Monday, December 12, 2011

Baby Cot : Perlu @ Tidak?

banyak jugak i buat survey & tanya2 org perlu ke tak sebenarnya baby cot ni??? geram tgk katil baby sbb nk hias bilik cantik2....tapi belum ada rumah sendiri lagi kekekekeke~

ada yg kata PERLU sebab:
1. tido buas, takut tertindih baby
2. tengah masak/mengemas rumah boleh letak baby dlm tu
3. takkan masa bersama dgn suami nak letak baby sekatil dgn kita kot?
4. boleh gantung2 benda warna-warni (rangsang otak baby)
5. senang nk tidokn baby kalau beli yg blh swing

ada yg kata TAK PERLU sebab:
1. naluri ibu takkan tindih baby
2. baby kdg2 menangis tdo sorang2
3. baby bila terjaga mesti nk tgk muka mama dia dulu
4. tido sekatil dgn baby senang nak breastfeed baby bila dia terjaga tengah malam (boleh mengiring & sumbat terus je)

**********************************
hurmm i pon mcm pening2 je fikir perlu ke tak...tp bila dh BANYAK kali pk, i rasa mcm perlu kot i beli katil baby ni...tp akan beli lepas habis pantang kot...alasan i:

1. i'll make sure bkn setiap masa akan letakkan baby dlm tu...
2. akan tdo sekatil dgn baby masa berpantang & time hubby outstation...
3. nak hias katil baby dgn warna2 yg terang supaya otak baby terangsang...
4. mungkin akan letakkan baby dlm tu sekejap bila masa diperlukan utk suami (time nk tido tu angkat la balik baby tdo sekatil kehkehkeh) atau utk buat kerja2 rumah...

i berkenan dgn ESPRIT travel cot ni...harga dia RM680...tp rasanya tak beli kot katil baby semahal ni...hahaha angan2 je la :p

30 comments:

Hunny Kitty said...

pink itu comel!! tak perlu pun terasa mcm nak beli! hahahhaha

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin x beli kot
sbb rs cam x perlu
pakai kejap je
umah kecik
kang xtau nak sumbat mane
hihihihi

erin moshimoshi said...

depend kak ..kalau erin nak je ..beli tmpt tidur n set kelambu je ..pastu letak sblh katil kite ...
ok je kak ...walaupun dh xpkai .. tapi mna tahu ade no2 3 4 kan ??
jd beli je :) tapi depend akk gak la ...erin seuggest saje ...

beli wrne yang ok ..jgn pink kaalau anak laki dh x blh ehehe

elle's laaa~ said...

kalau mcm kite, asben yg beria nk beli.. ikot kak nana la, kalo rse nk beli, akk beli je.. hehe ;)

PUAN SUE said...

teringin jgk.tp bl pkir2 cm membazir plak.baby pki kejap je

Mommy_Cha said...

aduhai comei nye baby coat tuh..ermm..terpikir gak nak beli ke idok nih....=)

kiwi said...

comelnya..tpi kalau beli pn x rugi kot..boleh guna untuk baby lepas2 ni..hihi

Asz Miza said...

Nana kalau nak beli, beli yang boleh ubah jadi katil bila baby dah besar dalam setahun dua tu boleh dia tidur kat situ. Kalau macam tu tak rugi kot.

Huda Luna said...

mcm asz miza cakap
kalau nana nak beli
nana beli yg boleh ubah jd katil baby bile die dah besar.
then bile dh xnk guna boleh bukak then simpan.
nnt adik2 die leh guna pulak
=)

mesti perut nana makin comel skrg ni kan

ciksuen said...

aa..mmg susah kalu bab membeli brg baby ni. kalu ikut hati, je dibedal beli sume mende. tp kalu ikut otak, terase mcm nk berjimat je kalu bab2 yg akan pakai kejap2 je ni. tp biasenye mesti ikut hati la~ hehe

malynd_anggun said...

cantek nye yg ESPRIT tuh..macam best if ade..hehe..tp macam mahal jek..

rara pinkmafia said...

anak 1st boleh bli kot.tp yg lepas2 tu recycle jelah.ehehehe

Gadis said...

mmg comel la katil baby ni...

kalau nk beli katil baby pun ok rasenyer pastu ltk katil sebelah katil kiter tido...

so maknenyer baby ader katil sendiri..
n bila dh biasa tido sendiri bila dh besar...

Liyana Aziz said...

beli beli beli! hahahahah.. yana suggest kan kak nana beli yang cradle tu... hukhuk... x pun yang boleh ubah jadi katil or some sort...

utk first baby, yana rasa tade hal kalau beli, benda boleh pakai lama, in case nak bagi dia adik lagi ke, adik dia boleh pakai... mueheheheheeh

nida-razak said...

nana!!! rindu..hehe..okeh..klo nida mmg nak sangat beli..hehe..beli la..tp bukan setiap masa letak, mcm idea nana tu..ok la tu.. =)

dhiera said...

kalau saya beli kot tapi bukan untuk digunakan sepanjang masa. baby cot yang boleh swing tu boleh jadikan buaian~

Syima Syaz said...

i beli nana sebab nanti adik2 dia pun boleh pakai.btl la, takde lah tiap masa nak letak kan dia kat situ kan.tp time tido letak baby coat sebelah katil kita.. sb baby bila besar sikit tido lasak, kang time kita tido, dia pusing2 pastu gedebukkk... jatuh!
i rasa i beli yg murah2 tp boleh adjust size kot...atau i beli yg cap ikea tu je...

sweetlavender86 said...

nana mcm experience akak,anak 1st akak xbeli baby cot.konon2 senang nk bfkn baby.mase tdo tgh2 mlm tu anak nangis nk susu akak sumbat jek.hehe.tapi bile anak makin besar n die makin lasak tdo dah xmuat satu katil.sempit okies.haha.ni bile pregnant 2nd baby baru la terhegeh2 nk beli.1st sbb perut makin membesar.si adam plak tdo lasak pastu kaki asyik letak atas perut akak.mmg asyik kne tendang je..plus kite nk tdo pun xselesa.tpi bile die dah besar agak susah nk ajar die tdo dlm tu sbb xdiajar dri kecik.selalunye bile adam dah tdo bru akak akan letak die dlm baby cot.klu nk beli baby cot beli yg boleh turun naik kn palang tu.kt ikea akak servey yg murah2 tu xleh nk turun naik knp palang tu.agak susah.hehe.just my opinion.bgi akak dlm pntg biar la baby tdo ngn kite.then lepas pntg nana tgk la rase perlu ke x.hehe.

WaTy said...

wahhh cute nye~~ beli laa~~ in case nk guna nanti~ :)at least dh ada kan.

cikpingu said...

beli la.. comel sgt 2..hehe...

aTy _faRed~ said...

haritu pon ade tanye soklan macam tu...ememng penin kanpikir pasal ni.. antara kehendak dan keperluan..*sigh

ainnazari said...

nana, i think travel cot pn dh ok...lagi nampak sempoi...hehehe just my 2cent la...

Mr & Mrs Chenta to be said...

suke baby cot dlm 2nd pic.. hehe..

iizla said...

Sy pinjam baby cot kakak punyer sbb anak dia dah besar. Start last week ajar zarif tido dalam bby cot. dia ok je, cuma mama je tak tahan rindu. kejap2 ambik letak sekali atas katil. hehe..

iedchan said...

walopun tak perlu sgt..i vote untuk beli jugak..hehehe..sbb cantek..wah2..da ade baby kan..congratzzzz! :)

ciK LyndaWawa said...

wah..dah nak beli baby kot dah die..=]

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

tp yg ESPRIT product tu bagus kan nmpak? untuk travel pun senang nk angkut tuh...multifunction, tu yg agak mahal sikit tu... kalau rs perlu, boleh kumpul duit beli slow2:), kan? if not, tidur sekatil pun ok apa:)) mudah..:')

LisaLisut said...

Oh nan i suka gila travel cot esprit yg u tnjuk tu.sbb ade tmpt simpn brg etc.hari tu kt parkson jenama graco.bapak mahal gile.kt ikea murah 169 tp xsure mcm akak kt ats tu kata xleh trun naik palang huhu.

I xsurvey apa2 pn lg just byk membaca je.tp i rs i beli kot.kot la kannn haha

Nini Mohd said...

owh..baby cot ea nama dia.
kalo saya, saya beli jer. memang dah plan nak beli baby ni kalo dah ada baby nanti. eventhough skrg belum kawen. hihii~
tapi jangan selalu letak baby dalam tu. masa2 tertentu jer letak. macam yg awak cakap tu la.
better baby tido ngan kita, kan.
& rasanya tak membazir kot.
mana tau nanti bakal abang & kakak dia boleh pakai jugak. ;)

http://ninimohd.blogspot.com

veesakura said...

for me, insyaAllah akan beli. sebabnyer takut baby kene hempap ngan hubby. hehe. tapi i plan nk bli yg bley convert jadi katil tu so die bley tido sampai besar cket dalam tu. cume price die jer la yg dok buat i terpikir2 lagi nak bli bile..