Thursday, October 13, 2011

solat???

hye ols~ hr ni juz nk share satu story je...smlm i ada borak2 dgn officemate yg akan kawen next year...so phm2 je la kn, mestila kitorang gosip2 psl kawen...tiba2 ada satu soalan yg menarik keluar dari mulut dia;

"i slalu tgk org kawen ni mcm tak solat je, dr pagi smpai mlm duk bergambar kat pelamin je...i pon ada terfikir gak, ingt nk qada' je la solat tu sbb takot mekap hilang...lgpon leceh la nk buka2 baju semua tu"

well, bagi i benda ni atas diri masing2...cuma i rasa mekap semua tu bkn satu alasan or masalah utk nk solat...mcm i dulu, i hire MUA lain utk touch up kan muka i bila lps solat (tak, tak, bkn nk bajet baik)...lgpon time tu mmg nk tuka pkai baju lain dah...i admit, mmg akn makan masa yg sgt2 lama utk solat, mekap balik n pakai baju balik...sejam jugak i hari tu berkurung dlm bilik...

hehe selebihnye i taktau la nk cakap apa sbb i bkn nye org alim pon...diri sendiri pon byk lg nk dibetulkn...cuma, sama2 lah kita menjaga keberkatan majlis perkahwinan kita tu nanti...

if cakap psl keberkatan ni pulak, mesti akan ada yg ckp byk faktor sebenarnya yg perlu dijaga mcm muzik2 yg dimainkn, pakaian pengantin, etc2...tp i mls nk ckp psl tu coz i nk focus kat topic perbualan i dgn officemate tu je...tepuk dada, tanya diri sendiri la kan...hihi

or ada kelonggaran utk majlis cmni??? i don't know...sape2 tahu maybe blh share...

~(^_^)~

27 comments:

Fariza said...

harus tanya kepada yg pakar. hari itu ada juga tanya ustaz sekian dan sekian. jgn tinggal solat, tp kena cr alternatif lain. Islam itu mudah.

aTy _faRed~ said...

betul..sai pon selalu rase nak tegur pasal ni... tapi kawen atau tak.. majlis ape sekalipon..solat tu wajib..no kompromi... even dah make-up 10 inch sekalipon..tak boleh ade istilah leceh.. mase ai hari tu..ai piyed..jadi mungkin tak jadi masalah pada ai..cume tuk pengantin2 bar.. kesian kat suami.. baru kawen dah menanggung beban doa kite tak nak solat dek kerana bizi ngan bende lain..[same2 belajar]..:)

~pzAEdy~ said...

solat itu tiang agama. kalo nk mula bina rumah pun tiang x bole nk bina lg..cmner tu?? tepuk dada tnye la iman.

Damiya Ahmad said...

i rase i xde masalah kalau bout solat,kampung i kat pahang,so boleh la buat jamak kan,tp kalau betandang plak im not sure cam mane nnti,may b i qada je...

Fiza Zainol said...

yup btol tu..time nk tkar baju tu la smyang.tpi tu la kena make up semula..kuarkan duit skit la utk make up smla..tpi kalo dok jauh blh jamak je kan... tu pn klo cuti dkt nk kndri...

~ NANA ~ said...

betol2...yg jauh blh jamak je...if period lg best kn? hehe

Rina (◕‿◕)✿ said...

Harap2 period time tu hehehe :p klo xmmg kne solat. Wjib tau!

schakeyra said...

salam, nak mencelah sikit.. Bagi yang duduk tempat lain, macam Kirah, duduk Johor, pas kawin pon akan dok Johor, dengan bakal suami, kira bermastautin, boleh jamak...

Tapi kalau balik Johor, mmg tak dapatla... Untuk makluman, kita takleh qada sesuka hati... Jadi, kalu ada amik mak andam or else, bayar lebih sikit untuk touch up, takper rasanya... Duit yang keluar tu tak semahal harga solat..

Try google sebab qada.. Yang Kirah baca.. Qada sebab tertidur, dan terlupa..Tertidur pun, tertidur sebelum masuk waktu, kalau dah masuk waktu, kite tdo, kita yg salah...

.:shura shushi:. said...

Persoalan yang bagus..agak-agaknya apa jawapan eh..nak tahu..!

Nurul Husna Abidin said...

yerp...yg jauh leh jamak skali...tp klu lebih dr 3 hari, xleh jamak dah...mcm i, i xleh nak jamak sbb smggu sblm wedding dah cuti..Islam tu mudah.. klu betul2 tkejar2 or x sempat, qada' cpt..

shida said...

solat dan mekap2...mana yg wajib?..
:)

tak kesah bgaimana n dimana..solat tu kene buat jugak....xleh amik ringan..

K.I.N.A said...

kina pun jamak..tu la..sebab jauh..boleh jugak mekap dulu..pastu solat..baru masuk dewan..petang boleh asar lepas da setel semua..

~ mizzAmy ~ said...

yg wajib tetap wajib dan kalau event tu dlm 1 hari, seeloknya buat mekap 2 kali. bukan apa, kalo amy period sekali pun, rimas ok muka dgn mekap dr pagi sampai ke petang. at least, kalo cuci muka time tengah hari, rasa segar balik. sama juga dengan solat. if kita dah penat time pagi. lepas solat zuhur, mesti kita macam bertenaga kembali. =)

oshinz said...

okay.. akan difikirkan untuk buat majlis yang pendek dan tidak melanggar waktu solat. hehehe.

Anonymous said...

nice entry.. sbb sy pn tgh pikir bnda yg sama.. sbb tuh sy rancang nak sanding awal.. dlm 1230 mcm tuh.. hope before 3.30 dah setel majlis n outdoor sume.. tp kalu nak sembahyang zohor before outdoor session ok juga.. makeup je la sendiri lepas tuh.. hehehe.. kalu time tuh perion bonus la.. bleh melaram lama sikit dgn baju n makeup.. hehhee..

Cik Zimie said...

kan bagus kalau kampung i jauh.tihihi.i akan pastikan solat tak tinggal time majlis.benda wajib kan?taknak sebab beria dgn majlis, tinggal solat.mintakkk dijauhkan....amin

Cik Puan Mimi said...

agreed! solat itu wajib.. jgn pepandai x nak solat sbb makeup..
dlu time mimi dekat kajang..kesian jugak tetamu kena tunggu lama sbb pengantin x smp2 lagi sbb pegi solat zohor dekat masjid. tapi dari kesiankan orang..baiklah mimi kesiankan diri mimi sendiri.

Cik Emie said...

Wajib..no kompromi :)

imymemine said...

nice entry ! insyaallah untuk wedding sy nanti, sy nak buat ruangan solat kat belakang dewan untuk tetamu yang tak sempat solat zuhur sebelum datang majlis.

pengantin pulak? pengantin lelaki boleh niat musafir. pengantin perempuan, hari tu 'cuti' kottt. dah kira-kira bila nak period. hihi ;p

safiyyah osman said...

piya time majlis sebelah piya ,piya period...tpi ramai gak y ambik muddah pasal nie kan..

iedchan said...

Ade la. Mase bulan puasa tu ade ustaz dtg kat opis bg ceramah die kate boleh jamak. U bleh tanye pada org berilmu tuk lebih lanjut hee

L said...

bile L kawen nt, L nk wat waktu malam,,, haaaa... baru terjaga solat... dari keluarga c pengantin sampai lah ke tetamu, kateringnyer.. insyaallah perkahwinan kita diberkatiNya..

nk taw nikmat dunia? jom bacer...
http://lolz-l.blogspot.com/2011/10/6-nikmat-dunia.html

Faieza Maddaru said...

sejahat2 manusia ....adalah yang meninggalkan solat, senang jangan wat majlis time nk solat.....hihihihi kalau suku kaum jie....akad nikah akan berlansung selepas waktu zohor dan majlis bersading selepas waktu isyak......suh je mak andam makeup balik ...hahaha

mizzura said...

kelonggaran tu mmg sah2 takde lah...benda ni kena tengok keadaan masa tu kita kat mana n buat apa...bukan la nak kata apa..tapi it happen...kita dah plan gini..tapi tak dapat solat...it happen jugak..yang penting sentiasa ada air semayang n jaga pergaulan...senang nanti..

Alang Atie said...

some wedding dalam aturcara, dorang ada letak
- rehat, solat zohor
maybe ada B2B bole plan mcm tu..bukan utk tamu je, they can rest anytym and solat. but rest for pengantin la. InsyaAllah dorang paham..pasal mekap tu...emm..sendiri pk la..myb bleh nego dgn MUA..or sape yg gagah, jaga wudhuk elok2.
satu cara lg, masa survey tempat, don't forget to survey the place for solat. lagi2 yg buat kat dewan. InsyaAllah setiap perkara yg mula dgn niat yg baik, Allah mudahkan. btol tak...=)

kami said...

tula...ramai org ringankn bab solat ni...mcm sy, nikah n mjlis satu hari di tmpat yg same..n mjlis sekali dgn pihak lelaki..mksdnye xda kenduri phk lek dh..so memang penat gk r...kol10pg nikah...kol11.30 siap2 utk mjlis sanding..tkr bj n makeup br, solat dulu..1.45 baru kuar...;) alhmdulillah, xda lewat solat..;)

kami said...

tula...ramai org ringankn bab solat ni...mcm sy, nikah n mjlis satu hari di tmpat yg same..n mjlis sekali dgn pihak lelaki..mksdnye xda kenduri phk lek dh..so memang penat gk r...kol10pg nikah...kol11.30 siap2 utk mjlis sanding..tkr bj n makeup br, solat dulu..1.45 baru kuar...;) alhmdulillah, xda lewat solat..;)