Tuesday, November 29, 2011

*penyakit 'ain* peringatan utk para ibu

mengandung/mempunyai anak adalah satu nikmat bagi setiap pasangan yg berkahwin...namun begitu, kita jgn lupa bahawa nikmat yg kita perolehi tu boleh menjadi satu UJIAN ALLAH buat kita...jgn riak, jgn takbur dgn segala nikmat kurniaan Allah...


>apakah yg dimaksudkan dgn penyakit 'ain???
secara umumnya, penyakit 'ain bererti PENYAKIT HATI yg blh menyebabkn kehancuran/hilangnya nikmat pada diri kita...penyakit ni timbul dari pandangan mata sesorang terhadap nikmat2 yg kita punya, sehingga pandangan tersebut akan menyebabkn hancur/hilang/ditarik balik barang2 yg kita miliki...


>siapa yg berpotensi terkena 'ain???
1) anak dara tua
2) bayi (dlm entry ni nk focus kat yg ni)
3) cacat di bahagian muka/bahagian yg ternampak
4) terlalu tampan/jelita
5) haiwan
6) tumbuhan
7) org yg berharta


>'ain pada ibu mengandung
ada yg sehingga blh menyebabkan KEGUGURAN pada org yg hamil...biasanya 'ain ini disalurkn melalui mata, kerana eratnya hubungan tenaga/kekuatan roh itu dgn mata...adakalanya terjadi dgn sentuhan fizikal, dan adakalanya terjadi ketika berhadapan...malah, boleh juga melalui mantera, doa, kata2 dan yg lebih dahsyat lagi melalui dendam/kemarahan org lain...dinasihatkan supaya org2 yg mengandung lebih berhati2 menjaga diri dan kandungan supaya tidak terkena penyakit 'ain...

seandainya kita keguguran atau ditimpa musibah sewaktu hamil, tanya lah diri kita dahulu apa silap kita sebenarnya...mungkin kerana cara kita boleh menimbulkan rasa tidak puas hati/iri hati org lain terhadap kita...

" 'ain itu benar adanya...seandainya ada sesuatu yg boleh mendahului takdir, tentu akan didahului oleh 'ain" (riwayat muslim)


>manusia yg berpotensi memberikan 'ain kpd seseorang:
1) org yg suka mengumpat, mencarut, mengeji, meghina
2) org yg suka memuji tp dlm masa yg sama suka mengeji
3) seorang yg pendiam
4) jin yang jahat

" mintalah kalian perlindungan kpd Allah dari 'ain kerana sesungguhnya 'ain itu haq (benar)" (riwayat ibnu majah)

jadi kita jgn anggap 'ain ni kurafat yer...boleh jadi kita ni akan ditimpa musibah sekiranya ada org iri hati/dengki dgn kita hanya dgn pandangan mata/hati mereka sahaja...'ain pada bayi yg baru dilahirkan boleh terjadi walaupon tanpa disengajakan pelakunya...

seandainya kita didatangkn musibah dari Allah, jangan anggap benda tu UJIAN semata2...mungkin kita sudah terkena 'ain....nauzubillah~


>tanda2 bayi yg terkena 'ain:
1) tiba2 menangis taknak berhenti (bkn kerana sakit/lapar/dan sebagainya)
2) tidak mahu menyusu pada ibunya tanpa sebab
3) anak yg nampak kurus seperti tidak berzat


>alternatif mengelakkan anak drpd 'ain:
1) elakkan mendedahkan identiti anak secara keterlaluan...sebaiknya org tua tidak mengungkapkan kelebihan-kelebihan yg dimiliki anaknya kerana dikhuatiri akan menimbulkan rasa iri hati pada org lain...(pernah terbaca kat status FB kawan yg dia taknak dedahkan gambar anak dia yg baru dilahirkn krn dikhuatiri akan terkena 'ain...tunggu baby dah besar sket baru boleh tunjuk)

2) membaca doa;
"aku berlindung dgn kalimat-kalimat Allah yg sempurna dari setiap syaitan, binatang berbisa, dan dari setiap mata yg jahat" (riwayat bukhari)

3) sesiapun jika melihat sesuatu yg baik ada pada dirinya, anaknya, hartanya, atau yg menakjubkan dirinya, hendaklah membaca doa;

"masyaAllah (atas kehendak Allah), tidak ada kekuatan melainkan hanya dengan (pertolongan) Allah...Ya Allah berikan barakah padanya"

4) jgn terlalu menzahirkan perasaan takjub kepada bayi yg baru dilahirkan...sekiranya bayi itu terlalu comel, bijak, kelakar, dan sebagainya, ucaplah puji-pujian kepada Allah...


>mengubati penyakit 'ain pada bayi:
1) sekiranya kita tahu pelakunya, minta org itu mengambil wudhu'...air wudhu' tu mandikan pada bayi

2) melalui ruqyah
* surah al-fatihah
* ayat qursi
* surah an-nur : 35
* surah al-mulk : 1-4
* surah 4 qul


>sumber:
*http://qazikirdandoa.blogspot.com/2009/03/penyakit-ain.html
*http://kesehatan.kompasiana.com/kejiwaan/2010/07/04/hati-hati-penyakit-ain/
*http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=73&thread_id=16937&pid=265502
*http://blog.fajrifm.com/archives/626
*http://www.sharemotivasi.com/2011/06/apa-itu-penyakit-ain.html
*http://nuqabahidayah.blogspot.com/2010/12/penyakit-al-ain.html
*http://bikailarobbi.wordpress.com/2011/11/21/ain-penyakit-misterius-dan-penangkalnya/
*http://muslimah.or.id/aqidah/menjaga-anak-dari-bahaya-ain.html


**semoga kita semua terhindar daripada penyakit 'ain...aminn**

Thursday, November 24, 2011

nasihat-menasihati ^_^

kadang2 apa yg kita tulis tak semuanya sampai dengan BAIK kepada org yg baca...mungkin ada yg akan salah tafsir dgn kata2 kita dan mungkin juga akan timbul salah paham/fitnah...

pucuk pangkalnye, bersangka baiklah sesama kita dan jgn mudah buat kesimpulan sendiri tanpa siasat hal sebenar...kalau rasa tak perlu siasat, berdiam diri adalah cara yg terbaik (terpulang pada masing2)

mungkin si A tulis itu ini tp si B paham lain...si B pulak hentam dgn kata2 itu ini...si A balas balik dgn mcm2 kata...maka sesi hentam menghentam pon bermula lah...

si A rasa dia yg betol TAPI si B pulak kata dia lagi betol...so siapa yg betol sekarang ni??? masing2 cuba pertahankan kebenaran masing2 dgn lantangnya bersuara tanpa fikir perasaan org lain...masing2 rasa diri tu BETOL dan taknak mengalah...

org mudah judge kita melalui penulisan kita...kalo kita tak suka org judge kita bkn2, so kita pon jgn lah judge org bkn2...yup bak kata orang "kita adalah apa yg kita tulis"...mungkin bahasa yg kita pakai tu dh cukup nk gambarkan diri kita tu cmne....

knp ek org selalu susah nk terima nasihat kita??? sebabnya kita pon agak 'bebal' nk terima nasihat org lain...nasihat sepatutnya dgn cara berhikmah...nasihat yg lantang dgn unsur marah2, perli2, hinaan, bahasa yg kasar, atau dgn emosi adalah nasihat yg SIA-SIA...

hati batu perlu dicurah dgn air, bkn lagi dilontarkan dgn batu (okey kalo tak paham buat2 paham je la yer...hihi) yup, manusia berbeza tp kerana perbezaan tu la kita kena belajar mengenali...kalau salah perlu ditegur dgn cara yg betol...

i akui sebagai manusia yg lemah, kita memang susah nk jumpa kesalahan diri kita (takpon kita tahu kita salah tp takmo mengaku)...tapi kita cepat je nampak kesalahan org lain kan??? mcm jugak situasi kat tempat kerja, ada je org selalu kena marah dgn bos padahal dh terang2 yg bos tu mmg salah!

"tidak beriman seorang muslim itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai buat dirinya" (hadis riwayat al-bukhari)

marilah kita saling sayang-menyayangi *hehe*...tanya diri kita dulu sebelum kita tanya org lain...

owh tak lain tak bukan entry ni utk peringatan diri i sendiri jugak...kita sama2 menasihati org lain supaya kita pon akan dinasihati sekiranya kita salah...belajarlah utk meminta maaf & memaafkan org lain, baru lah hati tu tenang (^_^)

Monday, November 21, 2011

Paper Flower Again

hari ni mood nk tgk benda2 DIY...so google la ke http://www.marthastewartweddings.com/ & jumpa la benda kat bawah ni...

cantik kan??? since my wedding dh lama pon lepas so tak boleh dah nk deco camni utk photobooth corner ke, guestbook corner ke, pelamin ke, candy buffet area ke, apa2 je la kan??? so maybe blh buat deco camni utk majlis aqiqah anak ke nanti..hihi berangan jap walaupon deliver lambat lagi *lalalala*

meh tengok cara nak buat dia camne...mudah je rupanya...

potong kertas bentuk 3 segi kemudian gam kan mcm pic kat atas tu...

pakai puncher utk buat lubang...

kemudian ikatkan dgn tali...
tapi kalo i la kan, rse mcm susah je nk tebuk2 lubang & ikat...apakata gamkn je dia pakai gam pistol tu...betol x??? hehe

Tuesday, November 15, 2011

Makanan Dicatu?

okey i tengok2 la pic wedding i dlm lappy (pic from tiga2 OP) then i terjumpa la banyakkkk sangat pic mcm kat bawah ni;

dlm hati i pon tertanya2 "eh knp asyik muka makcik2 yg sama je amek makanan?"....i pon tanya adik i, dia ckp sbnrnya masa wedding i hari tu ada 4 lauk yg makcik2 jaga...aik knp perlu jaga lauk2 tu??? adik i ckp dia pon taktau knp & atas arahan siapa suruh buat camtu...adik i cakap lauk dicatu sampai pukul 1 or 2 camtu kot...

rupa2 nya adik2 i malu jugak dgn tindakan catu lauk camtu coz ada kawan2 dia yg cakap camni:

"eh makcik tu bagi aku 2 ketul je fish fillet ni, aku nak lagi sbb sedap"

"aku dpt seketul je ayam tp nk tambah lagi aku mcm segan la"

"knp makcik2 tu agihkan lauk byk tu & byk ni?? aku baru ingt nk melantak byk sket"

ish byk la lagi dialog2 yg tak sedap didengar sebenarnya (ok fine i baru tahu benda ni)...

i pon bergegas la tanya my mom knp jadi camtu...my mom ckp dia bz time tu so dia tak amek port sgt bab2 makanan ni...dia suruh tanya si A...si A pulak suruh tanya si B, si B pulak suruh tanya si C...masing2 mcm blur & taktau atas arahan siapa sebenarnya...

i malu sebenarnya dgn hal ni coz nampak mcm bajet tight sgt je...padahal kite dh bajet utk 2500++ tetamu makan so knp nak takot lauk habis??? lagipon pihak catering cakap dia ada buat back up utk lauk & nasi putih in case semua tu habis...

i cerita ni bkn apa, juz nk bg pengajaran...jangan la catu2 lauk camtu unless mmg bajet kite ciput...like my case, lauk punye la banyak lebih, siap blh agih2 kan kat jiran & masjid lagi...pulak tu stock kat rumah blh makan sampai 2 minggu (siyes i tak tipu)...JANGAN KEDEKUT DENGAN MAKANAN OKEY!!! baik habis licin dari lebih banyak camtu...sian org yg nak mkn byk lauk2 sedap tuu...huhu

Friday, November 11, 2011

Launching my New Blog...hihi

sempena tarikh 11.11.11

hai ols~ saje nk introduce my new blog yg diberi nama "Dapur Nana"

ekceli i ni asal daripada zero bab2 masak tp alhamdulillah masa dh sem-sem akhir study dulu, rajin pulak la belajar masak dgn housemate...bila dah kawen lagi la rasa rajin nak masuk dapur...hehe

selama ni i tak pernah terfikir pon nk share resepi byk2 dlm blog so mmg tak pernah nk snap picture bila lepas masak...now dh ada new blog, so camera kena sentiasa ada kat dapur je la kan??? hehe

btw sebagai permulaan i post resepi yg simple2 je dulu...ada jugak resepi yg bawah2 tu i dah pernah share dlm blog ni...

opsss maybe bkn selalu kot i akan update resepi baru coz i ni weekend je la yg ada byk masa nk masak pon...

jom lawat my new blog ni (dimasak 100% oleh chef NANA...ececeyyyy) http://dapurnana.blogspot.com/

enjoy~

Tuesday, November 8, 2011

My Wedding Dress

hari ni taktau nk update apa sebenarnya...godek2 pic & entry lama, rasanya i tak review lagi kn wedding dress i??? ekceli ramai yg dh tgk tapi xpe la, i story je sket2 yer :p

1) SOLEMNIZATION DRESS
seperti yg dh sedia maklum, i pilih white + silver/grey for my solemnization dress...since ramai yg kaitkan majlis akad nikah ni dgn kesucian, so PUTIH la yg menjdai pilihan hati i walaupon warna feveret i pink...hihi...baju ni i tempah kat tailor biasa je so jahitan dia i tak brp suka, nmpk tak kemas sgt...tapi padan la dgn harga upah kn??? utk dress ni, i pilih material satin + french lace + chiffon...design baju ni i refer dlm mjlh pesona pengantin...


2) RECEPTION DRESS
i pilih warna emas/gold utk dress sanding...yg ni i pakai duchess satin + patch lace...duchess satin ni agak keras so kain dia senang nk buat dress (designer la cakap)...reception dress ni i buat dgn designer kat KL...designer ni bkn la yg top2 mcm rizalman or hatta dolmat...nama dia william & i sangat puas hati dgn jahitan dia...if u ols tgk, dia patchkan lace tu tersangat la kemas, mmg berbeza la dgn baju nikah i...berbaloi2 bayar mahal sket pon...hihi...design baju ni pulak i reka sendiri sbb i nk yg simple2 je...


3) OUTDOOR DRESS
dress ni pulak mcm i yg ceritakan dlm entry sblm2 ni, details dia i DIY je...dress kosong tu pulak i upah kat tailor je dgn harga yg sgt2 berpatutan...utk outdoor, i pilih all white & kain pulak i pilih satin + chiffon...saje pilih chiffon sbb konon2 nk bg nampak effect beralun-alun gitu...

***************************
taktau la nk sewakan baju ni ke tak coz size badan i ni lain sket...chubby plus pendek hahahaha....xpe la, simpan buat kenangan je la...esok2 kalo byk duit i pegi framekan je semua (^_^)

Wednesday, November 2, 2011

berlagak la lagi

takde pape sgt nk cerita sbnrnye...nk share experiance yg TAK brp menarik sepanjang pregnant ni...hehe

alhamdulillah dh masuk 2nd trimester...masa first trimester dulu kan, i eksyen giler sebab takde muntah2...makan pon punye la berselera sampai tak ingat dunia...semua nak telannnn!!! mcm org tak pregnant je time tu...tp hubby yg asyik demam2, i relek je...hehe...

time tu berat naik mendadakkk...tp comel jugak badan boolat mcm belon! haha...i ni rendah, so jadi mcm penguin dah~

bila dah 13weeks, i dah pandai nk muntah2, pandai dh pilih2 makanan...tengok jamban pon rasa geli semacam je & mesti muntah! haha...muntah tu dah la skit dada perut semua...sedih tau muntah sorang2 hubby takde kat sisi sob sob sob :(

sekarang ni hidung & tekak i asyik berdarah je, taktau knp...huhu...pulak tu sblm ni tak suka minum air manis2, skrg jadi mcm wajib minum dlm sehari...ish habis la kalo kna kencing manis nnti (mintak jauh la)~


ni la makanan kegemaran i skrg, nestle yogurt plus air sunquick...nyum2~ k la, nk balik lunch jap (^_^)

**pstt org ckp kalo suka manis2 tu, baby boy...hihi kita tgk betol ke tak nnti :p