Wednesday, December 14, 2011

berapa budget u ols???

hai ols~ ni entry pendek je...i nak tahu la berapa bajet u ols utk beli barang2 baby??? boleh x u ols share kan RANGE HARGA yg ols spent??? opsss tapi budget yg i nk tahu tu blh tak u ols MINUS STROLLER & BREAST PUMP coz yg tu i ada budget lain...hihi

skrg dh nk masuk 5 bulan pregnant tp satu apa pon i tak beli lagi!!! sblm beli i nk limitkan & nak tahu bajet dulu tp skrg ni i taktau nk bajet camne utk barang2 baby...huhu help me plzzz!!! sepatutnya skrg ni i dah stat beli sket2 coz kaki i dah pandai nak lenguh2 kalau berjalan lama sket...

**kalau siapa2 blh bg anggaran yg detail lg bagus...hihi...tq in advance! ^_^

17 comments:

Gadis said...

alaa...

belom time Gadis ni...

tapi kalau dah tau range nyer..nnti sharing yer...=)

Liyana said...

erk... blm prepare ape2 lg, rase mcm mls nk fkr, boleh? ahaks mommy cha mesti ade jwpn :)

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

cam fisha, xde uat kira2 lak.. asal nmpk je beli... skunk x tau brpa budget sume brg2 nie.. hehehhe.
(pesanan penaja: jgn ikut amalan songsang nie)
(~_^)

aTy _faRed~ said...

ai suker beli time sales..kalau nak bajet ai selalu survey dalam internet dulu jename ape yang ai nak beli..lepas tu ai akan bahagi2kan ikut bulan2 yg ai nak beli..supaye setiap bulan tak over bajet.. contoh nak beli BP tu..ai survey dalam tenet dulu..lepas tu kalau jalan2 [waktu sales] ai jumpe lagi murah dari harge asal ai akan beli..
lagi satu ai suker beli sikit2...jadi tak rase sangat ar kuar duit tu kan..walaupon sebenarnyer dah banyak duit tu keluar..;p huhu

iizla said...

masa ila nk dapat bby zarif x banyak kuar bajet sbb banyak kakak/abg ila yang pinjamkan. mcm baju2 bby, ila beli 4-5 helai je. barut bby, mittens, booties semua dah ada. beli a few items aje mcm topi, manicure set, besen mandi bby,consumable items (pampers, bedak, syampoo, minyak yuyi). bajet dalam rm500-rm800..

sweetlavender86 said...

haha.akak pun xde budget.tapi slalunye akak akn beli time sale.skang pun tgh bnyak sale brg2 baby.beli pun bukan sekali gus.every month akak akan spend beli sket2 brg baby.klu baju new born tu xyah la beli bnyak2 sbb baby cepat besar.mcm akak dulu asyik beli new born je.dlm pntg pun kene beli bju bru yg 3-6mnth.especially anak lelaki cepat sgt membesar.klu nk beli mcm toiletries tu xyah mhl2 pun xpe.klu baju2 baby mase dlm pntg pun akak beli yg biase2 je.cume baju jln je beli lah yg elok2 sket.hehe

anaztasias nora aira said...

dear akhir tahun ni banyak jualan barangan baby grab tau !

.ieLah. said...

nana,
nanti nana da dapat list, share ye.. kite plak nak buat reference :)

Hidayati Farhan said...

ala, sian nana. saya x dpt bantu lgsg, nana beli je ikut hati. hahaha. kan senang

Ajan said...

sllnyer over bajet nana. dlu sy ade buat budgetary tp xikut pon. and u know what.. total semua tanpa disangka almost 5k. yg ni bukannyer lump sum. tp beli skit2.. resit smpi skrg simpan.. haha! kalu beli sikit2 & tym sale mmg tak terasa beban. but end of d day, kene ukur bj sdiri. mampu ke tak mampu. brg baby ade mcm2 harga ikut brand. so depends jgk.. :) so better start skrg beli. so dats tau ape yg kurang..

owner :: safiyyah osman said...

nana,sekarang nie byk sale...try rembat time sale...boleh dpt murah gila...:)..

piya pun shopping brg baby perut dh nk masuk 8...pelan2 kayuh ok...

mcm piya xbeli playpen dgn babycot..ganti dengan rocker untk baby relax time siang2..mlm letak tidoq dgn kita...

budget piya ciput ja untuk brg baby nie..minus stroller n rocker dlm 1k..

mcm piya xbeli set untuk feeding langsung..breast pump suma xbeli sbb nak try susu bdan n nk tgk nanti susu keluar ke tak...klu melimpah ruah baru nk beli breast pump..

klu nana lepas pantang kerja,kena standby la siap2...

good luck nana!

nida-razak said...

nana..xley nak jawab..hehe..xda pengalaman lg..hehe

veesakura said...

nana: tak dapat nak jawab sebab me ada list jer, anggaran bajet, nan hado. tengah pening jugak pasal bajet nih. sebab xde banyak masa nak p survey price..

Syima Syaz said...

takde buat budget2 dah nana....
kang dah 7 bln baru i beli.. skrg tak lah...

tp insyaallah tanak membazir lah.nak invest + insurance untuk baby ni lagi...huk huk

Anonymous said...

dekat2 2k juga...kita beli baby cot, car seat baby...kita keja..nak antar baby senang letak dlm car seat.beli baju baby leh tahan juga...sbb baby first.semua nak baru..baju tdo,baju harian,barut,lampin,towel,selimut,tilam,kelambu,lampin,pampes,tisu basah,toileteries baby,bouncer,bath tub baby..semua y basic utk sambut org baru dalam family..

MyHaPpInEsS said...

Pengalaman Jasmin beli sekali gus maser maternity and children expo kt mid...Jasmin spen rm1000 tp alhamdulillah just habis around rm600. Jasmin beli 6 pasang baju n sluar panjang, 6 pasang baju n sluar pendek...10 pcs rompers, 3 dosen lampin, pampers (10x20 pcs), wet tissues, semua mandi-mandian...senag cter sumer barang baby yang penting tak termasuk stroller n katil bby...

LittleSunshine said...

Xde budget lg sbb xpreggy.hihihi.(lempang laju2)