Tuesday, July 19, 2011

KAHWIN GRAND???

hi ols...since penat tunggu pic dari ketiga-tiga OP tak dpt2 lagi, so hari ni jom membebel dgn i nak??? ngeeee~


APA DEFINISI GRAND DLM WEDDING BAGI U OLSSS???


1) Pelamin yg Besar
ada org anggap pelamin yg gah tu dah cukup buat majlis tu nmpk grand habis!!! tak kesah la tetamu yg dijemput tu tak sampai 1000 org pon...zaman skrg ni mcm2 bentuk pelamin kn ada??? bulat ada, leper ada, sayap ada, kerawang2 ada, ala-ala fairy tale ada, macam2 la lagi ada ibarat cendawan tumbuh slps hujan *kan kan kan*...

pic credit to arma

2) Baju yg Superb
adakah baju yg super duper hebat digambarkan dgn grand??? dgn bling-bling, heavy beads, bunga 3D or design kalah artis.... "i buat dgn hatta dolmat" or "i buat dgn designer bla bla bla"....tp camne kalo baju tu nampak mcm biasa je???

pic credit to hatta dolmat

3) Makanan yg Best
makanan yg dihidangkan sgt banyak & mcm2 pilihan ada...dari makanan pasar mlm sampai la makanan hotel 5 star semua ada...lengkap dgn fruit buffet, candy buffet, dissert buffet, mcm2 buffet la ada...kalo makanan byk tapi tak sedap camne pulak???

pic credit to google

4) Ada Artis Jemputan
dalam majlis tu ada artis jemputan sebagai mc atau sebagai memeriahkan majlis u ols dgn suara merdu diorang...wahhh bestnye!!! blh tumpang glamor artis gitu!!! hihihi~ paling kurang pon ada band2 yg bestttt...tapi ada makcik2 & pakcik2 lagi suka denga lagu kawen or nasyid je...

pic credit to google

5) Tetamu yg Ramai
tetamu yg dijemput melebihi 2000 org....dari fakir miskin sampai la yg kaya raya semua datang...nampak meriah sungguh majlis...ada org lebih rela habiskan duit utk bagi mkn tetamu dr habis duit kat pelamin or baju...

pic credit to google

6) Door Gift yg Mewah
wahhh pegi majlis org tu dpt barang best la...mahal2 betol door gift yg dia bagi...semoga murah rezeki org tu...tp adakah goodies mewah yg diberikan tu blh dikategorikan sebagai majlis yg grand???
pic credit to arma


7) Upah Wedding Planner
sapa taknak upah razak flora etc as wedding planner kn??? blh setaraf dgn marion counter gitu...tak pon nas great idea(NGI) kan??? ala-ala anak datuk tan sri gitu...takpon arma couture kan??? blh kalahkan elyana punya majlis nnti...owh takpon ari wedding couture kan??? lawan majlis farah AF tu...best betol kn cuci mata dgn decorations yg cantik2??? tp camne pulak kalo pakai WP tp setaraf dgn butik2 biasa je???

pic credit to google

8) Wang Hantaran yg Banyak
wahhhh kat dulang hantaran tertera cek bernilai RM50,000.00....untungnye pengantin perempuan tu kan??? harap2 bkn cek tendang la yer :P

9) Lokasi
rumah atau dewan atau hotel atau dlm cruise??? sah2 la dlm cruise tu nmpk lg grand & mewah walaupon dalamnya sempit...hihi

pic credit to google

10) Photographer, Videographer, MUA, etc
tak main la kan hire photoG/videoG/MUA yg biasa2??? takde kelasss gitu...ye ker??? amek vendor(s) yg glamor2 ni esok2 muka kita masuk dlm blog/facebook dia...tp camne pulak kalo yg glamor tu hasil dia kurang memuaskan if nk compare dgn vendors yg tak brp glamor???

11) Ada Serba-Serbi
okey yg ada serba serbi dari semua list kat atas tu, mmg super duper grand la kan??? "aku byk duit, aku kesah apa" "mak bapak aku org kayo, duit tak luak punya la" "alaa setakat wedding camtu, duit 10 keturunan pon takkan habis lagi"

**********************************

so berbalik kpd soalan asal...i yakin n percaya masing2 ada pendapat sendiri...but as for me, tak kesah la majlis u ols tu camne asalkn tak menyusahkn i okey...hahaha....tp bagi menjawab soalan sendiri, definisi GRAND bagi i yang tak mampu nak buat serba serbi tu, cukuplah sekadar:

1) tetamu yg dtg mesti ramai meraikan majlis
2) makanan yg best2 & byk pilihan

dlm erti kata lain, i pentingkan tetamu yg dtg dulu...tp tu pendapat diri i sendiri...org lain mesti lain kan??? tp sumpah, kalo i byk duit pon, mesti i nak serba serbi perfect....apa2 pon semoga majlis tu diberkati oleh Allah nnti...tu yg paling penting kan??? bila dengar semua org happy, kita pon akan happy sama kan??? (^_^)

36 comments:

K.I.N.A said...

grand tu memang subjektif..ad org kata wedding kita tak grand..tp kita rasa wedding kita grand ikut pada kemampuan kita & grand pada mata kita cukup la..hehe..

.:shura shushi:. said...

grand??wah!!!
kalo mampu tak salah wat grand..yg tak mampu mcm ai nie just boleh berangan aje :)

LisaLisut said...

i suka entry ni nana! :)

wedding i tak grand.sekian terima kasih.hehe

LisaLisut said...

ala i type panjang td.sabo je..definisi grand u same like me.hehe.kalau ade duit semua pun jadi ye x.takde duit duk diam2.hehe

~ NANA ~ said...

kina: tu la...grand ni subjektif kan? tak kesah la pape pon kn, yg penting kita hepi :)

shura: i pon hanya mmpu berangan...tp syukur dpt buat majlis yg sederhana tp meriah...hihi

lisa: hahaha give me five!!! takpe lisa, bak kata kina grand tu subjektif...

♥ Kasut Pink ♥ said...

Kalau duit byk mmg nak buat grand spt di atas tp kite tau thp kemampuan kte kat mane. pada i majlis berjalan dgn lancar pun dah syukur sgt2. Grand blkg kire.

tqahmisdar said...

bg tqa, grand tu tak penting.. janji kite gembire dgn majlis tu, family n tetamu yg dtg gembire..tu dah sangat5 cukup.. =)

Linda Yusoff said...

Nana i pilih NO 5 dalam banyak2.
for me, buat kat hotel tp org tak nak dtg pon ape kes?

and setuju cakap Pink. grand belakang kira. yg penting ikut kemampuan. hehe.

kaklong said...

yer, kak long pun setuju dgn semua, yang penting kita ikut pd kemampuan..

tp yang penting kita puas hati dgn apa yang dipersembahkan...gitu kanz! heheheh

tp yang penting majlis kita nnt selamat dan berjalan lancar..ok =)

~ mizzAmy ~ said...

for me, grand ke tak sesuatu majlis tu x penting. yg penting, tuan rumah tu rasa puas hati and tetamu pun puas hati.

"cikkin" said...

kalo kite rase grand..grand laa majlis kite..jgn dgr ckp sekililing..yg penting tetamu cukup mkn..ramai yg dtg..ramai yg mendoakan..family puas hati..kite pon suka hati..=)

aTy _faRed~ said...

semua yang kat atas tu.. tapi bagi ai..grand atau tak majlis tu..yang penting harus berjalan ngan lancar..:)

veesakura said...

my wedding tak grand pon. tapi i suke. hehe. i nak tetamu puas dengan makanan yang sedap, doorgift yg best and gambar yang cantik. bole? hehe

dOdOt_ShyG said...

ckup setakat bt yg biase2 je.. yg pntg semua org puas ati dn majlis berjalan dgn lancar.. mmgla kawen skali seumur idop, tp i rse xyahla nk bt grand2 kot.. yg pntg diri kte sndri puas ati dgn pe yg kte bt for wedding kte sndri.. kn9?? hehehehe.. :) peace yoo!!!

http://dodotshyg.blogspot.com

oshinz said...

grand sangat pun payah. nanti tak perfect sikit pun da kena kutuk. majlis simple lagi best kot. yang penting dapat kahwen. ehehe.

Atiqah Ahmad said...

bagi i, paling penting makanan! harus cukup dan sedap. sebab niat kenduri adalah untuk menjamu makanan. yang lain-lain i tak kesah sangat. asal majlis berjalan lancar dan tetamu semua gembira dapat makanan sedap cukuplah. :)

Hunny Kitty said...

grand adalah bila semua yg di jemput sorang pun tak missed dtg kenduri kita! hahahaha

Liyana Aziz said...

as for me kan kak, mungkin bila dia hire wedding planner... nowadays harga nak hire wedding planner, mashaAllah... mahal... kikikiki... so kira grand habis la, dah kata harga mahal kan... kikikikii

Mia-Ina said...

grand wedding pd mia....lbh pd

1st - hire wedding planner profesional
(budget dh byk tang sini) beza dgn kte diy sendiri.

majlis di dewan bsr & dihadiri ramai tetamu VIP.

ada MC & jemputan terutama dr golongan kenamaan yg byk

mknn serba serbi byk..juga doorgift yg hebat....

sng cite mcm kisah kahwin anak2x datuk/raja la

Adawiyah A.Halim said...

hehehehe...grand tu xada dlm kamus kenduri i nnti...hehehehe

wanny :: said...

wow~ entry ni mmg best ok nana!!
nk grand dgn mengunakan SMUA yg mahal mmg la grand~ tp kite2 blogger b2b ni lg grand tau!sbb nk dikatekan byk bende kite DIY tok wedding kite... so kite kene bangga bab tu la... x perlu wedding planner pon wed kite bole jd grand kan...asal smua undangan berpuas hati...kita bagi apa yg kite mampu... ^_^

Miss Sunshine said...

grand tu sangat subjektif kan... kahwin grand itulah adalah sesuatu yang tak mampu saya lakukan. Kalau grand, mestilah di luar kemampuan... maka, wedding saya nanti adalah mengikut keperluan dan kemampuan saya sahaja. ^_^

Renee Meow said...

gud entry..!!! slalu dlm pale i ni grand means mahal..haha.. means buat kat hotel, pelamin n baju dari designer, etc,etc.. haha..

i nak wedding yg meriah n awesome..!! hehe :p

ciK LyndaWawa igUana said...

grand tu..klu de banyak duit...bolehla...tp jgnla sampai membazir....tak baik..

anaztasias nora aira said...

nora xmao grand2 haha mahukan semuanya berjalan lancar :)

Gadis said...

kalau semua berjalan dengan lancar..alhamdullillah syukur sgt2..

n yang paling penting kiter hepi..;-)

nida-razak said...

memang kita nak sume perfect..sume nampak mewah..tp ckup la sumenya lancar..ramai tetamu dtg..da grand bg i.. =)

miszatie said...

majlis yang diberkati lg best kan??..hik3....hye salam perkenalan..thanx tau sudi singgah kt blog atie :)

amani.. said...

biasela tu nana..stiap org yg dtg kat mjlis kte msti persepsi diorg berbeza2..komen tu grnti lagi2 makcik2 kepoh kan..pndai mengata ank org ank sndiri blum tntu khwin ngn ank datuk ka ank raja ka..
ok dh mcm sesi luahan perasaan pulak..ekekekeke..

mizzura said...

nana..thanks sebab remind again... setuju jugak pasal choice nana tu..the first thing yg family kitorang stress kan ialah makanan yang sedapp.. itulah jugak yg kitorang dok booking awal.. :-)

Syima Syaz said...

nana - since e-day, i dah focus n pentingkan 'MAKANAN UNTUK TETAMU MESTI CUKUP DAN TAK KURANG N SEDAP!'...i tak kisah majlis i nampak buruk n murah pada pandangan orang, tapi i kisah kalau ada kekurangan bab makanan sebab bila i buat majlis mcm ni, niat adalah BERSEDEKAH!..i nak tetamu balik dengan perut yang kenyang dan puashati...
itu grand untuk i...

farah fadhil said...

grand wed for me is majlis kawen mcm 7hari 7mlm. haha. tp x suke la,penat pengantin nnt. hehe.
I suke wedding yg ikut theme, from dress, to deco, to doorgift, to smua-smualah. perfect!

zimie said...

haha tuhla pernah jugak orang cakap'eh zimie,mesti wedding u mesti grand kan?' pastu dalam kepala pikir2.kenapa diorang kata grand?macam tak paham.

as for blogger pulak.mesti readers semua igt blogger2 ni kahwin grand2.persepsi yang salah!!

grand hanya akan direalisasikan bila ada RM atau ringgit malaysia yang banyak.kiranya i setuju la cakap u.ekekeke.(maaf nana, i TERcomment berlebihan);p

Mr.B[e]ave[R] said...

xperlu kot grand sgt...kang nanti lepas kahwin pon kner pkir blanejw gak..baek focus after marriage punye bajet kan

cikFM said...

wowww.. love this entry nana.. :)

Reen Tart Nenas said...

banyak duit apa pun boleh. takde duit apa pun tak boleh. hehehe mereka kaya, kite kayap. kite buat apa yg termampu je. tp kalau kita diberi peluang, confirm la nak buat majlis yg meriah juge.

atas cruise tu sempit, cam nikah kat umah je sama je kot :p