Sunday, February 27, 2011

shopping baju kawen...ngeee~

hai ols~ entry ni juz nak share about my wedding dress...kamis, jumaat & sabtu baru ni ai turun KL with my mom utk discuss about my pelamin sanding & akad nikah...alhamdulillah dah settle, my wedding planner pon boleh buatkn pelamin idaman ai...ai suke nak ingatkan u ols yg pelamin idaman ai tu sgt2 simple coz ai TAK suke pelamin ade panel...hihik pelik tak??? okey takmo membebel panjang, jom story mory pasal baju pengantin pulak...


ai terrrsangat la suke kain chiffon heavy beaded yg mcm pic kat atas tu...pic ni ai snap kat euro moda...pssst ai baru tahu yg euro moda n gulatis tu company yg sama rupanya *kekeke* btw ai ingt nak beli kain ni for my baju akad nikah tp tak jadi sebab harga dia sangatttttt MAHAL!!! u ols nak tahu, harga dia RM600 per meter...yer ai repeat, per METER okey!!! kesian la my mom kalo baju akad nikah mahal cmni...so CANCEL~

tada~ so ni la baju akad nikah ai nnti, french lace beaded...sneak peak je ni, xleh tayang betol2 **haha kedekut** ai pilih lace ni sbb beads dia kaler silver, ai shuke!!! yg ni harga dia RM5**.** je sepasang...jauh lebih murah dari chiffon heavy beaded tadi kan??? ai sgt exited bcoz my mom n my laling yg tolong pilihkan...lace ni ai beli kat euro moda...

haaa ni pulak kain lace utk dress sanding nanti...ai pilih color gold n ade sket manik2 kuning...ai tersangat la teruja masa first time tgk lace ni...utk baju sanding ni, ai borong kat jakel...ai dpt beli sepasang baju sanding dgn harga RM 1***.** setelah penat tawar menawar dgn akak tu...utk ai yg baru bekerja sebulan ni, of coz ai rase harga tu sesangat mahal & tak berbaloi but my mom ckp ambik je la if dah berkenan...ngeeee~

ni pulak bahan2 yg ai beli utk D.I.Y veil...1.5 meter kain net warna putih utk akad nikah, 1.5 meter net warna gold & 1/2 meter chiffon kaler putih...semua ni pon ai beli kat jakel except for pearls tu ai beli kat SSF...

Pengalaman di Euro Moda & Jakel:
1. Pada pandangan mata sepet ai ni, kain kat euro moda jauh lebih cantik and mewah if nak compare dgn jakel. Kain euro moda semua high quality.
2. Harga kat euro moda jauh lebih mahal if nak compare dgn jakel...Euro moda takleh nak bargain mcm kat jakel.
3. Pelayan kat euro moda tu bkn org melayu so sgt ssh nak communicate, and diorang tak peramah...kat jakel punye la best sbb akak tu layan kerenah ai & siap blh gurau2 lagi...cepat je mesra alam...hihi

okey tu je la info nak share dgn B2B...byk lg nk cerita ape yg ai buat 3 hari kat KL tp tunggu next entry pulak k :)

Thursday, February 24, 2011

D.I.Y wedding pinwheels

ok tak if pinwheel ni dijadikan bunga telur??? ke mcm budak2 sgt??? kekeke~ btw idea ni boleh gak if u ols nk buat centerpiece or hiasan2 lain kn??? based on ur own creativity la kn...sometimes benda yg lain daripada org lain nampak interesting kn??? ape lagi B2B, jom la D.I.Y benda ni, senang je (^_^)



Source: Here

Monday, February 21, 2011

D.I.Y personalized tag

hye ols~~~ today nak share pasal D.I.Y personalized tag...ops actually ai buat kat sini tapi benda tu takbuleh nak save...so ai pon print screen n paste dlm paint...kekekeke~ so u ols blh create tq tag or whatever u like kat situ...kat bawah ni ape yg ai da try buat, best jugak layan benda ni hehehe...slamat mencuba :)







Sunday, February 20, 2011

Pomander Boleh Dimakan

nak search pasal unique pomander last2 terjumpe pomander yg boleh makan camni...kekeke...eh, tp macam nice jugak la coz pomander ni berasaskan bahan2 mentah yg boleh dimakan...kalo ai dpt pomander camni kat wedding sape2, sah2 ai mintak banyak **okey mmg muka tak tau malu**


yg ni oren + cengkih + red ribbon...sape2 punye wedding yg theme dia chinese oriental, boleh la buat pomander camni...heheh...unik kan??? tak pernah tgk lagi ade org buat...juz terfikir, boleh tak nk cucuk cili jugak??? ngaaaa~


tengok...yg ni dia siap hias cantik lg dlm pinggan...boleh mkn trus...tapi oren mahal x agak2???


tadaaaa~ yg ni pulak pomander lemon...hahaha rase nak tergelak pon ade bile ai tgk benda alah ni...sape punye idea la kan reka benda2 camni??? hehe


suka idea ni, cantek!!! pomander ni dah boleh jadi mcm door gift kn??? kalo deco lawa2, mesti nampak WOW kan??? coz ai takde nampak org melayu buat lg stakat ni...mcm sarang lebah pon ade ai tgk...haha


haaaaaaaa ni la pomander yg ai cari2...jumpe pon...hihik...was thinking nak buat pomander camni for my besfren yg dtg nanti...


(pic credit to google)

Thursday, February 17, 2011

nak pakai veil camni boley??? ngeee~

hai ols...skrg ni ai duk sibuk2 design my veil for akad nikah n sanding...juz terfikir nk buat veil yg lain dari yg lain...btw ai tak bagitau lagi my mom...dia bukan suke design yg pelik2....kekekeke~


juz terfikir nak pakai camni time potong kek nanti...hehe...comel x??? ke nampak pelik??? hahaha


yg ni pon sweet kan??? eeeee suka la veil camni...rase mcm dlm fairy tale gitu...


haaaa yg ni kalo ai pakai confirm lain dari yg lain...tp nak D.I.Y yg ni mcm tak gheti jer...heeee~


chop!!! nak pakai veil camni time sanding blh x??? so xyah dah pakai crown...bunga2 gitu...**apesal la ai ni tibe2 jadi mek bunga**


(all pic credit to google)



Wednesday, February 16, 2011

Surah Yasin as Door Gift...Ape Pendapat U Ols?

Hai ols~ actually kan surah yasin ni one of my lists utk door gift...asalnye my mom dah setuju then tibe2 smalam dia cakap "Umi tibe2 terfikir, kite tak berdosa ke kalau surah yasin yg kite bagi tu nanti org letak merata2 coz dorang bkn tahu ape isi dlm goody bag tu...ntah2 ade yg letak kat punggung time makan or kat kaki time duduk?" huwaaaa kalo bkn surah yasin, ai nak ganti dgn ape??? because dlm goody bag ai nanti dh ade DUA jenis makanan n SATU lagi nak bg bukan makanan mcm surah yasin ni la...my family sangatttt tak suka bagi benda2 mengarut coz org akan buang or campak merata2 je nanti...selain surah yasin, ape lagi yg berfaedah ek??? **buntu**


ai sgt suka cover surah yasin ni...hand made tau, org tu jahit sendiri


yg ni pulak personalized doa & zikir...suke idea ni!!! tp a bit expensive lor~

yg ni pon same, personalized yaasin...yg ni harga dia sgt2 affordable~~




(all pic credit to google)


Friday, February 11, 2011

yeayyy SUKU dah settle~

ape yg SUKU nye??? kekeke actually baru settle sebesar kuman my wedding preparation...today, means genap lagi 4 months to go for my wedding ceremony!!! OMG time is running soooo fast and ai still rilek goyang kaki sambil minum teh...org lain buat preparation dlm masa setahun tp ai buat preparation dlm masa 4 bulan!!! agagagaga jgn jadi caca merba sudah la nanti~ takpe la, yg penting "AKU KAWEN JUGAK" kekekeke~ juz nak share TIGA perkara yg ai dah settle kan...denga baik2, baru siap TIGA benda tuh, byk lagi nk kena buat...hukhukhuk~


1) PHOTOGRAPHER
ai dh hire photographer...my photographer nanti ialah RIMBUN PHOTOGRAPHY...first time masuk website dorang, ai dah jatuh hati dgn hasil seni dorang...so ai pon cpt2 la mintak quotation n bile rase dah puas hati, tanpa fikir panjang ai trus book dorang walaupon terpaksa bayar kos perjalanan yg agak mahal...yela, dorang kat KL, ai ni pulak kat TERENGGANU so memang padan la harga transportation yg dorang charge...can't wait to work with u guys!!!

2) WEDDING PLANNER
my wedding planner is Precious Moments Collection (PMC)...since ai pernah mention dlm my previous entry yg ai TAK suke pelamin penel, so ai think PMC is the best wedding planner yg blh merealisasikan pelamin idaman ai nanti...ai sgt suke pelamin yg SIMPLE n penuh dgn fresh flower...lantak la org nak ckp tak cantek pon kan, yg penting ai suke...hehehe

3) MAKE UP ARTIST
yg ni siyes ai rase paling ssh nak pilih yg mane...for me takpe melabur lebih sket dlm bab make up ni coz yg penting kite nampak cantik time wedding nanti...almaklumlah, ai ni kan tak berapa nak cantek, so kena la pilih make up artist yg expert *kekekeke* asalnye ai nak hire inspirasi DILA makeup artist, tp dia dh fully book!!! frust menonggeng skejap...soo tanpa melengahkan masa n taknak berebut dgn org lain, ai cepat2 book AWIN dari seindahwajah...fuhh lega dapat!!!



haaaa tu baru TIGA benda...berlambak2 lagi tak settle...hohoho~

1) catering (yg ni hire mak sedara je kot)
2) goodies (satu habuk pon tak pk lagi nak bagi ape)
3) baju nikah & sanding (akir bulan ni baru nak trun KL pegi JAKEL, mak oii nak tempah buat baju lagi taktau la sempat ke tak)
4) guestbook (baru siap print utk kertas2 kat dalam dia, still pening nk decorate cover dia camne **ops binding pon belom lagi**)
5) kasut (ni beli yg dah siap je kot...target charles & keith punye kasut)
6) veil (nak D.I.Y je kot)
7) candy buffet (takpe, skejap je nak beli gula2 tu...kekeke)
8) hantarn (plan nak shopping bln may nanti so boleh beli skali harung je)
9) kek (dah tahu rasanye nak tempah kat mane...yg penting HALAL)

***ape lagi ek yg ai tertinggal??? hohoho~ last minute punye keje mmg serabaiii




Wednesday, February 9, 2011

D.I.Y Quilling...cantiknyeeee~

hai ols~ hari ni nak share pasal quilled...eh betol ke nama dia camtu??? hahaha lamtak la~ btw ai suke pulak tengok benda alah ni...cantik, kretif, and yg paling penting ai dah ade idea nak decorate guestbook ai camne nanti...jeng jeng jeng~

kat bawah ni idea2 nak buat camne...nampak rumit tapi kalo tahu caranya mudah la kot...kat bawah tu ai ade share video camne nak buat...selamat mencuba (^_^)


nice kan colorful camni?



yg camni lawa if nak hias kat guestbook



ni cantik if letak bahagian atas wedding card...heee~


haaaa yg ni sgt sarat!!! mamtik la nak buat byk2 camni...hoho~


dlm frame pon boleh buat kn??? ngeee~



NI VIDEO CARA2 NAK BUAT:


Monday, February 7, 2011

~ idea bilik pengantin ~

EDIT : MY BRIDAL ROOM [LINK]

okey skarang ni ai duk sibuk2 pk nak decorate bilik pengantin camne...bilik kena la selesa n cantek kan coz bilik tu nak pakai utk malam pertama...hiasan tu mestilah yg boleh naikkan mood dan aura pengantin **okey gatal**

kikikiki jom kite cedok2 sket idea daripada org lain...pic yg i letak ni semua my taste so taktau la kena atau tak dgn taste u all kan? hehe...layan~~


haaaaaaa for my wedding, i'll choose this color...since ai nak kaler gold, so ai akan buat ala2 camni la...juz tambah sket fresh flower kat kanan n kiri kepala katil...and of coz la bunga CALLA LILY yg ai nak pakaiii...hehehe...if u all nak tahu, ai lagi suke yg simple camni drp bilik pengantin yg sarat dgn bunga2...rimas tengok...hehe



OMG! actually for the first time ai tgk pic ni, ai dah betol2 jatuh chenta! tapi kaler camni tak sesuai pulak dgn theme wedding ai nnti...serius ai rase combination warna ni sangatttt moden n sweet!!! takpe2 nnti wedding adik ai next time, ai nak paksa dia buat theme camni...jahat tak??? **aku kan kakak** ngeee~


ai ni penggemar warna pink sbnrnye, semua benda nak pink kalo kat umah tu *opss* tp bila bab kawen kurang suke pulak kaler pink, bkn tak cantik tp ntahla...hihihi...pink nmpk sweet n soft gitu tp to be honest ai TAK SUKE my future husband pakai baju kaler pink!!! hahaha tak sesuai dgn badan dia yg berketak2 tu...lalala~



kaler gold pastel camni pon ai suke...will think nak buat camni or yg first tadi...hehehe...yg ni nampak lagi simple kan??? warna dia pon nampak lg cool kot ~(^_^)~

EDIT : MY BRIDAL ROOM [LINK]