Tuesday, December 20, 2011

Tiada Kudrat :(

masuk hari ni, dah 4 hari i sakit...x dpt nk blogwalking & comment2 kat blog korang...sorry yer...ni pon online pakai hp sambil terbaring atas katil...

stat hari sabtu baru2 ni, tiba2 perut i menegang, kat bahagian ari2 tu sakit giler sampai i x boleh nk jalan...pinggang & kaki pon sakit sangat2...hari ahad i pegi klinik, bila scan doc ckp heartbeat baby normal, urine analysis pon normal takde batu karang or kencing kotor...doc bagi surat & suruh refer kat pakar kalau berlarutan sampai seminggu...

semalam my mom ajak pegi hospital keluarga kat kuantan utk jumpa my gynea tp i betol2 tak boleh nk bangun, apatah lagi nk mandi...tp kalau esok still sakit (nampak gayanya macam akan sakit) so nak taknak i kna jugak pegi jumpa pakar...nak tunggu hubby balik weekend ni mcm lmbt sgt jer...

perut i sgt obvious yg sebelah kiri membonjol & menegang...kalau tersentuh sket mmg sakit la sampai nk mengalir air mata ni...i tak kesah kalau i sorang je yg rasa sakit tapi i harap sgt2 baby okey...serius i risaukan baby sebenarnya :(

dh tiga malam i tak boleh nk tdo lena coz benda tu menegang & macam tarik urat i...solat pon i hanya mampu solat dlm keadaan duduk...kalau dh betol2 tak tahan sakit, mmg i akan solat baring je...so hidup i selama 4 hari ni mmg atas katil je la sampai tak sempat2 nk reply email & pm kat fb yg readers bg...nnti dh sihat baru i buka & reply k?

tolong doakan baby i ok yer...i risau & takot :(

Thursday, December 15, 2011

Pengorbanan

entry hari ni sempena mood swing *sorry yer readers*
hari ni dah sebulan i tak jumpa hubby...sedih sangat2 sebenarnya...kalau rindu tu tak payah nak cakap la camne, nasib baik tak meroyan jer...dh la susah nk contact sbb kat laut bkn ada coverage sgt pon...huhu

time pregnant ni i jadi sgt sensitif...mudah je nk mengalirkan air mata...mana taknye, malam2 kalau kaki cramp kna urut & nangis sorang2 tahan sakit...kalau muntah2, takde sape nk urutkn belakang i ni...kalau mengidam takde sape nk bawakkn pegi jauh2, kna la masak sendiri...kalau survey barang baby, terpaksa la excited sorang2...pegi monthly check up pon sorang2, sampai kadang2 meleleh air mata dpn doktor sbb terharu tgk gambar scan baby (in da same time teringat kat hubby)...seronok dengar cerita kawan2 yg hubby tolong sapukan stretch mark cream kat perut dia tp i buat sorang2 je...sedih tau tak??? :(

tp i faham hubby kerja keras gadaikan nyawa semata-mata nk bagi kesenangan kat family...nanti ada org baru, lagi la besar perbelanjaan...tiap2 hari kitorang tak putus2 berdoa supaya episod perkahwinan jarak jauh ni akan ada jalan penyelesaian yg terbaik...mudah-mudahan, amin~

tp i cuba jugak tenangkan hati sendiri...banyakkn bersabar & beristighfar...fikirkan org lain yg lagi teruk dugaannya daripada i...kalau org lain kuat, so i pon mesti la kuat kn??? alhamdulillah i ada parents & adik2 yg byk bg moral support & kdg2 melayan kerenah i ni...

semoga pengorbanan kami ni tak sia-sia...Allah maha mengetahui, kadang2 i fikir Allah nak bagi baby ni supaya i tak sunyi & boleh la jadi peneman i nanti...semoga baby sihat & selamat sehingga la waktu bersalin nanti...amin ya Rabb~

************************************

i miss u like crazy
even more than words can say
i miss u like crazy
every minute of every day

Wednesday, December 14, 2011

berapa budget u ols???

hai ols~ ni entry pendek je...i nak tahu la berapa bajet u ols utk beli barang2 baby??? boleh x u ols share kan RANGE HARGA yg ols spent??? opsss tapi budget yg i nk tahu tu blh tak u ols MINUS STROLLER & BREAST PUMP coz yg tu i ada budget lain...hihi

skrg dh nk masuk 5 bulan pregnant tp satu apa pon i tak beli lagi!!! sblm beli i nk limitkan & nak tahu bajet dulu tp skrg ni i taktau nk bajet camne utk barang2 baby...huhu help me plzzz!!! sepatutnya skrg ni i dah stat beli sket2 coz kaki i dah pandai nak lenguh2 kalau berjalan lama sket...

**kalau siapa2 blh bg anggaran yg detail lg bagus...hihi...tq in advance! ^_^

Monday, December 12, 2011

Baby Cot : Perlu @ Tidak?

banyak jugak i buat survey & tanya2 org perlu ke tak sebenarnya baby cot ni??? geram tgk katil baby sbb nk hias bilik cantik2....tapi belum ada rumah sendiri lagi kekekekeke~

ada yg kata PERLU sebab:
1. tido buas, takut tertindih baby
2. tengah masak/mengemas rumah boleh letak baby dlm tu
3. takkan masa bersama dgn suami nak letak baby sekatil dgn kita kot?
4. boleh gantung2 benda warna-warni (rangsang otak baby)
5. senang nk tidokn baby kalau beli yg blh swing

ada yg kata TAK PERLU sebab:
1. naluri ibu takkan tindih baby
2. baby kdg2 menangis tdo sorang2
3. baby bila terjaga mesti nk tgk muka mama dia dulu
4. tido sekatil dgn baby senang nak breastfeed baby bila dia terjaga tengah malam (boleh mengiring & sumbat terus je)

**********************************
hurmm i pon mcm pening2 je fikir perlu ke tak...tp bila dh BANYAK kali pk, i rasa mcm perlu kot i beli katil baby ni...tp akan beli lepas habis pantang kot...alasan i:

1. i'll make sure bkn setiap masa akan letakkan baby dlm tu...
2. akan tdo sekatil dgn baby masa berpantang & time hubby outstation...
3. nak hias katil baby dgn warna2 yg terang supaya otak baby terangsang...
4. mungkin akan letakkan baby dlm tu sekejap bila masa diperlukan utk suami (time nk tido tu angkat la balik baby tdo sekatil kehkehkeh) atau utk buat kerja2 rumah...

i berkenan dgn ESPRIT travel cot ni...harga dia RM680...tp rasanya tak beli kot katil baby semahal ni...hahaha angan2 je la :p

Thursday, December 8, 2011

Exchange Link?

hai ols~ wahhh 1st time ni i nk buat exchange link...slama ni link2 kat sebelah tu ikut suka hati i je nk letak...

tp utk exchange link ni i nk buat 2 categories je:
1) b2b & ex-brides
2) m2b & mommies

ni bkn sticky post sbb i malas nk exchange byk2, cukup sekadar utk yg ada kaitan dgn 2 categories kat atas tu je...siapa nk exchange link, juz let me know kat comment okey & bgtau nk duk kat group yg mana satu ;)

insyaAllah next week i akan blogwalking & masukkan link u ols~ selama ni i byk comment & blogwalking kat blog yg ada tinggalkan comment kat my entry je...huhu

Tuesday, December 6, 2011

Wedding Nora Karel & Jaja

awal muharram hari tu i sempat attend 2 wedding kat kuantan (mcm kura2 baru sebok nk review hari ni)...tp sedih sangat2 okeyyyy bila i tertinggal camera kat rumah!!! so terpaksa lah i snap pakai hp je & ade pic kat bawah ni i cilok dr FB kwn2 & vendor *ampunnnn*

mula2 i pegi wedding jaja dulu kat hyatt regency hotel...jaja ni kwn i masa kecik2 dulu...then i terus ke rumah nora (blogger) utk attend wedding dia pulak...


(1) JAJA
ni la jaja & hubby dia....so sweet kn???congrats dear ^_^ owh ni pic time dia nikah...time sanding tak dpt nak amek gamba yg elok coz pakai hp je kn...sob sob sob :(

deco kat meja...curlasss~ makanan dia semua sedap2 tp i tak berani nk mkn byk coz takot terrrmuntah je...hohoho

pelamin dia yg meriah....ohhh i jatuh hati dgn kerusi dia tu....lawaaa kot!!! btw coklat yg i dpt super sedappp okey....sampai hari ni i rase nk mkn lg coklat tu *mengidam*

2) NORA
*abaikan i yg nampak chubby tu*
finally jumpa gak rumah nora....xla susah mana nk cari...hehe....nora sgt comel dgn baju purple ni...congrats nora & suami :)
pelamin yg cantik....vendor dia dina halim ^_^

photobooth!!! nora DIY je backdrop tu....gud job nora~ ohhh i suka pakai baju hitam coz tertutup la sket lemak2 kat badan tu & perut mcm tak nampak je bila pakai baju ni *erk*

sblm balik mesti la nk conteng2 dulu kat guest book ni....

*mak buyong yg mcm penguin*
oh my~ i sgt suka ice cream ni okey!!! rasa mcm tak cukup je dapat satu....hahaha tamakkk...

**********************
i doakan semoga kedua-dua pengantin hidup bahagia hingga akhir hayat...alam rumahtangga byk cabaran & dugaan, so banyakkan bersabar & tabah menghadapi segalanya (^_^)

Tuesday, November 29, 2011

*penyakit 'ain* peringatan utk para ibu

mengandung/mempunyai anak adalah satu nikmat bagi setiap pasangan yg berkahwin...namun begitu, kita jgn lupa bahawa nikmat yg kita perolehi tu boleh menjadi satu UJIAN ALLAH buat kita...jgn riak, jgn takbur dgn segala nikmat kurniaan Allah...


>apakah yg dimaksudkan dgn penyakit 'ain???
secara umumnya, penyakit 'ain bererti PENYAKIT HATI yg blh menyebabkn kehancuran/hilangnya nikmat pada diri kita...penyakit ni timbul dari pandangan mata sesorang terhadap nikmat2 yg kita punya, sehingga pandangan tersebut akan menyebabkn hancur/hilang/ditarik balik barang2 yg kita miliki...


>siapa yg berpotensi terkena 'ain???
1) anak dara tua
2) bayi (dlm entry ni nk focus kat yg ni)
3) cacat di bahagian muka/bahagian yg ternampak
4) terlalu tampan/jelita
5) haiwan
6) tumbuhan
7) org yg berharta


>'ain pada ibu mengandung
ada yg sehingga blh menyebabkan KEGUGURAN pada org yg hamil...biasanya 'ain ini disalurkn melalui mata, kerana eratnya hubungan tenaga/kekuatan roh itu dgn mata...adakalanya terjadi dgn sentuhan fizikal, dan adakalanya terjadi ketika berhadapan...malah, boleh juga melalui mantera, doa, kata2 dan yg lebih dahsyat lagi melalui dendam/kemarahan org lain...dinasihatkan supaya org2 yg mengandung lebih berhati2 menjaga diri dan kandungan supaya tidak terkena penyakit 'ain...

seandainya kita keguguran atau ditimpa musibah sewaktu hamil, tanya lah diri kita dahulu apa silap kita sebenarnya...mungkin kerana cara kita boleh menimbulkan rasa tidak puas hati/iri hati org lain terhadap kita...

" 'ain itu benar adanya...seandainya ada sesuatu yg boleh mendahului takdir, tentu akan didahului oleh 'ain" (riwayat muslim)


>manusia yg berpotensi memberikan 'ain kpd seseorang:
1) org yg suka mengumpat, mencarut, mengeji, meghina
2) org yg suka memuji tp dlm masa yg sama suka mengeji
3) seorang yg pendiam
4) jin yang jahat

" mintalah kalian perlindungan kpd Allah dari 'ain kerana sesungguhnya 'ain itu haq (benar)" (riwayat ibnu majah)

jadi kita jgn anggap 'ain ni kurafat yer...boleh jadi kita ni akan ditimpa musibah sekiranya ada org iri hati/dengki dgn kita hanya dgn pandangan mata/hati mereka sahaja...'ain pada bayi yg baru dilahirkan boleh terjadi walaupon tanpa disengajakan pelakunya...

seandainya kita didatangkn musibah dari Allah, jangan anggap benda tu UJIAN semata2...mungkin kita sudah terkena 'ain....nauzubillah~


>tanda2 bayi yg terkena 'ain:
1) tiba2 menangis taknak berhenti (bkn kerana sakit/lapar/dan sebagainya)
2) tidak mahu menyusu pada ibunya tanpa sebab
3) anak yg nampak kurus seperti tidak berzat


>alternatif mengelakkan anak drpd 'ain:
1) elakkan mendedahkan identiti anak secara keterlaluan...sebaiknya org tua tidak mengungkapkan kelebihan-kelebihan yg dimiliki anaknya kerana dikhuatiri akan menimbulkan rasa iri hati pada org lain...(pernah terbaca kat status FB kawan yg dia taknak dedahkan gambar anak dia yg baru dilahirkn krn dikhuatiri akan terkena 'ain...tunggu baby dah besar sket baru boleh tunjuk)

2) membaca doa;
"aku berlindung dgn kalimat-kalimat Allah yg sempurna dari setiap syaitan, binatang berbisa, dan dari setiap mata yg jahat" (riwayat bukhari)

3) sesiapun jika melihat sesuatu yg baik ada pada dirinya, anaknya, hartanya, atau yg menakjubkan dirinya, hendaklah membaca doa;

"masyaAllah (atas kehendak Allah), tidak ada kekuatan melainkan hanya dengan (pertolongan) Allah...Ya Allah berikan barakah padanya"

4) jgn terlalu menzahirkan perasaan takjub kepada bayi yg baru dilahirkan...sekiranya bayi itu terlalu comel, bijak, kelakar, dan sebagainya, ucaplah puji-pujian kepada Allah...


>mengubati penyakit 'ain pada bayi:
1) sekiranya kita tahu pelakunya, minta org itu mengambil wudhu'...air wudhu' tu mandikan pada bayi

2) melalui ruqyah
* surah al-fatihah
* ayat qursi
* surah an-nur : 35
* surah al-mulk : 1-4
* surah 4 qul


>sumber:
*http://qazikirdandoa.blogspot.com/2009/03/penyakit-ain.html
*http://kesehatan.kompasiana.com/kejiwaan/2010/07/04/hati-hati-penyakit-ain/
*http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=73&thread_id=16937&pid=265502
*http://blog.fajrifm.com/archives/626
*http://www.sharemotivasi.com/2011/06/apa-itu-penyakit-ain.html
*http://nuqabahidayah.blogspot.com/2010/12/penyakit-al-ain.html
*http://bikailarobbi.wordpress.com/2011/11/21/ain-penyakit-misterius-dan-penangkalnya/
*http://muslimah.or.id/aqidah/menjaga-anak-dari-bahaya-ain.html


**semoga kita semua terhindar daripada penyakit 'ain...aminn**

Thursday, November 24, 2011

nasihat-menasihati ^_^

kadang2 apa yg kita tulis tak semuanya sampai dengan BAIK kepada org yg baca...mungkin ada yg akan salah tafsir dgn kata2 kita dan mungkin juga akan timbul salah paham/fitnah...

pucuk pangkalnye, bersangka baiklah sesama kita dan jgn mudah buat kesimpulan sendiri tanpa siasat hal sebenar...kalau rasa tak perlu siasat, berdiam diri adalah cara yg terbaik (terpulang pada masing2)

mungkin si A tulis itu ini tp si B paham lain...si B pulak hentam dgn kata2 itu ini...si A balas balik dgn mcm2 kata...maka sesi hentam menghentam pon bermula lah...

si A rasa dia yg betol TAPI si B pulak kata dia lagi betol...so siapa yg betol sekarang ni??? masing2 cuba pertahankan kebenaran masing2 dgn lantangnya bersuara tanpa fikir perasaan org lain...masing2 rasa diri tu BETOL dan taknak mengalah...

org mudah judge kita melalui penulisan kita...kalo kita tak suka org judge kita bkn2, so kita pon jgn lah judge org bkn2...yup bak kata orang "kita adalah apa yg kita tulis"...mungkin bahasa yg kita pakai tu dh cukup nk gambarkan diri kita tu cmne....

knp ek org selalu susah nk terima nasihat kita??? sebabnya kita pon agak 'bebal' nk terima nasihat org lain...nasihat sepatutnya dgn cara berhikmah...nasihat yg lantang dgn unsur marah2, perli2, hinaan, bahasa yg kasar, atau dgn emosi adalah nasihat yg SIA-SIA...

hati batu perlu dicurah dgn air, bkn lagi dilontarkan dgn batu (okey kalo tak paham buat2 paham je la yer...hihi) yup, manusia berbeza tp kerana perbezaan tu la kita kena belajar mengenali...kalau salah perlu ditegur dgn cara yg betol...

i akui sebagai manusia yg lemah, kita memang susah nk jumpa kesalahan diri kita (takpon kita tahu kita salah tp takmo mengaku)...tapi kita cepat je nampak kesalahan org lain kan??? mcm jugak situasi kat tempat kerja, ada je org selalu kena marah dgn bos padahal dh terang2 yg bos tu mmg salah!

"tidak beriman seorang muslim itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai buat dirinya" (hadis riwayat al-bukhari)

marilah kita saling sayang-menyayangi *hehe*...tanya diri kita dulu sebelum kita tanya org lain...

owh tak lain tak bukan entry ni utk peringatan diri i sendiri jugak...kita sama2 menasihati org lain supaya kita pon akan dinasihati sekiranya kita salah...belajarlah utk meminta maaf & memaafkan org lain, baru lah hati tu tenang (^_^)

Monday, November 21, 2011

Paper Flower Again

hari ni mood nk tgk benda2 DIY...so google la ke http://www.marthastewartweddings.com/ & jumpa la benda kat bawah ni...

cantik kan??? since my wedding dh lama pon lepas so tak boleh dah nk deco camni utk photobooth corner ke, guestbook corner ke, pelamin ke, candy buffet area ke, apa2 je la kan??? so maybe blh buat deco camni utk majlis aqiqah anak ke nanti..hihi berangan jap walaupon deliver lambat lagi *lalalala*

meh tengok cara nak buat dia camne...mudah je rupanya...

potong kertas bentuk 3 segi kemudian gam kan mcm pic kat atas tu...

pakai puncher utk buat lubang...

kemudian ikatkan dgn tali...
tapi kalo i la kan, rse mcm susah je nk tebuk2 lubang & ikat...apakata gamkn je dia pakai gam pistol tu...betol x??? hehe

Tuesday, November 15, 2011

Makanan Dicatu?

okey i tengok2 la pic wedding i dlm lappy (pic from tiga2 OP) then i terjumpa la banyakkkk sangat pic mcm kat bawah ni;

dlm hati i pon tertanya2 "eh knp asyik muka makcik2 yg sama je amek makanan?"....i pon tanya adik i, dia ckp sbnrnya masa wedding i hari tu ada 4 lauk yg makcik2 jaga...aik knp perlu jaga lauk2 tu??? adik i ckp dia pon taktau knp & atas arahan siapa suruh buat camtu...adik i cakap lauk dicatu sampai pukul 1 or 2 camtu kot...

rupa2 nya adik2 i malu jugak dgn tindakan catu lauk camtu coz ada kawan2 dia yg cakap camni:

"eh makcik tu bagi aku 2 ketul je fish fillet ni, aku nak lagi sbb sedap"

"aku dpt seketul je ayam tp nk tambah lagi aku mcm segan la"

"knp makcik2 tu agihkan lauk byk tu & byk ni?? aku baru ingt nk melantak byk sket"

ish byk la lagi dialog2 yg tak sedap didengar sebenarnya (ok fine i baru tahu benda ni)...

i pon bergegas la tanya my mom knp jadi camtu...my mom ckp dia bz time tu so dia tak amek port sgt bab2 makanan ni...dia suruh tanya si A...si A pulak suruh tanya si B, si B pulak suruh tanya si C...masing2 mcm blur & taktau atas arahan siapa sebenarnya...

i malu sebenarnya dgn hal ni coz nampak mcm bajet tight sgt je...padahal kite dh bajet utk 2500++ tetamu makan so knp nak takot lauk habis??? lagipon pihak catering cakap dia ada buat back up utk lauk & nasi putih in case semua tu habis...

i cerita ni bkn apa, juz nk bg pengajaran...jangan la catu2 lauk camtu unless mmg bajet kite ciput...like my case, lauk punye la banyak lebih, siap blh agih2 kan kat jiran & masjid lagi...pulak tu stock kat rumah blh makan sampai 2 minggu (siyes i tak tipu)...JANGAN KEDEKUT DENGAN MAKANAN OKEY!!! baik habis licin dari lebih banyak camtu...sian org yg nak mkn byk lauk2 sedap tuu...huhu

Friday, November 11, 2011

Launching my New Blog...hihi

sempena tarikh 11.11.11

hai ols~ saje nk introduce my new blog yg diberi nama "Dapur Nana"

ekceli i ni asal daripada zero bab2 masak tp alhamdulillah masa dh sem-sem akhir study dulu, rajin pulak la belajar masak dgn housemate...bila dah kawen lagi la rasa rajin nak masuk dapur...hehe

selama ni i tak pernah terfikir pon nk share resepi byk2 dlm blog so mmg tak pernah nk snap picture bila lepas masak...now dh ada new blog, so camera kena sentiasa ada kat dapur je la kan??? hehe

btw sebagai permulaan i post resepi yg simple2 je dulu...ada jugak resepi yg bawah2 tu i dah pernah share dlm blog ni...

opsss maybe bkn selalu kot i akan update resepi baru coz i ni weekend je la yg ada byk masa nk masak pon...

jom lawat my new blog ni (dimasak 100% oleh chef NANA...ececeyyyy) http://dapurnana.blogspot.com/

enjoy~

Tuesday, November 8, 2011

My Wedding Dress

hari ni taktau nk update apa sebenarnya...godek2 pic & entry lama, rasanya i tak review lagi kn wedding dress i??? ekceli ramai yg dh tgk tapi xpe la, i story je sket2 yer :p

1) SOLEMNIZATION DRESS
seperti yg dh sedia maklum, i pilih white + silver/grey for my solemnization dress...since ramai yg kaitkan majlis akad nikah ni dgn kesucian, so PUTIH la yg menjdai pilihan hati i walaupon warna feveret i pink...hihi...baju ni i tempah kat tailor biasa je so jahitan dia i tak brp suka, nmpk tak kemas sgt...tapi padan la dgn harga upah kn??? utk dress ni, i pilih material satin + french lace + chiffon...design baju ni i refer dlm mjlh pesona pengantin...


2) RECEPTION DRESS
i pilih warna emas/gold utk dress sanding...yg ni i pakai duchess satin + patch lace...duchess satin ni agak keras so kain dia senang nk buat dress (designer la cakap)...reception dress ni i buat dgn designer kat KL...designer ni bkn la yg top2 mcm rizalman or hatta dolmat...nama dia william & i sangat puas hati dgn jahitan dia...if u ols tgk, dia patchkan lace tu tersangat la kemas, mmg berbeza la dgn baju nikah i...berbaloi2 bayar mahal sket pon...hihi...design baju ni pulak i reka sendiri sbb i nk yg simple2 je...


3) OUTDOOR DRESS
dress ni pulak mcm i yg ceritakan dlm entry sblm2 ni, details dia i DIY je...dress kosong tu pulak i upah kat tailor je dgn harga yg sgt2 berpatutan...utk outdoor, i pilih all white & kain pulak i pilih satin + chiffon...saje pilih chiffon sbb konon2 nk bg nampak effect beralun-alun gitu...

***************************
taktau la nk sewakan baju ni ke tak coz size badan i ni lain sket...chubby plus pendek hahahaha....xpe la, simpan buat kenangan je la...esok2 kalo byk duit i pegi framekan je semua (^_^)

Wednesday, November 2, 2011

berlagak la lagi

takde pape sgt nk cerita sbnrnye...nk share experiance yg TAK brp menarik sepanjang pregnant ni...hehe

alhamdulillah dh masuk 2nd trimester...masa first trimester dulu kan, i eksyen giler sebab takde muntah2...makan pon punye la berselera sampai tak ingat dunia...semua nak telannnn!!! mcm org tak pregnant je time tu...tp hubby yg asyik demam2, i relek je...hehe...

time tu berat naik mendadakkk...tp comel jugak badan boolat mcm belon! haha...i ni rendah, so jadi mcm penguin dah~

bila dah 13weeks, i dah pandai nk muntah2, pandai dh pilih2 makanan...tengok jamban pon rasa geli semacam je & mesti muntah! haha...muntah tu dah la skit dada perut semua...sedih tau muntah sorang2 hubby takde kat sisi sob sob sob :(

sekarang ni hidung & tekak i asyik berdarah je, taktau knp...huhu...pulak tu sblm ni tak suka minum air manis2, skrg jadi mcm wajib minum dlm sehari...ish habis la kalo kna kencing manis nnti (mintak jauh la)~


ni la makanan kegemaran i skrg, nestle yogurt plus air sunquick...nyum2~ k la, nk balik lunch jap (^_^)

**pstt org ckp kalo suka manis2 tu, baby boy...hihi kita tgk betol ke tak nnti :p

Thursday, October 27, 2011

Honeymoon Again~

hai ols~ i nk review pasal destinasi ke-2 honeymoon kitorang (babymoon ekceli)...so last weekend kitorang ke langkawi naik flight from LCCT yg makan masa sejam je utk sampai...

aik??? sejam pon perlu mkn ke??? ekceli nasi ayam & nasi beriani tu kitorang dpt free skali dgn tiket flight yg boss hubby sponsor...kalo tak, jgn harap la nk beli makanan dlm flight kalo setakat sejam je...oh yer, kitorang dpt duduk kat hot seats...hehe...


1) HOTEL

kitorang stay kat Langkawi Lagoon Resort [LINK] for 3D 2N...lebih kurang 5min je dari airport...

ni bilik yg dipanggil Junior Suite Sea View yg kitorang duduk...bilik ni sgt2 besar & cosy compared to sheraton hetel yg kitorang stay masa first hornymoon kat krabi last 4 months ago...

kitchen...siap ada stove gitu...tp i tak bawak periuk so takbuleh la nk main masak2...hihi

bath room dia pon sgt besar sampai tak muat camera i nk snap the whole area...snap kat area bathtub pon jadi la kan???

ni service hotel...bila petang je dpt buah sebakul camni...ni kalo hubby mkn, sekelip mata je habis tau!!!


2) KERETA SEWA

ni la kereta yg kitorang sewa utk jalan2...kreta ni dapat jumaat mlm then pulangkan balik ahad tengah hari...only RM60 harga yg kitorang sewa sepanjang pakai kereta ni...sgt2 murah kan???


3) UNDER WATER WORLD

rasanya ni kali ke-4 kot i pegi under water world...tp pegi dgn hubby mood dia tu lain sket if nk compare pegi dgn kwn2 or family...hikhik

kitorang geram giler tgk penguin kat blkng tu...rasanya sblm ni i pegi takde pon lagi penguin tu...nak masuk sini kena byr rm28/person...

rasa mcm budak2 pon ada bila pegi sini...i suka tgk hidupan dlm laut...cantik2 & unik :) pic kat atas tu penguin, kuda laut, ikan buntal & pari...

with my beloved hubby...opssss jgn terpedaya dgn perut i yg nmpk super besar dlm pic ni...baru 3 months takkan la dh besar cmtu, ye tak??? ekceli palazzo tu ada tali kat depan, tu yg nmpk terbonjol je...hehe


4) MAKAM MAHSURI

*aik, x sabar nk buaikn baby dah ke?*
lps blk dr under water world, kitorang trus gerak ke makam mahsuri...langkawi ni kecik je, so perjalanan dari satu tempat ke satu tempat tu tak jauh pon...RM5/person utk masuk sini...

bosan tak asyik tgk pic mak buyong ni je??? haha

lepas tu kitorang terus ke pekan kuah utk beli coklat...yeayyyyy! semua choc ni i beli kat wisma haji ismail...pinggan mangkuk murah2 & teringin sgt nk beli...tp apakan daya, rasa susah pulak nk bawak naik flight nnti...huhu


5) JLN2 MAKAN ANGIN

i lupa nama tempat ni tp dekat2 je dgn area cable car...lepak2 minum air & mkn rojak kat sini sungguh menenangkan~

*posing sket*

ni kat area rumah api...


6) CANDLE LIGHT DINNER WITH MY LOVE

last night kat langkawi, we had a romantic dinner kat hotel...rasa seronok sgt masa ni coz berdua je dgn hubby dlm satu bilik yg tertutup...hehe

makanan dihidangkan course by course...

ni hadiah honeymoon yg pihak hotel bagi...teka apa dalam tu??? jeng jeng jeng~


7) PULANG KE KL

again, dpt mkn free lagi dlm flight...hihi...

**************************
takde aktiviti yg menarik sgt utk honeymoon kali ni coz i tak dpt nk naik cable car & island hopping...tgh pregnant, x berani nak lasak2 sgt...kitorang byk habiskn masa jln2 & lepak2 kat pantai je...

Monday, October 24, 2011

kerana J.O.D.O.H namanya

bila sebuat pasal jodoh ni kan, mesti kita semua sedia maklum yg jodoh tu urusan Allah SWT...kita hanya mampu berusaha mencari pasangan hidup yg baik & selebihnya berdoa bertawakkal lah kepadaNya...

"lelaki yg baik hanya utk perempuan yg baik", begitulah sebaliknya...tapi pernah tak kita amik contoh kisah Nabi Nuh a.s dgn isterinya yg kufur??? seorang nabi knp tidak dikurniakan seorang isteri yg solehah oleh Allah??? apatah lagi kita manusia biasa yg byk dosa & kelemahan ni, jgn sesekali kita salahkn takdir Allah sekiranya dpt pasangan tidak seperti yg kita impikan...sebaliknya carilah di mana kesalahan kita...

knp kita dpt jodoh yg 'salah'??? mungkin kerana Allah mahu menguji kita atau mungkin juga Allah dah tetapkan satu kebaikan dlm keburukan tu...sebagai contoh: "si A seorang yg alim tetapi telah dijodohkan dgn si B yg sgt sosial hidupnya...berkat usaha, bimbingan, dan doa dari si A, akhirnya si A berjaya mengubah diri si B menjadi insan yg cukup baik akhlaknya"...nampak tak kat situ cukup indah sebenarnya aturan daripada yg maha Esa??? dan mungkin juga jodoh yg 'salah' itu datangnya dari diri kita sendiri...blh jadi ianya sebagai balasan perbuatan kita masa lampau atau blh jadi ianya perkara yg akan menyedarkn kita dari kesilapan sendiri...wallahualam~

teringat kata2 yuyu missX dlm secret group BBF, "masing2 tak tahu nasib masing2...mungkin yg beri nasihat pun pasangannya sama pe'el juga tp tak terbongkar lagi"...hurm betol kan??? kita taktau apa yg bakal terjadi dgn perkahwinan yg kita bina...jodoh yg asalnya baik maybe blh bertukar kpd jahat, jodoh yg asalnye teruk maybe blh bertukar menjadi baik...yg sedang kecapi bahagia sekarang ni mugkin 10 tahun lagi rumahtangga dilanda badai, yg sedang menderita sekarang ni mungkin 20 tahun lagi ada sinar harapan buat mereka...yg selalau mengagung-agungkan kebaikan pasangan sendiri mungkin di belakangnya pasangan itu bermain kayu tiga...who knows rite???

bila sebuat pasal nk mendirikan rumahtangga pulak, jgn sesekali kita membelakangi ibubapa...mungkin kita benci ibu/bapa kita, tp ingatlah redha mereka sgt penting buat kita...teringat kisah hamba Allah ni, "dia kawen dgn perempuan yg ibunya benci & tidak diredhai perkahwinan itu...perempuan tu mmg sgt baik budi pekerti dia tp malangnya si ibu dh ada calon lain utk anak lelakinya...3 thn berkahwin mereka sgt2 bahagia sehinggalah dikurniakan anak ke-2 yg cacat & ada masalah jantung yg benar2 menguji bahtera perkahwinan yg baru mereka bina itu...kerana kekusutan dgn masalah duit, barulah si anak terfikir nak mencari ibunya utk meminta maaf dan meminta restu...ibu mana yg tak sygkn anak kan??? melihat anak lelakinya sungguh2 minta maaf & melihat cucu yg sakit, hati si ibu tersentuh lalu memaafkn segalanya" sbb tu org cakap, kalo kawen takde restu ibubapa ni, mesti akan ada jugak sket mslh dlm rumahtangga tu...

"sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yg ada pada diri mereka sendiri" -surah Ar-Ra'd ayat 11...utk mencapai kehangatan/kebahagiaan yg berpanjangan dlm rumahtangga, apa kata kita jgn saling menuding jari dgn pasangan, sebaiknya carilah di mana kelemahan kita dulu...utk mengubah org lain, kita kena ubah diri kita dulu...sentiasalah ajak pasangan muhasabah diri dan luahkn rasa tidak puas hati dgn jiwa yg tenang & terbuka...semoga bahagia tu akan kekal jadi milik kita sampai bila2...

**semua kat atas tu utk peringatan diri i sendiri jugak**

******************************************

ikatan suci yg kita bina dgn niat murni
masih subur dan hijau perjalanan itu
masih elok tidak berduri, tidak diceroboh
hanya bunga2 mekar yg cantik menghiasi
namun kita tidak tahu nasibnya esok
hanya usaha dan doa sebagai tembok
dgn harapan bahagia itu milik kita selamanya

Tuesday, October 18, 2011

Happiness

hai ols~ entry kali ni byk pic je tau...hehe juz nk story psl majlis convo sabtu baru2 ni plus dinner dgn kwn2 mlm tu...alhamdulillah i skrg dgn rasminya seorang mechanical engineer...

baby dlm perut pon naik pentas sama2 dgn mama dia tau!

my beloved UMI & ABAH....thanks for everything :'(

**********************************

malamnye pulak, i ada dinner dgn kwn2 kat grand dorsett hotel...thanks kat family nadea yg blanje semua ni utk kitorang...

with my sweetheart...

kwn2 yg sgt membantu masa study dulu...sayangggggg korang sgt2...

from left: nana, nadea, dhanea, sya & afeera

uiksss i yg semakin CHUBBY~

awesome people!!! love u ols~

konon2 nk buat U.N.I.T.E.N tp mcm tak menjadi sgt...hehe


**********************************

btw congrats to my younger sister yg grad kat UTP a day after my convo...ramai yg tny knp i grad sama tahun dgn dia...ekceli i dh habis study nov last year tp nk tunggu convo tu almost one year tau!!! huhu...adik i pulak baru je habis study september baru2 ni n convo sebulan lps tu...

tun dr mahathir yg nmpk sihat n segak jeee~