Tuesday, November 15, 2011

Makanan Dicatu?

okey i tengok2 la pic wedding i dlm lappy (pic from tiga2 OP) then i terjumpa la banyakkkk sangat pic mcm kat bawah ni;

dlm hati i pon tertanya2 "eh knp asyik muka makcik2 yg sama je amek makanan?"....i pon tanya adik i, dia ckp sbnrnya masa wedding i hari tu ada 4 lauk yg makcik2 jaga...aik knp perlu jaga lauk2 tu??? adik i ckp dia pon taktau knp & atas arahan siapa suruh buat camtu...adik i cakap lauk dicatu sampai pukul 1 or 2 camtu kot...

rupa2 nya adik2 i malu jugak dgn tindakan catu lauk camtu coz ada kawan2 dia yg cakap camni:

"eh makcik tu bagi aku 2 ketul je fish fillet ni, aku nak lagi sbb sedap"

"aku dpt seketul je ayam tp nk tambah lagi aku mcm segan la"

"knp makcik2 tu agihkan lauk byk tu & byk ni?? aku baru ingt nk melantak byk sket"

ish byk la lagi dialog2 yg tak sedap didengar sebenarnya (ok fine i baru tahu benda ni)...

i pon bergegas la tanya my mom knp jadi camtu...my mom ckp dia bz time tu so dia tak amek port sgt bab2 makanan ni...dia suruh tanya si A...si A pulak suruh tanya si B, si B pulak suruh tanya si C...masing2 mcm blur & taktau atas arahan siapa sebenarnya...

i malu sebenarnya dgn hal ni coz nampak mcm bajet tight sgt je...padahal kite dh bajet utk 2500++ tetamu makan so knp nak takot lauk habis??? lagipon pihak catering cakap dia ada buat back up utk lauk & nasi putih in case semua tu habis...

i cerita ni bkn apa, juz nk bg pengajaran...jangan la catu2 lauk camtu unless mmg bajet kite ciput...like my case, lauk punye la banyak lebih, siap blh agih2 kan kat jiran & masjid lagi...pulak tu stock kat rumah blh makan sampai 2 minggu (siyes i tak tipu)...JANGAN KEDEKUT DENGAN MAKANAN OKEY!!! baik habis licin dari lebih banyak camtu...sian org yg nak mkn byk lauk2 sedap tuu...huhu

24 comments:

Miss Sorbet Purple said...

Nana : based on my experience dgn becoming vemdor katering i..YES!
i punya pon bakal di catu.

sbb i attend few kenduri dia, mmg ade chef yg jafa kat Buffet area tuh. sbb musabab buat mcm tu, untuk elak pembaziran. >> katanya.
but u can ask for more =)

~ NANA ~ said...

miss sorbet: in my case sbb dh bajet utk 2500++ mkn sedangkan jemputan 2000++

sudahnye lagi jadi membazir sbb lebih punye byk sampai 2 minggu pon x habis mkn lg...huhu

Gadis said...

betul tu..

x sedap kalau tetamu tgk...=)

Fiza Zainol said...

ish byk kot makanan knpa nak catu kan.tunang i penah citemsa kenduri abg tunang pun drg ada catu makanan..catering tuh ada time2 dia je yg boleh tmbah makanan..sian tgk rmi org dtg tpi mkanan ikut2 time plak..

Fiza Zainol said...

ish byk kot makanan knpa nak catu kan.tunang i penah citemsa kenduri abg tunang pun drg ada catu makanan..catering tuh ada time2 dia je yg boleh tmbah makanan..sian tgk rmi org dtg tpi mkanan ikut2 time plak..

aTy _faRed~ said...

makcik tu yang risau terlebih makanan untuk die habes..tak dapat bungkus..agak nyer..;p

cheq sue dieyha said...

la...ada jgk ye mcm tu,selalunya tetamu yg datang kte nk bg dorang blik dgn perut kenyang kan?setuju nana ckp tu,baik mkanan tu licin dr membazir mcm tu je..

Liyana said...

haha setuju dgn aty :D

cik asam jeruk said...

tkotnye i pon jadi camtu..sebab tgk kt tmpt i ni ade mentara.die akan jaga lauk. so klo nak lebih,pesan je ngn kawan2 soh makcik tu ceduk lebih, tak pon go for 2nd round sudey

Cik Zimie said...

jarang terkena benda ni nana.salo ikut suka i la nak amik banyak mana.ayam pat lima ketul ke kan.tak patut je rasa.adeh sabo jela.patut ade satu floor manager arrange.arah tu ini.senang.supaya makcik2 nana (yeke) tak duk depan tu.ley la i melantak byk2.hahah

LittleSunshine said...

La.nana dh lama kawen br tau citer xbest ni mesti xseronok kan?kita kalau kawen bab2 mknn la penting.kita happy bila tetamu blk dgn perut kenyang.dh jd membazir bila catu mknn.boleh dijadikn pgjrn utk b2b lain ye.

erin moshimoshi said...

erin pun harap tmpt erin xde di catu .nanti mcm ape je org ckp .. kan kite dh bajet ..

K.I.N.A said...

wah.ramai jugak nana punye invitees..
maybe dorang takut tak cukup? kadang2 ade tetamu yg amek melampau2..macam kina xcukup ayam..tp xd org catu2..just kena tambah on the spot..

LisaLisut said...

i pulak rasenye mcm terbalik.i think i patut catu la aritu sbb budget ciput.jemputan 700 je.tapi mcm terlebih la pulak.kul 2 dh nk abis dah.huhuh.i mmg tatau lgsg pasal lauk nk abis tu.renee yg bgtau.kuang3 :P

dhiera said...

setakat ni pergi wedding ada 2, 3 kali je makan yang ada orang senduk kan. tak amek port la plak pasal dorang buat nak catu makan semua~

Anonymous said...

tgh pikir bnda yg sama.. skrang ni berdoa je majlis i nnt makanan cukup.. disaster kalu makanan x cukup..bnda paling i takot masa majlis i nnt.. org akan ingat smpai bila2.. i jempot 500 org dan makanan utk 1000 org..
kalu x di catu nnt x cukup.. kalu di catu org yg datang mengata..

LIA said...

itu lah kan kalau makanan dah bajet banyak macam rugi pulak kalau tak habis..lagipun mcm tak best je catu ni hehe..lainlah kalau kite bajet cukup2 kan? aah baik makanan licin drp membazir sampai 2 minggu simpan

Liyana Aziz said...

catu??? aiyak, siapa yang punya arahan tu... biar habis, jangan kurang kan???

Cik Puan Mimi said...

setuju!
klau macam nana dah bajet banyak x perlu catu kot..sbb dah tau2 mesti makanan lebih byk..

tp klau orang yg bajet sikit atau x reti nk bajet baik catu..

depends on majlis masing2 lah..

mcam mimi pulak..lantak korang lah nk amek byk mane..sekor lembu dah sembelih ni..hehe.. sbb orang2 kampung ni kan makan byk.. so x ley catu.. kesian ler depe tu..

ciK LyndaWawa said...

mknan sedap..mesti org nakj lagi.....hehe

Cik Emie said...

Kesian plak dgr sbb y org ngate family kite kn nana..hopefully xdelah isu dr org2 tua..mmg bab mkn kena jg btol..emi aritu pon seb bek la mknan cukup n lebih..kalo x, mmg malu huhu..btw xpela, nmpk everything went well kn :)

mia-ina said...

oo catering ek nana?mmg dia caru gitu..tp mia nye majlis ms buat di kampung..kami ada cara catu..sesi 1 ada mknn lain..sesi 2 ada lauk tambahan lain if hbs...kte kena standby...janji org cukup mkn...psl catering mia x pasti sgt...camne bab nya kan

mia-ina said...

mia dh private new maya mia blog..if nana berminat nk view, emel me k

miafazlina@gmail.com

Cik Puan Hafiza said...

sometimes dorang catu, bukan sebab kedekut ke ape ke, tapi kita ni tend to take more and more, kadang tu, lebih dari apa yang kita nak makan.

sampai terbuang-buang.
kan dah membazir.

cuba tengok dalam pinggan yang derang tinggalkan atas meja tu, adakah semua makan licin @ penuh dengan sisa.

biasanya, orang catu ni masa peak hours, dalam pukul 1-3 camtu.sebab takut orang yang datang kendian lauk tak cukup/lauk dah abih, lagi tuan punya kenduri malu, kan?

lagipun, if you like the food, you can always ask for more =)