Monday, September 12, 2011

Tips Perkahwinan Untuk Bakal Pengantin

hai ols~ since i dah jadi ex-bride, so i nk share sedikit tips bagi bakal2 pengantin...tips ni semua from my readings, experiences & advices from others...


1) pastikan B2B dapatkn tidur yg cukup sehari sebelum majlis...sgt penting sbb kalau kita x cukup tdo muka akan nmpk kusam n badan akan cepat letih (blh nmpk muka letih dlm pic)...nnti eyebag n dark circle bawah mata pn takleh nk sorok...

2) sediakan gula2 mint masa wedding utk elakkan nafas berbau...pengantin kn mana sempat nk gosok gigi lps makan...kekekekeke...kang rosak pulak mekap kalo berus gigi tu :P tapi jgn mkn chewing gum pulak, kang nampak tak sopan...

3) if buat pelamin kat dlm khemah or luar rumah, make sure u ols dah prepare kemungkinan akan hujan...so pandai2 la yer :)

4) buat rehearsal sebelum majlis supaya nnti tak jadi kelam kabut or kucar kacir...especially majlis yg formal or 'agak' formal ada tepung tawar & yg perlukan pengantin berarak dgn bridesmaid/flower girls...if buat majlis simple2 mcm i hari tu, tak perlu rehearsal bagai tp still kna ada planning & inform org yg berkenaan utk buat itu ini...baru la majlis akan smooth jer...

5) bg yg bertudung, sediakan anak tudung yg kita selesa pakai & sediakan kerongsang...jarum peniti jgn risau coz normally MUA/mak andam mmg dh sediakan jarum peniti...tp kalau tkot diorang x sediakan / takot x cukup, baik u ols stand by je dgn semua tu...

6) pastikan lagu2 yg dipasang sewaktu majlis berada dlm volume yg "sedang-sedang"...kadang2 kalo kuat sgt blh buat tetamu tension & sakit telinga tau...nk borak2 pon susah...

7) jgn lupa suruh bridesmaid/org yg akan ada paling rapat kat sisi kita masa akad nikah tu sediakan tisu & span bedak...tisu tu kot2 la kita akan nangis ke kn??? span tu pulak utk tekap2 kat muka kita if berminyak or peluh...

8) sewaktu majlis, pengantin perlu jaga adab & tingkah laku...makan jgn gelojoh, jln kena ayu, jgn buat aksi yg pelik sgt, jgn ketawa mengilai/kuat, jgn minum berdiri, sentiasa murah dgn senyuman, etc etc...jgn lupa kita ni org melayu penuh dgn tata susila okey...hehe

9) sediakan duit dlm sampul surat awal2 & labelkan untuk bagi kat tok kadi, saksi, mua, op, dan sebagainya...takde la u ols pening n serabut nnti...

10) kalau ada emcee/dj, sediakan tentatif majlis tu awal2....discuss n explain kat emcee/dj camne flow majlis korang...kna bgtau jugak back up tentatif in case time2 tertentu ada benda yg x dpt dielakkan...

11) jgn lupa buat signage byk2 n yg mudah org baca supaya senang tetamu nk cari lokasi majlis kita nanti...kalo takde signage kn, blh buat org sesat tau?

12) pakai inai biar lama sket if nk inai tu nmpk merah...jgn jadi mcm i, pakai last minute so sempat pakai 5min je...inai pon nmpk oren2 je, tak cantik :(

13) jgn lupa letak barang2 berharga dlm almari/laci yg berkunci...kunci tu biar org yg dipercayai pegang...paham2 je la kan, time kenduri ni byk je kes2 kecurian...

14) bgtau OP , OV & MUA kite nk camne...kat OP maybe kita blh bgtau nk pose yg cmne, nk dia capture apa...kat OV pulak kna bgtau la scene apa yg kite nk dia amek....kat MUA pulak bgtau kite nk dia mekapkn kite cmne, nk heavy ke, nk nmpk natural ke, nk warna gold lebih keee, semua tu terpulang!

15) settle hal2 penting dgn vendor(s) sblm majlis...rajin2 call, buat payment, reconfirm balik benda2 penting n make things clear...kdg2 vendor ni lupe or buat bodo je kalo kite tak sungguh2 ingtkn dia...

16) bahagikan tugas dgn bijak-sape nk bg doorgift, sape yg nk bacakan doa, sape nk terima hadiah (nk letak hadiah tu kt mana), sape yg akan angkat/terima barang2 hantaran, sape yg akan sambut tetamu, sape yg akan jaga meja makan, etc2...

17) sblm nk kawen tu make sure dh settlekan dulu legal documents, set budget, buat survey secukupnye, book apa2 yg patut & if ada benda yg nk DIY silalah buat awal2 yer supaya kite tak stress nnti...

18) jgn lupa manjakan diri kat spa (padahal diri sendiri x pernah pergi spa hahahaha)...tp i buat spa sendiri tau kat rumah....rajin scrub badan, urut2 badan sket & sauna je dlm bilik :P

19) lengkapkan diri dgn ilmu perkahwinan...bykkn baca buku & tanya org2 tua / org yg dah kawen k...sgt penting utk kita tahu hal rumah tangga supaya kita dpt jadi isteri yg solehah...insyaAllah

20) bagi yg bertudung, JANGAN pulak pakai bj yg nipis/corset sampai nmpk tali bra...tanya dgn butik yg kite amek tu samada dia sediakan inner atau tak...if dia x sediakan, kite prepare inner & kain dlm skali...

21) if majlis kat hotel, jgn lupa bawak gunting, jarum, benang, kepit kuku, gam, kertas n pen dalam beg kecik...benda2 tu perlu if ada emergency case...

22) jaga kesihatan dgn baik supaya kita tak sakit time majlis nnti...a day before ur wedding, try to avoid mkn benda2 yg blh buat perut u ols meragam...kang tak pasal2 time wedding asyik nk 'ukkk ukkk' jer...ngeeee~


apa2 pon dalam setiap perkara yg kita nk buat, jgn lupa berdoa....mintak pertolongan Allah supaya semuanya lancar n takde masalah yg besar....kalo blh rajin2 la buat solat hajat yer....insyaAllah kalo niat kita baik & betol, Allah akan permudahkan semuanya....gud luck!!!

~(^_^)~

31 comments:

PussyCat said...

tengs nana for the tips!brilliant!

Hunny Kitty said...

sharing is caring.......so b2b...dengar ckp kak nana okkay...ehehe

cheQmOomOo said...

:)

bahIRAh said...

i love u lah kak nana! hehe thanks a lot!

erin moshimoshi said...

thanx sharing babe

Cik Zimie said...

time kaceh adik nana.hehe i akan ingat nasihat u tu.

LisaLisut said...

thanks Nana.help me alot :)

nida-razak said...

thanx nana..banyak info yg i perlu tau..huhu..i link entry ni kat blog ai boley?

Miss Sunshine said...

thanks nana... info yang sangat berguna.. ^_^

miss puteri said...

sgt membantu!thanks dear . muaaahx!

aNis LeMoN aBu said...

agreed. well said.

*confuse kejap baca bijik. tapi i know u mean bijak, right? ;)"

Fiza Zainol said...

thanks nana 4ur tips.. sangat2 berguna.... :)

Mizz Ryn said...

wah .. details .. pe pun tips u mmg berguna dear ..

Mizz Ryn said...

wah .. details .. pe pun tips u mmg berguna dear ..

Atiqah Ahmad said...

gud info. thanks nana. :)

cik asam jeruk said...

sooo true! nak2 bab yg sediakan anak tudung ngn pin tu.sbb i da dua kali teman pengantin g mekap,dua kali gak anak tudung ngn pin i jadik mangsa tssskkk T_T. pegi elok je tudung,balik serabai ya ampunnn

Sfarlina said...

Nana!! I saw ur picture with ur hubby dlm pengantin magazine oct..heee excited tau x.. pe2 pun tqvm for these tips dear :)))

Gadis said...

fuhhhh...

dalam sekali terus Gadis baca info2 ni...

mmg bergune utk Gadis n b2b yang lain..

thanks nana for sharing...=)

miey anna said...

mekasih for sharing2 nana comey ^_^

imymemine said...

thanks for sharing ! :)

Syima Syaz said...

wwoooo sgt2 berguna k..nanti sehari sblm majlis kena check balik ni...hehehe
tq nana sayang

ciK LyndaWawa said...

yes!!saya bookmark terus..makseh!!hehehehe

ctmah said...

gud jobs dear..tips yg berguna dr xb2b :D

Nurul Husna Abidin said...

nice entry..tapi mcm susah je nak cukupkan tido sehari b4 wedding..mesti jd xleh tido sbb hati tgh dup dap dup dap...heheh..btw follow la blog saya.. B2B juga :) http://nurul-chuna.blogspot.com

ni@ @in said...

tips yg sgt2 berguna..
thanx puan nana:)

L said...

ak lambat ag nk kawen.. malu nk baca.. hahaha

jom bacer seket..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/beribadah-tp-xberakhlak.html

aKu YaNg AdEQ'z said...

mekaseh nana.....good advice....:)

iedaurora said...

benda2 simple pun kadang2 sangat penting kan!

Q said...

Thanks Mucho!!!terus copy link..paste kat maid of honor saya..hihihi

miszatie said...

btol tu stuju dgn pndpt nana..aritu bace blogger len pun ade bg tips nih..:) tq ye

ESYAH AZMAN said...

wah..details..tq :)