Thursday, August 25, 2011

nak amek peluang

salam u ols~

juz nk wish selamat hari raya
maaf zahir batin
jap lagi i akan gerak ke KL
cuti sampai raya ke-8 *hehe*

maaf byk2 if i ada sakitkn hati u ols
tersilap cakap ke
tersalah tulis ke
terkasar bahasa ke
mohon maaf yer

i insan yg x sempurna
mmg byk kesilapan
kdg2 tak sedar
kdg2 tak sengaja
kdg2 sengaja pon ada *uiks*
mintak ampun ye kawan2

balik kampung drive elok2 yer
semoga semuanya selamat
nk duit raya, meh dtg rumah i *hoho*
raya ke-5 jemput dtg majlis bertandang yer

sayang korang semua **mmmuahhh**

*********************************

*pic x cantik sbb pakai camera murah...baju tu kaler hijau pucuk pisang sbnrnye*
huhu sket lg nk siapkn jahit beads ni...raya tahun ni kitorang sedondon...hehe...saja buat heavy beads...mak pon nak nampk vogue okey! (^_^)

Monday, August 22, 2011

Wedding Review: Candy Buffet & Penyeri Majlis

1) CANDY BUFFET AREA

ni set up area candy buffet ms wedding i hr tu...simple je kan??? hehe...ekceli bkn susunan cmni yg i nak, tp ntah cmne adik i arrange jd cmni...yg hujung skali dlm bakul kaler brown tu cuppies yg dah siap pack sbnrnye...x muat nk letak atas meja ni...canister, jar, bowl n glasses tu semua pakai yg dh sedia ada kat rumah je....jimat kn??? hihi

signage ni pulak i DIY je...print sendiri sudeyyy~

kwn2 adik i yg baik hati tlg masukkn candies dlm balang...

ni la hasilnye bila dah siap *SILA ABAIKAN TISU & PISAU KALER PINK TU*....ada jelly, sumi, lolly pop, cloud 9, rain drop biscuits, kacang kuda, kuih siput, cuppies n byk la lagi...utk tiap2 jenis candy ni, kitorang bajet utk 500-1500 org makan...alhamdulillah cukup sampai ke ptg semua candies ni...


2) PENYERI MAJLIS

kitorang jemput anak2 yatim kul 11.00 pagi...saje invite awal2 sbb taknak nnti serabut dgn guest yg akan dtg 12.00pm...so byk masa la nk layan anak2 yatim ni...

wedding i hari tu takde PA system bagai...my parents kurang suka dgn background yg bising time org kawen...so jemput kumpulan nasyid je...jiwa pon tenang & tenteram je (^_^)

my mom ada panggil kumpulan burdha utk serikn majlis hari tu...group ni semua budak2 yg nyanyi dgn musical diorang...waduhhh merdu sgt suara diorang tau...x nyesal amek diorang...hehe

ohhh x lupa juga kat para tetamu yg dtg hari tu...masyaAllah sgt2 ramai yg dtg...10 biji khemah yg dipasang tp still ada yg terpaksa mkn kat tepi2 jln...

THANKS SEMUA, ALHAMDULILLAH (^_^)

Thursday, August 18, 2011

ikhtiar : semoga berhasil

dah bertahun simpan buah ni...maybe dh tiba masanya utk digunakan...hehehe...maybe ada yg xtau ni buah apa...ceteka ceteka...kekekeke

Tuesday, August 16, 2011

Wedding Review: Veil

hari ni malas nk tulis byk sebab puasa (mcm la tulis pakai mulut kn?) hehehe...jom layan pic je la okey~

1) VEIL SANDING


veil sanding ni double layer...so boleh la pose mcm pic kat atas tu...ala-ala omputih gitu kn??? ouchhh perasan!! btw ni antara fav pose i tau~

ni view dr blkng & tepi...nmpk gojes x??? hahaha

ekceli veil ni i DIY je...pakai kain net & patch lace kat atas kepala tu...bahagian bawah yg 2 layer tu i jahit dgn manik keliling dia...i suka sgt dgn veil ni & puas hati dgn hasil tangan sendiri...hehe...

2) VEIL POTONG KEK & OUTDOOR

front view...veil utk dipakai ms potong kek & outdoor pulak i nak sumthing yg nmpk sweet & ala2 fairy tale gitu (apa2 je la kau nana)...

veil ni pon double layer...bahagian atas patch dgn bunga 3D & bahagian bawah jahit dgn manik keliling veil tu...

veil ni pon i DIY je...gigih tau i jahit manik & buat bunga 3D tu 2 hari 2 malam...sampai luka2 tgn ni...material dia pon i pilih kain net sbb org ckp veil net blh bg effect elegant~ i rasa veil ni unik & lain dr yg lain je :P

3) VEIL NIKAH

again, yg ni pon i DIY *giler DIY i ni* utk veil akad nikah ni, i potong bentuk oval je & size dia sgt kecik...veil ni i buat pakai kain chiffon sbb nk bg nmpk effect 'ayu' gitu...hihi

ni bahagian atas veil...mcm bentuk segi tu i jahit manik & labuci...haaaa kental tak i buat semua ni sorang2??? haha...if nk tutorial, nnti kalo rajin i ajar okey (^_^)


**sape2 nk sewa veil ni (kecuali veil akad nikah tidak akan disewakan sbb dah rosak) blh email i kat hanna_pisces@yahoo.com

Monday, August 15, 2011

Ini Kisahku


maybe ramai yg dh tengok video tu kn??? rancangan "INI KISAHKU" menjemput wardina safiyyah utk menceritakan pengalaman dia berubah ke arah yg lebih baik...
sedih bila i hayati betol2 kisah dia...
tiba2 tanya kat diri "mampu ke aku berubah ke arah kebaikan?"
nk berubah jd baik mmg susah, SANGAT susah sbnrnya...
tapi kalo nk berubah jd jahat tu kemain senang lagi...
kita sebagai manusia terlalu "sayangkn" nikmat dunia...
hidayah & petunjuk pulak bkn semua org yg akan dapat...
alhamdulillah kalau Allah tunjukkn kita jln yg lurus sblm terlambat...


YA ALLAH...
berikanlah hambaMu ini kekuatan...
untuk menempuh segala tipu daya dunia...
pimpinlah daku ke jalan yg benar...
jalan org2 yg Engkau kasihi...
kasihilah daku dlm redhaMu...
agar aku menjadi hamba yg taat pada Mu...


sempena bulan ramadhan ni, sama2 la kita tingkatkan amal ibadat yer...hehe...opsss maksud i bukan kena tunggu bln ramadhan je kalo nk berubah, bila2 masa je dr skrg...tp apa salahnya amek berkat bulan ramadhan tahun ni lakukan perubahan yg baik sedikit demi sedikit kn??? hehe i cakap kat diri sendiri tu (^_^)

********************************************
nk interframe sket...hehe
i makin gemok lepas kawen...badan mengepam mcm belon...perasan x hidung kitorang sama??? hidung tak mancung...hahahaha
alhamdulillah...tahun pertama puasa sebagai seorang isteri walaupon digelar "weekend housewife"...hihi

Thursday, August 11, 2011

Wedding Review: Pelamin Nikah & Sanding

aiyyoooo entah bila la nk hbs review psl wedding sendiri kn??? mesti u ols boring da kn??? hahahaha...byk lg sbnrnya yg nk review....baju belom lg, veil belom lg, candy buffet blm lg, catering blm lg, penyeri majlis blm lg, OP blm lg, WP blm lg & overall deco pn blm lg...tp hari ni review psl pelamin dulu k...

**opss pic x brp cantik coz ni dr camera i sendiri & oval ottoman cushions tu sepatutnya ada satu je kat situ, bkn 2 camtu ek...satu lagi tu utk fahmy duduk**

pelamin mini ni of coz la utk majlis nikah i hari tu... simple & sweet je kn??? i juz luv this mini dais soooo much!!! i pilih theme white + green for my solemnization day...bunga yg dipakai pulak semua yg bercirikan putih hijau mcm sundal malam, white eustoma, white orchid, white roses, n daun2 hijau sket....mini pelamin ni nk buat pelamin tunang pon okey kn??? hehehe...btw harum semerbak umah i malam tu dgn bau fresh flowers ni...

ekceli ni design yg i sketch mula2...asalnya nk buat kat sudut mcm bentuk "V", last2 on da day WP nk pasangkn pelamin, dia ckp xley buat kat sudut sbb atas tu ada air cond...nnti langsir terbang2 kalo kna angin air cond....bila dh jadi cmtu, i serahkn je 100% kat WP i utk siapkn mini pelamin tu ikut kretiviti dia...outcome dia mmg amazing & i sgt2 puas hati!!! hehe


haaaa utk pelamin sanding pulak, i sketch mcm pic kat atas tu...yup, for my wedding hari tu mmg i nk sumthing yg simple...eventho simple, i tetap nk nampakkan pelamin tu exclusive & elegant....kekekeke tp maksud "exclusive" tu, bkn la mcm anak datuk tan sri punye dais tau....cukup la sekadar i rasa O.K bila diletakkn dlm rumah i yg sederhana besar tu...

masa discuss psl pelamin ni kan, my mom keep on telling me "JUZ DO IT SIMPLE, DON'T FOLLOW THE TRENDS TOO MUCH " ....nsb baik la i mmg suka benda2 yg simple, yg tak over & yg tak nmpk serabut...yg dh lama follow & baca wedding preparation i, mesti u ols da tahu i taknak pelamin ada panel kn??? hehehe...


masa WP siapkn pelamin ni kn, siyes i terkejut...lain dr yg i sketch kat atas tu & for me pelamin ni dah sgt-sgt-sgt lawa nk compare dgn yg i nak tu...simple je kn??? opsss bkn stakat simple, but i think it is TOO simple!!! tak grand & gah mcm pelamin org lain pon...hehe....dais ni takde chandelier pon coz kiri & kanan dah ada lampu...but overall i sgt puas hati!!! betol la org cakap "jgn expect tinggi sgt kalo xnk kecewa"....

utk pelamin sanding i pilih theme gold + red....bunga pulak i pilih red roses + red carnation + baby breath....habis majlis je, esok tu ramai yg dtg rumah mintak bunga segar tu....hahaha...mcm biasa la, pelamin i ni semua WP i yg buatkan, Precious Moments Collection (PMC)

dr dulu i impikan nk pakai fresh flowers kalo kawen & alhamdulillah impian i tercapai...oh yer, FYI dua2 pelamin ni i letak dlm rumah je sbb takmo bg bunga tu cpt layu...

***************************************************

**pssssst : hari ni i half day...3.30pm nnti nk gerak ke KL jumpa hubby & esok nk settlekn payment utk convocation ceremony bln oct nnti (blm convo da sebok nk kawen dulu kakakakakaka)

Tuesday, August 9, 2011

Hand Bouquet 2011 & 2012

sukati i je nk bagi title hand bouquet (HB) 2011 & 2012 kn??? kekeke...zaman berubah, maka style HB pn berubah...ni kira latest & hot spicy HB la...tp still ada yg pakai artificial & fresh flowers as their HB sbb dua2 tu sepanjang zaman kot...hehe...jom usha style terbaru HB yg unik, cantik, cute, marvellous, extra ordinary, mcm2 la!!! hehe

ni felt hand bouquet...sgt kemas & cantik kn??? source:LINK

omaigod....yg ni awesome beautiful...hand bouquet ni dibuat dr satin + brooch...very-the-exclusive & va-va-boom!!! source:LINK

ni pon felt HB...simple je kn yg ni??? tp combination warna dia mcm cute je...hehe...source:LINK

ni pulak brooch hand bouquet...wahhh nmpk classy n exclusive kan??? i suka yg ni...source:LINK

butterfly HB ni sooooo cute & sweet!!! geram pulak tgk...source:LINK

ni fabric HB...blogger intan pandai buat HB cmni...cantek & kemas je dia buat...source:LINK

ni buttons hand bouquet...yg cmni rasanya senang je kot nk DIY kn??? source:LINK

ni flower paper HB....haaa yg ni pon tgh in skrg ni...pon blh DIY je...source:LINK

HB yg ni unik & tersendiri kn??? fabric mix dgn crystal, buttons, brooch & fur...source:LINK

ni pulak crystal HB...da ramai kot pakai yg cmni kn??? source:LINK

********************************************
btw i suka HB i time wedding hari tu...i pakai fresh flowers since WP bg free...yeahhhh~

ni masa akad nikah...white roses + baby breath...

HB ms reception i suka giler sbb GEDABAK BESO!!! juz red roses je yg WP i pakai...

Monday, August 8, 2011

my D.I.Y : Wedding Dress

hye ols~ today i nk show off sket hasil DIY kat my wedding dress yg tak seberapa tu...hihihi...

tadaaaa~ ni la outcome dia bila dah siap...takde la cantik mana pon, tp i sukaaaa & puas hati dgn hasil tgn sendiri...opsss, bkn i yg jahit dress ni tau, i juz DIY beads & fabric flower tu je...i x reti la nk jahit pakai mesin...hohoho~

ni baju yg siap dijahit oleh tailor...kosong je kn??? so, bermulalah project DIY i utk mencantikkn lagi baju ni...i pakai materials satin silk + heavy chiffon utk dress ni...design pulak mmg i design sendiri ikot kehendak i...

*sila abaikan muka adik i yg gedix tu*
jeng jeng jeng~ ni la hasil dia bila dh siap...ni beads kat bahagian atas dress...meriah x uols??? hihi...

ni pulak kat lengan dia...utk fabric flower tu, i pakai kain net sbb sng nk potong & tak berbulu...nak jahit pon senang...

ni pulak kat bahagian bawah dada...penuh dgn manik2 i jahit sbb nk nmpkkan effect glam gitu!!! btw utk wedding gown ni i pilih all white...dress ni la i pakai time potong kek & outdoor...

pic dr OP x dpt lg....so ni pic yg i cilok dr blog my OP...x brp clear sgt kn tang baju tu??? nnti la kalo dh dpt pic dr OP, i replace pic ni dgn pic yg clear sket yer...i pakai dress ni skali dgn veil yg i DIY tu...hehehe...comey & sweet x??? kuikuikui~ (^_^)

*******************************************
i dlm proses nk sewakan baju ni...hehe

Friday, August 5, 2011

Wedding Review: Bilik Pengantin (Bridal Room)

time nk review psl bilik pengantin, takde pulak fully pic from OP....penat godek satu2 gamba...huhuhu...so kna review part by part la yg ada dlm bilik ni....masa kawen hari tu, semua pakai set bilik tdo lama je yg ada dlm bilik tetamu nie, takde beli pape yg baru pon (penjimatan berganda)...

ni la deco kat katil pengantin, hias dgn fresh flowers & back drop je...tema warna nya mestila gold...yup, i mmg nk sumthing yg simple, cantik, modern & elegant for the deco...tp elegant kah deco ini??? hahahahaha entah la labu....yg penting i suka, sedap mata i memandang & syok je tido atas katil tu *opsss*

ekceli deco bilik i tu inspirasi dr koleksi ELYZA'S punye bilik pengantin....alhamdulillah impian i tercapai jugak nk deco bilik yg nmpk moden camni....hehe

ni pulak lilin yg i beli kat ikea & i hias sket2 je dgn ribbon...lilin ni i letak kat dressing table...xde fully pic utk deco kat area dressing table...hohoho~

utk kat area ni pulak, hanya posy flower yg jadi penyeri...oh yer, utk hiasan dlm bilik ni, i pilih combination red roses + pink roses + white carnation & kalo blh i nk jadikan bilik ni ala2 hotel gitu...sape lagi yg hias bilik pengantin ni kalo bkn wedding planner i, Precious Moments Collection...hihi

asal i nmpk muncik ek dlm pic ni??? ilusi optik je kot (nk sedapkn hati sendiri)....btw ingt lagi x entry sblm ni pasal cadar pengantin??? [LINK] haaaa ni la cadar pilihan hati my mom hari tu....i suka dgn cadar ni coz kain dia best utk tdo & takde effect shining yg melampau...ngeeee~

Thursday, August 4, 2011

Wedding Review: Make-Up Artist (MUA)

hai ols~ today nk review pasal MUA masa wedding i hari tu...

1) AWIN SEINDAHWAJAH

ni masa MUA tengah siap2 kan i utk majlis reception...sila abaikn lobang hidung i yg nmpk sgt besar tu...hahaha...MUA tu ckp nak mekapkan mata i sgt susah sbb besar sblh...hohoho...utk sanding hari tu, i request nak mekap yg nmpk fresh, bula mata palsu taknk mcm rozita che wan tu, tak ubah muka asal i & ala2 mekap bienda kawen masa pakai baju gold tu...

haaaa ni la hasil dia bila dh siap...i suka gila dgn make up ni, kalah aida gadis melayu yuu ols~ hahaha mampush la kalo aida baca ni...well, saje nk buat u ols menyampah sket di bulan puasa ni...kekekeke~

ni pulak bila dh touch up utk pegi outdoor photoshoot...lipstick tu i mintak pekatkn sket...nmpk flawless je kan muka i bila da mekap??? hehehe....overall, seindahwajah is highly recommended!!! tak rugi woooo~ nk tau harga, email quotation kat kak awin sendiri la yer (^_^)


2) RUZITA BRIDAL

aiyyoooo nmpk lagi lubang hidongku itu *malu wehh*...sila abaikan parut kat muka i tu...utk mlm akad nikah, i amek dgn ruzita bridal kat kemaman ni...dia ni mak sedara kawan i...tau x, i dpt rm300 je utk mekap ni...murah & berbaloi kn??? again, ssh nak mekapkn mata i yg lain size ni...kuikuikui~

ni hasil dia bila dh siap...tp i kurang selesa dgn bulu mata tu coz tebal & berat sgt...nk buka mata pn susah...hahaha...pape pon, i sangat2 puas hati dgn semua MUA tu...