Wednesday, April 13, 2011

Resipi: Kerabu Udang Thai

hai ols~ haaaaa B2B out there, mesti bz buat preparation for ur wedding kan??? tapi dah buat preparation ke utk menjadi isteri/suri rumah nnti??? kekeke....so today ai nak share resipi mudah utk B2B yg 'tak berapa' pandai nak masak macam ai ni...ngeeee~


RESIPI: KERABU THAI

camni la rupanya kerabu thai tu...siyes SANGAT sedap...ai blaja buat kerabu ni dgn housemate ai time blaja kat UNITEN dulu....dia pulak dpt resipi ni dari maid dia yg berasal dari SIAM... 3M: murah, mudah & menyelerakan resipi ni taw...jom buat~


1) sediakan bahan2 (udang, baby tomatoes, batang celery, daun sup, daun bawang, cili api, limau nipis, brokoli, garam, dan gula)
2) rebuskan udang terlebih dahulu...then rebuskan sayur (brokoli & batang celery) dlm periuk yg berasingan dgn udang...
3) letakkan tomato, brokoli & celery beserta udang yg dah siap direbus dlm pinggan...kemudian letakkn sedikit garam & gula mengikut citarasa anda...gaulkan
4) setelah sebati, tuangkan lebihan air rebusan udang tadi dalam pinggan tu (jgn terlalu banyak, hanya cukup sekadar nak basahkan kerabu tu...then, perahkan limau nipis dalam kerabu tu, gaul sampai rata
5) finally, hiaskan dgn daun sup, daun bawang & cili api...okey dah boley dihidangkan~


SENANG kan??? hehehe...rasa kerabu ni sedap tau, ada masam2 & pedas2 sikit....selamat mencuba (^_^)


P/S: nk try resipi mudah versi nana??? jom click [LINK] ni....takpon kat dlm blog ai ni dah ade page khas utk 'resipi' kat atas tu...direct click kat situ pon boley....

*sharing is loving*

18 comments:

♥♥ eija ♥♥ said...

hehe...
terbaik nana....
ja pun suka kerabu...

nida-razak said...

waa.....mcm sedap...bole cuba ni...hihi..

~ NANA ~ said...

eija: kerabu bagus utk kesihan *reka2 je*

nida: hehe mmg sedapppp...try la, senang je :)

Orkedanza said...

tgh2 puasa ni mmg la menggoda perut tgk kerabu thai ni :p

♥ Kasut Pink ♥ said...

Nanaaaaaaaaa!! Sedapnye... sambil bace resepi sambil menelan air liur.. hahaha

Hidayati Farhan said...

kihkih, sib baik bakal suami x minat kerabu2 ni nana. ehehe. dasar bini pemalas lah I ni kan

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

nak cube2...nak nak...nana pya majlis bile yer..nak jemput la kat wedding su..bg alamat kat email su ek..sue_546@yahoo.com

lovelyadibah said...

yay!!nk try r t:)hehe

~ NANA ~ said...

orkedanza: hehe sabar yer :P

kasut pink: dear, try la buat...siyes sedappp *tak habis2 promote*

hidayati: haha apa kata u try buat yg ni kot2 tiba2 dia suka :)

mizz sue: wahh terharu ade org nk jemput :) btw i dah email u okey :)

~ NANA ~ said...

dba: try la...boley suruh si buah hati rasa...kekeke

afiewithayie said...

syedap nye..fevret sgt la udang nie..

elle's laaa~ said...

aaaaa.... nmpak sedap... balik ni nak cer try laaa... yummy ...!

Tauke Budu said...

dah ada tanda2 isteri solehah ni......hahahaha

Hunny Kitty said...

nana..hantar add nana dekat ai leh tak?
s0undl4cks@gmail.com

~ NANA ~ said...

afiewithayie: udang best tp i allergic...ngeee

elle: nnti sblm balik jgn lupe beli barang2 okey...hihik

tauke budu: eh mestila :P nnti kalo tak cukup budu kat umah, i mintak dgn u okey...hahahaha

hunny kitty: da email :)

eidA said...

oo..i suka tol ngan kerabu n..yummy..leh try n..hee

dyn said...

nak try jugak... mcm senang je yg pntg sedap...

AIN said...

harus try ni...nampak sodap