Monday, September 26, 2011

The Power of Doa


i buat UPT masa 14.09.2011 lps lunch (saje suka2 buat)...sgt terkejut hokkey bila positive!!! tp i mcm tak percaya sbb i betol2 br je 1 week suci dari period *hikhik*...i sms hubby n dia suruh i cpt2 check kat clinic...yer la, maybe ada error ke kat UPT tu kn??? tp doctor check pn still positive...i mmg dh hepi giler kot, dh imagine mcm2 psl baby...tiba2 doc ckp if dh miscarriage pn still UPT akn baca +ve coz hormon tu still ada lagi...pape pn doc ckp assume je yg mmg 'baby' tu masih ada...doc bg folic acid, multivitamin n duphaston utk kuatkn rahim...i kna dtg buat scan lagi 2 weeks utk tahu result dia cmne **menanti dgn penuh tak sabar**


tup tup mlm 15hb ada bleeding sket lps i batuk kuat...i dh cuak, cpt2 call hubby n mcm nk nangis dh...hubby ckp kalo ada rezeki, mesti 'baby' tu masih ada...hubby tak bg i berharap sgt coz takot frust je nnti...lama2 i pn mcm mls nk pk sgt n hanya mmpu berusaha, berdoa, bertawakkal & redha je atas kehendak Tuhan...time ni 7 hari jugak i bleeding tapi tiap2 mlm asyik rasa nk muntah je & breast pn sakit2...

sepatutnya 28hb i pegi scan tp dh mmg i ni jenis TAK menyabar, so 22hb i trus g jumpa doc...lps scan, alhamdulillah nmpk 'baby' tu mcm bentuk kacang...doc ckp dh 9-10 weeks...time tu i rasa sebak sbb bersyukur sgt2 Allah dh makbulkan doa & permintaan i...sblm ni i risau sgt2 susah nk pregnant coz i ada 3 ketul cyst kat ovari...bila doc ckp i dh pregnant 9-10 weeks, tiba2 i terfikir "eh masa bila yg menjadi sebenarnya?" kekekeke mcm2 i pk...

01/08 - 04/08 : bleeding
29/08 - 06/09 : bleeding
15/09 - 21/09 : bleeding

see, sgt byk kn i bleeding dlm sebulan??? tp semua tu darah tak byk pn, x mcm sblm2 ni...kalo x mmg tiap2 bln i amek cuti 2 hari sbb period pain...sblm ni period i sgt teratur, tp ntah knp tiba2 jadi tak teratur...hihi...

i tanya jugak doc knp time pregnant blh sampai bleeding byk kali camtu...if nk cakap implantation bleeding, normally 2-3 days je...so doc assume cyst i tu yg menyebabkn bleeding byk kali...sbb ms scan, doc ckp cyst tu dh nmpk mengecut sket...alhamdulillah..

TIPS??? ntah la, i takde tips pon coz i tak expect langsung i blh conceive secepat ni...dh la jumpa hubby pn once a week je *hahaha*....apa2 pon i yakin dgn kehebatan D.O.A dan kuasa yg Maha Esa....disamping usaha n tawakkal, kita jgn putus2 berdoa siang malam supaya Allah murahkn rezeki...jgn mudah give up okey!!!

maybe u ols blh amalkan doa ni :
1. Surah Al-Imran : Ayat 26, 27 & 38
2. Surah Al-Anbiya : Ayat 89
doa ni i nmpk kat status fb kawan i...dia ckp suami isteri amalkn baca doa ni if nk cepat dpt baby...xtau sejauh mana kesahihannya, tp apa salahnya mencuba dgn ayat2 suci al-quran ni kn??? hehe

btw masih awal lagi usia kandungan i ni...takotttttt okey...my mom pon pesan jgn over excited sgt & respect perasaan org lain...adik i pulak nasihatkan "ustaz ckp, jgn terlalu bercerita psl kantung baby dalam perut tu kat umum, takot ada nikmat yg Allah akan tarik nnti"...harap2 la semuanya selamat sampai due date nnti (i pon taknak over2 sgt bercerita, insyaAllah) tapi i nak jugak OVER cerita pasal preparation nk sambut baby atau ilmu2 yg penting pasal pregnancy....aci tak?? aci la yer....hahahaha...thanks kat semua yg doakan utk i...appreciate sgt2 :)

i ada NAZAR hari tu, if betol i pregnant, i nk bg buah zuriat free kat sape2 yg mintak dulu...buah tu ada sebiji je, so first come first serve k...pm nama penuh n alamat kat fb i okey (kalo blh, bg keutamaan kat org yg dh lama kawen tp still takley preggy lagi yer)...ngeeee~

**********************************

wuuuu panjangnye membebel!!! ade ke org nk baca sampai habis??? mcm bosan je....hahahahaha

55 comments:

Liyana said...

sy bace sampai abis, hihi tahniah nana & husband :) sy pun jumpe husband seminggu sekali, hihi

nak jgk buah zuriat tu, auww :D

erin moshimoshi said...

wah tahniah ..erin nak :(

cheq sue dieyha said...

tahniah ye dear,alhamdulillah allah makbulkan doa nana.
saya masih sedang berusaha selepas keguguran hari tu...paham sgt klau nan over xcited sbb sy pn mcm nana,tkt susah nak pregnant tp ble dpt tau pregnant mmg over xcited!

nak jugaklah buah zuriat tu,hehehe...

Mrs Azhar said...

tahniah nana! insyaAllah, semuanya selamat.. wani juga sgt percayakan kehebatan doa.

Hana said...

wahh! congrats dear.take care okehhh....:)

Meey@ said...

nana!! i nak!hehe..=)

nana, make sure u take an extra care for ur self n baby ok!i doakan u sentiasa sihat sampai deliver nnti..insyaALLAH. i harap smpi masa i akan rasa juga pengalaman u..ameen...=)

ni@ @in said...

tahniah nana..jaga diri elok2 ye..

asha said...

:)
tahniah nana...asha belum lagi +ve nih..huhu.yelah nana beruntung still leh jumpa hubby even once a week..asha nih,3 bln baru jumpe.huh.

Anonymous said...

sy ada pengalaman macam ni...dah pregnt tapi period pada hari yang sepatotnya period..bleeding 23 days..jumpe specialist..kene injection to stop bleeding..Alhamdulillah..skrg dah 4bln..jangan driving, jgn turun naik tangga..n jangan buat keje berat langsung..tu pesanan doctor..

shida said...

tahniah sis..~~
take care..:)

~Lieza~ said...

congrats nana..hepi 4 u..
semoga semuanyer selamat..
take care yer..=)

~pzAEdy~ said...

nana, congrats ya!! ya, power of doa.... bleeding pun stil preggy. congrats again. jaga kesihatan n ibadat k.

malynd_anggun said...

congrats dear...i masih mencuba! caiyok! hehe...doakan i juge... :)

aTy _faRed~ said...

tahniah dear..:) same2 kite nanti... boleh share pengalaman same2 kan..:) rahsia Allah tak de sape yang tau..:)

Gadis said...

hmm..dah terlambat dh nak buah zuriat tu..hiihi..

aper2 pun..
tahniah yer..
makin comel la lepas ni ...

take care yer..
^_^

~~Miss iLa~~ said...

laila mmg suke bace celoteh nana..so, laila akan bace sampai habis..hehhehe.. tahnbiah nana.. jage diri baik2 ok.. makan vitamin2 yg dr bg.. jgn buat keje berat2 sgt.. lagi2 awal2 kandungn nie.. luv u la dear..;)

veesakura said...

congrats nana! soo happy for u! :)

cik_azie said...

tahniah nana :-)

miszatie said...

nana..tahniah yee...:)..x sbr plak atie...:D

keep in touch yaa!!

cikFM said...

tahniah puan nana.. :) take care tau..

eyanne said...

COngrats Nana! Semoga semuanya baik2 je :)

L said...

tahniah k..=)

jom solat?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-2.html

Zil said...

Congrats Nana.. semoga semuanya baik2.. jaga diri tu elok2. jangan buat kerja berat2...

Jan@Afzan said...

tahniah Nana...maaf lambat tahu..cuti memang tak bukak internet..huhu.

take care ye..

Dan doa banyak2 tau

UyaRayza said...

tahniah nana :)..take extra careful of urself k :)

oshinz said...

congrats dear.. semoga baby and nana sihat sentiasa. tak sabar nak tengok baby comel keluar. =) jangan lasak2 sangat tau.

R.R.Z said...

congrats nana! Im happy for u. ALhamdulillah, jage diri elok2 ok..

Syima Syaz said...

alhamdulillah nana....
syukur kn sbb dapat rezeki. jaga diri elok2 k..byk makan makanan berkhasiat, jgn buat kerja berat2..

PussyCat said...

congratez!happy for ya!

~LeeyanaRadhi~ said...

tahniah nana...yana pun mencuba buah zuriat tu..dan ade nazar juga klu diberi nikmat sperti nana...doakan yana.. =)

ctmah said...

congrats dear!kite jugak yg xde lg :(
jage diri tau

Atiqah Ahmad said...

congratz nana!! im happy for you. jaga diri baik-baik tau. :)

Rina (◕‿◕)✿ said...

Alhamdulillah..congrates nana! :) hope everything is going well. If ada rezeki insyaallah ada. If takde anggap je dugaam dari Allah. Rina doakan yg terbAik :)

Miss Sunshine said...

Alhamdulillah.. syukur...
Rezeki dari Allah... amanah buat ibu dan bapa..

safiyyah osman said...

EHEM...AKHIRNYA NANA!!!!!!!!!!!!!!!!!....SYUKUR GILA!JAGA DIRI...JAGA KESIHATAN..TIME2 MCMNI JGA MAKAN MINUM OK...KLU BLEH JGN DAH MNUM TEH,KOPI N NESCAFE....tau...

good luck babe!:)....ingat dan doa yang baik2 ja ok..jgn ingt benda yang bukan2..ckp2 org yang buruk2 tue xyah dgr...

tc ok.

Asz Miza said...

Nana...pls jaga diri..jgn banyak berjalan tau! Doa banyak2 utk baby sihat dan kuat dalam tu..:) Happy sgt utk nana..I kena tgu lagi 2 bulan bru boleh conceive..hehehe..tak sbarnyee..

dOdOt_ShyG said...

tahniah nana!! akhirnya!!!
hehehe.. srnk ble i bce entry u nana..
xsbrnye nk tgu turn i plak nnti.. hehehe... take care tau u..
jgn bt keje brt2.. i doakan tuk u ok!!

Mia-Ina said...

tahniah nana..gembira dgr brita ni...semoga nana jaga diri elok2x tau...bkn mudah kan nk trima berita camni...semoga allah permudahkan keadaanmu nana

mizzura said...

salam nana...boleh tolong tinggalkan email kat latest entry zura :-) urgent eh..

**kami~nak~tawen** said...

nana, jg diri..jg baby dlm pewot ye..jgn buat keje berat2...hepy2 slalu..

Cik Tqah said...

congrats n take care..my fren pon ade ketumbuhan dalam rahim.. mmg bleeding.. ms first die bleeding tu sampai nanges2 kot.. depan 1 sendiri.. kitaorg checkup kt klinik then doc ckp dun worry.. ape pon u kene take care of urself.. smpai skang i da nmpk perut my fren tu..beshnyeee

BM said...

hari tu last singgah tak kawin lagi..tapi skang dah termengandung dah?wow3..tahniah nana...
nana pun banyak berubah sekarang...alhamdulillah...

~ mizzAmy ~ said...

amy baca sampai habis ok. btw,tahniah to nana & hubby. apa2 pun nana take a good care of urself ok? ekh, buah zuriat tu buah apa? amy x pernah dengar pun.

ciK LyndaWawa said...

wah..tahniah2..=] saya pulak yang tak sabar tunggu nana dapat baby..hehehe

rara pinkmafia said...

wahhhhh tahniah,nana mmg sabar sgt...yeke,mmg amalkan surah tu eh,nt pas kawen rara nk amalkan jgak.

eidA said...

I pon baca sampai habes..hee...

tahniah dear..jaga diri elop2..

Fiza Zainol said...

nana.. tahniah yer dh preggy... jage kesihatan u & kandungan baik2 yer.. Selalu berdoa kepadaNya.. :)

iedaurora said...

nana congrat! happy for you & take care tau...

Yumida said...

sy pon bc smpai habez...ade rs aura kegirangan..congrats! jg diri bebaik!

A.N.A said...

congrats dear..take care urself..semoga dipermudahkan semuanya..

p/s:nana masuk Pesona Pengantin cover Diana Amir..comey..

cik asam jeruk said...

tahniah nana..happy for u. jaga diri n baby elok2 k :)

Ninie said...

Tahniah!!!! Dh follow kamu...hihiks. Mommy to be la ni...Ninie ada doodle preggy utk kamu...ni linknya...ok!

http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/2011/09/contest-tale-of-tengku-puteri-and-puan.html

LUVLORNSHIDA said...

nana..dah ada ke org dpt yg buah zuriat tu..ida nk..huhu..

.:shura shushi:. said...

c0ngrats..!!!

nana c0mey =)

imymemine said...

saya baca sampai habis ! hihi. alhamdulillah. jaga diri baik-baik tawww ! :)