Monday, May 16, 2011

my wedding card

hai ols~ since aii taktau nk tulis apa hari ni, maka i nk story mory sket about my wedding card yg tak seberapa ni...ekceli kan, kad ni siap tak sampai seminggu pon tau *ai mintak siapkan within 2 weeks* kawennye bulan ENAM, tapi siapnye bulan TIGA...hari2 ai duk pandang kad tu dlm bilik sambil pk "bile la nak bagi kat org semua ni, tak sabar dah" hahaha


tadaaaa~ ni la kad ai pandangan dari depan....simple je kan???

okey kad ni 2 pcs ekceli, satu sarung dia, satu kad dia & ofcoz la ade envelope dia...hihihi...

ni pulak bahagian belakang dia...

posto posto!!! penat kot ai tampal nama & alamat tu utk bagi kat kawan2~ utk b2b yg nak dtg pon, ai akan kasi...btw since blogspot buat hal hari tu, so byk alamat yg hilang kat post save the date *sticky mode* punye...sapa2 nk, blh mintak kat i yer (^_^)


SEDIKIT TIPS PERIHAL KAD KAHWIN:

1) bila dah tetapkan tarikh tu, make sure SURVEY dulu semua kedai yg mana menawarkan harga yg murah beserta quality/design yg cantik...then baru la decide...

2) pastikan u ols datang buat CHECKING dulu before bagi diorang preceed print out ur card....kang ada yg salah eja or salah direction peta...

3) pastikan nak tulis "MAJLIS PERKAHWINAN" or "MAJLIS KESYUKURAN"....ada sesetengah negeri especially di pantai timur, kedua2 perkataan tu ada maksud yg berbeza...

4) TIDAK DIGALAKKAN (bkn tak boleh yer) menulis ayat al-quran dalam kad...if nak buat doa jugak, buat la doa dalam tulisan rumi...bukan tak boleh, tetapi dikhuatiri kita turut sama bagi dosa kat org yg lalai terpijak/letak merata2/buang dlm tong sampah...

5) lakarkan PELAN ke lokasi rumah seDETAIL yg mungkin bagi mengelakkan tetamu susah nak cari rumah kita tu...jgn expect semua org tahu jalan utk ke rumah kita :)

6) pastikan DEAL BETOL2 dgn vendor tu samada dia charge tak for art work or transportation etc etc...lagi satu pastikan vendor tu blh siapkan kad yg kita mintak tu tepat pada masanya...i suggest u ols cakap je nk kad tu siap paling lama pon dalam masa 2 minggu...hehe

7) elakkan MENCETAK or TAMPAL apa2 pada envelope coz nanti kena bayar setem yg mahal...utk wedding card, minimum setem skrg ni 60sen...tp i kena 80sen...

25 comments:

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

wahhh!!! ini memang cantik!!!

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

canteknye wed cards...
simple yet sweet...huuu~
dan suka tips nana...
berguna utk org2 yg blurr mcm org...hehe

malynd_anggun said...

nape xbole cetak ape2 kat envelope u? akan effect harge setem ek?? y?? xphm la..huhuh

Nadya Zahid said...

dear..cantik gile ok kad u...i suka...bape 1 pc beb?

tqahmisdar said...

cantikla Nana.. =)

Miss Sunshine said...

cantik lah kad tu...
simple tapi nampak elegant...
Waa... bile lah nak g tempah kad ni...
Draft pun tak siap2 lagi..

Schaz said...

i pown penah dgr my fren cakap kl envolope berwarna dan bercetak akan meningkatkan harga setem..so better pilih envolope warna putih or ivory plain je..

Cik Mira said...

kad cantek!!!
i jugak muyskil mcm malynd_anggun. apa yg x boleh cetak tuh?
yg print alamat, tampal kat envelope ker??

♥ Kasut Pink ♥ said...

seriously cantik kad u, nana. setem skrg mencekikdarah betul kan. kalah harga kad kawen kite!

nida-razak said...

nana...cantiknya ur card...sngt ske occay...mcm nk mintak satu, tp nida xconfirm dpt pg..huhu..neway, thanx for the tips...wah, mahal gak setem 80sen..huhuh

~ NANA ~ said...

sue, cik lijah : thanks :)

malynd: taktau la knp tp pos malaysia dh tetapkn camtu...apa2 sampul yg bercetak/ditampal kna charge

nadya: tq :) alamak malu la nk bgtau harga...kekekeke

tqah, miss sunshine: thanks :)

cik mira: kn ada sesetengah envelope dia bercetak gamba bunga2 or tulisan majlis perkahwinan...yg tu pos malaysia charge & kalo mcm i buat tu (print & tampal nama) pon kna charge

kasut pinl: tq...tu la, setem mahal skrg ni

nida: tq nida...a'ah setem mmg mhl skrg

Asz Miza said...

Nana : Kad kahwin miza takde print dekat envelope tapi ada tampal address. Miza direct beli stamp 30sen takde tunjuk dekat org kat post office pn. Tapi alhamdulillah semua kad kahwin yang miza hantar semua selamat sampai. :)

Liyana Aziz said...

kak nana, cantiknya! suka tengok kad kak nana... =)

cikFM said...

camni u cakap simple nana? sgt cantik hokey... :)

Arief Arf said...

wow, the card looks nice!
tapi bagus la siap awal, sebab kalau ada pape salah ada byk masa nak repair balik..
usually benda2 camni slalu ada je typo la, map salah la ape la..
haha
X)

farahfatihah said...

wahh mmg cantik...tak pe siap awal..supaya tak kelam kabut..dulu i punya kad pun siap awal huhuhu

mizzura said...

sekarang setem dah 60..jadik 2 kali ganda kos penghantaran kan...adoyaii..

|Wassup Guru-guru!|

e k i n ♥ y u s r i said...

cantiknye.....

veesakura said...

lawanyer!!! nak kad!! walau i rs takleh datang.huhuhuhuhu

~ NANA ~ said...

miza: ada jugak yg buat gitu tp i x brani la...amek langkah selamat...hihi...lgpon ade org ckp yg penerima tu kna byr kadar yg x cukup tu (org la ckp tp i xtau btl ke x)

yana: tq yana mucuk :)

cikFm: for me simple je..i suka yg nmpk kemas cmni...hihi

arif, farah: thanks :)

mizzura: tu la, skrg da naik harga :)

ekin: tq :)

vee: tq :) meh la alamat kalo nak :)

areziela said...

dah dapat dh wedding card kak nana..i'allah akan sampai di hari bahagia nnti ..;)

amani.. said...

dear...cntik..nmpk elegan...i like...
btw..i dh trime ur e-card..thnks dear..will be there..i tak pnh pegi kemaman ni first time nk pegi plus leh sggah bejln2 jap hehe..

UyaRayza said...

cantiknye kad kawennn hehehe..sukeee

LyA SaFaR said...

SOWI LAMA X O9 SEJAK LEPAS TAWEN..HUHUH...JEMPUT TGK PIC NIKAH LYA YE..WAHHHH....LIKE UR WED KAD!!!!CANTEKK LOR

**kami~nak~tawen** said...

waa..santeknya wed card nana!!!!i loiikeee!!!