Wednesday, June 29, 2011

Tak Pakai Henna

hai ols...dlm enty sblm ni [LINK] ada dua org yg tanya knp i tak pakai inai...ekceli i pakai okey, juz a day after reception tu henna dh pudar & pic dlm entry tu x clear sgt inai kat tangan i...ada kisah menarik sbnrnya pasal henna ni....

i dah book utk pakai henna hari kamis, 09.06.11 TAPI terpaksa cancel coz i sgt2 bz & tak dapat nk pegi butik tu (kat kemaman x jumpa lagi org yg blh pakaikn henna kat rumah kita)...

lucky me, ada sorang sedara yg pandai lukis henna & dia bawak inai tu dr KL...dia stat lukis kat tangan i khamis malam tu, pukul 10.00pm....siap lukis 12.00am tp 1.00am i dah cuci henna tu coz nak tdo & tak solat isyak lagi time tu!!! if solat awal2, mesti i bawak tdo je henna tu...kekeke...tu baru lukis tp TAK PAKAI KAT KUKU LAGI!!!

lukisan kat kaki pulak ada comot sket2 coz i tak reti duk diam...kekekeke....so u ols paham la kan bila pakai skjp sgt, inai pon x sempat nk merah....satu lg kan, i pelik tau sejak dari dulu lg bila i pakai henna kat kulit, mesti warna dia takmo sekata...area2 jari akan jadi lebih gelap walaupon lambat lukis kat bhgian tu...

persoalan: adakah kemerah inai dipengaruhi oleh darah kita???

ni majlis akad nikah....jumaat, 10.06.11, 9pm (inai nmpk pudar kan?)...FYI i pakai inai kat kuku tu selama 5min jer okey!!! mlm nk akad nikah br teringat tak pakai lg inai kat kuku...cari daun inai x jumpa so pakai je inai tiub tu kat jari (nsb baik ada adik yg blh tlg pakaikan)...pakai 5min je coz terhegeh2 baru nk mndi & solat maghrib...oh yer, pic ni bukti i pakai henna okey :P


reception: sabtu, 11.06.11, 12pm...nmpk x pic atas tu??? i mmg pakai henna la :P

22 comments:

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

HAAH..BETUL LA RASENYA..DARAH MMG PENGARUHI WARNA INAI KITA..SU PAKAI 2 HARI SEBELUM NIKAH..IKUT NASIHAT KAWAN2..PAS TU SEHARI SEBELUM PUN PAKAI LAGI..MALAM NAK NIKAH PUN PAKAI LAGI..TU NAMPAK MERAH

intan said...

ooo, mybe gak kot darah mempengaruhi, plus u pon pakai kejap sgt,. 5min je kat kuku..heheheh. orang pakai berjam2 nk merah kan. btw, dh berseri dah tangan tu..

LisaLisut said...

i tak tau la pasal darah mempengaruhi ke tak.bukan warna kulit ke?hahaha. tp advisable to wear awl sehari or 2 hari.awl pn takpe.takyah la susah cr tumbuk2 inai semua beli yg tiub kt mydin ade.pekat likat lg.hahaha.i nk buat cmtu je nt.kalau tetiba ngade nk ukir i bawak tangan kaki g ukir je.tapi yg basic i pakai sndri.save cost ;p

~ NANA ~ said...

i pon org pakaikan FOC je dear...xyah kuarkan duit...kekeke

tp x puas hati la bila warna inai tu x sekata...dr dulu lg if i lukis2 kat tgn mesti bahagian jari yg akan jadi lebih merah...byk darah kat situ kot...ngeee~

fitria said...

mcm penah dengar inai tu depends on darah.. mak saya pun kalau pkai inai tak penah nak merah..asik kale oren je padahal pkai inai yg same dengan org lain..

Cik Puan Mimi said...

ye kot nana.mmg ikut darah rasanya
tp xpe la..cantik dah tu..cuma x terang sgt je..

ble nk upload gambaaaa~~~hehe

Asz Miza said...

i pakai henna pukul 1 pagi..haha..lepas nikah mlm tu pakai lagi tapi kali ni pakai henna tiub jadi pekat gile and tangan nampak kotor. menyesal bia sampai kering. -___-".

~ mizzAmy ~ said...

alahaiii... kenapa 5 minit je pakai inai? amy mmg giler inai. silap2, my turn nanti, few days before kawin dah siap2 pakai inai dah. kahkahkah...

aNis LeMoN aBu said...

yup2. memang ikut darah & jenis inai.

i aritu gi uptown buat inai. ari isnin lagi tu, nikah pas smyg jumaat *semangat*

sebelum2 ni kalau inai daun, warna kuku i oren je. tapi aritu pakai inai India (dari india kot) merah gils.

sempat touch up pagi jumaat n kena kutuk dengan my uncle "orang kata, kalau inai siang2, nanti ayam gelakkan" xtau ape maksudnye. senyum je la. hahaha.

zimie said...

errkk i jarang pakai inai.kalau pakai pun dekat kuku kaki sebab org tak nampak.ekeke.segan nak pakai kat tangan.boley lak gitu.ntah pape la i nih ;p

mizzura said...

oke...noted...pasni kena plan betul2 bila nak pakai henna...4 hari sebelum oke ker.. hehe..

miey anna said...

owh nana...kamu pakai inai ke x..kamu memang da cantek..hikhik

amy fahmi said...

laaa..5 min je nana? paling kurang pun sengah jam kot. he..takpe la. da lepas. still nampak suwit je.. :)

Wanie said...

yela nampak pudar..
tp mane de kaitan ngan darah la sy rase..hehe

~ NANA ~ said...

mlm ni nk topup la inai...hihi

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

heheh..nampak je nana..gambar su jalan tu yer...hihi..sebenarnya jalan tu bukit..tu yang nampak ganas ...hahaha..

Mia-Ina said...

oooble bc entry nana br fhm.inai tu x berapa lekat merah mcm selalu mia tgk org pakai.

ciK LyndaWawa igUana said...

kamu cantikla sis..=]

yana aka heart^bee said...

henna instant memang macam tu! cepat merah tapi cepat hilang. tensen! sy pn tenyeh 2 kali pakai. sebelum n pd hari nikah.

Cik Emie said...

nana punye story mcm mimpi emi tau..penah mimpi pg tuh nk nikah bru tingat xpakai inai lg kelam kabut pakai inai huhu :P

miss puteri said...

terlebih cepat nie berinai..hehe. btw cantik je dear!!hee

asha said...

:)..tak per nana..still lagi nampak nana pakai henna.:)

nice:))