Wednesday, April 27, 2011

My First Wordless Wednesday

jumpe payung kecik ni time ikot umi pegi beli barang dapur...dah beli tapi taktau nak buat apa dengan payung comel ni...kekekeke...adik2 aii cakap hias kat candy buffet...hurmm i'll think (^_^)

*wordless la sgt kan??? haha*

Tuesday, April 26, 2011

ready for hectic weekend~


hai ols~ since 1st may is labor day, so aii dah plan nak ke KL dari hari khamis malam sampai la hari isnin (isnin mintak cuti dgn bos a.k.a my mom heeeee~)...motif utama is hunting for hantaran & pre-wedding yg tiba2 nak buat (langsung tak pernah pk nak buat pre-wed)...hohohoho nasib kau la nana coz tak prepare ape2 pon utk photoshoot nanti...


so ape yg i perlu buat sepanjang weekend nanti:

1) Friday: harus ke sunway pyramid siang hari utk buat hair treatment, usha2 barang hantaran yg berkenan & shopping mana yg patut (terpaksa jln sorg2 coz adik i ada exam & fahmy lak keje sob sob sobsss)....malam fahmy dah balik keje akan ku suruh ke sunway pyramid utk beli barang2 hantaran yg i dah siap survey siang tadi...

2) Saturday: pagi sampai petang harus ke OU utk borong barang2 hantaran lagi, maybe cari cincin skali kot....malam pulak harus ke ikea utk cari sesuatu :P *insyaAllah akan ke wedding raden jugak*

3) Sunday: pagi ikot fahmy amek baju dia yg dah siap jahit....then ke jalan tar utk cari tudung kawen, alang2 tu singgah SOGO jappp....petang gerak ke KLCC utk cari coklat patchi...

4) Monday: pagi pre-wed photoshoot kat putrajaya (giloss la, mesti kuyu & tak bermaya dah time ni)...omaigodddd i baru teringat, make up camne??? i ada compact powder, eyeliner & lip ice je huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa....afternoon rushing balikkkk kemaman!!! target sampai kemaman pukul 3 ptg...


huwaaaaa schedule i yg sangattt pack!!! takpe la, demi sebuah perkahwinan....kekekeke ayat~~eh2 i takley nak jalan bergaya dgn heels la jawabnye kalo camni :P

Sunday, April 24, 2011

phewww pening~

hai ols~ huwaaaaaaaa ini amoi sudah fening lalat maaa...tiba2 je i nak buat pre-wed on 2nd may ni...ekceli tak pernah plan pon nk buat pre-wed coz rase mcm 'aksi' tu terhad je kekekeke *over yuu*...since mizzAmy offer utk replace tempat dia & harga pon sangattttt la murah & kebetulan ai mmg akan trun KL this weekend, so tanpa berfikir panjang i pon trus la tawarkan diri utk menggantikan tempat dia **without discuss dgn fahmy dulu hahaha nasib baik dia ON je**

TAPI TAPI sumpah aii taktau nk buat concept camne coz takde masa dah ni nak pk...td call photographer tu, dia ckp nak buat kat Putra Perdana Park, Putrajaya....i ok je since i familiar dgn kawasan putrajaya *ohhh tiba2 rasa rindu nk karaoke kat alamanda* i cakap dgn dia, i takmo ada byk sgt prop coz i ni sbnrnya agak kekok dpn camera dan kalo blh nak buat yg simple-simple aje....hihi

tolong bagi idea plzzzzzz...i nak yg biasa2 je....huhu


maybe i nk yg gini-gini je kot...takde prop langsung...ngeeee~

mungkin nak pakai baju kurung je nanti....ngaaaaaa~

body language sgt penting *opsss*

cukup sekadar sebuah payung...hihihihi

landing camni???? oh NO NO NO~ belom masanya lagi kot...haha

nak camni, nak camni.....tapi kena tunggu kawen dulu k sayang~ ni post-wedding boley laaaa....pre-wedding bulehbelah la jawabnyeeee~

OK FINE!!! tgh serabut & pening nk buat concept simple yg camne....jom makan askerim dulu~


(all pic credit to google)

Saturday, April 23, 2011

Gambar Pertunangan Ashraf Muslim

hai ols~ ashraf muslim telah pon bertunang dgn nurdayana (seorang doktor) pagi tadi...i sempat tgk kat tv9 dalam rancangan nasi lemak kopi o pagi tadi....pelamin yg dihias dgn fresh flower fuhhh sgt la cantekkk....theme dia purple+white....jom layan pic je la :P




SAMA CANTIK SAMA PADAN KAN? (^_^)

mereka akan bernikah pada 1 syawal di makkah...waaa best!!!

(pic credit to google)

Friday, April 22, 2011

perihal cadar kahwin

hai ols~ huwaaaaa tak sangka cadar pengantin pon boley jadi isu....hihi....ekceli kan, bilik pengantin nanti i akan pakai guest room coz bilik tu kat tingkat bawah & paling depan...since tu adalah bilik tetamu, so my mom letakkan katil SUPER king dalam tu...haaa bila sebut super king, teramat lah susah nak cari cadarnya...kalo jual pon, byk kat KL je...

haaaa ni la cadar ribbon embroidered yg i beli kat alamanda, kononnye nak dijadikan cadar pengantin...hahaha...time tu ada less 70% so i beli cadar ni hanya dengan harga RM399 (kalau tak, jgn harap nk beli dgn duit sendiri)....alkisahnya, bila i bawak balik umah n tunjuk kat my mom, dia pulak tak berkenan...haiyya mummy, penat anakmu ini beli tau...my mom cakap tu bkn cadar pengantin, tu cadar utk pakai harian boley la **erk** mula2 mcm nak merajuk, tapi tak jadilah sebab nk bodek umi something time tu...hahaha

maka my mom pon belikan la cadar baru utk i kat jakel hari tu...hukhuk cian umi, tak sampai hati sebenarnya nak susahkan umi...mmmuahhh sayang umi sangat2!!!

sneak peek cadar pilihan hati my mom...kaler GOLD yu~~~ hihihi...takpe la, asalkn umi suka, so i pon akan suka (^_^)

Wednesday, April 20, 2011

my D.I.Y : Pillow Box

hai ols~ hari ni mood ai nak share hasil project DIY ai iaitu PILLOW BOX (alaaa kotak yg ala-ala mcm bantal tu)...comel tak pillow box yg aii buat??? wekkks~

oh ye, first u ols save & print dulu pic kat atas tu okey...

lps dah print, ai fotostat je atas kertas A4 yg keras coz aii juz nak dia jadi warna hitam je...then potong je mcm pic kat atas tu (^_^) then u ols lipat je ikot garisan yg dah disediakan...mudah sangat2...

since ai ni malas nak gunting & gam ribbon, so ai pon beli la salotape yg halus ni sebagai ganti ribbon...senang ke ai kan???? kekekekeke

haaa ni pillow box first batch yg ai buat....pink gitu, lari tema sket...hahaha takpe la, masuk paperbag jugak nanti...dalam ni ai juz letak handkerchief & tag tu ofcoz mcm biasa ai print n tampal sendiri...hehehehe selamat mencuba...

*sharing is loving*

Tuesday, April 19, 2011

gubahan hantaran tunang

eh2 ai bukan nak review hantaran tunang ai taw coz ai tak bertunang....kekekeke...family fahmy juz datang merisik & kitorang trus plan nk kawen lps tu...my mom cakap taknak susahkan family dia yg kna dtg dari johor ke kemaman dua tiga kali, jauh jugak tu...ai nak jugak rasa & ada perasaan jadi tunang org sebenarnya...tapi takpe la, da nak kawen pon skrg ni, alhamdulillah :)


ekceli kawan ai nak bertunang next week so dia mintak tolong ai gubahkan hantaran dia....bekas, ribbon, barang2 are provided by her, tinggal lagi ai nak tolong lipat2 & hias sket2 je....so pic kat atas tu la hasil gubahan tangan ai...siyes ni first time ai buat gubahan hantaran, caye pulak kan kawan ai tu serahkan kat ai??? hehehe....as my first time, of coz la ai dpt buat yg simple2 je, tak reti wehhhhhh....tak lawa pulak tu hahahaha sorry yer hani...


tadaaaa...currently i'm working on this!!! ce teka ce teka bunga2 ni utk ape??? jeng jeng jeng projek D.I.Y ai sedang bermula....nantikan hasilnya yg belom pasti lagi....hahahaha

Monday, April 18, 2011

U Ols Camni Tak??? Heeeeee~

hai ols~ huwaaaaaa ai rase kan, sah2 ai ni dah tak betol...memang mcm lalang yg ditiup-tiup angin, TAK TETAP PENDIRIAN betol....tadi kan, ai saje2 la menggoogle cari PELAMIN YANG TAK PAKAI PANEL, last2 byk pulak yg ai berkenan & opkos la ai rase NAK TUKA lagi design pelamin ai....hahahahaha *memang nk kena maki dgn wedding planner la kan, hari tu iye2 janji takmo tuka dah*


ok ai jumpe pic ni mula2....ai rase nak jerit je tgk pelamin ni coz ai suka sgt2...ai rse mcm sweet je ade ribbon+crystal gantung2 camtu...maybe u ols rase biasa je, tapi ai suka pelamin yg camni...hihi...opsss sgt la tak sesuai dalam rumah ai kalo pelamin camni coz umah ai tinggi 11 kaki je...nk buat camni, WP ai cakap at least tinggi umah kena 18 kaki...

huwaaaa yg ni ai paling suka....siapa yg baca my blog dari awal mesti tahu ai nak pelamin yg simple2 juz decorate dgn fresh flower...siyes ai suka pelamin ni, taktau kenapa...ngeee~ owh maybe ai boley suruh my wedding planner ikot design langsir camtu...hehehe

fine!!! tempat makan ni sgt cool kan??? takyah pakai canopy pon, huwaaaaaaa menangis kalo ai dapat camni **hanya mampu berangan**

Friday, April 15, 2011

Risau Sangat Sangat Sangattt

huwaaaaaaaaaa lagi 57 hari ai nak naek pelamin TAPI TAPI TAPI berat badan takmo turun2....ayoyo, penat dah ai skipping tiap2 mlm (lemak dah tepu maybe)...badan ai cepat sgt naik, nak2 bila dah duk dgn family skrg ni...time study dulu rajin la jugak diet tp skarang jangan harap la *masakan UMI sangat besh okey* dengan hanya ketinggian lebih kurang 152cm, berat mencecah hampir 60kg, u ols boley imagine tak camne rupa gemop pendek ai ni??? hahahahaha...kang tak pasal2 ai join club "fat brides" kat China ni;

tapi diorang ni chumil kan??? kekekeke~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

camne la nak kuruskan kalo hobi tu asyik makan je kan???

tengok perut tu, dah berlipat2...huwaaaaaa takot weyh nampak peyut camtu kalo pakai wedding dress nnti *mintak pertolongan corset la jawabnya kan*

see.....CAKE pulak tu!!! dagu yg runcing dah jadi petak...kahkahkah

okey ni la time badan dah stat nak naik...mkn durian byk gile okey....salahkan FAHMY sebab slalu bagi ai makan sedap2...dush dush dush (takmo ngaku salah sendiri tu)

ni pic paling takley tahan....nampak tak lengan ai BESA camne??? hahahahahahaha

korang korang...nak sedut lemak aci tak??? lalalalala~ nampaknya terpaksa jugak terima hakikat yg ai akan kawen dgn badan yg CHUBBY ni...sob sob sob tak guna dah nk nyesal skrg ni kan....lain kali makan la banyak2 lagi nana yer....

Thursday, April 14, 2011

MALAM: Projek Rahsia~

hai ols~ shhhh ai ade secret project ni...nak join??? meh2 tapi syaratnya hanya tengah malam okey *pk lusyah la tu*...lalalalala~

ekceli kan, ai duk berkenan sgt bila ade b2b yg hias2 or DIY brown paper bag utk wedding diorang nnti...so, ai pon gedik2 la kan nak buat jugak TAPI mesti rahsiakan from my beloved mom...ALASANNYA kerana dulu ai dh pernah tunjuk paperbag ni kat my mom tp katanya mcm plastik goreng pisang hahahahaha...

since ai nak jugak buat, so terpaksa la pakai duit sendiri kan (tak pernah lagi ai laburkan satu sen pon utk wedding ai, trok betol kan)...ok2 luckily paper bag ni sgt murah, ai beli RM4 shj utk 100pcs but small size la...jimat jugak duit ai!!! hahaha dasar hajah bakhil...ewww dah la cerita panjang2, bosan je kan???


ni hasilnya bila siap....tak comey pon tapi puas hati sbb berjaya jugak siapkan senyap2 without my mom tahu....ngeeee~ lari tema sket, ai saje pilih PINK sbb ai kan pencinta PINK **fuhhh puas hati ai dpt jugak buat kaler merah jambu ni** ni kalo my mom dpt find out, mamtik la ai....larikkkkkkkk

ni antara labels/tag yg ai tampal kat paperbag tu....semua tu ai PRINT SENDIRI atas kertas A4 yuuuu....pssttt ai print benda alah tu kat office (nasib baik tu company my mom) yea yea i noe i'm a lucky person *again*...hehe terok betol my mom ade pekerja macam ai ni kan???

ai letak glass coaster dlm paperbag tu...ngam2 je tau...nak bagi kat siapa??? ouchhh itu ai belom pk lagi (^_*)

Wednesday, April 13, 2011

Resipi: Kerabu Udang Thai

hai ols~ haaaaa B2B out there, mesti bz buat preparation for ur wedding kan??? tapi dah buat preparation ke utk menjadi isteri/suri rumah nnti??? kekeke....so today ai nak share resipi mudah utk B2B yg 'tak berapa' pandai nak masak macam ai ni...ngeeee~


RESIPI: KERABU THAI

camni la rupanya kerabu thai tu...siyes SANGAT sedap...ai blaja buat kerabu ni dgn housemate ai time blaja kat UNITEN dulu....dia pulak dpt resipi ni dari maid dia yg berasal dari SIAM... 3M: murah, mudah & menyelerakan resipi ni taw...jom buat~


1) sediakan bahan2 (udang, baby tomatoes, batang celery, daun sup, daun bawang, cili api, limau nipis, brokoli, garam, dan gula)
2) rebuskan udang terlebih dahulu...then rebuskan sayur (brokoli & batang celery) dlm periuk yg berasingan dgn udang...
3) letakkan tomato, brokoli & celery beserta udang yg dah siap direbus dlm pinggan...kemudian letakkn sedikit garam & gula mengikut citarasa anda...gaulkan
4) setelah sebati, tuangkan lebihan air rebusan udang tadi dalam pinggan tu (jgn terlalu banyak, hanya cukup sekadar nak basahkan kerabu tu...then, perahkan limau nipis dalam kerabu tu, gaul sampai rata
5) finally, hiaskan dgn daun sup, daun bawang & cili api...okey dah boley dihidangkan~


SENANG kan??? hehehe...rasa kerabu ni sedap tau, ada masam2 & pedas2 sikit....selamat mencuba (^_^)


P/S: nk try resipi mudah versi nana??? jom click [LINK] ni....takpon kat dlm blog ai ni dah ade page khas utk 'resipi' kat atas tu...direct click kat situ pon boley....

*sharing is loving*

Tuesday, April 12, 2011

yeayyy dah sampai

hai ols~ juz nak bagitau glass coaster yg ai order kat oleole manis [LINK] dah sampai...yeayyyyy ai sangat H.A.P.P.Y okeyyy sampai rase nak loncat-loncat atas katil *memang over*

comel tak??? saje pilih bentuk LOVE...ngeeee~


haaa ingt lagi tak yg ai pernah mention ai ade beli tudung ONLINE utk pakai time akad nikah nanti??? if lupe, boley refer kat [LINK] tu balik okey...tudung tu pon dah sampai & ai sangattttt satisfied....

haaa ni la tudungnya....tapi manik-manik tu ai JAHIT SENDIRI okey...eh, alamak!!! tak surprise la u ols da tgk dulu **ai ni semua benda nak reveal dulu** ngeeeee~ tapi takpe la, u ols still taktau cara ai pakai nanti camne kan???? jeng jeng jeng~ (bajet ade org nak tengok je)

Monday, April 11, 2011

Nak Make Up Camni~

hai ols~ today ai juz nak share pasal mekap yg ai sgt berkenan utk majlis reception ai nnti...ai TAKMO mekap yg heavy & ubah muka asal ai...so ai nak mekap yg simple2 but nampak BLOOMY & PINKY sket...hihihik


mekap aida gadis melayu ni by awin seindahwajah [LINK]...owhh yer, ai da book dia utk mekapkan ai masa sanding nanti...hehehe...knp ai pilih dia??? SEBAB mostly ai tgk kak awin mekapkan pengantin tak 'over' sgt...


mekap macam bienda ni pon ai SUKE nyah~~ PINK jugak hehehe....yg ni saidatulnisa yg mekapkan....bila tgk pic ni, ai sgt yakin yg wedding theme GOLD sesuai dgn mekap PINK camni...ai NAK !!!

( tapi bienda & aida ada GIGI yg CANTEK...gigi ai pulak tunggang langgang, nak senyum lebar2 pon malu...pakai braces??? aahhhh TIDAK, ai takot kot ada besi dlm mulut ngeeee )



since kulit muka ai dah asli putih gebu *hahaha perasan!!! sila muntah jauh2* so ai TAKOT if org mekapkan ai jadi mcm opera cina...hohoho ai dh ade experience yu masa pegi graduation night dulu (serik maaaa)...maka i nak nasihatkan, u ols tolongla cari tukang mekap yg betol2 pro...


u ols rase mekap mcm aida & bienda ni shesuai tak dgn muka ai??? **tolong katakan YA** kekekeke

Friday, April 8, 2011

tentang baju bridesmaid *banyak songeh*

hai ols~ huwaaaa penat betol ai lately ni dgn wedding preparation (padahal tak prepare mane pon hihihi) hari ni meh nak membebel sket pasal kain pasang yg ai pilihkan utk my bridesmaid a.k.a my siblings...


ni kain yg my mom belikan tapi ai yg pilihkan....12 pasang semuanya my mom beli kat nagoya textile....nak dijadikan story nyer, my adik-adik ni TAK BERKENAN coz katanya mcm kain langsir corak kotak-kotak tu hahahaha **kuwang ahsam betol la, penat along & umi gendong kain berat ni tau**

niat ai pilih kain cotton petak2 & plain chiffon tu coz ai nak bagi nampak lain dari yg lain...if plain satin mcm dah boring coz ramai sgt yg buat...LACE??? oh, a big NO NO for kain lace, opkos ai takmo diorang nampak lagi 'aummm' dari ai....mana boleh kalahkan pengantin hahaha....wahai adik-adikku sekalian, REDHA je la dgn pilihan kakak mu itu okey.....peace :P


mak oiii merah mak ngah gitu *silau silau, pinjam sunglass jap* ....ni baju utk pengapit ai...ai lantik my fren kat uniten dulu as my pengapit....tq AJA coz sudi jadi pengapit nana *terharu okey* ai import dia dari johor yuu~



tadaaaa~ memperkenalkan adik-adik ai yg akan jadi bridesmaid....oh jangan tanya knp saiz badan kami berbeza-beza....kami mendapat nutrisi yg berbeza barangkali hahahaha (ai paling ketot kot dalam adik beradik) YES, ai ade 7 orang adik pompuan & sorang adik bongsu lelaki (yg ni sorg dikecualikan jadi dayang-dayang)...maka total adik beradik adalah SEMBILAN org ngehngehngeh~

alaaa tiba2 rase sedih tgk pic ni coz terkenangkan arwah nenek yg baru meninggal dunia...tak sempat arwah nak tengok cucu sulung dia ni naik pelamin :(
[Al-Fatihah]

Thursday, April 7, 2011

memang exclusive yuu~

hai ols~ pic kat bawah ni actually ai cilok dari facebook arma couture...ai suka betol cuci mata dgn wedding yg grand2 ni...geram weyhhh~

nampak tak pelamin kat belakang tu??? omaigoddddd dah macam castle dlm cerita beauty & the beast pulak...nice colour, WHITE + GREY...

ni bride & groom...ahhh ai geram gila dgn beads kat baju dia tu...for me baju ni simple & tak sarat dgn lace bagai but WOW!!!

ni pulak door gift utk sultan if tak silap...GOLD yuuu, sesuai bena dgn theme wedding ai nnti **tapi tak mampu nak beli camtu kekeke**

Wednesday, April 6, 2011

my D.I.Y : boutonniere (bunga rozek)

hai ols~ entry kali ni nak share pasal bunga rozek....ekceli macam2 nama org panggil benda alah ni, boutonniere boleh, corsage pon boleh...bunga rozek yg ai buat ni sgt simple n ai rase semua org pandai buat....hihik...ai buat dua jenis, satu utk family ai & satu jenis lagi utk diberikan kat family lelaki

1) FOR MY FAMILY

haaaa yg ni utk family ai....simple2 je ai buat...asalnye nak beli yg ready made je, tapi bile ai tgk byk sgt ribbon & bunga yg lebih, so ai rasa better D.I.Y je benda tu....yuhuuu tanganku tak berapa nak kretip hihihihik...


pin tu ai gamkan je kat belakang...senang je buat bunga rozek ni, u ols ikatkan je semua ribbon ni pakai dawai & lastly taruk la bunga kat atas dia...


okey dah siap & ready utk diagihkan kepada bridesmaid a.k.a my siblings...adik-adik ai ni byk songeh & suka mengomen itu ini, harap2 la diorang hepi dgn hasil keje kakak dia ni...sob sob sob~


2) FOR HIS FAMILY
ekceli bunga rozek ni ai bagi utk menyenangkan we all recognize family sebelah lelaki...bukan ape, sbb doorgift utk family pengantin lelaki nanti special n tempat makan diorang pon special...so ai think the best way taknak terlepas pandang nnti, kasi diorang bunga rozek ni (yg dtg lebih kurang 50 org, bukan ai pernah knl pon dgn diorang sblm ni)...


ni la hasilnye bile dah siap...sgt simple kan??? kalo buat besar2, kang same pulak dgn family pengantin pompuan (diskriminasi sket hahaha)...


fuhhhh~ siap 50 pcs utk diberikan kepada family pengantin sebelah lelaki...best tak dpt bakal menantu mcm ai ni??? kekekeke~


ni la hasilnye....satu utk lelaki, satu utk pompuan (^_^)