Thursday, October 6, 2011

Rumahku Syurgaku~

hai ols~ hari ni kan tiba2 i nk cerita pasal rumah idaman...i teringin sgt2 nak ada rumah sendiri n deco cantik2...hihi...skrg ni i stay dgn family lagi coz hubby kan keje kat KL...nnti kalo dia keje sini baru nk cari rumah sewa...

nak buat rumah sendiri tu insyaAllah 3-4-5 tahun lagi kot...kena plan betol2 coz nk rumah tu selesa utk duduk sampai tua...oh ye, actually i sgt rajin kemas rumah *haha angkat bakul* dan suka berangan pasal rumahhh (berangan je okey)...takpe kn berangan even tak dpt nk jadikn realiti??? hik hik

i suka warna grey, brown, cream, white and ivory utk interior...bak kata org tua2, warna 'tanah'...hehe...lain org lain citarasa nya, so TASTE i mcm kat bawah2 ni semua...layan je la k...haha


1) DESIGN RUMAH
nak rumah yg ada swimming pool...tp kalo blh i nk swimming pool tu dlm rumah, kat ruangan khas n ditutup dgn cermin kaca BUKAN batu bata...arghhh ntah merasa ke tak...sila lempang muka i skrg bagi sedar diri sket...

i suka design rumah yg petak2 camni n mcm pic yg first tu...byk dinding kaca, i loike~ tiga tingkat??? kalo dpt 2 tingkat pon i dh bersyukur tau? ;p

2) LIVING ROOM
ruang tamu utama nk camni kot...suka kerusi camtu sbb blh muat ramai tetamu yg datang...yg penting nmpk luasss, ada french window byk2...nk bersila atas carpet pn blh...hihi

ruang tamu kedua nk cmni...pilih area yg agak kecik & blh letak TV kat situ...

ruang tamu ketiga (hoiii bajet rumah besar je sampai nk ada 3 living room, tamak tamakkk)...suka jugak kerusi cmni coz nmpk mcm classic modern gitu...taste org tua maybe??? haha...blh discuss pasal bisnes dgn customer kat sini...ececeyy~

3) PRIVATE AREA
siap ada private area tu??? i nk sumthing yg cosy mcm pic kat atas tu...maybe ruang cmni sesuai utk tingkat atas rumah...kira mcm ruang berehat dgn family smbil tgk TV la ni...sblh dia pulak ada mini kitchen...ye la, kalo mlm2 dahaga takyah dah nk turun bawah semata2 nk minum air...

ini mungkin takkn jadi kenyataan sampai bila2 kot...brp la agaknye kos kalo nk buat mini cinema dlm rumah cmni...hohoho dh berangan mcm dlm rancangan "teen cribs" pulak~

4) DINING ROOM
i suka dining room yg cmni...kaler grey + silver + white + black sket2...cermin tu pulak blh bg effect ruang yg luas...nmpk mewah kn???

utk dapur, nk cmni...matching dgn ruang makan mcm kat atas tu kan??? hehe

5) ROOMS
utk master bedroom, i suka warna cmni...kn i dah ckp td, i suka warna2 tanah...n of coz i sgt suka finishing & details kat wall tu...dh lama berangan nak camtu..mau tido lena kalo dpt bilik cmni kn???

ni pulak maybe sesuai utk bilik tetamu...lebih kurang mcm bilik tdo i skrg je...haha

ni bilik anak2 kot???

6) BATH ROOM
nak bath room camni kat dlm master bedroom...ada jakuzi yuuu~ harga jakuzi mahal ek???

bath room ni pulak maybe utk tingkat bawah...so tetamu yg dtg blh pakai bath room ni okey...curlasss tak???

bath room utk anak2 maybe sesuai cmni kot...nmpk comel je kn??? mcm blh tido dlm ni...hahaha

**************************
SLAP me again plzzz...okey back to the reality~

cukup2 la tu berangan wahai nana oiii....kang jadi mcm angan2 mat jenin je...sorry la kalo u ols meluat dgn entry yg entah pape ni...i mmg suka berangan, selama ni berangan yg over2 mmg TAK PERNAH jadi kenyataan pon...tapi kalo 20% daripada impian i ni tercapai pon dah kira okey sgt2 tau...kekekeke...doakan i tau!!!

inilah yg dikatakan "bajet ciput tp selera besar"... i la tu (^_^)

26 comments:

Fariza said...

:) fariza pun suka rumah. lama lg nk dpt umah sendiri. hik3. samalah kkita, suka berangan pasal rumah. yg mcm2 dan cntik. semua yg ada kat ats. cair tau. he3. insyaAllah harapan kita dimakbulkan :)

Hunny Kitty said...

kheleeeeeeeeeeeeesssss u nana!!!! hahahahhaa~

Robin said...

Kalo ade rumah pon sy duk sorang~ wuuuuuuuuu.....

eyanne said...

Time I xde rumah berangan nk rumah..bila dh ada rumah berangan nk buat itu ini tp tgk bajet trus jd angan2 je haha kna buat sket2 :P

:: FrappoFrap :: said...

pengsan.. one day kalau dapat umah macam ni...... speechelesssssssssss...

nida-razak said...

nana..nak berangan sama..even mmg xkan jd kenyataan...huhu

~ mizzAmy ~ said...

sama lah kita nana. amy tiap2 hari design dlm umah org. design cantik2 tp utk umah org lain. T_____T

wooww, from ur dream looks like nana suka modern vintage style. mmg cantik!!

Miss Sunshine said...

rumah idaman kite.... hmm, takde pun asalkan dapat duduk sebumbung dengan suami pun dah cukup... hehe

Ezza Z said...

kalau u buat rumah mcmni i pack baju sume pergi duduk uma u 2,3 ari la.hehehe.

My Life's Journey said...

Waaaaaaaaaaa semua cita rasa nana memang ada taste yang tinggi ..suke :)

umi suke semua gambar yang nana tunjukkan :)

Cik Emie said...

wohoo..mtk2 jd kenyataan ye nana..kalo i xdpt rumah sndiri mcm tu pon, i boleh g jalan2 uma u nati pon da ok hehe

Fiza Zainol said...

berangan xpe..mana taw one day nti jdi kenyataan..meletoppp nana!!!! hehee

Gadis said...

fuhh..semuanya cantik2..

=)

hakamah hamyadi said...

ni mesti pengaruh teen cribs ni..hehehe....samala kita kalau tgok show 2 rasanya nak soh makbpak kita renovate skunk jugak..hehehe

Rina (◕‿◕)✿ said...

hahah..tegelak2 rina bc nana..cara nana crita lwk je

anyway, nk jd tetamu boleh? tmpang toilet pn jadila :p

aTy _faRed~ said...

kaLau buat umah sendiri..ley design ikut suke kite kan... besh..!!!
[sejak mengandung ai tak suker langsung mengemas umah...*sigh]

Renee Meow said...

wah..nak verangan jugak.... :D

ciK LyndaWawa said...

nana suka warna yang nampak elegan...=]

.:shura shushi:. said...

agak-agaknya bape TOTAL rumah tu..

**kumpul uit dr skang..hihihi

cik asam jeruk said...

cantiknyeeeee..curlasss ko maria theme umah2 nana pilih..kekeke. xpe berangan tak salah, tgk kan skrg yg lak da berangan lebih2 ni...uwaaa

Cik Zimie said...

berangan takpe sebab free.hahah itu my fiance la cakap.

classic eksklusif la taste u ni.kelas gitu hihihi i suka semua interior warna putih, boleh tak?sila slap muka ini jugakkk

Asz Miza said...

Bila lagi nk berangan kan nana..sume best2 je..mana tau angan2 tu boleh jadi target kita..:)

Cik Puan Mimi said...

amboiii..besarnye rumah impian nana~
mimi pulak taknak rumah luas2 sangat sbb malas nk mengemas..hehehe

insyaAllah nanti nana dapat la dok sesama..dlu mimi berangan camni ler jugak..tp dah duduk skali bajet situ bajet sini. mmg x dapek la.hehe

ctmah said...

mane tau 1 hari nnt jd kenyataan ke kan :D

teha said...

semua nyee ohsem oke..

oshinz said...

rumah besar ni best. tapi tak larat nak kemas la pulak. hehehe.