Tuesday, December 20, 2011

Tiada Kudrat :(

masuk hari ni, dah 4 hari i sakit...x dpt nk blogwalking & comment2 kat blog korang...sorry yer...ni pon online pakai hp sambil terbaring atas katil...

stat hari sabtu baru2 ni, tiba2 perut i menegang, kat bahagian ari2 tu sakit giler sampai i x boleh nk jalan...pinggang & kaki pon sakit sangat2...hari ahad i pegi klinik, bila scan doc ckp heartbeat baby normal, urine analysis pon normal takde batu karang or kencing kotor...doc bagi surat & suruh refer kat pakar kalau berlarutan sampai seminggu...

semalam my mom ajak pegi hospital keluarga kat kuantan utk jumpa my gynea tp i betol2 tak boleh nk bangun, apatah lagi nk mandi...tp kalau esok still sakit (nampak gayanya macam akan sakit) so nak taknak i kna jugak pegi jumpa pakar...nak tunggu hubby balik weekend ni mcm lmbt sgt jer...

perut i sgt obvious yg sebelah kiri membonjol & menegang...kalau tersentuh sket mmg sakit la sampai nk mengalir air mata ni...i tak kesah kalau i sorang je yg rasa sakit tapi i harap sgt2 baby okey...serius i risaukan baby sebenarnya :(

dh tiga malam i tak boleh nk tdo lena coz benda tu menegang & macam tarik urat i...solat pon i hanya mampu solat dlm keadaan duduk...kalau dh betol2 tak tahan sakit, mmg i akan solat baring je...so hidup i selama 4 hari ni mmg atas katil je la sampai tak sempat2 nk reply email & pm kat fb yg readers bg...nnti dh sihat baru i buka & reply k?

tolong doakan baby i ok yer...i risau & takot :(

Thursday, December 15, 2011

Pengorbanan

entry hari ni sempena mood swing *sorry yer readers*
hari ni dah sebulan i tak jumpa hubby...sedih sangat2 sebenarnya...kalau rindu tu tak payah nak cakap la camne, nasib baik tak meroyan jer...dh la susah nk contact sbb kat laut bkn ada coverage sgt pon...huhu

time pregnant ni i jadi sgt sensitif...mudah je nk mengalirkan air mata...mana taknye, malam2 kalau kaki cramp kna urut & nangis sorang2 tahan sakit...kalau muntah2, takde sape nk urutkn belakang i ni...kalau mengidam takde sape nk bawakkn pegi jauh2, kna la masak sendiri...kalau survey barang baby, terpaksa la excited sorang2...pegi monthly check up pon sorang2, sampai kadang2 meleleh air mata dpn doktor sbb terharu tgk gambar scan baby (in da same time teringat kat hubby)...seronok dengar cerita kawan2 yg hubby tolong sapukan stretch mark cream kat perut dia tp i buat sorang2 je...sedih tau tak??? :(

tp i faham hubby kerja keras gadaikan nyawa semata-mata nk bagi kesenangan kat family...nanti ada org baru, lagi la besar perbelanjaan...tiap2 hari kitorang tak putus2 berdoa supaya episod perkahwinan jarak jauh ni akan ada jalan penyelesaian yg terbaik...mudah-mudahan, amin~

tp i cuba jugak tenangkan hati sendiri...banyakkn bersabar & beristighfar...fikirkan org lain yg lagi teruk dugaannya daripada i...kalau org lain kuat, so i pon mesti la kuat kn??? alhamdulillah i ada parents & adik2 yg byk bg moral support & kdg2 melayan kerenah i ni...

semoga pengorbanan kami ni tak sia-sia...Allah maha mengetahui, kadang2 i fikir Allah nak bagi baby ni supaya i tak sunyi & boleh la jadi peneman i nanti...semoga baby sihat & selamat sehingga la waktu bersalin nanti...amin ya Rabb~

************************************

i miss u like crazy
even more than words can say
i miss u like crazy
every minute of every day

Wednesday, December 14, 2011

berapa budget u ols???

hai ols~ ni entry pendek je...i nak tahu la berapa bajet u ols utk beli barang2 baby??? boleh x u ols share kan RANGE HARGA yg ols spent??? opsss tapi budget yg i nk tahu tu blh tak u ols MINUS STROLLER & BREAST PUMP coz yg tu i ada budget lain...hihi

skrg dh nk masuk 5 bulan pregnant tp satu apa pon i tak beli lagi!!! sblm beli i nk limitkan & nak tahu bajet dulu tp skrg ni i taktau nk bajet camne utk barang2 baby...huhu help me plzzz!!! sepatutnya skrg ni i dah stat beli sket2 coz kaki i dah pandai nak lenguh2 kalau berjalan lama sket...

**kalau siapa2 blh bg anggaran yg detail lg bagus...hihi...tq in advance! ^_^

Monday, December 12, 2011

Baby Cot : Perlu @ Tidak?

banyak jugak i buat survey & tanya2 org perlu ke tak sebenarnya baby cot ni??? geram tgk katil baby sbb nk hias bilik cantik2....tapi belum ada rumah sendiri lagi kekekekeke~

ada yg kata PERLU sebab:
1. tido buas, takut tertindih baby
2. tengah masak/mengemas rumah boleh letak baby dlm tu
3. takkan masa bersama dgn suami nak letak baby sekatil dgn kita kot?
4. boleh gantung2 benda warna-warni (rangsang otak baby)
5. senang nk tidokn baby kalau beli yg blh swing

ada yg kata TAK PERLU sebab:
1. naluri ibu takkan tindih baby
2. baby kdg2 menangis tdo sorang2
3. baby bila terjaga mesti nk tgk muka mama dia dulu
4. tido sekatil dgn baby senang nak breastfeed baby bila dia terjaga tengah malam (boleh mengiring & sumbat terus je)

**********************************
hurmm i pon mcm pening2 je fikir perlu ke tak...tp bila dh BANYAK kali pk, i rasa mcm perlu kot i beli katil baby ni...tp akan beli lepas habis pantang kot...alasan i:

1. i'll make sure bkn setiap masa akan letakkan baby dlm tu...
2. akan tdo sekatil dgn baby masa berpantang & time hubby outstation...
3. nak hias katil baby dgn warna2 yg terang supaya otak baby terangsang...
4. mungkin akan letakkan baby dlm tu sekejap bila masa diperlukan utk suami (time nk tido tu angkat la balik baby tdo sekatil kehkehkeh) atau utk buat kerja2 rumah...

i berkenan dgn ESPRIT travel cot ni...harga dia RM680...tp rasanya tak beli kot katil baby semahal ni...hahaha angan2 je la :p

Thursday, December 8, 2011

Exchange Link?

hai ols~ wahhh 1st time ni i nk buat exchange link...slama ni link2 kat sebelah tu ikut suka hati i je nk letak...

tp utk exchange link ni i nk buat 2 categories je:
1) b2b & ex-brides
2) m2b & mommies

ni bkn sticky post sbb i malas nk exchange byk2, cukup sekadar utk yg ada kaitan dgn 2 categories kat atas tu je...siapa nk exchange link, juz let me know kat comment okey & bgtau nk duk kat group yg mana satu ;)

insyaAllah next week i akan blogwalking & masukkan link u ols~ selama ni i byk comment & blogwalking kat blog yg ada tinggalkan comment kat my entry je...huhu

Tuesday, December 6, 2011

Wedding Nora Karel & Jaja

awal muharram hari tu i sempat attend 2 wedding kat kuantan (mcm kura2 baru sebok nk review hari ni)...tp sedih sangat2 okeyyyy bila i tertinggal camera kat rumah!!! so terpaksa lah i snap pakai hp je & ade pic kat bawah ni i cilok dr FB kwn2 & vendor *ampunnnn*

mula2 i pegi wedding jaja dulu kat hyatt regency hotel...jaja ni kwn i masa kecik2 dulu...then i terus ke rumah nora (blogger) utk attend wedding dia pulak...


(1) JAJA
ni la jaja & hubby dia....so sweet kn???congrats dear ^_^ owh ni pic time dia nikah...time sanding tak dpt nak amek gamba yg elok coz pakai hp je kn...sob sob sob :(

deco kat meja...curlasss~ makanan dia semua sedap2 tp i tak berani nk mkn byk coz takot terrrmuntah je...hohoho

pelamin dia yg meriah....ohhh i jatuh hati dgn kerusi dia tu....lawaaa kot!!! btw coklat yg i dpt super sedappp okey....sampai hari ni i rase nk mkn lg coklat tu *mengidam*

2) NORA
*abaikan i yg nampak chubby tu*
finally jumpa gak rumah nora....xla susah mana nk cari...hehe....nora sgt comel dgn baju purple ni...congrats nora & suami :)
pelamin yg cantik....vendor dia dina halim ^_^

photobooth!!! nora DIY je backdrop tu....gud job nora~ ohhh i suka pakai baju hitam coz tertutup la sket lemak2 kat badan tu & perut mcm tak nampak je bila pakai baju ni *erk*

sblm balik mesti la nk conteng2 dulu kat guest book ni....

*mak buyong yg mcm penguin*
oh my~ i sgt suka ice cream ni okey!!! rasa mcm tak cukup je dapat satu....hahaha tamakkk...

**********************
i doakan semoga kedua-dua pengantin hidup bahagia hingga akhir hayat...alam rumahtangga byk cabaran & dugaan, so banyakkan bersabar & tabah menghadapi segalanya (^_^)