Monday, September 26, 2011

The Power of Doa


i buat UPT masa 14.09.2011 lps lunch (saje suka2 buat)...sgt terkejut hokkey bila positive!!! tp i mcm tak percaya sbb i betol2 br je 1 week suci dari period *hikhik*...i sms hubby n dia suruh i cpt2 check kat clinic...yer la, maybe ada error ke kat UPT tu kn??? tp doctor check pn still positive...i mmg dh hepi giler kot, dh imagine mcm2 psl baby...tiba2 doc ckp if dh miscarriage pn still UPT akn baca +ve coz hormon tu still ada lagi...pape pn doc ckp assume je yg mmg 'baby' tu masih ada...doc bg folic acid, multivitamin n duphaston utk kuatkn rahim...i kna dtg buat scan lagi 2 weeks utk tahu result dia cmne **menanti dgn penuh tak sabar**


tup tup mlm 15hb ada bleeding sket lps i batuk kuat...i dh cuak, cpt2 call hubby n mcm nk nangis dh...hubby ckp kalo ada rezeki, mesti 'baby' tu masih ada...hubby tak bg i berharap sgt coz takot frust je nnti...lama2 i pn mcm mls nk pk sgt n hanya mmpu berusaha, berdoa, bertawakkal & redha je atas kehendak Tuhan...time ni 7 hari jugak i bleeding tapi tiap2 mlm asyik rasa nk muntah je & breast pn sakit2...

sepatutnya 28hb i pegi scan tp dh mmg i ni jenis TAK menyabar, so 22hb i trus g jumpa doc...lps scan, alhamdulillah nmpk 'baby' tu mcm bentuk kacang...doc ckp dh 9-10 weeks...time tu i rasa sebak sbb bersyukur sgt2 Allah dh makbulkan doa & permintaan i...sblm ni i risau sgt2 susah nk pregnant coz i ada 3 ketul cyst kat ovari...bila doc ckp i dh pregnant 9-10 weeks, tiba2 i terfikir "eh masa bila yg menjadi sebenarnya?" kekekeke mcm2 i pk...

01/08 - 04/08 : bleeding
29/08 - 06/09 : bleeding
15/09 - 21/09 : bleeding

see, sgt byk kn i bleeding dlm sebulan??? tp semua tu darah tak byk pn, x mcm sblm2 ni...kalo x mmg tiap2 bln i amek cuti 2 hari sbb period pain...sblm ni period i sgt teratur, tp ntah knp tiba2 jadi tak teratur...hihi...

i tanya jugak doc knp time pregnant blh sampai bleeding byk kali camtu...if nk cakap implantation bleeding, normally 2-3 days je...so doc assume cyst i tu yg menyebabkn bleeding byk kali...sbb ms scan, doc ckp cyst tu dh nmpk mengecut sket...alhamdulillah..

TIPS??? ntah la, i takde tips pon coz i tak expect langsung i blh conceive secepat ni...dh la jumpa hubby pn once a week je *hahaha*....apa2 pon i yakin dgn kehebatan D.O.A dan kuasa yg Maha Esa....disamping usaha n tawakkal, kita jgn putus2 berdoa siang malam supaya Allah murahkn rezeki...jgn mudah give up okey!!!

maybe u ols blh amalkan doa ni :
1. Surah Al-Imran : Ayat 26, 27 & 38
2. Surah Al-Anbiya : Ayat 89
doa ni i nmpk kat status fb kawan i...dia ckp suami isteri amalkn baca doa ni if nk cepat dpt baby...xtau sejauh mana kesahihannya, tp apa salahnya mencuba dgn ayat2 suci al-quran ni kn??? hehe

btw masih awal lagi usia kandungan i ni...takotttttt okey...my mom pon pesan jgn over excited sgt & respect perasaan org lain...adik i pulak nasihatkan "ustaz ckp, jgn terlalu bercerita psl kantung baby dalam perut tu kat umum, takot ada nikmat yg Allah akan tarik nnti"...harap2 la semuanya selamat sampai due date nnti (i pon taknak over2 sgt bercerita, insyaAllah) tapi i nak jugak OVER cerita pasal preparation nk sambut baby atau ilmu2 yg penting pasal pregnancy....aci tak?? aci la yer....hahahaha...thanks kat semua yg doakan utk i...appreciate sgt2 :)

i ada NAZAR hari tu, if betol i pregnant, i nk bg buah zuriat free kat sape2 yg mintak dulu...buah tu ada sebiji je, so first come first serve k...pm nama penuh n alamat kat fb i okey (kalo blh, bg keutamaan kat org yg dh lama kawen tp still takley preggy lagi yer)...ngeeee~

**********************************

wuuuu panjangnye membebel!!! ade ke org nk baca sampai habis??? mcm bosan je....hahahahaha

Tuesday, September 20, 2011

Latest, New & Trendy Bunga Pahar

hai ols~ hari ni nk tunjuk bunga pahar/bunga telur yg tgh IN...semua cantik2 tau...jom layan~~~

bunga pahar dip...ni bunga pahar masa wedding i hari tu...i pilih hydrangea dip kaler red+gold...

ni bunga pahar tisu...haaaa yg ni ramai B2B yg blh DIY kn??? cantik bunga tisu ni, sbb besar...btw nice kn combination warna dlm pic tu???

jgn main2, teddy bear pn blh dijadikan bunga telur tau!!! kretif betol la...

ni pulak bunga pahar songket...nmpk classic kn bunga pahar ni???

i think ni bunga telur yg simple & senang nk buat yet comel!!! bunga telur ni juz pakai ribbon je semua...

ni bunga pahar crystal...sweet je nmpk...

bunga pahar kertas...

ni bunga pahar gim...i pernah tgk org DIY bunga gim ni...tak susah mana pon nk buat asalkn tekun...hehe

bunga pahar yg dibuat dr felt...

ni pulak bunga telur mutiara...pon nice kn???

bunga pahar stokin...org ckp kalo pakai bunga stokin ni dpt bg effect "lembut" kat pelamin...ye ke ek???

haaa ni pulak sgt2 unik...mcm durian yuuu~ mne ek nk dapatkn benda ni??? instead of net or organza, maybe blh pakai ni (taktau nama) as an alternative utk letak telur kat bunga pahar...i ada tgk warna oren pn ada utk sarung yg camni...

**all pic credit to google**

Wednesday, September 14, 2011

Tutorial: Tulle Flower / 3D Flower / Fabric Flower

okey since ramai yg email n request mintak buat tutorial utk tulle/3D/fabric flower ni, maka i gagahkn jugak utk gunting n jahit balik kain tu semata2 nk tunjuk kat u ols tau...baik tak i??? (^_^)

********************************
first i nk tunjuk camne nk buat tulle flower yg mcm kat veil outdoor i ni...FYI, kat veil ni i combine 3 jenis fabrics (net,chiffon, jersey) utk buat bunga 3D tu tapi utk tutorial kali ni, i tunjuk pakai kain net je la k...senang n tak berbulu...

okey camne nk jadikan bunga 3D ni???

first, u ols kna potong kertas yg keras bentuk bunga camni....if u nk potong petals tu bentuk lain pn xpe (ada org suka bentuk bujur sket, ada org pulak suka nmpk kelopak tu tajam)...ikot kretiviti u ols okey...

lipat kain net tu byk2 mcm dlm pic ni then potong ikot bentuk bunga yg u draw td...if tgn tu keras n terhegeh2, pinkn kertas n net tu dgn jarum peniti supaya tak bergerak...

ni la hasilnye bila dah siap potong...

susunkn kain net tu camni...utk tutorial ni, i pakai 3 helai kain net je...tp utk veil tu, i pakai 6 helai kain selang selikan dgn kain net, chiffon n jersey....

time to sew!!! lipatkn kain net tu mcm dlm pic kat atas ni then jahitkn tengah dia....mudah je kn??? hehe

if nk cantik lg, u ols blh jahitkn manik kat tengah dia...haaaa siap pon tulle/3D/fabric flowers ni....selamat mencuba~

********************************
haaa u ols still ingt x psl i DIY my wedding dress ni??? [LINK]...2nd i nk tunjuk camne nk buat fabric flower yg camtu pulak..yg ni mudah sket, blh cepat siap...

mula2 gunting kain tu bentuk rectangular mcm pic kat atas...

u ols lipatkan kain tu mcm nk buat kipas...then jahitkan tengah dia (sory blur sket pic ni)...

*arghhh blur lagi pic ni*
jahit dua2 bucu kain supaya rapat...

haaaa siap pon...mcm biasa, blh la letak pearl atas bunga tu / ikot kretiviti u ols la nk buat dia jadi cantik camne...hehe....gud luck korang!!

Monday, September 12, 2011

Tips Perkahwinan Untuk Bakal Pengantin

hai ols~ since i dah jadi ex-bride, so i nk share sedikit tips bagi bakal2 pengantin...tips ni semua from my readings, experiences & advices from others...


1) pastikan B2B dapatkn tidur yg cukup sehari sebelum majlis...sgt penting sbb kalau kita x cukup tdo muka akan nmpk kusam n badan akan cepat letih (blh nmpk muka letih dlm pic)...nnti eyebag n dark circle bawah mata pn takleh nk sorok...

2) sediakan gula2 mint masa wedding utk elakkan nafas berbau...pengantin kn mana sempat nk gosok gigi lps makan...kekekekeke...kang rosak pulak mekap kalo berus gigi tu :P tapi jgn mkn chewing gum pulak, kang nampak tak sopan...

3) if buat pelamin kat dlm khemah or luar rumah, make sure u ols dah prepare kemungkinan akan hujan...so pandai2 la yer :)

4) buat rehearsal sebelum majlis supaya nnti tak jadi kelam kabut or kucar kacir...especially majlis yg formal or 'agak' formal ada tepung tawar & yg perlukan pengantin berarak dgn bridesmaid/flower girls...if buat majlis simple2 mcm i hari tu, tak perlu rehearsal bagai tp still kna ada planning & inform org yg berkenaan utk buat itu ini...baru la majlis akan smooth jer...

5) bg yg bertudung, sediakan anak tudung yg kita selesa pakai & sediakan kerongsang...jarum peniti jgn risau coz normally MUA/mak andam mmg dh sediakan jarum peniti...tp kalau tkot diorang x sediakan / takot x cukup, baik u ols stand by je dgn semua tu...

6) pastikan lagu2 yg dipasang sewaktu majlis berada dlm volume yg "sedang-sedang"...kadang2 kalo kuat sgt blh buat tetamu tension & sakit telinga tau...nk borak2 pon susah...

7) jgn lupa suruh bridesmaid/org yg akan ada paling rapat kat sisi kita masa akad nikah tu sediakan tisu & span bedak...tisu tu kot2 la kita akan nangis ke kn??? span tu pulak utk tekap2 kat muka kita if berminyak or peluh...

8) sewaktu majlis, pengantin perlu jaga adab & tingkah laku...makan jgn gelojoh, jln kena ayu, jgn buat aksi yg pelik sgt, jgn ketawa mengilai/kuat, jgn minum berdiri, sentiasa murah dgn senyuman, etc etc...jgn lupa kita ni org melayu penuh dgn tata susila okey...hehe

9) sediakan duit dlm sampul surat awal2 & labelkan untuk bagi kat tok kadi, saksi, mua, op, dan sebagainya...takde la u ols pening n serabut nnti...

10) kalau ada emcee/dj, sediakan tentatif majlis tu awal2....discuss n explain kat emcee/dj camne flow majlis korang...kna bgtau jugak back up tentatif in case time2 tertentu ada benda yg x dpt dielakkan...

11) jgn lupa buat signage byk2 n yg mudah org baca supaya senang tetamu nk cari lokasi majlis kita nanti...kalo takde signage kn, blh buat org sesat tau?

12) pakai inai biar lama sket if nk inai tu nmpk merah...jgn jadi mcm i, pakai last minute so sempat pakai 5min je...inai pon nmpk oren2 je, tak cantik :(

13) jgn lupa letak barang2 berharga dlm almari/laci yg berkunci...kunci tu biar org yg dipercayai pegang...paham2 je la kan, time kenduri ni byk je kes2 kecurian...

14) bgtau OP , OV & MUA kite nk camne...kat OP maybe kita blh bgtau nk pose yg cmne, nk dia capture apa...kat OV pulak kna bgtau la scene apa yg kite nk dia amek....kat MUA pulak bgtau kite nk dia mekapkn kite cmne, nk heavy ke, nk nmpk natural ke, nk warna gold lebih keee, semua tu terpulang!

15) settle hal2 penting dgn vendor(s) sblm majlis...rajin2 call, buat payment, reconfirm balik benda2 penting n make things clear...kdg2 vendor ni lupe or buat bodo je kalo kite tak sungguh2 ingtkn dia...

16) bahagikan tugas dgn bijak-sape nk bg doorgift, sape yg nk bacakan doa, sape nk terima hadiah (nk letak hadiah tu kt mana), sape yg akan angkat/terima barang2 hantaran, sape yg akan sambut tetamu, sape yg akan jaga meja makan, etc2...

17) sblm nk kawen tu make sure dh settlekan dulu legal documents, set budget, buat survey secukupnye, book apa2 yg patut & if ada benda yg nk DIY silalah buat awal2 yer supaya kite tak stress nnti...

18) jgn lupa manjakan diri kat spa (padahal diri sendiri x pernah pergi spa hahahaha)...tp i buat spa sendiri tau kat rumah....rajin scrub badan, urut2 badan sket & sauna je dlm bilik :P

19) lengkapkan diri dgn ilmu perkahwinan...bykkn baca buku & tanya org2 tua / org yg dah kawen k...sgt penting utk kita tahu hal rumah tangga supaya kita dpt jadi isteri yg solehah...insyaAllah

20) bagi yg bertudung, JANGAN pulak pakai bj yg nipis/corset sampai nmpk tali bra...tanya dgn butik yg kite amek tu samada dia sediakan inner atau tak...if dia x sediakan, kite prepare inner & kain dlm skali...

21) if majlis kat hotel, jgn lupa bawak gunting, jarum, benang, kepit kuku, gam, kertas n pen dalam beg kecik...benda2 tu perlu if ada emergency case...

22) jaga kesihatan dgn baik supaya kita tak sakit time majlis nnti...a day before ur wedding, try to avoid mkn benda2 yg blh buat perut u ols meragam...kang tak pasal2 time wedding asyik nk 'ukkk ukkk' jer...ngeeee~


apa2 pon dalam setiap perkara yg kita nk buat, jgn lupa berdoa....mintak pertolongan Allah supaya semuanya lancar n takde masalah yg besar....kalo blh rajin2 la buat solat hajat yer....insyaAllah kalo niat kita baik & betol, Allah akan permudahkan semuanya....gud luck!!!

~(^_^)~

Thursday, September 8, 2011

Wedding Review: Majlis Bertandang

hai ols~~~ wahhh lamanya i x update blog...bizi raya & bizi nk kawen lagi hokkey!!! 3 sept (raya ke 5) baru2 ni majlis bertandang i kat batu pahat...lebih kurang dah 3 bln kawen, kitorang naik pelamin skali lagi hehehe...alhamdulillah selesai pon dua2 majlis tp i sangat gemok okey time majlis bertandang hari tu (padan muka kuat makan sgt)....nk ada shape ala2 rozita che wan tak kesampaian, takpela at least body i dh ala2 mariah carey *hahahaha perasan mak datuk* jom layan pic sekitar majlis sambut menantu...

fav pic i ni...angle ni buat i nmpk kurus hahaha....MIL pilih theme purple utk majlis kat sana...semua yg MIL tetapkn i follow je, i takde masalah dgn pilihan my MIL...owh btw baju ni i yg pilih sendiri...hihi

bilik pengantin...i berdua dgn fahmy tau yg hias bilik ni...hubby yg tlg panjant n pasang kelambu tu...ciannn dia~

buffet area...byk betol pilihan makanan yg MIL tempah...puas hati dpt mkn byk2..makanan pn sedap tau...

air pn byk pilihan...da mcm pasar mlm...hehe...kat hujung satu lagi pulak ada 5 lg jenis air yg berbeza...means ada 10 perisa air...

kek yg pihak catering provide...ekceli kek ni 3 tier tp my MIL simpan kek yg bahagian bawah (base) utk pakai time celebrate bufday adik fahmy mlm keesokannya...letak 2 tingkat cmni pn jenuh nk habiskan tau...

MIL jemput kumpulan keroncong bintang selatan batu pahat utk menyerikan majlis hari tu...

my parents with family in law...pelamin 1 panel ni menjadi pilihan MIL...hehe nice jugak kn???

ouchhh i sgt suka okey dgn mekap i...flawless gitu~ i demam tau on dat day

kak mar yg mekapkn i...for me sentuhan tgn dia sgt cantik, standard mcm awin yg mekapkn je (habis la kalo awin baca ni)...dia ckp dia charge rm250 je utk mekap sanding kat area johor...

pakej baju, pelamin & mekap semua amek dgn kak mar....kat bawah ni details pasal butik dia:

PESONA ANDAMAN MAR

No.35 Jalan Persiaran Flora Utama
Taman Flora 83000 Batu Pahat
Johor (depan CIMB bank)
TEL: 012-7990623
EMAIL: mar_elegance@yahoo.com
Facebook: Butik Pengantin Mar