Tuesday, July 26, 2011

tiba-tiba sebak

baru habis baca blog etty psl PJJ (perkahwinan jarak jauh) or i lebih familiar dgn perkataan LDR (long distance relationship)...

tiba2 bergenang air mata kat office ni teringatkan hubby kat KL...taktau knp lps kawen ni hati mudah je terasa bila cerita bab2 LDR ni...rindu tu takyah nak cakap la camne teruk rasanya...

apa2 pon i masih bersyukur sbb still blh jumpa hubby every weekend...org lain siap ada yg berbulan2 lagi br dpt jumpa...

cuma...waktu kami utk berjumpa tak byk sebenarnya...dia kerja di KL, weekend sabtu & ahad...i pulak keje di terengganu, weekend jumaat & sabtu...kalau turn hubby melawat i, pastinya jumaat mlm tu dia dh bertolak ke trg & akan balik semula ke KL pada ahad ptg...tapi AHAD I KEJE!!! if turn i pulak ke KL, pastinya khamis mlm i dh gerak & sabtu mlm i balik trg semula....tp JUMAAT DI KL FAHMY KERJA!!! huhu

weekend baru ni fahmy ada kat umah i dr jumaat mlm sampaila isnin mlm...means mlm smlm baru dia blk KL coz dia ada keje kt kemaman...bila dh ada waktu yg byk camtu, i pulak teruk kena period pain sampai dua hari!!! langsung tak boleh nk bgn & asyik nangis je tahan sakit...huhu...sumpah rasa terkilan sgt2 coz tak berpeluang nk masakkn utk fahmy & biarkan dia terabai camtu je sepanjang i sakit...dia pulak yg sebok2 kna jaga i...kesiannya suamiku! huhu

i tak mcm org lain..i lembik, tak tabah, hati mudah kacau...time hubby nk balik je, mesti berat sgt2 nak lepaskan dia...mula la i buat perangai pelik2...

kadang2 terfikir, sikitnya pahala yg i dpt sbb tak dpt nk layan hubby tiap2 hari...even genggam jari hubby pon dh mengalir dosa2 kecik di situ...alangkah beruntungnya org yg dpt buat hari2...sikat rambut suami, potongkan kuku suami, masakkn utk suami, hiburkan hati suami, solat jemaah sama2, semua tu pahala!!! bertuahnya siapa yg berpeluang utk berkhidmat pada suami hari2...

ya Allah...tabahkan lah hati hambamu ini...berikanlah kami kekuatan...tetapkan lah hati kami....dan sempurnakanlah hidup kami sebagai suami isteri...

**hari2 berdoa supaya dpt tinggal satu rumah**


ALASAN KNP KAMI MASIH LDR:
1) pastinya sbb tempat kerja yg berbeza...knp tak tuka kerja??? ekceli fahmy masih dlm usaha utk apply keje kat sini...scomi ada anak syarikat kat kemaman ni cuma taktau bila dia dpt transfer sini...insyaAllah ada rezeki next year kot...
2) knp i tak cari kerja kat KL??? i kat kemaman ni keje dgn my mom, tlg my mom buat bisnes...for this time beeing, my mom harapkn i je la...lgpon fahmy ckp stay je dulu dlm company umi, esok2 kalo dia takmo keje mkn gaji dh, blh buat bisnes sama2...
3) knp i x brenti kerja buat sementara waktu??? ayoyoooo! if i duk kat KL dgn hubby & jadi suri rumah sepenuh masa, to be honest i rasa kami masih x mampu...dgn expenses i yg banyak lagi...huhu...


**insyaAllah, suatu hari nnti pasti kami akan tinggal serumah...perancangan & ketentuan Allah pastinya yg terbaik...maybe tak nampak lagi hikmahnya sekarang**

34 comments:

aTy _faRed~ said...

sedih nyer..!! ai tak pernah merase.. asben yang kekadang gi out stesen 3-4 hari pon ai dah meroyan rindu tak tahan.. inikan pulak hanye seminggu sekali jumper...memang derite ar rasenyer... apepon..tabahkan hati yer dear.. ai doakan korang agar semua dipermudahkan... insyaallah satu hari nanti akan termakbul n tercapai jugak impian u nak duduk bersama...aminnn...

tqahmisdar said...

sabar ye nana.. kalau tqa pun da meraung2 da rindu..huhu

ZiL said...

ala.. sedihnya baca.. samala kita nana.. zil kadang seminggu sekali.. skrg jadi 2minggu skali.. hubby selalu outstation.. zil nk cari keja kat tanjung malim.. tp memang susahla.. sana tak da apa pun.. hubby nak transfer ke kl pun susah.. sebab keja tak sampai lagi 3 tahun...

cikFM said...

paham.. i penah LDR kejap dgn encik tunang aritu mase study.mmg susah nk lepaskan.. kalau dah kawin apetah lg..sabar ye nana..insyaAllah masanya akan smpai gak..

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

su pernah jrak jauh sebulan pun dah xtahan..tu yg brenti kerja nk jg suami..heheh..

Cik Puan Mimi said...

sabar ye nana
one day insyaAllah mesti dpat dok sama2.jgn risau. buat masa skrg ni nana kena byk2 bersabar. tapi kira nana agak untung jugak sbb every weekend dapat jumpa fahmi.

Cik Mira said...

nana sayang, sabar yer dear.

Hana said...

nana..be strong k.at least dpt jmpa seminggu sekali dh ok.ada lg org lain yg berbln2..berthn2 bru dpt jmpa.wlaupun i blm kahwin..i dpt rsakan.sbr byk2 tau..

elle's laaa~ said...

pity u dear.. bnyak kan bersabar eh.. insyaallah, satu hari nnti u pasti duduk sebumbung ngan husband u...

e.t.t.y said...

tu lah kan. sedih kan bila jadi macam kita. takpe, masa yg ada tu, kita kumpul pahala banyak2.
[bercakap pasal potong kuku, haha tergelak sebab masa suami kt ward, i potongkan kuku dia]

veesakura said...

nana: sabar banyak2 ye sayang. vee pon tersentuh baca entry etty. insyaAllah, nanti ada rezeki untuk kita semua tidak ber PJJ lagi. chaiyokk!

Renee Meow said...

dont worry to much dear..rindu mmg rindu..but think positive.. kdg2 lagi bagus kumpul rindu tau drpd tiap2 hari jumpe.. :D

zimie said...

kenapa i pulak nak sebak tibe2 ni.sobsss.i dah nak masuk 3 minggu tak jumpe ence tunang.rindu toksah cakap la.kalau dah bersuami nanti camne la kan???be strong dear!!!!happy2kan diri k.insyaAllah ada rezekinya nanti(even i sendiri pon kdg2 rasa tak mampu)

ieda fidodido said...

i pon sama ng u..hubby kt tganu, i kat putjaya..weeken dpt jmp kejap je..kdg2 sgt stres, sedih sgt2..tp try sabarkan ati stiap yg jadi pasti ade hikmah..walaupon jauh tp hati xpenah bjauhan, makin kt menghargai ape yg kt miliki..sbr ye dear..

-shopa-

malynd_anggun said...

samala dengan lah kite...
sabo je la dear..
sederita mane kita, mesti ade org lebey derita dr kite...
so, tawakkal dan bersyukur lah...

ciK LyndaWawa igUana said...

wah..nana pun berhati tisu?huhuh

Miss Sunshine said...

nana, bersabarlah.. InsyaAllah nanti fahmy dapat transfer tu.. Ade kawan kite tu.. suami kat semenanjung, isteri kat sarawak dah nak dekat tujuh tahun. anak pun dah nak masuk dua..

Kalau org lain boleh, nana mesti boleh jugak kan.. teruskan berdoa ye..

yUmIe said...

same goes to me..tp husband slu ckp,kte kire beruntung tiap2 mgu bleh jmpe.compare dgn org yg 2-3mgu bru bleh jmpe,lg sedih..so i cool down cket kt situ..tp xpe,i just kne sabar for 1month je lg.lps 2 i fulltime duk dgn husband.hehehe

~ NANA ~ said...

haaa 7 tahun? masyaAllah...hebatnya dugaan...

tu la, i kna kuat!!! org lain lg truk kn dugaanya? huhu

safiyyah osman said...

sabar banyak2 babe.doa byk2 spya fahmy dpt transfer asap....


:)goodluck.

Gadis said...

sabar ye nana..

Insyaallah tu semua dugaan..

n ader hikmah di sebaliknyer..

cume kene tunggu n lihat je..^_^

Wanie said...

huhu...dah kahwin pun tak leh nak spend mase bersame hari2..kesian akak..kena banyak bersabar la, susah kan kalau keje lain2 negeri..insyaallah ade hikmah di sebalik dugaan ni..

miszatie said...

insyaallah kalo sabar ALLAh bg lebey..my arwah ayah selame kawen dgn my mom 14 tahun berpisah duduk jauh coz ayah keje jauh x dpt transfer..
u see..lepas tu bahgia die memang x ingt aaa...hik3 :)

Mia-Ina said...

Buat Nana, tabahkan hati...mia ni 2 bulan sekali br dpt jumpa suami.....suami pun jrg sms...klu ptg je dia sms....

hm byk nak cite...nantikan esok entry psl ni di blog mia ttg PJJ...

mmg air mata sentiasa d cc...tp kdg2x tertanya kenapa lelaki lbh tabah pd wanita dlm PJJ ni...huhuhu

LisaLisut said...

kenapa i sll jd org last.sobsob..busy la siang tak smpt nk baca blog2..

sedih i baca luahan hati u ni..huhu.buatkan i rs bersyukur now.thanks. :)

tabah la ye nana.hope husben u dpt keje kat kemaman nt! hehehe

HH said...

Salam,
Insyallah ada hikmah disebalik ujian... mungkin sekarang terpaksa berjauhan... mana tahu bayak lagi bahagia menanti tuk masa hadapan.
(^_^)

miey anna said...

nana...sabar eh..pasni i plak merasa PJJ...dah la kapel PJJ...nak kawen pon PJJ jugak.....sorang pulau...sorang darat.....lagila...huuuuu...x tau la cane...

mizzura said...

nana..sedihnyer dengar...biasalah tu newly brides..tgh nak arrange jobs vs family kan...ramai actually yang camtu...sbb kerja jugak lah ada yang ulang alik jauh eventho kat klang valley je pon...anyway..pray the best for you..lambat laun both of you dapat stay together :-)

ctmah said...

Semakin jauh ku mengenalmu
Ku mengerti dirimu sehari-hari
Semakin aku memujakamu
Mengagumi dirimu sehari-hari

Semakin dalam
Diriku tenggelam
Kedalam samudra
Cinta yang dalam

Semakin hari semakin cinta
Semakin hari semakin rindu
Semakin dalam perasaan kasih dan sayangku
Kepada kamu

Semakin lama kuredam hatiku
Semakin keras badai asmaraku
Semakin aku menyadari
Ku tak bisa bila tak ada dirimu

sabar yer :)

+ Misz Anna D + said...

Tabahkan hati, Sis Nana! Semoga Allah memberi lebih banyak kekuatan pada diri Sis semasa berjauhan dengan suami ='(

Amni said...

moga semuanya berjalan lancar sis... saya pun rasanya lepas kawen kena PJJ.. wuuuuuu.... saya kat kuching, tunang kat KL.. memang tak la kan nak jumpa selalu... huhu.....

saya pun jenis lembik... aiyak! moga sis kuat... amin...

.:shura shushi:. said...

nana!!sabar yee...
kalo i kat tmpat u mesti meroyan!!ai nie mmg xleh jarak jauh =(

~ mizzAmy ~ said...

alahaii.. sedihnya baca entri nie. insya-Allah, amy doakan fahmi cepat2 dpt transfer ke kemaman. amin...

Anonymous said...

salam nana,
saya ct & minat suka baca blog nana ni. artikel yg nana tuliskan ni sama mcm saya.
Kak ct mcm x caya je yg nana akan berjauhan juga dgn suami. kak ct dr bermula berkawin hingga skg (dh nk masuk baby ke-3) masih jarang2 dpt berjumpa suami. ada masa belah mlm tu hanye beberapa jam shj. selepas tu suami kak ct akan keluar semula. kak ct menangis bila membaca artikel nana ni. membuatkan kak ct harus tabah lg menghadapi semua ni. kak ct pun kurang mendpt kasih syg suami kerana dia terpaksa ulang alik melihat ayah ye yg sedang uzur & adik ye sakit. w/pun tidak jauh mana rumah keluarga suami akak dgn rumah kak.
w/pun nana mendpt restu kedua belah pihak tapi kak ct hanya sebelah pihak shj yg kak dpt restu. Tapi kak ct redha. Kak selalu berdoakan kebahagian keluarga mertua kak. sentiasa ingat mertua kak. akhir ye, pabila mak mertua akak meninggal dunia thn lepas bln jan. Sedikit demi sedikit akhirnya kak dpt merasakan cahaya rumahtangga akak kembali bersinar. bertahun2 kak asik menanggis je. nk kan suami berada di sisi. insyallah ujung thn ni kami akan dpt bersama. tu doa kak setiap hr.