Tuesday, March 29, 2011

siyes TAK TAHU~

hai ols~ huwaaaaaa siyes ai taktau ade beza antara perkataan "UNDANGAN MAJLIS PERKAHWINAN" dgn "UNDANGAN MAJLIS KESYUKURAN"

al-kisahnya begini...my wedding card yg ai baru tempah hari tu tak sampai seminggu pon siap, awal gila kan??? kalo tahu awal camni, boleh order lewat2 sket, kot ade design baru sampai kekekekekeke...lepas amek kad tu, ai pon bawak balik umah, kebetulan ade jiran datang & dia pon tgk la kad tu...tup tup dia cakap "ni kalo undangan perkahwinan ni TEBAL LA POKET nanti org kasi duit" erkkk my mom pon mcm terkejut & tanya kenapa dgn ayat tu??? jiran tadi pon terangkan la yg org sini(org terengganu) paham if jemputan perkahwinan tu biasanye tuan rumah akan AMEK DUIT bila org kasi tapi if majlis kesyukuran tu org TAK AMEK DUIT....alamak my mom dah gelabah ayam takot org dtg kenduri nanti bawak duit coz dia dah niat awal-awal takmo terima duit dari sape-sape...haiyya dah salah cetak, nak buat camne kan??? *we all memang taktau pasal ni* BUT IT'S NOT A BIG DEAL I THINK...if org hulurkan duit, kite tolak la dgn cara baik kan kan kan??? hehe *peace*

tapi nak tanya jugak ni....negeri terengganu je ke camtu or seluruh malaysia ada pahaman camtu??? ai anak sulung & ni kenduri first, maybe my mom tak brp tahu sgt....and actually we all bkn org ganu, hanya menetap di sini shj...hehe

teaser: my wedding card (^_^)

24 comments:

Miss Tatie said...

takdela nana... mane ade org wat kaj undangan majlis kesyukuran.. kalo majlis kesyukuran tu kan cam kenduri tu sume.. kalo kawen mmg majlis undangan perkahwinan. mmg betul.. kasi duit... tapi tetamu boleh pilih samada kasi duit ataupun hadiah.but hadiah bese orang muda2.. cam makcik2 ni kasi duit. mmg adat cmtu... diorg dtg bwk duit atau hadiah..

nak2 kalo anak bongsu or anak sulung, memang org akan kasi wet. wet ni adalah sebagai gift tuk meringankan mak bapak pengantin. tapi bukanlah berbayar. de cam hadiah... ole2...

nana jangan salah faham lak eh..

e k i n ♥ y u s r i said...

betol kate miss tatie tue...
kat johor pon same
x penah plak org tulis majlis kesyukuran
slalunye majlis kesyukuran utk majlis dpt anak ke,dpt keje ke,bonus ke...huhu

actually terpulang kepada tetamu yang datang
nak bg duit or x...
bergantung pd keikhslasan
so awk x perlulah risau...
xdelah wajib bg duit
mungkin pahaman org tganu len kot

asha said...

hem, betol2..majlis kesyukuran tu lain while majlis undangan perkahwenan pulak lain..and yang pasal bg duit atau tak.terpulang kat tetamu if diaorang nak bagi atau tidak sebabnyer kan motif kita nak buat walimatul urus untuk bagitahu kat orang luar yang kita dah berkahwin untuk mengelakkan fitnah..:)

~ NANA ~ said...

miss tati,ekin & asha: tu la, i terkejut jugak denga...tp maybe kat terengganu camtu kot...tadi i tgk2 kad jemputan dari kwn2 my mom, yes rupa-rupanya ramai yg tulis MAJLIS KESYUKURAN...i baru tahu yg org trg ni, if NIAT TAKNAK TERIMA DUIT, baik tulis 'kesyukuran' rather than 'perkahwinan'....ye la, i bkn org trg, tu yg taktau...hihik

Anonymous said...

saye pernah jugak denga pasal benda ni..
ade org trg sampai takot nak dtg sbb takot kna bawak duit..
tp bkn semua org camtu..
tapi mcm awak cakap dlm entry tu la "its not a big deal"..
takpe, insyaAllah benda camni takde pape..
:)

aTy _faRed~ said...

ni 1st time ai dengar taw... macam pelik jugak bunyi nyer...
tapi majlis u ni memang majlis perkahwinan... 'majlis kesyukuran' tu macam bukan majLis kawen lak bunyi nyer.. tak per lar... dah buat pon kan.. kalau dengar 'cakap2' orang memang pening n kompius kite nanti. u buat jer ape yang u'olls sedia maklum dan tau key... jangan risau pasalbende2 macam tu... kalau orang bagi duit tu anggap sebagai hadiah kawen... tak baik nak menolak tau....:) [kalau tak nak simpan tuk a...hahhahaha]

K.I.N.A said...

pada pendapat kina..iye..MEMANG ADA orang buat kesyukuran..besenye orang belah pantai timur..kelantan especially..negeri lain mmg aggp kesyukuran tu bukan perkahwinan..ttg duit tu xpula kina tahu..sebab wlpun kesyukurn org bg je..

dyn said...

owh mcm tu eh ni 1st time dengar... tq for ur info...

Misi QMK 2011 said...

nana, kelantan pom sama..ahha. biasa kalo kesyukuran tak panggil ramai-ramai, sanak saudara aje =)

noraini azhari said...

la pelik ye.. bukan x sama ke benda 2.. perkahwinan 2 kawen la kan..

kat kedah memang selalu kot tetamu hulur duit.. tapi bukan la wajib.. begantung kat tetamu 2 sendiri la..

LyA SaFaR said...

jgn risaw nana...erm..macam x berapa sesuai lak letak majlis kesyukuran...biasa kat johor mmg ader org akan hulur duit...x pun bagi hadiah kat pengantin...org biasa akan bg ikhlas n x minta balasan..biasanya utk meringankan beban family kiter..x bg pun x der masalah...risaaw juga kalau kita main tolak2 kecik laks hati org...tp mungkin lain tempat lain crnye kot...pe pun jn jd kan itu maslah ye...

Rara Farah said...

aiyoo,,takpe2...juz tolak je bile orang nak bagi duit...mak saya pun camtu..buat jemputan kawen tapi takk trima duwet...hehe

lovelyadibah said...

nana!biasa la orang bg duit..parent dba panggil duit keruk:) benda nie bukan wajib sll orang tua2 yang bagi:)dont worry k!:)

eidA said...

nana, trg memang mcm tu..biasa la..adat..padahal xder apa2 pon..dulu2 kalau kawen mesti org kampung datang bawak duit, skrg n br la ada yg membezakan kenduri tu by looking at the wedding card tu la..i pon br tahu hal n sejak2 nk kawen n..dulu pergi majlis kawan bwk hadiah jer..hee

bet, nice card..hee..

veesakura said...

erk, tak pernah tau pon mcm tu mksudnyer. mjlis kesyukurn mcm tak best bunyinyer..neway, card u lawa dear walau teaser shj. hihihi

~ NANA ~ said...

to all (penat nak tulis naam sorang2 hahaha):

yup i baru tahu yg kat sini(terengganu) sebenarnya buat camtu bila i tengok balik kad2 lama yg i dpt...mostly tulis 'majlis kesyukuran'...

patot pon bila pegi kenduri ramai yg tolak bila kita hulurkan duit, katanya "ni majlis kesyukuran, tak payah la bagi duit"

takpela mana2 pon kan??? yg penting kita hepi & semoga majlis tu berkat nanti...hehehe..

tq kpd yg memuji kad...btw kad tu simple & biasa-biasa je :)

miss hav0c said...

xde bezalah nana. tapi bese umah kitrg buat majlis kesyukuran sbb mmg niat nak buat skali dgn kenduri arwah. mmg tak terima duit tapi akan ada jugak orang akan bagi sbb mmg kebiasaan orang akan bagi. kita tolak cara baek, tapi ada je yg degil, dia letak je mana2 sbb nak jugak bagi, itu mgg xleh nak buat ape la. tapi xde beza pun kesyukuran or perkahwinan.

miss puteri said...

put pernah dengar kesyukuran 2 untuk majlis yang kita tak lah mcm ada terima duit . tapi kalau org bagi, bagi jelah kan. tape je kot mana2.hehe

SHaRKFiQ SSM said...

owh.. nih br taw.. kalo kt ganu mmg tulis mjlis kesyukuran ke.. even tu mjlis kawen.. hmm..

NEW INFO~ hehehe

~mspija~ said...

best on my experience,,kelantan yg mcm nih..tapi x mustahil area terengganu follow dat rules.

masa sy pegi umah membe kawen kat kelantan mmg culture shock gakk.coz kat kad dia tulis "majlis kesyukuran", kite org (org johor n sgor) igtkan not a big deal la..sekali jekk ade mksudnye..

kalo tulis majlis kesyukuran, org2 akan datang bagi hadiah. dari makcik ke pakcik2 sume dtg bawak hadiah .mcm2 hadiah but they prefer bahan makanan mcm gula,tepung etc.

then sy nih sgt tkjut la..coz kalo kat tmpt kite, ade ke makcik pakcik jiran2 sblh nk bagi hadiah??eheh..sbb derang prefer bg duet kann.. then, kawan sy yg kawen itu pun bciter...

kalo kat kad stated walimatulurus, derang mmg akan bagi duet. so ape lagi?? suruh la ur mom sediakan beg plastik beso2.ehheeheheheh..

fitria said...

nana, cikFM pun pernah dengar cam tu.. sorang jiran, sorang lg ofismate.. dua2 org terengganu.. memang diorg cakap macam tu.. kalau majlis kesyukuran tu tak terima duit.. yang masa jiran tu, my mom macam bese la bg duit, tapi die tolak.. dia cakap dia wat majlis kesyukuran.. macam opismate tu pun same.. die wat kat kad jemputan majlis kesyukuran.. sebab majlis kesyukuran ni kecil skit dari majlis kawin kate dia.. maybe org tganu je kot macam tu sbb org lain xpenah plak cikFm dgr lg.. tp xpe nana, dah buat kan.. kalau tak nak terima duit tu, tolak la dengan elok kan.. its not a big deal dear.. :)

~ mizzAmy ~ said...

amy org pantai timur. memang pun selalunya kalau majlis perkahwinan org akan kasi duit. tapi if stated kat kad majlis kesyukuran, mmg org tau tak yah kasi duit. kat negeri mana2 pun, if kawin org2 tua akan kasi duit tau. cuma kita yg muda-mudi ni je kasi hadiah.

Cik Puan Mimi said...

Nana.
mimi buat entry special untuk nana.
here the answer : http://cikpuanmimi.blogspot.com/2011/03/majlis-perkahwinan-or-majlis-kesyukuran.html

harap dapat membantu Nana :)

pilotHans said...

nice card u have there.........u hubby is my junior at science school before...lucky i never bullied him..lol....11june would be on my way there ^_^ what a small world..huhu..

cheers...