Wednesday, May 18, 2011

Untukku, Untukmu jua~

semalam baca blog nasrah pasal "dugaan bertunang"...Ya Allah, entry tu sgt berguna & terkesan jauh kat sudut hati i ni...

lps family fahmy dtg merisik bulan julai tahun lps, terus kitorg plan utk kawen...so i tak nafikan yg dugaan menuju ke alam perkahwinan tu TERSANGAT lah banyak liku-liku yg kita kena tempuhi...ye, ujian itu semua datangnya dari Allah & ada jugak bisikan2 syaitan utk anak adam yg ingin mendirikan masjid...

alhamdulillah mungkin dari segi financial i tak diuji sgt sbb family yg support semua pasal majlis, juz ujian dari segi mental & emosi tu memang i tgh lalui sekarang...ya Allah, makin dekat nak kawen perasaan bercambur baur skrg ni, ada je yg tak kena...sedih, emo, sensitif, tak tentu arah, takot, risau, macam2 la lagi...apa2 pon yg i tahu skarang ni i kna muhasabah diri...

utk diri sendiri, i kena berubah menjadi seorg yg lebih matang, berubah menjadi insan/isteri yg solehah, taat suami & yg paling penting jaga maruah suami...kalo nk cerita pasal tanggungjwb seorg isteri, mmg banyak sgt-sgt-sgt la kan? tapi apa yg paling i mengharapkan dari seorg suami ialah mendidik i baik2 mengikut ajaran Islam...i takkn mampu lakukan sorg2 tanpa dorongan/pimpinan/bimbingan seorg yg bernama suami di sisi...

dekat2 nak kawen ni kena mintak maaf dgn semua org terutamanya family, bakal suami & future in laws...lain org lain cara dia, sbb cara yg berbeza tu lah kadang2 blh buat kita terasa dgn org2 di sekeliling kita kan? dan atas sebab kurangnya rasional dlm diri sendiri, mula lah kita nk cerita/mengadu itu ini kat org kan? yer maybe sbb tak boleh nk tanggung sorg2 masalah tu, bila luahkan rasa sangat2 lega kan? TAPI kita lupa sebenanrnya kita dh buka aib org tu sedangkan masih byk lagi kekurangan diri sendiri yg kita tolak ke tepi..."JANGAN CERITA BENDA YANG DALAM KAIN KAT ORANG"...astarghfirullahalazim~

apa2 pon menuju ke alam perkahwinan bukan lah sesuatu yg mudah...kita kena rajin membaca, kena belajar, kena ada banyak ilmu, kena dengar nasihat/pendapat org ramai, kena terima teguran dan sentiasa muhasabah diri supaya kita tak mudah menggelabah...SABAR adalah kunci untuk semua ni...

**entry ni utk peringatan diri i sendiri yg perlukan pengorbanan & perubahan utk menempuhi alam rumahtangga tak lama lagi...sama-samalah kita mendoakan yg terbaik ok...masih ada masa lagi utk berubah menjadi yg terbaik, insyaAllah**


JANGAN IKUT KATA HATI, IKUTLAH AKAL FIKIRAN YANG WARAS

21 comments:

malynd_anggun said...

setuju nana!! thanks coz remind sy juge.. :)

Liyana Aziz said...

kak nana, all the best untuk future kak nana... yana sentiasa doakan kak nana... entry yang beri impact pada yana.. =)

lovelyadibah said...

meluahkan xpenah salah.cuma menyalahkan dan memburukan mungkin agak keterlaluan.:)tp masing2 punya pendapat kan :)dba doakan semoga semuanya baik2 ajer:)peace yo!!:P

e k i n ♥ y u s r i said...

setuju jugak

iedaNoor said...

"JANGAN IKUT KATA HATI, IKUTLAH AKAL FIKIRAN YANG WARAS"
betul tu...sebab tu org ckp ikut hati mati, ikut rasa binasa...

~ NANA ~ said...

malynd: sama2 :)

yana: thnx yana! syg yana sgt2...slalu je singgah blog kak nana dr dulu sampai la skrg

dba: i think the best thing is juz keep silent inside our heart...sbb nnti TERRRcerita, lain pulak jadinya coz kita ni manusia kdg2 x ingt...pandangan org kat kita lagi *dah ada pengalaman*

ieda: yup betol tu

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

setuju...tenkiu..

asha said...

askum nana
terima kasih atas ingatan..:)

~ mizzAmy ~ said...

yes dear. actually banyak benda yg kita kena simpan to ourself. x bole terkeluar pun dari mulut. sbbnya, apa yg terkeluar nanti akan memberi kesan yg negatif pula nanti. i've learnt a lot these few months. hope kesabarannya ni mengajar utk lebih dewasa. ;)

Miss Sunshine said...

Nana... bagus2! peringatan untuk diri kita jugak ni... Jangan diikut rasa hati... berfikir rasional.
Ikut hati.. mati,
Ikut rasa.. binasa,
Ikut nafsu.. lesu...
Yang penting, banyakkan berdoa...
Majlis dah dekat ni... Banyakkan solat hajat dear...

~ NANA ~ said...

sue & asha: sama2 :)

amy: tu la, sbnrnye kna byk bersabar...i kna byk belajar dr kesilapan & perbaiki diri...kdg2 kite tak sedar kata2 kita tu blh bt org pk negatif kt kite or blh mengaibkn org or blh buat org sakit hati kn? :)

amal: tu la...kalo blh dkt2 nk kawen ni jgn tinggal solat hajat

eMaH SoMeL said...

emah setuju dgn nana..emah setuju dlm suma hal..to be bride mmg kena byk sabar.. :)

amy fahmi said...

nana, whenever i stress, i verita je kat encik tunang. i tertekan dgn die, sakit hati sume i luahkan kat die. everything pasal dia, family dia...at least hanya kami yg tau benda2 tu and tak buka aib tu kat sesiapa.
lucky, dia memahami n sabar walaupun i kuat komplen. huhu

safiyyah osman said...

kena kuat tau nana..time2 mcmni syaitan dok letak duri duri rasa tak percaya dekat bakal suami....insyallah kalau kita solat..dia akan hilang.good luck :)..jaga diri baik2...

Hidayati Farhan said...

well said nana. sume org buat mistake. sama ada kite sedar dan berubah lepastu yg jd kayu pengukur. yup, belajar dr kesilapan masing2 kan.

go nana go~~~

zimie said...

sabar ye nana.takpe takpe.learn from mistake. *pssst patutlah 'entry' tu dah hilang*

Arief Arf said...

bagus la macam tu. everybody needs to grow up.
good luck! X)

UyaRayza said...

sejutu sgt5 heheheeh

sweetlavender86 said...

dalam perkahwinan ni nana SABAR tu paling penting.especially bile kawen mase umur muda.masing2 dengan kepala batu.haha..yg penting pikir untuk hari esok.bukan hanye pikir untuk hari ini je.ape2 pun bwk berbincang.semoga selamat semuanya dan selamat menempuh alam perkahwinan ;)

mizzura said...

selamat menempuh alam rumah tangga..orang kata macam2 dugaan kan..yang penting kena ada give n take.. :-)

Cik Shiqa said...

nana, shiqa suka entry ni.. meresap dalam jiwa. ecehh tp betul la.. dugaan bertunang memang kena hadapi dengan kuat! best ny nana nk kawen dah.hehe