Sunday, June 27, 2010

Resipi Oreo Mc Flurry

grrrr~~~ punye la kempunan nak mkn oreo mc flurry hari ni, mcm ade baby lak dlm perut ni kekekeke...umah aii dgn mekdi ni, 25min baru sampai, OMG!!! sempat kebuluran kalo nk tunggu sampai, da la puasa hari ni...haaaa tibe2 dpt satu idea dlm kepala otak ni, wah2 macam ade pari-pari idea lak dtg...ngeee~~~ jom2 kite buat oreo mc flurry sindiri, lagi puas hati...dijamin HALAL n MASYUKKKK...lagipon hari ni xde mood nk tls entry pnjang2, so nana share resipi ciptaan sendiri ni....zassss~~~


tadaaaaa!!! cmni la rupanye bile dah siap...nyum nyum nyum~~~ sedap kot!!! kitorang makan ni kul 11 mlm sbb tunggu adik bongsu tdo dlu...kuikuikui~~~ bkn nk kedekut tp dia dah semakin menggemok la nyah...hohoho



ni bahan2 yg diperlukan...aiskrim vanilla, biskut oreo, and chocolate rice (semua ni blh dapatkn kat pasaraya)...opsss satu lagi glass kaca =)



mula2 hancurkan dulu biskut oreo ni...then masukkan biskut ni dlm blender skali dgn aiskrim n air batu sket...



masukkan aiskrim yg dah siap blender tadi dlm glass...taburkn sket biskut oreo atas aiskrim....haaaa menarik kn??? hehe...lepas tu taburkan chocolate rise atas aiskrim ni sbb nak kasi ade rase2 coklat sket...



haaa yang ni adik2 nana yg buat...sebok jugak dia nk buat hehe...tp sedap jugak tau makan dgn roti ni...selamat mencuba tau kawan2~



okey nk tdo dlu...gud nite olz...zzzZZZZZzzzzZZZzzzzZZZZzzzz~~~ kroh kroh krohhhh


Monday, June 21, 2010

justkhai???

ok last update entry hari tu 16 jun...today da 22 jun, so da 6 hari x hapdate ini belog kekekeke almaklumlah aii sedang syok honeymoon ni, mane ade masa nk tulis blog...awl julai ni dah nak balik uniten so lebih baik habiskan masa kat umah ni dgn menternak lemak n buat tahi mata...nnti da buka sem n stat stdy, cnfirm lemak2 yg diternak ni akan terbakar balik hehe...

ok la nk cite ni...tadi kn lepas melantak dua biji durian *nyum nyum* nana pegi la cimb bank utk buat autodebit...nana baru beli insuran yg PRULADY plan dari PRUDENTIAL so kena settlekn autodebit form tu cepat2 (budak2 kalo tak paham abaikn je la nana cakap ape ni haha) ok2 tengah syok isi form ni, tibe2 ade sorang mamat ni dtg kat sblh duk cari2 borang...muda lagi budaknye, tua sket dari nana je kot, ade lusung pipit kat pipi, erkk chumell **alamak kang ade lak yg marah nnti** tibe2 dia tego smbil sengeh2 "justkhai"...aik nana da mula blur ni, asal lak dia sebut justkhai??? nana pn tny dia balik, okey ni dialog kitorang



nana : justkhai blogger tu ke??? kenal ek??? ke u ni justkhai???

lesung pipit : (smbil garu2 kepala) i sebut "justcome" la cik adik, datang mane pulak "justkhai" ni??? justkhai tu sape, bf ke???

nana : (haha nana nk tergelak da ni) tapi ape yg "justcome" nye??? tak paham la

lesung pipit : tu nama your dad tu (dia tunjuk kat borang yg nana tgh isi)




ok nana dah tangkap dia cakap ape, oooo skodeng aii rupanye mamat ni...cetz hampeh punye si lesung pipit ni, dia kutuk nama abah aii rupanye...dush dush dush!!! kasi tumbuk kat pipi...nama abah nana "jasmari" unik kan nama abah??? hehe...so mamat ganu ni tadi terlebih kera aktif lak jadikan "justcome"...

jas = just
mari = come

woit2 agak2 la nk kutuk abah aii pon...grrrrr nana pn trus duduk tunggu nombor giliran...malas aii layan org cmtu nyah...

btw tak lambat lagi kot nk wish "SELAMAT HARI BAPA"

Thursday, June 3, 2010

TIPS : memikat hati isteri

hehehehe ape hal la yu ni nana, tak kawen lagi pn sebok2 nk kasi tips utk pikat hati bini...well aii ni kn perempuan soooo aii paham sgt la hati naluri wanita yg lembut bak sutera, yg rapuh bak ranting kayu, yg cair bak air batu dan yg mudah larut mcm gula2 kapas ngaaaaaaaaaaaaaa~~~ ekceli story ni melalui pembacaan, keadaan sekeliling dan juga pengalaman yg dilihat melalui mata kaca aii (nana kn rabun hehehe)....so nk share la sket petua2 bagi suami yg nk tegur isteri tp dgn kata2 yg TIDAK menyakitkan org rumah anda...jom apply ye wahai suami2 yg soleh...yg blm jadi suami lg n bakal jd suami pn blh baca...hihihihi



SITUASI : anda nmpk isteri anda makin gemok

SUAMI : " sayang....abg suka la tgk syg pakai baju yg ni (sila tunjukkn baju dia yg lame2) sbb nmpk sexy la, geram abg tau!!! sayang sayangggg nak tak every weekend teman abg jogging or main badminton? perut abg mcm dah makin besar je walaupn tak besar sgt"





SITUASI : masakan yg isteri anda masak sgt masin/manis

SUAMI : " abg suke semua yg syg masak tau, sedap2 dan cukup rasa semuanye!!! tapi kn syg, doktor cakap abg takleh mkn benda masin n manis dah lepas ni sbb takot kna kencing manis dan darah tinggi...apa kata kn lps ni kalo syg masak, kurangkn sket garam n gula, takpe la kalo syg rase kurang masin n manis sket pn jnji abg makan kn??? demi kesihatan abg, syg sanggup kn same2 mkn masakan yg tawar sket??? "




SITUASI : mulut isteri anda berbau

SUAMI : "sayang...abg rse mcm nk beli listerine la sbb abg tak confident nk bercakap dgn client bile lps makan...tapi kalo abg ade dkt rumah, nak tak tiap2 kali lps mkn kite same2 gosok gigi dlm toilet...sweet kn syg??? blh abg usik2 syg dlm toilet nnti (buat muka nakal)"




SITUASI : badan isteri anda baunye kurang enak (sbb tak pakai deoderant kot)

SUAMI : " kwn abg ade jual sabun utk hilangkn bau bdn, abg ingt nk try la....jom syg kite habiskn je sabun yg dh ade dlm toilet tu then kite pakai sabun yg blh hilangkn bau badan...takpe la badan takde bau pn, kite try je la nk tak??? smbil2 tu blh tolong bisnes kwn abg tu (padahal beli kat farmasi je)"




SITUASI : isteri anda kalo bercakap tu sebatu org blh denga suara dia

SUAMI : " ish cuba syg tgk perempuan tu, cakap punye la kuat kn??? tak malu ke ha dia tu cakap kuat2 cmtu??? kalo dia tak malu pon tp msti suami dia malu kn syg??? nsb baik la isteri abg yg comel ni cakap lemah lembut je dan perlahan pulak tu (harap2 la dia paham)"




SITUASI : isteri anda malas kemas rumah

SUAMI : "syg nk rumah besar tak??? tapi kalo dah duduk rumah besar n selesa, syg kna la pndai jaga rumah tau...hias cantik2 n rajin2 kemas sbb membazir la kn kalo abg beli rumah baru tp dalam nmpk mcm buruk...abg rase tenang la kalo balik2 rumah je nmpk rumah kite ni bersih...nk manje2 dgn syg pn abg rse syok je"




heeeeeee tu je la kot nk share...if rase blh amalkn, buat la k....if rase tak sesuai, jgn la ikot ye wahai cik abg...kuikuikui....

**peace**

Tuesday, June 1, 2010

TIPS : hilangkan jerawat degil di muka

kisah benar ni kawan2, tolong la percaya yer...dulu kn masa umo i 18thn (mula2 jejakkn kaki kat university) tiba2 jerawat batu naik kat muka...huwaaaaaaaaa hanya Allah je la yg tahu cmne perasaan i time tu...tension, geram, malu, kurang keyakinan, sume la ade!!! bukan sebarang jerawat sbb siap nanah hijau lg n seluruh muka lak tu....org cakap sbb hormon, ye ke??? (aii ni gatal sgt ke sampai hormon blh berubah lalala~~) ok entry ni juz nk share cmne i blh ilangkn semua jerawat tu...muka i skrg ni xde la halus mulus mcm kulit baby tu tp licin la jugak kekekekeke **opss terperasan lak** i bersyukur okey walaupun amek masa hampir setahun nk baik....mcm2 produk n facial treatment i try, last2 amalkn cara ni baru baik...jom usha ape yg nana buat nk kasi jerawat batu nanah tu ilang tanpa tinggalkn parut...



langkah 1 : cuci muka dgn pencuci yg ada kandungan Triclosan (i pilih OXY ACNE WASH)



langkah 2 : pakai toner (yg ni i pakai enfuselle, slh satu product shaklee)

langkah 3 : tuam jerawat tu dgn air suam yg bercampur garam (esk insya'Allah nanah tu keluar sndiri)

langkah 4 : sapu jerawat dgn krim jerawat yg ada kndungan benzoyl peroxide (ni i pakai OXY10)


langkah 5 : sblm tdo make sure cuci muka bersih2 then pakai night cream yg tak berminyak (i pakai OLAY night cream)

langkah 6 : bgn tdo ulang langkah 1 smpai 4...pagi2 pakai cream yg nilai spf dia tinggi n jgn pakai sunblock yg melekit or berminyak (i pilih OLAY total effect)

langkah 7 : makan supplement tambahan mcm vitamin C n vitamin E (i pilih shaklee) n minuman kesihatan (i pilih kinohimitsu uv bright n inner shine prune)





langkah 8 : jgn banyakkn mekap kat muka sbb chemical dlm kosmetik blh buat jerawat jd makin truk...so sabar la skjap sementara jerawat tu nk baik k


kalo korang (sape2 yg ade jerawat batu la) follow steps tu semua, insya'Allah jerawat yg degil tu akan hilang...TAPI, SEMUA PRODUCT TU HANYA CONTOH YG I PAKAI, TAK KESAH LA PRODUCT APA PON ASALKN SESUAI DGN KULIT U OLS OKEY...selamat mencuba =)

p/s : JANGAN sesekali picit jerawat dgn jari!!! tolong la tahan sket nafsu tu heeee~~~

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me