Wednesday, September 14, 2011

Tutorial: Tulle Flower / 3D Flower / Fabric Flower

okey since ramai yg email n request mintak buat tutorial utk tulle/3D/fabric flower ni, maka i gagahkn jugak utk gunting n jahit balik kain tu semata2 nk tunjuk kat u ols tau...baik tak i??? (^_^)

********************************
first i nk tunjuk camne nk buat tulle flower yg mcm kat veil outdoor i ni...FYI, kat veil ni i combine 3 jenis fabrics (net,chiffon, jersey) utk buat bunga 3D tu tapi utk tutorial kali ni, i tunjuk pakai kain net je la k...senang n tak berbulu...

okey camne nk jadikan bunga 3D ni???

first, u ols kna potong kertas yg keras bentuk bunga camni....if u nk potong petals tu bentuk lain pn xpe (ada org suka bentuk bujur sket, ada org pulak suka nmpk kelopak tu tajam)...ikot kretiviti u ols okey...

lipat kain net tu byk2 mcm dlm pic ni then potong ikot bentuk bunga yg u draw td...if tgn tu keras n terhegeh2, pinkn kertas n net tu dgn jarum peniti supaya tak bergerak...

ni la hasilnye bila dah siap potong...

susunkn kain net tu camni...utk tutorial ni, i pakai 3 helai kain net je...tp utk veil tu, i pakai 6 helai kain selang selikan dgn kain net, chiffon n jersey....

time to sew!!! lipatkn kain net tu mcm dlm pic kat atas ni then jahitkn tengah dia....mudah je kn??? hehe

if nk cantik lg, u ols blh jahitkn manik kat tengah dia...haaaa siap pon tulle/3D/fabric flowers ni....selamat mencuba~

********************************
haaa u ols still ingt x psl i DIY my wedding dress ni??? [LINK]...2nd i nk tunjuk camne nk buat fabric flower yg camtu pulak..yg ni mudah sket, blh cepat siap...

mula2 gunting kain tu bentuk rectangular mcm pic kat atas...

u ols lipatkan kain tu mcm nk buat kipas...then jahitkan tengah dia (sory blur sket pic ni)...

*arghhh blur lagi pic ni*
jahit dua2 bucu kain supaya rapat...

haaaa siap pon...mcm biasa, blh la letak pearl atas bunga tu / ikot kretiviti u ols la nk buat dia jadi cantik camne...hehe....gud luck korang!!

33 comments:

Schaz said...

sangat suke!! thanks Nana for sharing! i nak buat ni utk baju raya taun depan!! haha..

Jan@Afzan said...

salute!!! memang superb!

miey anna said...

comeyy...suke la yu nana..sayang banyak..!

iedaurora said...

super cute nana! luv it....

Fariza said...

CNTIK :)

nida-razak said...

nana..sukee....sukee yg no 2 tu..nida buat before this leceh sket caranya..ni senang je..thanx for sharing.. =)

hayati hashim said...

nana yang rajin,cantik!!

kaklong said...

SUKE nyer!.....nnt kak long nak DIY la baju nikah kak long nnt...thnks darling...

kreatif sungguh cik puan nan ni kan...heheheh ;)

cik asam jeruk said...

wauweeee nnt bole try..tp tangan keras ni..xberseni lansung kata org..kui3

tp u ni mmg ratu d.i.y la..caya la!

brid3ofkayangan said...

thanks so much darling....i sooka.....! nak jahit kat baju raya ke apa ka senang

aNis LeMoN aBu said...

so sweet, nana dear ;) idea! thanks ;)

PussyCat said...

very helpful!tq dear!

aTy _faRed~ said...

oowwwwhhh...tak susah upernyer..mekaseh dear.. banyak bende ley buat idea ni..:)

.:shura shushi:. said...

cantik nana..tp org yg tangan kreatif je boleh wat..!!tngan mcm i nie mmg tak boleh jwbnye =)

Fiza Zainol said...

nana... cantiknyeee....u sgt kreatif.. i teringin nk diy jgak tpi tgn kalo bt xbpe nk menjadi la.. kurang kreatif agknyee!!... :)

Gadis said...

cantik la..

tgn seni ni..
kreatif betol..hihihi

Reen Tart Nenas said...

ya ampun. kamu sgt kreatif ok. dan juga bersemangat waja hoke. hanya pengantin yg cekal je bleh DIY nie.

amy fahmi said...

nana kreatif! bile nak buka tempahan? hehe

imymemine said...

oh sooo comelll.. ! sayang lebih nii. heee. thanks for sharing. kalau sempat n perlu, nak try jugak lah! ;)

Sfarlina said...

cntik.. mcm2 cara rupenye blh bt ye. tqvm nana

miszatie said...

nana cutenyee ..ske sgt..lg laaa white color..superb!!!!!!!

veesakura said...

cantik! nak buat, tapi tak tau bila..hehehe

Mia-Ina said...

rajinnya nana ni diy...aduh, kak mia ni bab diy slow sikit..sepupu terror bab ni

ciK LyndaWawa said...

bgs2..hebat..leh review untuk kawen pasni..=]

ctmah said...

pn nana ni tangan seni betol laa

Faieza Maddaru said...

canteknya....:)

K.I.N.A said...

kalau buat bunga tangan pun cantik cmni..rajin nana ni..

Missyanz said...

sgt creative.. thanks 4 sharing dear..

~ mizzAmy ~ said...

sangat rajin dan kreatif lah nana nie. kalo amy lah, mmg tak serajin nana. hehehe...

Anonymous said...

Thanks a lot nana!!

QasehSuci said...

kalau buat guna material chiffon boleh tak?

Mommy aleesya said...

Sangat simple tp menarik! Cantik!

Atiqah sa'ahiry said...

cantik dan kreatif lah..