla dlm campuran coklat td n kacau kasi rata
  4. masukkn semua telur tu dlm mixer...pusing slow2 dah la smpai semua bahan2 tu sebati
  5. masuk baking soda n tepung...kacau smpai rata
  6. masuk dlm cup...make sure masukkn half je coz nnti tepung tu akan naik
  7. masuk dlm oven
  8. ble da naik je, cucuk sket dgn pencungkil gigi....agak2 xde kek melekat kt pencungkil tu, da masak la tu
  9. tunggu sejuk baru hias atas dia


BUAT ISING
  1. pukul butter n gula ising smpai sebati then masukkn putih telur
  2. pukul smpai kembang
  3. yg kaler2 tu, pakai pewarna yg DIBENARKAN shj

Thursday, May 20, 2010

NANA dan TAHI


hoiii pengotor la yuu ni nana sebut2 tahi!!! harapkn muka je ayu tp mulut tu bocor, cakap tak berlapik (eh sejak bile wajah aii ni ayu??? ouchhhh~~) eh2 nanti dlu, taik ape ek??? taik hidung, taik mata, taik gigi???? yukss~~ apa kata korang tgk blk pic nana tu, tgk kat muka nana ade ape??? ambik kau, nana upload large size nk kasi korang tgk betol2....TAIK LALAT laa!!!!! hahahahaha....ape hal kamu ni nana taik lalat pn nk jadikn cerita???? xde modal da ke??? ekceli nana juz nk crita pasal taik lalat kat muka nana ni yg byk sgt mengundang kontroversi...knp ek kontroversi???? sbb palsu ek??? well, ai ni kan artis sbb tu byk kontroversi kekekekeke~~~ so kirnye entry ni juz nk recall la cmne blh tertumbuhnye taik lalat tu...lalat suke hurung agaknye tak??? **rasanye mmg dari kecik da ade kot hihihik**


time skolah rendah dulu, nana ade la admire sorang mamat ni, dia ketua pengawas mmg ramai la gadis2 cun tergilakan dia termasuk la aii yg comot ni (yu tak sedar diri nana)....tp dia mane la nk pndang budak tak comel mcm aii ni kn, tgk pn sblh mata je...tp yg nana ingt smpai skrg, dia buat nana nangis kaw2 punye....cuba try teka sbb pe??? jeng jeng jeng sbb dia PROPOSE nana la!!!! tettttt salah salah salah jawapan itu!!! sbb dia kutuk taik lalat aii ok...blh pulak kn dlm clas dia potong kertas warna hitam bentuk bulat then dia tampal kat pipi dia.....dpn2 clas dia cakap ni la taik lalat nana....huwaaaaaaaaaa nana mmg nangis kaw2 la sbb rse terhina bile org gelakkn ramai2...rse rendah diri, malu, semua ade taw....hukhuk =(



ehem ehem cmne nk cakap ek....ble time skolah menengah lain pulak cite dia.....tibe2 nana realised yg taik lalat ni makin membesar hahahaha....takot lak kalo jd mcm syarifah aini nnti, tp byk2 taik lalat dia pn, stil cun...kan kan kan???


bile da masuk universiti pn ade crita sendiri....tp kali ni mcm ala2 hot gitu, da takde org perli pedas2 hihihik....pernah time pegi mkn kat chop n steak bangi ade la waiter ni tibe2 je dtg kat meja ckp "manis tahi lalat, pinjam blh???" waaaa rase nk menjerit time tu sbb malu.....last2 time da nk naik kreta, dia pnggil n kasi resit....nana da garu2 kepala pelik, knp lak tbe2 kasi resit sbb resit tu nana yg kasi dia td....arghhh mls nk layan so nana amek je la, lagipon nk cpt sbb nk berak hahahaha (haip agak2 la sket kalo nk cakap tu!!) wah wah wah aii dpt no bertuah rupanye kt resit tuh...mamat tu kasi no fon la kuikuikui~~ ok lg satu kisah mkn pizza kat warta bangi...dgn waiter gak **alahai waiter je ke yg ske kat aii ni??? huwaaaa** time anta pizza dia ckp "cantik tanda hitam kat pipi tuh" iskkk kali ni mmg btl2 xde selera nk makan rse nk tamapr2 je mamat tuh pangggggg!!! tgh mkn tbe2 dia dtg lagi tp anta tisu lak...aikk padahal nana x mintak pn, lagipun tisu ats meja tu x berusik lg....alahaiiii rupanye ade no fon kat tisu tu!!! adoiii ni ke taktik waiter nk usha pmpuan??? dia tgk2 nana tp nana amik tisu tu buat lap mulut n tinggalkn je kt situ hahahaha kejam tak??? lalalala~~~


oke ni kisah bile da kapel lak....haaaa mmg geram la kat mamat yg nama mohd fahmy ni tak habis2 nk menyakat org...piyat telinga tu kang baru tahu dush dush dush!!!! dia ni kan tak habis2 nk picit taik lalat aii eeeeeeeeeeiii tak suka la!!! blh pulak kn dia tny taik lalat tu ade bulu tak??? hahahahaha rase nk gigit2 je dia nih, nasib baik bkn laki bini lagi sabar2...my 'black shit' TAKDE bulu oke!!!! huh~~


kadang2 siyes nana cakap nana rse rendah diri....rse mcm aii ni hodoh n buruk sgt je sbb slalu jadi bahan org **tgh kesat hingus ni** pernah gak pk nk buang tp bile baca artikel ni, tak jadi la....mengubah ciptaan Tuhan rupanye....tak pe la, nana redha je (sedih ni) kekekeke...eh tadi kata sedih, blh pulak kn nk ketawa??? ish ape punye olang la ni....

huwaaaaaaaaaaaa da ngantok...selamat malam sayang~~ tidur lah tidur lah (denga lagu faizal tahir)


Wednesday, May 19, 2010

TUTORIAL : pakai shawl (part 1)

PENGUMUMAN PENGUMUMAN!!! atas permintaan kawan2 nana, maka dgn ini nana merasmikan butik pakaian yg baru je nana buka kat BANGI...eh2 acah je la hihihihi....juz nk menunaikn permintaan kwn2 yg kempunan sgt nk tgk cara nana lilit shawl....aii ni bkn la reti sgt pn nk lilit2, silap hari bulan terbelit kat leher jinjang aii ni....tp takpe la demi rakan ku yg tercinta, nana rela buat demo walaupun aii ade rase malu2 kucing sket kekekeke...ye la kn, tak pasal2 rase mcm syok sndiri lak amek pic sndiri sorang2 dpn laptop.....walaupn ade yg da tahu nk pakai shawl, tp nana tak kire, nana nk jugak tunjuk cara nana pakai (smbil buat muka cute walaupun aii ni TIDAK kiyut)...cikgu slalu cakap jgn kedekut ilmu even ilmu tu sekecik kuman, so nana pn nk share la style yg da lapuk ni hehehe....sharing is caring kn??? lalalala~~~ ok jom tgk cara2 yg nana nk tunjuk...nana xtau la nk kasi nama ape fashion ni so ikot suke hati mak bapak korang la nk panggil ape pn k...ade tiga style semuanya!!! sabar2 jom kite intai satu2...tp kualiti gmba mmg low class la sbb aii amek pakai webcam je, huh baru aii tahu jadi model ni ssh gak ek sampai berpeluh2 aii dibuatnye....layan la, zassssssssssssss~~~




STYLE 1:


tadaaaa~~~ style tudung cmni korang blh pakai time nk pegi keje, dinner, dating...ish buruk bena muka beta hukhuk....


mula2 pakai la anak telekung (eh ke anak tudung??? ape2 je la kn) syria ni utk highlight bahagian depan...


lepas tu pakai shawl dgn sblh pnjang, sblh pendek...then pinkan bawah dagu....nk pin kat lobang hidung pn blh *kekekeke* eeeiii knp nana rse mcm pelik gile muka nana ble guna webcam???
tapi kn, umi nana slalu ckp, "kalau da muka tu cmtu, dlm gamba pn cmtu la, awk yg tak lawa sbnrnye, jgn nk salahkn gmba"...haha mmg terkena la time tuh!!


ok2 smbung....amik yg bahagian panjang tadi naikkan atas kepala....jgn tarik ketat2, biarkn dia longgar mcm dlm pic tu....then letakkn kerongsang kat bahagian hujung tu supaya tudung tak lari....mak oii nana, besa sgt tu kerongsang!!! hahaha dah malas nk kobek2 almari cari kerongsang kecik....ngeeee~~~


ok skarang ni nk sorokkan bahagian pendek yg terjuntai....eeei nmpk serabut la kalo biarkn cmtu kn???? yg ni korang juz bawak je dia kat blakang kemas2...ok siap!!! blh jumpe si buah hati pengarang jantung....lalalala~~~





STYLE 2:

yg ni korang nk pakai pegi mane2 pn sesuai....tp utk pakai style cmni, korang jgn pakai kain shawl yg lembik sgt sbb susah nk bentuk....so nana suggest shawl yg cotton or jojet....(asal buat mulut muncung cmtu nana???? bajet cute ke buat cmtu??? eeewwww~~~)


1st korang kna jadikan dia bentuk tiga segi kat hujung....aduihh ssh btl la pakai webcam ni, semua anggota badan memainkan peranan....nk tunjuk pn kna pakai mulut...hahaha~~


yg ni senang je....letak je shawl yg korang lipat 3 segi tadi ats kelapa, opss kePala la....then pinkan je mcm biasa....


(arghhh benci nye tgk pic ni mcm makcik jual ikan je) tarik bahagian yg terjuntai tu kat belakang....kna lilit dua kali sbb pnjang sgt...hehehe....lps da siap lilit, selitkan bahagian hujung tu bawah dagu...ok yg ni pn da siap, blh la try yer~~





STYLE 3:

style ni pn same, sesuai je nk pakai pegi mane2....tp nana prefer pakai cmni time pegi class je sbb nmpk kemas n ade style yet simple!!! senang nk pakai pn ade, trus menjadi!!! hehe



mcm biasa, kna biarkn sblh pnjang sblh pendek then kemaskn dgn pin kat bawah dagu....pssst cantik tak inner polkadot tu??? kekekeke nana beli online tuh...tak tanye ek, oke saje je nk bgtau....heeeeee~~



tarik bahagian yg panjang tu atas kepala n selitkan hujung dia kat bawah dagu...pakai cmni guna satu kerongsang pn da cukup....(tbe2 terbayang muka heliza, kan best kalo muka kiyut miyut mcm dia)


ni bahagian yg pndek tadi....tarik ke blkng n sorokkan sampai nmpk kemas **oke aii da blur nk explain cmne**


yg ni alternatif....if korang taknk selit bawah dagu, korang boleh biarkan je dia berjuntai cmtu...kreatif la sket, letak la kerongsang or sepit rambut yg comel2 kat atas tu... ok selesai sudah tutorial hari ni...hehe


EDIT : ada sambungan dgn style lain kat PART 2

~ SELAMAT MENCUBA ~

Friday, May 14, 2010

buat SUSHI lagi...lalalala~~

toink toink toink.....hari ni hari ape??? hari ni hari jumaat kn??? hari jumaat org laki kna pegi mane??? kna pegi masjid smyg jumaat kn....ok xde kaitan dgn entry ni....tadaaaaaaaaa actly hari ni nana n housemate nk cooking2, kami anak dara yg suke masuk dapur kikikiki....ok menu hari ni ialah SUSHI KING...eh xde KING la, SUSHI ANDARDIK (anak dara gedik).....actly da pernh post entry pasal buat sushi nih tp ade yg komplen ckp x detail hehehe....so hari ni nana akn bg detail oke.....cak cak sblm buat keje apa kata kite posing dlu??? weeeee~~~~


ni la chef a.k.a minah korea yg akan buat sushi...dr kiri aja, lydia n yg merah menyala tu mstila NANA yg tembam montok ewww~~....oit nk masak ke nk menggedik ni?? alaaaa rilek la ibu ibu bapak bapak, kami kna warm up dlu, baru feel nk masak.......




ok ni bahan2 yg diperlukan.....beras jepun, cuka nasi (jgn lak pakai cuka biasa), garam, gula, seaweed, wasabi, telur, mayonis, isi ketam, timun jepun, serunding, taufu, hotdog, dan ape2 je la bahan yg korang rse korang nk letak dlm sushi tu nnti.

ok 1st nk ajar buat nasik dia dlu.....
  1. cuci mcm biasa la tp beras jepun ni xyah cuci lme2, skali pn da cukup ( 1 cup beras = 2 cup air)
  2. masuk dlm rice cooker n masak
  3. ble air da kering nnti, masukkn cuka, garam n gula dlm beras tu nnti
  4. ni sukatan dia: utk 1 cup beras, kna masukkn 2 sudu besar cuka, 1 sudu kecik garam n 2 sudu besa gula



haaaa....ni la bahan2 yg nana da siap rebus....bahan2 ni nk masukkn dlm nasi tu nnti....yg xde dlm pic ni ialah serunding, telur ikan, n telur rebus + mayonis





ni cara nk letakkan bahan2 tu...ikot sukat korang la nk masukkn ape pn but yg pnting timun tu letak la if nk ade rse rangup2 sket....kalo nk lg sdap, lepas letak nasi atas rumpai laut tuh, sapu mayonis rata2, then baru letak bahan...baru kaw rse dia umphhhh...lps tu gulung je smpai hujungggggg...




akak2 adik2 sekalian, cmni la ye cara nk pegang pisau **mcm la org lain tak pandai nk guna pisau kan kan kan***



ni la rupa sushi yg nana buat....hehehe....yg ni nana pack KHAS utk mohd fahmy tersayang...nk suh dia rase...kalo dia komen byk sgt esk, siap la dia *hahahahaha* kalo tak sedap pn, tlg ckp sedap oke....pnt taw buat =(



jeng jeng jeng.................ni la sushi yg kitorg buat....adoiiii smpai sakit pinggang buat, dr kul 2 smpai kul 5.....hahaha dhsyat x???? siyes pnt, lps siap je lngsung tak larat nk mkn da, trus tdo masuk bilik...ponat den~~~ yg dlm bekas kecik2 tu housemate nana da siap packing utk bf masing2 hahahaha ta. buleh belah..ok sape2 yg rse lapar, blh la singgah uniten yer, byk lg dlm fridge tuh kihkihkih~~


Tuesday, May 11, 2010

resipi puding cocktail (nyum nyum~~)

hari ni nana moooooody sangat2 tau...bkn sbb gado dgn cik abg or housemate tp tgh *tut tut*....kikiki paham ke tak *tut tut* tu ape??? haaaa kalo tak paham tu, buat2 paham la ye...bkn moody nk marah org, tp moody sbb duk tahan sakit perut ni adoiiiii~~~ sampai ble la nk baik, tiap2 bln cmni huk huk huk.....rase mcm nk pengsan pn ade td (eh, bkn da pengsan ke td? )....niat asalnye nk masak spageti kul 3 tapi duk mengerang atas katil lak smpai la kul 5.30....sbb ape ek nana rajin sgt nk masak memasak hari ni??? teka cpt, siapa dpt jwb hadiahnye ialah candle date dinner dgn cik nana hahahaha.....jeng jeng jeng....actly nana nk masak utk buah hati sbb hari ni bufday dia...saje la nk suh dia rasa air tgn aii ni yg suke pakai losyen kahkahkah...ok la, actly mlm tadi nana da siapkn satu menu iaitu agar-agar cocktail...mcm tau2 lak kn hari ni nk sakit perut? nsb baik agar2 ni dah siapkn mlm td so ringan la sket beban aii hari ni...resipi ni sgt simple n msti ramai yg tahu buat...jom layan je la~~~~



ni la rupa agar2 nye ble da siap...nampak sedap kn??? eh2 bkn nmpk je sedap tp mmg soodap~~ ewww puji diri sndiri nmpk *menyampah*





ni la bahan2 yg diperlukan....gula, fruit cocktail, agar2, dan susu cair (ni utk 20 org mkn)


  1. masak agar2 smpai cair (air tu agak2 la jgn smpai agar2 tu keras lak ble siap nnti)
  2. masukkn satu tin susu cair
  3. masukkan gula secukup rasa (aii x suke garam, sape2 nk letak garam pn blh ikut citarasa masing2 la ye)
  4. masukkan fruit cocktail dan kacau sehingga mendidih mcm dlm pic kt bawah ni ha
  5. lastly, tuang dlm bekas then sejukkan dlm peti (hias la sket atas agar2 tu dgn buah2)
~~~~~~~~~~SIAP~~~~~~~~~

Sunday, May 9, 2010

career expo @ KLCC

fuhhhh rase longgar tulang2 lutut kat kaki aii ni, lenguh sesangat, langsung x dapat duduk dlm komuter td....siang td nana g KLCC sbb nk usha2 career fair, kot2 la ade peluang keje kn walaupn aii ni tak hbs setadi lg hihik...nana pegi dgn roomate td, naik komuter dr serdang trun dkt KL central then naik lak rapidKL pegi KLCC...dh EMPAT TAHUN rupanye nana tak naik pengangkutan awam yg ni sejak bawak kreta pegi uniten (blagak la tu kunun)....tp hari ni rse malas sgt2 nk drive sbb confirm jln sesak! **cover padahal xtau jln nk pegi KLCC hahahah** balik2 rumah je trus pancit, kaki aii yg gebu ni melecet hukhukhuk...lain kali pakai kasut 5 inci lagi ye nana, padan muka hang~~~

ok juz nk share pasal career expo yg JobsDB.com anjurkan ni.....9 MAY 2010 last day tau, baik korang pegi cepat2...kt sini bkn utk student je tau, yg da keje pn blh dtg sbb saaaaaaaaaaaaaaaaaangat byk job vacancies....sape2 rase nk jd boss or nk naik pangkat, blh la pegi sini yer.....most of the company yg buka booth tu kasi goodie bag, pen, pamplet, mcm2 la, and yg paling best nana dpt red rose sbb menang kategori awek hot! (hahaha gurau je la, fresh rose tu nana dpt sbb dpt jwb sln ape ntah, lupe da ngeeee~~ minum air semut byk sgt kot td)...1st sape2 yg dtg wajib register dgn JobsDB, alaaaaa jgn risau sesak la coz dorg provide sgt byk laptop, nana pejam celik da blh siapkn isi online form tu dlm masa 10min lalalalala~~~bnda tu penting sbb dia akn kasi bar code nnti utk scan kt mne2 job/company yg kite nk apply....JGN LUPE BAWAK RESUME skali, tp td nana x bawak pn...hihik hantar pakai emel sudeyy~ kan zaman da canggih skrg, lagipon aii mls la nk mmbazirkn tenaga n duit pegi print resume tu ** ewww kedekut yu**

ni list antara booth yg nana jenguk (tp dlm byk2 ni, SCOMI je ade utk mechanical eng) :
  • SCOMI
  • PRUDENTIAL (amoi ni promote suh nana jd agen insuran kikiki)
  • MACY
  • CANON
  • MAZDA
  • HONDA
  • 88DB (ni utk sape2 yg nk iklankn shop online,etc sgt2 bagus)
  • MEDIA PRIMA
  • SUN
  • HSBC BANK
actly byk lg tp nana x hapal la satu2...otak aii x berfungsi sgt mlm ni utk ingt sume nama2 booth...so ape lagi, jgn ketinggalan utk jenguk2 n usha2 di setiap booth~~


p/s: hati2 kalo naik komuter, td ade kes curi hp....mangsa tu dpn nana pulak tu...da kecut perut aii taw td...huhu

Saturday, May 8, 2010

tahniah ROHANI YUSOF krn anda IBU MITHALI

ibu mithali ibu yg sejati,

kasih sayangmu kasih yg suci,

pengorbanan mu disanjung tinggi,

hanya namamu di sanubari.



huwaaaaaaaaaaa rase sedih lak hari ibu ni...teringat UMI kt terengganu, nana nk balik umah huk3...ROHANI YUSOF ialah UMI nana yg terrrrrsayang terrrrrrcinta...ble tgk pic UMI tu, caye tak yg UMI dah melahirkan 9 ORANG ANAK??? body maintain yuu, kalah anak dara...sape nk tips langsing silalah contact pn.rohani yer hehe...tahun ni umo UMI dah masuk 50 tahun, ABAH lak dh 56 thn (saje nk selitkn nama ABAH skali, kang kecik hati ABAH kalo baca entry ni xde nama dia hihik) nana anak sulung, blh bayangkn tak nana ade LAPAN org adik lagi kat bawah hahaha ramai kn??? ape2 pn, nana seorg kakak yg baik, lalalala~~~ hamboi2 angkat bakul nampak!!! actly best sgt2 ade adik beradik ramai, nak2 adik nana ramai pmpuan, sorg je lelaki tu pn yg bongsu...hehe msti korang terkezut kn??? thanks UMI sbb lahirkn anak yg ramai, buat keluarga kite meriah sgt sgt sgt and thanks UMI sbb lahirkn anak2 yg cun kahkahkahkah gurau je oke~~~

UMI nana ni seorg yg kelakar, garang (opss~~), and very workaholic, weekend pn sebok UMI nk masuk ofis...kalo tak pegi ofis pn, sibuk UMI pegi semai bunga kat kebun bunga dia tu...nasib baik la ABAH aii ni spoting moting, so tak kesah UMI nk buat ape asalkn tak abaikn tanggungjwb sbg seorang isteri dan ibu...UMI slalu pesan kt anak2, lps subuh jgn tdo sbb nanti rezki x masuk (tp nana ske tdo lps subuh), rajin2 la buat solat duha sbb solat duha membuka pintu rezki kite, rajin2 la baca quran supaya kite tak leka dgn nikmat dunia yg sementara ni, dan jadilah ank yg solehah (huk2 sebak lak rse ble teringat yg ni)...

UMI seorg business women, waktu keje dia sgt flexible...pagi2 sblm pegi keje UMI akn siapkn masak dlu then lps zohor baru dia pegi keje...lagi2 bile ABAH dh pencen skrg ni, lagi la byk UMI habiskan masa duk umah...pegi ofis pn jarang2, boss la katakan ngeh3~~~korang tgk balik pic UMI tu, ramai org cakap muka nana ni muka fotostat UMI hahaha msti nana tua2 nnti mcm UMI kn???



UMI.....pengorbanan umi sgt besar


duit berjuta2 pun nana tak dpt beli pengorbanan UMI tu


nana janji akan jaga UMI sampai akhir hayat UMI


nana sayang sangat kt UMI


hasrat UMI nk tgk nana ade ijazah kejuruteraan hampir tercapai


walaupun pada mulanya nana membantah


tp UMI ckp, ijazah tu nnti sgt berguna utk jd usahawan berjaya mcm UMI


sekarang baru nana nampak kata2 UMI tu dlu


UMI mmg bijak merancang masa depan anak2


UMI da berjaya didik semua anak2 UMI ke menara gading


penat lelah UMI slama ni takkan nana sia-siakan


tiap2 hari adalah hari ibu bagi nana


tapi hari ni sgt special sbb satu dunia smbut


SELAMAT HARI IBU BUAT UMI KU SAYANG


nana doakan UMI sentiasa dimurahkn rezki


dipanjangkn umur, diberikan kesihatan


dan bahagia di dunia akhirat AMIN~~





masa tulis entry ni, tibe2 nana teringat pengalaman hari ibu last year...nana kt uniten masa tu, tp tiap2 kali hari ibu tepat je kul 12, msti nana cpt2 call UMI sbb nk jadi anak yg 1st wish utk UMI...anak2 UMI kn ramai, so semua berebut2 nk jadi org pertama wish hahaha...usah kata hari ibu, birthday UMI pn cmtu...tp last year nana kecewa sbb nana call je, bunyi tet tet...line busy sah ade adik nana yg dapat dulu!!!!!!!! ok nana pn call la for the 2nd time, fuhhh lega dpt! nana dgn exitednye cakap "UMI, hepi mUthers' day" UMI pn gelak terbahak2...UMI cakap kalo ye pn nk wish, slow2 la jgn duk gelabah ayam sgt smpai mOthers pn blh jd mUthers....cehhh nk speaking la kunun aii ni last2 dapat malu yu~~~ kikikiki

ok la, kpd sesiapa yg masih dikurniakan ibu, jagalah ibu anda selagi hayatnya ada...SYURGA ITU TERLETAK DI BAWAH TAPAK KAKI IBU....hormatilah dan sayangilah ibu anda kerana tanpa ibu, siapalah kita di dunia ni...jgn sesekali menderhakai dan membenci ibu yg telah mengandungkn anda selama 9 bulan...kucuplah tangan dan dahi ibu anda dan berikanlah ibu anda layanan yg baik...kepada wanita yg belum berkahwin, ingtlah bahawa anda juga akn menjadi seorang ibu suatu hati nnti insya'Allah~~~

~ SELAMAT HARI IBU ~