Thursday, October 27, 2011

Honeymoon Again~

hai ols~ i nk review pasal destinasi ke-2 honeymoon kitorang (babymoon ekceli)...so last weekend kitorang ke langkawi naik flight from LCCT yg makan masa sejam je utk sampai...

aik??? sejam pon perlu mkn ke??? ekceli nasi ayam & nasi beriani tu kitorang dpt free skali dgn tiket flight yg boss hubby sponsor...kalo tak, jgn harap la nk beli makanan dlm flight kalo setakat sejam je...oh yer, kitorang dpt duduk kat hot seats...hehe...


1) HOTEL

kitorang stay kat Langkawi Lagoon Resort [LINK] for 3D 2N...lebih kurang 5min je dari airport...

ni bilik yg dipanggil Junior Suite Sea View yg kitorang duduk...bilik ni sgt2 besar & cosy compared to sheraton hetel yg kitorang stay masa first hornymoon kat krabi last 4 months ago...

kitchen...siap ada stove gitu...tp i tak bawak periuk so takbuleh la nk main masak2...hihi

bath room dia pon sgt besar sampai tak muat camera i nk snap the whole area...snap kat area bathtub pon jadi la kan???

ni service hotel...bila petang je dpt buah sebakul camni...ni kalo hubby mkn, sekelip mata je habis tau!!!


2) KERETA SEWA

ni la kereta yg kitorang sewa utk jalan2...kreta ni dapat jumaat mlm then pulangkan balik ahad tengah hari...only RM60 harga yg kitorang sewa sepanjang pakai kereta ni...sgt2 murah kan???


3) UNDER WATER WORLD

rasanya ni kali ke-4 kot i pegi under water world...tp pegi dgn hubby mood dia tu lain sket if nk compare pegi dgn kwn2 or family...hikhik

kitorang geram giler tgk penguin kat blkng tu...rasanya sblm ni i pegi takde pon lagi penguin tu...nak masuk sini kena byr rm28/person...

rasa mcm budak2 pon ada bila pegi sini...i suka tgk hidupan dlm laut...cantik2 & unik :) pic kat atas tu penguin, kuda laut, ikan buntal & pari...

with my beloved hubby...opssss jgn terpedaya dgn perut i yg nmpk super besar dlm pic ni...baru 3 months takkan la dh besar cmtu, ye tak??? ekceli palazzo tu ada tali kat depan, tu yg nmpk terbonjol je...hehe


4) MAKAM MAHSURI

*aik, x sabar nk buaikn baby dah ke?*
lps blk dr under water world, kitorang trus gerak ke makam mahsuri...langkawi ni kecik je, so perjalanan dari satu tempat ke satu tempat tu tak jauh pon...RM5/person utk masuk sini...

bosan tak asyik tgk pic mak buyong ni je??? haha

lepas tu kitorang terus ke pekan kuah utk beli coklat...yeayyyyy! semua choc ni i beli kat wisma haji ismail...pinggan mangkuk murah2 & teringin sgt nk beli...tp apakan daya, rasa susah pulak nk bawak naik flight nnti...huhu


5) JLN2 MAKAN ANGIN

i lupa nama tempat ni tp dekat2 je dgn area cable car...lepak2 minum air & mkn rojak kat sini sungguh menenangkan~

*posing sket*

ni kat area rumah api...


6) CANDLE LIGHT DINNER WITH MY LOVE

last night kat langkawi, we had a romantic dinner kat hotel...rasa seronok sgt masa ni coz berdua je dgn hubby dlm satu bilik yg tertutup...hehe

makanan dihidangkan course by course...

ni hadiah honeymoon yg pihak hotel bagi...teka apa dalam tu??? jeng jeng jeng~


7) PULANG KE KL

again, dpt mkn free lagi dlm flight...hihi...

**************************
takde aktiviti yg menarik sgt utk honeymoon kali ni coz i tak dpt nk naik cable car & island hopping...tgh pregnant, x berani nak lasak2 sgt...kitorang byk habiskn masa jln2 & lepak2 kat pantai je...

Monday, October 24, 2011

kerana J.O.D.O.H namanya

bila sebuat pasal jodoh ni kan, mesti kita semua sedia maklum yg jodoh tu urusan Allah SWT...kita hanya mampu berusaha mencari pasangan hidup yg baik & selebihnya berdoa bertawakkal lah kepadaNya...

"lelaki yg baik hanya utk perempuan yg baik", begitulah sebaliknya...tapi pernah tak kita amik contoh kisah Nabi Nuh a.s dgn isterinya yg kufur??? seorang nabi knp tidak dikurniakan seorang isteri yg solehah oleh Allah??? apatah lagi kita manusia biasa yg byk dosa & kelemahan ni, jgn sesekali kita salahkn takdir Allah sekiranya dpt pasangan tidak seperti yg kita impikan...sebaliknya carilah di mana kesalahan kita...

knp kita dpt jodoh yg 'salah'??? mungkin kerana Allah mahu menguji kita atau mungkin juga Allah dah tetapkan satu kebaikan dlm keburukan tu...sebagai contoh: "si A seorang yg alim tetapi telah dijodohkan dgn si B yg sgt sosial hidupnya...berkat usaha, bimbingan, dan doa dari si A, akhirnya si A berjaya mengubah diri si B menjadi insan yg cukup baik akhlaknya"...nampak tak kat situ cukup indah sebenarnya aturan daripada yg maha Esa??? dan mungkin juga jodoh yg 'salah' itu datangnya dari diri kita sendiri...blh jadi ianya sebagai balasan perbuatan kita masa lampau atau blh jadi ianya perkara yg akan menyedarkn kita dari kesilapan sendiri...wallahualam~

teringat kata2 yuyu missX dlm secret group BBF, "masing2 tak tahu nasib masing2...mungkin yg beri nasihat pun pasangannya sama pe'el juga tp tak terbongkar lagi"...hurm betol kan??? kita taktau apa yg bakal terjadi dgn perkahwinan yg kita bina...jodoh yg asalnya baik maybe blh bertukar kpd jahat, jodoh yg asalnye teruk maybe blh bertukar menjadi baik...yg sedang kecapi bahagia sekarang ni mugkin 10 tahun lagi rumahtangga dilanda badai, yg sedang menderita sekarang ni mungkin 20 tahun lagi ada sinar harapan buat mereka...yg selalau mengagung-agungkan kebaikan pasangan sendiri mungkin di belakangnya pasangan itu bermain kayu tiga...who knows rite???

bila sebuat pasal nk mendirikan rumahtangga pulak, jgn sesekali kita membelakangi ibubapa...mungkin kita benci ibu/bapa kita, tp ingatlah redha mereka sgt penting buat kita...teringat kisah hamba Allah ni, "dia kawen dgn perempuan yg ibunya benci & tidak diredhai perkahwinan itu...perempuan tu mmg sgt baik budi pekerti dia tp malangnya si ibu dh ada calon lain utk anak lelakinya...3 thn berkahwin mereka sgt2 bahagia sehinggalah dikurniakan anak ke-2 yg cacat & ada masalah jantung yg benar2 menguji bahtera perkahwinan yg baru mereka bina itu...kerana kekusutan dgn masalah duit, barulah si anak terfikir nak mencari ibunya utk meminta maaf dan meminta restu...ibu mana yg tak sygkn anak kan??? melihat anak lelakinya sungguh2 minta maaf & melihat cucu yg sakit, hati si ibu tersentuh lalu memaafkn segalanya" sbb tu org cakap, kalo kawen takde restu ibubapa ni, mesti akan ada jugak sket mslh dlm rumahtangga tu...

"sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yg ada pada diri mereka sendiri" -surah Ar-Ra'd ayat 11...utk mencapai kehangatan/kebahagiaan yg berpanjangan dlm rumahtangga, apa kata kita jgn saling menuding jari dgn pasangan, sebaiknya carilah di mana kelemahan kita dulu...utk mengubah org lain, kita kena ubah diri kita dulu...sentiasalah ajak pasangan muhasabah diri dan luahkn rasa tidak puas hati dgn jiwa yg tenang & terbuka...semoga bahagia tu akan kekal jadi milik kita sampai bila2...

**semua kat atas tu utk peringatan diri i sendiri jugak**

******************************************

ikatan suci yg kita bina dgn niat murni
masih subur dan hijau perjalanan itu
masih elok tidak berduri, tidak diceroboh
hanya bunga2 mekar yg cantik menghiasi
namun kita tidak tahu nasibnya esok
hanya usaha dan doa sebagai tembok
dgn harapan bahagia itu milik kita selamanya

Tuesday, October 18, 2011

Happiness

hai ols~ entry kali ni byk pic je tau...hehe juz nk story psl majlis convo sabtu baru2 ni plus dinner dgn kwn2 mlm tu...alhamdulillah i skrg dgn rasminya seorang mechanical engineer...

baby dlm perut pon naik pentas sama2 dgn mama dia tau!

my beloved UMI & ABAH....thanks for everything :'(

**********************************

malamnye pulak, i ada dinner dgn kwn2 kat grand dorsett hotel...thanks kat family nadea yg blanje semua ni utk kitorang...

with my sweetheart...

kwn2 yg sgt membantu masa study dulu...sayangggggg korang sgt2...

from left: nana, nadea, dhanea, sya & afeera

uiksss i yg semakin CHUBBY~

awesome people!!! love u ols~

konon2 nk buat U.N.I.T.E.N tp mcm tak menjadi sgt...hehe


**********************************

btw congrats to my younger sister yg grad kat UTP a day after my convo...ramai yg tny knp i grad sama tahun dgn dia...ekceli i dh habis study nov last year tp nk tunggu convo tu almost one year tau!!! huhu...adik i pulak baru je habis study september baru2 ni n convo sebulan lps tu...

tun dr mahathir yg nmpk sihat n segak jeee~

Thursday, October 13, 2011

solat???

hye ols~ hr ni juz nk share satu story je...smlm i ada borak2 dgn officemate yg akan kawen next year...so phm2 je la kn, mestila kitorang gosip2 psl kawen...tiba2 ada satu soalan yg menarik keluar dari mulut dia;

"i slalu tgk org kawen ni mcm tak solat je, dr pagi smpai mlm duk bergambar kat pelamin je...i pon ada terfikir gak, ingt nk qada' je la solat tu sbb takot mekap hilang...lgpon leceh la nk buka2 baju semua tu"

well, bagi i benda ni atas diri masing2...cuma i rasa mekap semua tu bkn satu alasan or masalah utk nk solat...mcm i dulu, i hire MUA lain utk touch up kan muka i bila lps solat (tak, tak, bkn nk bajet baik)...lgpon time tu mmg nk tuka pkai baju lain dah...i admit, mmg akn makan masa yg sgt2 lama utk solat, mekap balik n pakai baju balik...sejam jugak i hari tu berkurung dlm bilik...

hehe selebihnye i taktau la nk cakap apa sbb i bkn nye org alim pon...diri sendiri pon byk lg nk dibetulkn...cuma, sama2 lah kita menjaga keberkatan majlis perkahwinan kita tu nanti...

if cakap psl keberkatan ni pulak, mesti akan ada yg ckp byk faktor sebenarnya yg perlu dijaga mcm muzik2 yg dimainkn, pakaian pengantin, etc2...tp i mls nk ckp psl tu coz i nk focus kat topic perbualan i dgn officemate tu je...tepuk dada, tanya diri sendiri la kan...hihi

or ada kelonggaran utk majlis cmni??? i don't know...sape2 tahu maybe blh share...

~(^_^)~

Thursday, October 6, 2011

Rumahku Syurgaku~

hai ols~ hari ni kan tiba2 i nk cerita pasal rumah idaman...i teringin sgt2 nak ada rumah sendiri n deco cantik2...hihi...skrg ni i stay dgn family lagi coz hubby kan keje kat KL...nnti kalo dia keje sini baru nk cari rumah sewa...

nak buat rumah sendiri tu insyaAllah 3-4-5 tahun lagi kot...kena plan betol2 coz nk rumah tu selesa utk duduk sampai tua...oh ye, actually i sgt rajin kemas rumah *haha angkat bakul* dan suka berangan pasal rumahhh (berangan je okey)...takpe kn berangan even tak dpt nk jadikn realiti??? hik hik

i suka warna grey, brown, cream, white and ivory utk interior...bak kata org tua2, warna 'tanah'...hehe...lain org lain citarasa nya, so TASTE i mcm kat bawah2 ni semua...layan je la k...haha


1) DESIGN RUMAH
nak rumah yg ada swimming pool...tp kalo blh i nk swimming pool tu dlm rumah, kat ruangan khas n ditutup dgn cermin kaca BUKAN batu bata...arghhh ntah merasa ke tak...sila lempang muka i skrg bagi sedar diri sket...

i suka design rumah yg petak2 camni n mcm pic yg first tu...byk dinding kaca, i loike~ tiga tingkat??? kalo dpt 2 tingkat pon i dh bersyukur tau? ;p

2) LIVING ROOM
ruang tamu utama nk camni kot...suka kerusi camtu sbb blh muat ramai tetamu yg datang...yg penting nmpk luasss, ada french window byk2...nk bersila atas carpet pn blh...hihi

ruang tamu kedua nk cmni...pilih area yg agak kecik & blh letak TV kat situ...

ruang tamu ketiga (hoiii bajet rumah besar je sampai nk ada 3 living room, tamak tamakkk)...suka jugak kerusi cmni coz nmpk mcm classic modern gitu...taste org tua maybe??? haha...blh discuss pasal bisnes dgn customer kat sini...ececeyy~

3) PRIVATE AREA
siap ada private area tu??? i nk sumthing yg cosy mcm pic kat atas tu...maybe ruang cmni sesuai utk tingkat atas rumah...kira mcm ruang berehat dgn family smbil tgk TV la ni...sblh dia pulak ada mini kitchen...ye la, kalo mlm2 dahaga takyah dah nk turun bawah semata2 nk minum air...

ini mungkin takkn jadi kenyataan sampai bila2 kot...brp la agaknye kos kalo nk buat mini cinema dlm rumah cmni...hohoho dh berangan mcm dlm rancangan "teen cribs" pulak~

4) DINING ROOM
i suka dining room yg cmni...kaler grey + silver + white + black sket2...cermin tu pulak blh bg effect ruang yg luas...nmpk mewah kn???

utk dapur, nk cmni...matching dgn ruang makan mcm kat atas tu kan??? hehe

5) ROOMS
utk master bedroom, i suka warna cmni...kn i dah ckp td, i suka warna2 tanah...n of coz i sgt suka finishing & details kat wall tu...dh lama berangan nak camtu..mau tido lena kalo dpt bilik cmni kn???

ni pulak maybe sesuai utk bilik tetamu...lebih kurang mcm bilik tdo i skrg je...haha

ni bilik anak2 kot???

6) BATH ROOM
nak bath room camni kat dlm master bedroom...ada jakuzi yuuu~ harga jakuzi mahal ek???

bath room ni pulak maybe utk tingkat bawah...so tetamu yg dtg blh pakai bath room ni okey...curlasss tak???

bath room utk anak2 maybe sesuai cmni kot...nmpk comel je kn??? mcm blh tido dlm ni...hahaha

**************************
SLAP me again plzzz...okey back to the reality~

cukup2 la tu berangan wahai nana oiii....kang jadi mcm angan2 mat jenin je...sorry la kalo u ols meluat dgn entry yg entah pape ni...i mmg suka berangan, selama ni berangan yg over2 mmg TAK PERNAH jadi kenyataan pon...tapi kalo 20% daripada impian i ni tercapai pon dah kira okey sgt2 tau...kekekeke...doakan i tau!!!

inilah yg dikatakan "bajet ciput tp selera besar"... i la tu (^_^)

Monday, October 3, 2011

Wedding Review: Q Caterers

hai ols~ lama i tak review pasal wedding i kn??? hampir siap dh nk review semua benda...hehe...eventho wedding i dh nk masuk 4 bulan, tp i still nk story mory jugakkkkk (tak kesah la kalo org da naik buhsan pon kekekeke)...so today i nk review psl catering...

pihak catering gak yg sediakan arabic canopy, banquet chair, round table, dome, dll...

ni antara makanan yg diorang sediakan...x nmpk sgt pic makanan tu...pic ni je yg ada hihihi...ingt lagi x menu yg i pernah cerita kat sini dulu??? [LINK]

utk doorgift bahulu, my mom mintak pihak catering yg uruskan dgn bahulu classiq coz boss dia kenal dgn tokey bahulu tu so blh dpt murah...senang keje kan??? bahulu bunga yg dalam box tu...


ni meja makan pengantin...mcm kebanyakan catering lain, Q caterers pon dia ada sediakan pekerja yg pakai uniform utk layan tetamu n pengantin...

huwaaaaaaaaaaaaaaa ABC ni langsung i tak dpt merasa hari tu...pengantin takley mkn byk sgt coz takot perut muncitt...hihi...

ni i amek dr blog tiqah [LINK]...antara makanan yg ada time wedding hari tu...


dua pic kat atas ni pulak i cilok dari blog nora [LINK]...catering jugak sediakan dessert buffet & suka area gelas ni...hihi

so, b2b out there yg masih mencari catering utk wedding u ols, Q Caterers is highly recommended!!! bagi i makanan dia sedap2...tp cakap pasal sedap ni kn, sbnrnye perkara subjektif coz lain org lain lidahnye...hehe

Q Caterers ni terletak di Puchong, kitorang import dia ke kemaman...any inquiries maybe boleh tanya diorang direct kat facebook [LINK] kat situ ada alamat n contact person...