Tuesday, May 31, 2011

Q Caterers - Menu oh Menu

okey for my wedding nanti my mom pilih Q Caterers from Puchong utk uruskan bab-bab makanan ni (also canopy)....so dah finalized menu start from thursday nite until saturday (my mom taknak dapur rumah berasap & sepahkan dapur, so serahkan kat pihak catering je)...nk tahu sedap ke tak, u ols kena dtg sini la nanti rasa makanan tu sendiri...ye la, benda ni kan subjektif, citarasa manusia berbeza :)

***********************************************

DATE: 09.06.11 (THURSDAY)

TIME: 8.00 PM (dinner for family members - both side)
SERVICE: SELF-SERVICE
BUFFET: 1 STATION
QTY: 50 PAX

nasi putih
ayam kicap cili ketuk
sambal tumis ikan bilis
sayur kobis goreng
sup cendawan/fishball
mix fruits
kordial syrup

***********************************************

DATE: 10.06.11 (FRIDAY)

TIME: 10.00 AM (majlis doa selamat)
SERVICE: BUFFET
BUFFET: 2 STATIONS
QTY: 150 PAX

nasi putih
daging deng deng
kari ikan bawal & bendi
ayam goreng berempah & bawang/cili
gado-gado
ikan masin air asam
ulam-ulam
sambal belacam
mix fruits
teh O
kordial syrup


TIME: 4.00 PM (hi tea)
SERVICE: SELF-SERVICE
BUFFET: 1 STATION
QTY: 50 PAX

mee kari & set
sambal kerang
seri muka
kuih kochi
samosa kentang
teh O
kordial orange


TIME: 9.00 PM (solemnization)
SERVICE: BUFFET
BUFFET: 2 STATIONS
QTY: 200 PAX

nasi putih
sambal tumis sotong kering
ayam goreng
kerabu urap
bihun goreng
popia basah
talam pandan
mix fruits
fresh orange
teh O ais

***********************************************

DATE: 11.06.11 (SATURDAY)

TIME: 8.00 AM (breakfast for family members - both side)
SERVICE: SELF-SERVICE
BUFFET: 1 STATION
QTY: 50 PAX

bihun goreng
lontong
nasi impit
kuah kacang
serunding kelapa
cucur badak
talam keladi
teh O

TIME: 12.00 PM (reception)
SERVICE: BUFFET
BUFFET: 2 STATIONS
QTY: 2500 PAX

nasi beriani
nasi putih
ayam masak merah
rendang daging tok
dalca sayur
acar buah
gulai lemak nenas ikan masin
sambal goreng jawa
fillet ikan sweet sour
ikan masin tulang & bawang/cili kering
ulam-ulam
sambal belacan
buah limau sunkist
kordial limau

AT COFFEE CORNER:
5 jenis kuih manis
5 jenis kuih pedas
1 jenis bubur manis
air batu campur
kopi O panas
kopi panas
teh O panas
teh panas


b2b yg masih blur taktau nak hidangkan apa nanti, blh la amek idea dari menu i ni okey (^_^)

Monday, May 30, 2011

my wedding shoes

i ni tak reti betol nk simpan rahsia...semua nak reveal dulu!!! hahaha lamtakkaulahnana~

ni heels yg mula2 i beli utk pakai masa wedding i nanti...kaler gold, so sesuai sgt la nk pakai time bersanding nnti...tapi tak jadi nk pakai SEBAB i berkenan kat wedding shoes yg lain pulak! kekekekeke tak tetap hati sungguh...

ni pulak kasut yg i beli utk pakai masa akad nikah & potong kek...since baju nikah & dress utk potong kek warna putih, so i pilih kasut warna silver...berkilat2 yuu~ hihi

haaaaa kasut ni la yg i akan pakai utk sanding nnti, ganti kasut yg first tu...hihihi....suka heels ni sbb nmpk lg meriah dgn bling2 dia tu...kasut ni sama je dgn kasut warna silver tu, juz warna je gold...ekceli kasut ni adik i baru beli so bila i tgk trus berkenan nak pinjam!!! hahaha....sbb kasut ni jugak la i beli kasut warna silver kat atas tu....hihi

btw semua wedding shoes kat atas tu adalah dari VINCCI....tak sempat weyh i nak tempah kasut kat GAVY...huhuhu....pssst, i dah sediakan stokin awal2 coz takot melecet nnti ngeh negh~

Friday, May 27, 2011

~ Jangan Cemburu ~

lala: camne wedding preparation? dh siap semua ke?

nini: alhamdulillah takde ape sgt dah kot nak buat...tinggal lagi baju nak pakai time potong kek tu la tak siap2 lagi i jahit maniknye

lala: ooooo...eh denga cerita amek wedding planner & catering kat KL, betol ke?

nini: yup...my parents uruskan semuanya...

lala: ha? biar betol...takkn la nak kawen pon mak pak nak uruskan lagi...dah tu diorang support ape je?

nini: hihihihi ada laaa...knp?

lala: saje nak tahu...bagitau je la, bkn ape pon

nini: yela, yela....i kan baru keje 4 bulan, so barang2 hantaran pon mampu beli separuh je...time blaja tak reti nk saving...hahahaha

lala: kalo i kan, biar tak kawen lagi asalkan duit simpanan dah cukup, ish takmo la susahkan mak pak camtu...kesian kot diorang...

nini: memang kesian sangat2 tapi takpe la, rezki masing2...daripada buat maksiat baik kawen cepat2...kalo takde duit, buat stakat ada duit je la kan?

lala: ye la, tapi takkan la nak susahkan mak pak dari kecik sampai nak kawen

nini: diorang yg sukarela & gembira nk support, bersyukur je la...lagipon masa i offer nak kasi duit hantaran diorang siap tolak lagi cakap tu duit utk mulakan hidup baru...ni la last jasa diorang sblm lepaskan anak sendiri kat tangan org lain...pandai2 kita la kan nak balas jasa tu camne nanti...

lala: ish mana boleh gitu...kalo i kan, takkan buat camtu la...macam tak elok je...dah la masa study pon dah susahkan diorang kan? ish....i rela buat personal loan dari susahkan org tua camtu...tak sanggup...

nini: takpe la, hak masing-masing...yg penting parents kita tahu ape yg dia buat utk anak2 dia

***************************************************

juz terfikir, kenapa mesti ada je yg tak kena bila melibatkan hal perkahwinan ni??? mesti ada yg nak komen itu ini, rase tak puas hati itu ini....huhu


buat grand, org akan cakap membazir...
buat simple, org akan mengata kedekut...

parents support, org cakap tak patot...
parents tak support, org ckp parents dia berkira...


BUT as for me, tak kesah la majlis u ols tu camne asalkan u hepi & tak berhutang keliling pinggang...yer, life after marriage tu yg lebih penting...ada org banyak duit, tapi nak majlis yg simple2 je...ada org pulak takde duit tapi rela hutang sana sini sbb nak buat grand habis....so tepuk dada, tanya selera masing-masing la...jangan BUSUK HATI / IRI HATI dgn rezeki org lain okey...insyaAllah kalo niat kita tu betol nak mendirikan masjid, rezki akan dtg menggolek tanpa kita sedari...cuma definisi "REZEKI" tu berbeza & luas bagi setiap org...


ada org parents tak support majlis tp parents hadiahkan rumah or kereta or tiket honeymoon....

ada org menang macam2 contest untuk kenduri kahwin....

ada org tiba2 naik pangkat bila nak kawen....

ada org tiba2 bos kasi bonus gaji yg banyak utk kawen....

ada org tiba2 pakcik makcik nak sponsor itu ini....

ada org rupa-rupanya wedding planner yg gah tu abg dia...

ada org rupa-rupanye anak tokei hotel...

Tuesday, May 24, 2011

O.K ke K.O???

maybe ramai dah tahu i nak pakai masa bila tudung ni....ngeh ngeh ngeh~ juz x confident sgt actually...ada nmpk mcm makcik tak??? hohoho~

Monday, May 23, 2011

List for my OP

AKAD NIKAH (10.06.11)

1)BRIDE & GROOM:
both attires, both kasut, tudung, make-up, veil, hand bouquet, inai, cincin & gelang

2)PROPS/DECO:
whole view of mini dais, hantaran for both side, bilik, goodies, catering/khemah (food)

3) ACTION/POSE:
pengantin tengah bersiap; time akad nikah; time sarung cincin & pakaikn gelang; cium dahi; sweet pose; romantic pose; cute pose; outdoor shoots; candid pic; pose with family, bridesmaid & fren

*****************************************

SANDING (11.06.11 - 12pm until 2pm)

1) BRIDE & GROOM:
both attires, both kasut, tudung, make-up, veil, hand bouquet, inai, cincin & gelang

2)PROPS/DECO:
whole view of pelamin, bilik, doorgift, arch way, bunga pahar, backdrop, kompang & nasyid group, table centerpiece

3)STATION/AREA:
whole view of canopy, rumah, buffet area, meja makan tetamu, meja VIP, meja beradap, candy buffet area, guestbook area(reception table), photo booth station(gazebo)

4)ACTION/POSE:
pengantin tengah bersiap; sweet pose; romantic pose; cute pose; daring pose *opss*; candid pic; pose with family, bridesmaid & fren

*****************************************

ACARA POTONG KEK (3pm until 5pm)

1)BRIDE & GROOM:
both attires, both kasut, tudung, make-up, veil, hand bouquet, etc etc

2)PROPS/DECO:
whole view of cakes & table decorations

3)ACTION/POSE:
pengantin tengah make-up, time potong kek, time suap kek, romantic & sweet pose, candid pose

*****************************************

OUTDOOR- CHERATING & PANTAI KEMASIK (5pm until 7pm)

1)PROPS:
kipas lace & payung

2)ACTION/POSE:
romantic, cute, funny,sweet, daring & candid pose...also with bridesmaid



semua ni tak tapis lagi...u ols rase ok tak??? or ada yg perlu tambah / remove??? OP semestinya dah tahu tugas diorang kan??? list ni maybe dpt bagi 'idea tambahan' kat OP...ekceli takot jugak if diorang kata ngada2 siap bg list details camni...hahahaha...tp sebagai customer kita ada hak jugak nk pic kita tu camne kn??? hihihi

Friday, May 20, 2011

about barang hantaran


HANTARAN (FOR HIM)
01 sireh
02 kek fondant
03 buah epal,anggur,pear (hijau)
04 coklat patchi
05 quran + sejadah
06 songket + kain pasang
07 baju melayu + butang baju melayu
08 perfume
09 kasut + socks
10 kemeja + tie
11 jam tangan
12 tali pinggang + wallet + card holder
13 toiletries + towel
14 buku agama/buku ilmiah
15

HANTARAN (FOR ME)
01 sireh
02 kek
03 buah
04 coklat
05 quran
06 kain pasang
07 telekung + sejadah
08 perfume
09 heels
10 handbag
11 mas kahwin + duit hantaran
12 gelang + cincin
13 toiletries
************************************************
rasanya barang2 hantaran almost done kot...juz one item lagi i taktau nak bagi apa kat si dia...any idea? hihihi

Wednesday, May 18, 2011

Untukku, Untukmu jua~

semalam baca blog nasrah pasal "dugaan bertunang"...Ya Allah, entry tu sgt berguna & terkesan jauh kat sudut hati i ni...

lps family fahmy dtg merisik bulan julai tahun lps, terus kitorg plan utk kawen...so i tak nafikan yg dugaan menuju ke alam perkahwinan tu TERSANGAT lah banyak liku-liku yg kita kena tempuhi...ye, ujian itu semua datangnya dari Allah & ada jugak bisikan2 syaitan utk anak adam yg ingin mendirikan masjid...

alhamdulillah mungkin dari segi financial i tak diuji sgt sbb family yg support semua pasal majlis, juz ujian dari segi mental & emosi tu memang i tgh lalui sekarang...ya Allah, makin dekat nak kawen perasaan bercambur baur skrg ni, ada je yg tak kena...sedih, emo, sensitif, tak tentu arah, takot, risau, macam2 la lagi...apa2 pon yg i tahu skarang ni i kna muhasabah diri...

utk diri sendiri, i kena berubah menjadi seorg yg lebih matang, berubah menjadi insan/isteri yg solehah, taat suami & yg paling penting jaga maruah suami...kalo nk cerita pasal tanggungjwb seorg isteri, mmg banyak sgt-sgt-sgt la kan? tapi apa yg paling i mengharapkan dari seorg suami ialah mendidik i baik2 mengikut ajaran Islam...i takkn mampu lakukan sorg2 tanpa dorongan/pimpinan/bimbingan seorg yg bernama suami di sisi...

dekat2 nak kawen ni kena mintak maaf dgn semua org terutamanya family, bakal suami & future in laws...lain org lain cara dia, sbb cara yg berbeza tu lah kadang2 blh buat kita terasa dgn org2 di sekeliling kita kan? dan atas sebab kurangnya rasional dlm diri sendiri, mula lah kita nk cerita/mengadu itu ini kat org kan? yer maybe sbb tak boleh nk tanggung sorg2 masalah tu, bila luahkan rasa sangat2 lega kan? TAPI kita lupa sebenanrnya kita dh buka aib org tu sedangkan masih byk lagi kekurangan diri sendiri yg kita tolak ke tepi..."JANGAN CERITA BENDA YANG DALAM KAIN KAT ORANG"...astarghfirullahalazim~

apa2 pon menuju ke alam perkahwinan bukan lah sesuatu yg mudah...kita kena rajin membaca, kena belajar, kena ada banyak ilmu, kena dengar nasihat/pendapat org ramai, kena terima teguran dan sentiasa muhasabah diri supaya kita tak mudah menggelabah...SABAR adalah kunci untuk semua ni...

**entry ni utk peringatan diri i sendiri yg perlukan pengorbanan & perubahan utk menempuhi alam rumahtangga tak lama lagi...sama-samalah kita mendoakan yg terbaik ok...masih ada masa lagi utk berubah menjadi yg terbaik, insyaAllah**


JANGAN IKUT KATA HATI, IKUTLAH AKAL FIKIRAN YANG WARAS

Monday, May 16, 2011

my wedding card

hai ols~ since aii taktau nk tulis apa hari ni, maka i nk story mory sket about my wedding card yg tak seberapa ni...ekceli kan, kad ni siap tak sampai seminggu pon tau *ai mintak siapkan within 2 weeks* kawennye bulan ENAM, tapi siapnye bulan TIGA...hari2 ai duk pandang kad tu dlm bilik sambil pk "bile la nak bagi kat org semua ni, tak sabar dah" hahaha


tadaaaa~ ni la kad ai pandangan dari depan....simple je kan???

okey kad ni 2 pcs ekceli, satu sarung dia, satu kad dia & ofcoz la ade envelope dia...hihihi...

ni pulak bahagian belakang dia...

posto posto!!! penat kot ai tampal nama & alamat tu utk bagi kat kawan2~ utk b2b yg nak dtg pon, ai akan kasi...btw since blogspot buat hal hari tu, so byk alamat yg hilang kat post save the date *sticky mode* punye...sapa2 nk, blh mintak kat i yer (^_^)


SEDIKIT TIPS PERIHAL KAD KAHWIN:

1) bila dah tetapkan tarikh tu, make sure SURVEY dulu semua kedai yg mana menawarkan harga yg murah beserta quality/design yg cantik...then baru la decide...

2) pastikan u ols datang buat CHECKING dulu before bagi diorang preceed print out ur card....kang ada yg salah eja or salah direction peta...

3) pastikan nak tulis "MAJLIS PERKAHWINAN" or "MAJLIS KESYUKURAN"....ada sesetengah negeri especially di pantai timur, kedua2 perkataan tu ada maksud yg berbeza...

4) TIDAK DIGALAKKAN (bkn tak boleh yer) menulis ayat al-quran dalam kad...if nak buat doa jugak, buat la doa dalam tulisan rumi...bukan tak boleh, tetapi dikhuatiri kita turut sama bagi dosa kat org yg lalai terpijak/letak merata2/buang dlm tong sampah...

5) lakarkan PELAN ke lokasi rumah seDETAIL yg mungkin bagi mengelakkan tetamu susah nak cari rumah kita tu...jgn expect semua org tahu jalan utk ke rumah kita :)

6) pastikan DEAL BETOL2 dgn vendor tu samada dia charge tak for art work or transportation etc etc...lagi satu pastikan vendor tu blh siapkan kad yg kita mintak tu tepat pada masanya...i suggest u ols cakap je nk kad tu siap paling lama pon dalam masa 2 minggu...hehe

7) elakkan MENCETAK or TAMPAL apa2 pada envelope coz nanti kena bayar setem yg mahal...utk wedding card, minimum setem skrg ni 60sen...tp i kena 80sen...

Wednesday, May 11, 2011

Tuesday, May 10, 2011

which one is better?

hai ols~ boley tak tlg vote yg mana lg nmpk simple + elegant??? i sudah fening maaaaa~


p1

p2

p3

p4

p5

p6

p7

p8

Monday, May 9, 2011

Behind The Scene

hai oils~ hari ni mls nk menulis sgt....so jom layan pic je la k...ni pic from my camera, sementara tunggu OP dtg utk buat pre-wed kekekeke....3 org adik i ni sebok je diorg nk ikot tp bgus jugak, at least ada jugak gamba dlm camera i kan (^_^)


ni adik i no.2

ni pulak adik i yg no.3 & no.4....yg no.3 tu la yg byk amek gmba kitorg :P

ni masa OP tgh shoot pic kitorg ;)

ni masa mula2 sampai *sila gelakkan*

hohoho sakan i bergaya....ewwwww sgt chubby!
(^_^)


oh ye! ni pic from OP yg dh edit....nnti dh dpt soft copy i uplod byk2 k.....click http://haniframli.storyofsouls.com/blog/?p=170

Wednesday, May 4, 2011

Wordless Wednesday : Mini Jar


phewwww~ still taktau nk deco mende alah ni ni camne...my mom ckp reduce sket coklat dlm tu coz nmpk padat sgt...hihihihii