Friday, May 27, 2011

~ Jangan Cemburu ~

lala: camne wedding preparation? dh siap semua ke?

nini: alhamdulillah takde ape sgt dah kot nak buat...tinggal lagi baju nak pakai time potong kek tu la tak siap2 lagi i jahit maniknye

lala: ooooo...eh denga cerita amek wedding planner & catering kat KL, betol ke?

nini: yup...my parents uruskan semuanya...

lala: ha? biar betol...takkn la nak kawen pon mak pak nak uruskan lagi...dah tu diorang support ape je?

nini: hihihihi ada laaa...knp?

lala: saje nak tahu...bagitau je la, bkn ape pon

nini: yela, yela....i kan baru keje 4 bulan, so barang2 hantaran pon mampu beli separuh je...time blaja tak reti nk saving...hahahaha

lala: kalo i kan, biar tak kawen lagi asalkan duit simpanan dah cukup, ish takmo la susahkan mak pak camtu...kesian kot diorang...

nini: memang kesian sangat2 tapi takpe la, rezki masing2...daripada buat maksiat baik kawen cepat2...kalo takde duit, buat stakat ada duit je la kan?

lala: ye la, tapi takkan la nak susahkan mak pak dari kecik sampai nak kawen

nini: diorang yg sukarela & gembira nk support, bersyukur je la...lagipon masa i offer nak kasi duit hantaran diorang siap tolak lagi cakap tu duit utk mulakan hidup baru...ni la last jasa diorang sblm lepaskan anak sendiri kat tangan org lain...pandai2 kita la kan nak balas jasa tu camne nanti...

lala: ish mana boleh gitu...kalo i kan, takkan buat camtu la...macam tak elok je...dah la masa study pon dah susahkan diorang kan? ish....i rela buat personal loan dari susahkan org tua camtu...tak sanggup...

nini: takpe la, hak masing-masing...yg penting parents kita tahu ape yg dia buat utk anak2 dia

***************************************************

juz terfikir, kenapa mesti ada je yg tak kena bila melibatkan hal perkahwinan ni??? mesti ada yg nak komen itu ini, rase tak puas hati itu ini....huhu


buat grand, org akan cakap membazir...
buat simple, org akan mengata kedekut...

parents support, org cakap tak patot...
parents tak support, org ckp parents dia berkira...


BUT as for me, tak kesah la majlis u ols tu camne asalkan u hepi & tak berhutang keliling pinggang...yer, life after marriage tu yg lebih penting...ada org banyak duit, tapi nak majlis yg simple2 je...ada org pulak takde duit tapi rela hutang sana sini sbb nak buat grand habis....so tepuk dada, tanya selera masing-masing la...jangan BUSUK HATI / IRI HATI dgn rezeki org lain okey...insyaAllah kalo niat kita tu betol nak mendirikan masjid, rezki akan dtg menggolek tanpa kita sedari...cuma definisi "REZEKI" tu berbeza & luas bagi setiap org...


ada org parents tak support majlis tp parents hadiahkan rumah or kereta or tiket honeymoon....

ada org menang macam2 contest untuk kenduri kahwin....

ada org tiba2 naik pangkat bila nak kawen....

ada org tiba2 bos kasi bonus gaji yg banyak utk kawen....

ada org tiba2 pakcik makcik nak sponsor itu ini....

ada org rupa-rupanya wedding planner yg gah tu abg dia...

ada org rupa-rupanye anak tokei hotel...

37 comments:

K.I.N.A said...

well said..;)

nida-razak said...

hurm..bunyi macam orang tu jeles...da mmg parents nk support kan..parents da mampu..yela..kalo diorang simpan duit banyak2 pon untuk apa, duit diorg untk anak2 diorang gak..diorang da willing nk support, diorang nk tgk ank diorang gembira kan...lagi pon buat apa sampai nak wat personal loan..isyh...wat sekadar yg mampu je la..life after tu lagi banyak pakai duit..geram plak baca perbualan nana tu..

tqahmisdar said...

suke.. =)

Hunny Kitty said...

siapakah lala itu? kita tunggu masa dia lak nnt...sekian (sambil gelak jahat)

e k i n ♥ y u s r i said...

sy mengalami situasi yg sama dgn dialog tue...
sy suke entry nie...
lalalala

Cik Mira said...

sukaaa entry nih....
orang macam 'lala' tuh memang ada di mana2.

~~nUyUL~~ said...

ahaks!~biase la tu nana...mulot tempayan boleh tutup, mul0t orang ni payah kite nak control sorang2...kesimpulannye, wat dek jela...majlis kite kan,...suke hati la kite nak buat camne...=)dah memang parents tu dah setuju nak support, bia jela...bukan utk org lain, utk anak2 dia jugak...

amy fahmi said...

i like, nana. :)

cikFM said...

betul2.. org cam tu memang la.. biar la kan.. hak masing2... "kalau i rela wat personal loan" ish lg gile.. sanggup wat personal loan semate2 nk kawin.. konon ckp nk kumpul duit byk2..

veesakura said...

sumpah die memang jeles! abaikan jer die nana

zimie said...

nana, macam sama je cam kes zimie.hehe.sebab tu i rela rahsiakan pasal kos kenduri kahwin (akan datang) kalau kawan2 rapat tau la kisahnya.yang kawan2 biasa, i cakap i guna duit sendiri.tipu sunat.haha boleh tak gitu! sebab takmo 'lala' ini berkata2.tak suka!

Adawiyah A.Halim said...

mulut org..mmg cmtu...kdg2..kite leh pening dok pikir benda2 remeh cmtu..so wat je apa kite rs btol k nana..hehehe

~mspija~ said...

ek elehhhh...apsal la kwn u tu ye?? kawan ke?? x yh ler jdkan kawan. ade jugak manusia cmtuh ye. btw, 15 days to go! haha. pedulik kan ape mereka kata,

Girls Like Me said...

nana...ade jgk yeh org cenggini.. i thought org mcm ni mmg tak pernah puas hati dgn ape rezeki org dapat..haishhh..gila kan?

Asz Miza said...

setiap orang ada rezeki masing-masing kan Nana..
kenapa la ada orang mesti nak sibuk and mengata itu ini..ish..tak gemar beno la..

yana aka heartbee said...

xsuke org mcm lala tu.. so busy body.. memang byk d sekeliling kite org mcm ni.. tp suggestion dia pasal personel loan paling la K.O!

xpayah nk jeles2 la kan?? tiap org memang rezki lain2.. bersyukur la pd tuhan.

Wawa Yusoff said...

hurmn.. pelik la prg mcm tu. tp betul ckp u nana. bile nak kawen ni mcm2 bunyik kat belakang yg kite dengar. x cakap ttg kite ckp ttg family kite. apepun kite kena kuat. itu semua dugaan kan.. (ckp utk diri sendiri jugak ni) hehehe :)

put yang comel. said...

say no to lala!haha.. say yes to nini!! love this entry. anda memberi saya satu cerita yang sgt menarik dah inilah realiti yang kita hadapi!.. love nini!haha

lovelyadibah said...

hurm..mmg btul la 2..sedeyhkan kengkadang.rasa trus down.mereka yang xmengalami boleh la ckp macam2.hanya yang melaluinyer jer merasainyer..talk is cheap.

miey anna said...

chill nana..jangan peduli pape lah..x kesahla diorang cakap ape..yang pentg kita tahu mana yang betul k..dats y lebih baik kite senyap je pape hal..manusia ni banyak rupa..gtau salah..x gtau pon salah kan?

so, smile ^_^

ZiL said...

samalah kes kita.. mereka yg kata mcm tu dengki je.. sebab dia tak bertuah mcm nana.. ada kawan zil pulak kata, tak nak terima sponsor dari orang lain (itu sebab zil cite yg kenduri zil ni banyak org sponsor).. lepas tu kata lebih rela guna duit sendiri.lebih puas hati... tak dpt nak kumpul duit rm25K tak nak kahwin..ckp berlagak.... menyampah je dgr.. bg zil, org sponsor/support tu maknanya kita ni bertuah dan murah rezeki.. rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicari.. betul tak??? zil suka entry nana ni...

tiha said...

napa orang tu ckp cam tak puas hati jer...

Anonymous said...

orang macam tu tak lain tak bukan memanh dengki sbb dia tak dapat...tp kalau dia dpt mesti dia tak cakap camt...jeles la tu...betol, masing-masing ada rezeki sendiri

sfarlina said...

Ade button "like" tak? haha..

rezeki masing2 kan.setiap org ade option sndri.. dia xde hak nk tentukan pe2 ke atas kite.. xbaik ke ape ke kan.. setuju yg amat, memang dia jeles laaa tu~

Liyana Aziz said...

kak nana, pekak kan telingan je.. betul, kalau niat betul, insyaAllah murah rezeki... bt majlis sekadara yang kita mampu, alhamdulillah bila ada org yang nak tolong...

~ mizzAmy ~ said...

yes dear. setiap org ada rezeki masing-masing. dah-dah, jgn amik hati sgt dengan si 'lala' tu. biasa lah tu, ada je org yg x puas hati dengan kita.

~ NANA ~ said...

yup my mom pon cakap org camtu jeles sbb dia tak dpt...

juz percaya pada rezeki masing2 je...org nk kawen ni insyaAllah rezeki melimpah ruah :)

Nor Suhaiza said...

nmpk sgt 'lala' tu jelez...
apa slhnya kalo parents dh nak support.bukannya ank lelaki, ank perempuan.angpkn tu hadiah perkahwinan dr paprents...
jelez la tu...

teha said...

betol betol...rezeki masing2 kn :)

Anonymous said...

U GO GIRL!!:) Saya kawen pun family yang support sbab still study lagi-brideasaurus.blogspot.com-

lind said...

lala tu LALAT ekk ehehhe.lantak dia la. dia jeles sbb dia tak bleh kawin lg sbb duit tak cukop lg n takde org sponsor dia. heh

Miss Sunshine said...

Laaa... bukan gune duit Lala pun... duit parent pun, bukan duit parent die... Parent kite, knp dia pulak yang susah hati bagai... Ha, kan dah emo tak pasal2..
Hehe.. Sebenarnya rezeki masing2 kan.. macam kite pun, tak sangka bah nak support sikit2. pastu adik beradik pun nak contribute sorang sikit... kite tak pernah mintak pun, tapi Alhamdulillah.. ade orang nak bagi, kita merasa... ^_^

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

sabar je la nana..mulut org kan..susah nk tutup

Bukan Eciz said...

biasa la kak. setiap apa yg kita buat tak semua org suka. dan kita takkan mampu puaskan hati semua org. ini akan jadi masalah pada org yg suka ikot ckp org lain tak perpegang teguh pada pendirian sdri.

tp nasib baik akak oke je kan? kawan akak tu da kawen ke? kalo belum, skang dia ckp akak kan? tgk la waktu dia nanti. silap2, dia yg mintak mak bapak tanggung. sapa tau ye dak? =.="

A.N.A said...

saya bkn "lala" tu..hehehe..

aTy _faRed~ said...

biase lar tu...semua tu namenyer 'cemburu'.. hati tak tenang n senang tengok orang lain gembire... biar ar.. pakai duit mak bapak kite..bukan duit mak bapak die pon... tak de orang nak susah kalau dah diberi pilihan tuk senang... bagi ai... sebab die tak dapat merase mak bapak nak support..tu yang cerite banyak tu... huhu.. pedulikan ape orang nak kate... kalau kite nak amik tau..sampai ke sudah pon tak setel...

Irine Nadia MaRceLLo said...

dalam perbualan ni, letak nama sebenar or bukan nama sebenar? huhu.

Tapi gaya cakap pon, dah terang2 nampak jeles. normal laa..orang akan bunyik2 bila ngk orang lain heppy sikit and lebih sikit.. padahal takde bende pon yg boleh timbul jadi isu. jodoh dan rezeki masing2 mmg dah dtetapkan. satu bonus lah kalau parents support semua, and mmg bruntung sgt2 kan :):)

hye kak* tetibe* muahaaha