Monday, December 31, 2012

Dr Sneez: Utk Masalah Selsema & Resdung

hye ols~

hari ni i nak share satu product yg i rasa best! ingt lagi tak dalam entry lepas2 i ada cerita farish demam teruk?? ada la sorang readers ni email i & suggest letak Dr Sneez kat hidung farish...i tengok Dr Sneez ni dpt kelulusan drp KKM & bahan2 yg dia guna pon bahan asli tanpa pengawet...so i tak rasa ragu2 nak guna :)

bila dpt je Dr Sneez, cepat2 i letakkan sket kat hidung farish sbb bau dia agak kuat mcm bau herba gitu...hehe...3 hari pakai alhamdulillah nampak farish blh tido lena...kalau tak sebelum tu hidung dia asyik sumbat je...haaa kalau u ols nak tahu, i sendiri pon pakai sbb i ada resdung dan kuat bersin...dah sebulan i try & mmg best pakai...kalau dh habis lepas ni, i still nk beli & continue pakai...i juz pakai waktu mlm sblm tido..Dr Sneez ni mmg sesuai utk peringkat umur drp bayi sampailah org tua...gunakan tanpa waswas :)
antara kelebihan Dr Sneez:
  • mudah & senang nak sapu
  • jimat sbb pakai dlm kuantiti yg sedikit je
  • takde bhn pengawet, pewarna atau pewangi
  • kesan yg segera
  • penggunaan teknologi thrudermal (maksudnya kadar penyerapan yg tinggi- contoh mcm kita sapu kunyit kat hidung la, kesan dia kita dpt rasa serta merta)
antara gejala2 yg dpt dikurangkan bila pakai Dr Sneez:
  • gatal hidung
  • hidung berair
  • selalu bersin - resdung
  • batuk & selsema
  • sakit kepala
  • melegakan pernafasan yg tersumbat

kalau korang nk beli, blh beli kat sini: Mommy2Mommy Shop
satu tube dia jual RM50 + RM6 (Postage)
kalau 2 tube RM100 (FREE Postage)

Monday, December 24, 2012

Salahkah?

erk tak pasti title tu ada kena-mengena atau tak dengan apa yg i nak cerita ni :)

mula2 nak cerita pasal BUAI...masa dalam pantang kn, beria la i ni takmo ajar farish tido dalam buai...risau sangat kalau pegi jalan jauh nanti dia mesti nak buai...lagipon ada la kata tak elok utk otak baby sbb bergegar...nasib baik la family ikut je kata i dalam bab ni, takde yg membantah sbb dlm pantang i sendiri yg byk jaga farish...hanya rocker yg i guna utk tidokan dia...tapiii lepas je pantang, i relakan je makcik i tidokan farish dlm buai...ye la, bersyukur la tu ada org nak tolong jagakan farish kat rumah, takyah susah2 nak hantar kat BS/nursery...bkn apa, buai ni blh buat farish tido lena & lama, so senang la makcik i nak buat kerja lain...ahhh malas nk fussy sgt! bila papa si farish ni balik, dia pulak yg tolong belikan buai letrik! adoiii siyes mula2 i membantah gak tapi lama2 malas nak fikir benda kecik camtu...hehe...so far alhamdulillah pegi jalan2 takde pulak dia mintak buai...elok je si teruna tu tido dlm kereta / stroller...

nak cerita pasal WALKER pulak...haaaa yg ni i pulak beria nak belikn farish walker walaupon ada research kata tak bagus...alaaa pakai skejap2 je kan?? tapi my mom pulak membantah dlm soal ni sbb dia risaukan keselamatan cucu dia sorang tu...rumah i byk perabot & byk tangga kecik2, jadi dia takot kalau terlepas pandang farish jatuh nanti...i pulak nk belikn walker supaya dia blh bergerak sendiri, takde la asyik org nak dukung je kn?? last2 i pinjam walker cousin & my mom pon pasrah je la letakkan cucu dia dalam tu...hihi...tapikan, farish ni duk 15min dlm walker pon celah kangkang dia tu melecet...knp ek? lama sgt ke 15min tu? ke walker tu tak bagus? ke peha farish yg besar? huahuahua~

haaaa ni satu benda yg kadang2 buat i rasa annoying...pasal kerap sangat DUKUNG anak atau DUKUNG anak masa menangis pon jadi masalah ke? ada la org2 tertentu ni marah i bila i pujuk/dukung farish masa dia menangis...katanya jgn biasakan dukung anak, biar je dia nangis supaya dapat ajar dia...erkkk kalau merengek sket2 tu takpe la, ni kalau dh meraung, mesti ada something kn? baby ni dia tahu nangis je utk bagi isyarat kat kita...blh jadi sbb dia buang air, sbb dia sakit perut, sbb dia nakkan perhatian, etc...i lebih suka pilih utk dukung & pujuk farish drp biarkan dia menangis sorang2 sebabbb i rasa baby ni perlukan belaian utk develop emosi dia...lantak la org kata nanti anak jadi manja ke apa, yg penting i tetap nak gunakan masa yg ada utk belai farish sepuasnya...percayalah, benda ni skejap je nanti dia dh besar mesti kita tak boleh dah nak belai/manjakan dia...tetiba rasa sebak lak bila fikir anak ni makin membesar, singkatnya masa :(

ni satu lagi benda yg buat i sangat2 concern...pasal PERKEMBANGAN farish...well, i dah terbiasa dgn ayat "anak2 ni lain perkembangan dia"...yer i tahu benda tu, sangat2 tahu & paham! tapi menjadi seorang ibu yg pertama kali ada anak (spesifiknya, menjadi diri i), i sangat excited nak tahu bila farish blh meniarap, bila farish blh merangkak, bila farish tumbuh gigi, bila farish pandai bertatih, bila farish pandai berlari, segalanya tentang farish la! bukannya tak sabar, tapi over excited paham tak?? hehe...so jangan la marah i kalau i terrrlalu amek berat pasal semua tu...i ni mama farish yg suka kepoh2, tak sama dgn mama org lain yg cool & rilek...kekekeke...bkn apa, adik beradik & cousin i ramai yg skip merangkak, terus berjalan...oh plzzzz i taknak miss moment merangkak tu...biarlah org kata penat ke apa kejar baby merangkak, tapi i tetap nak rasa & rakamkan moment tu...

ok itu je yg i nak cerita :) kadang2 jadi 1st time mummy di zaman moden ni, macam2 la kita punya pantang larang kn? for me, mana yg baik tu eloklah kita ikot...tp setakat benda2 yg remeh ni, pejam mata je la...jgn kerana benda2 kecik, kita blh bertikam lidah dgn org sekeliling...i selalu ingatkan diri, respect cara org lain besarkan anak2 sbb pastinya dia ada alasan tersendiri...kadang2 dalam hidup ni kena ada give & take kan :)

ayish dating dengan amani (anak blogger, intan) hihi

Wednesday, December 19, 2012

F + F = F

rasanya dah lama tak buat wordless wednesday...taktau la knp skarang ni mcm malas sangat-sangat nk update entry...huhu

jom layan pic FAHMY + FARHANA = FARISH...masih mengekalkan huruf F tuh :)

boleh la tengok perubahan farish & badan mamanya yg maintain chubby...haha

farish 7 hari

farish 2 bulan
 farish 3 bulan

farish 4 bulan

farish 7 bulan

hubby dgn jersey favourite dia, farish pulak dgn stroller favourite dia...hehe

rasanya jarang sgt kami ada gambar bertiga yg proper sbb hubby kn jarang ada kat rumah...amek gambar sopan2 pon kalau raya/keluar pegi jln2 je...selebihnya pic mengarut je dalam rumah...haha

Thursday, December 13, 2012

Anak Demam..Apa Perlu Buat?

okey ni cerita lama...hari tu seminggu farish demam...bukan setakat demam tapi batuk, selesema & muntah2, complete package la senang cerita! hati mak mana la yg tak rasa sedih bila tengok keadaan anak yg lemah longlai, langsung tak bermaya...i yg menangis bila tengok farish batuk2 time tido...dia bkn batuk biasa, tp batuk kuat mcm org tua...kesian sgt tau :( time tu i hanya mampu berdoa supaya Allah cepat2 sembuhkan farish...

semua tu baru dugaan kecil buat i...tak cukup tidur & tak lalu makan masa jaga anak sakit, sket pon i taknak merungut...itulah yg dinamakan tanggungjawab & pengorbanan seorang ibu kn? sedikit sebanyak buat i insaf, betapa sukarnya my mom jaga, besarkan & didik i dgn baik :(

takpe, anak sakit sket2 tu tandanya dia tengah membina tahap imunisasi dalam badan...i sebolehnya elakkan ubat2 hospital unless terdesak sgt...i byk gunakan cara lama kot...nnti i share kat bawah ni apa yg i buat...

dah la demam, makan pon farish taknak...baru nampak sudu, beria dia menangis...nampak sgt mmg dia taknak makan kn? mula2 i ingatkan dia dah bosan dgn bubur yg i buat so i pon tukar la bubur tu perisa lain...mcm2 perisa dh buat, siap warna-warni lagi tapi farish still reject...pastu suruh hubby belikan biskut farley's & carelec ponnn dia takmo makan...keadaan ni berlarutan sampai hari ni...farish mkn setakat satu sudu je, tu pon penat kitorang paksa sambil pegang tangan dia kuat2, selebihnya dia sembur2, tutup mulut rapat & mengamok...

farish demam...apa yg i buat?

1) TUAM KEPALA
i rasa majoriti mak-mak ni ada beli temperature kn? senang nk monitor suhu badan anak brp...masa farish demam tu suhu badan dia lebih kurang 38.5'C...i tuamkan kepala dia dgn air asam jawa...bak kata my mom, air asam jawa ni sejuk, so blh turunkan suhu badan baby yg panas...malam2 time tido pulak, i letakkan cool fever je...

2) MANDI
kalau pagi i mandikan farish agak lewat drp hari2 biasa tapi i pakai air sejuk je...kalau petang pulak i awalkan sket mandi tu dlm kul 4.30pm...mulakan dari kaki supaya haba naik ke atas, seterusnya perut --> leher --> kepala...kalau badan baby panas sgt, pakai je pampers saje takpon pakaikn baju lubang2...tp make sure temperature kat bilik/rumah tu normal...

3) PERCUSSION & VIBRATION
teknik ni pulak i pernah baca kat blog2 & paed sendiri ajar i cara yg betol macam mana nak buat...teknik percussion & vibration sesuai utk masalah batuk tak kira la baby atau org sewasa...dia akan legakan paru2...

ni cara nak buat percussion...tangan make sure mcm dalam gambar tu & tepuk2 tulang rusuk...kalau rasa sakit, means kita tepuk salah...percussion ni takkan buat kita rasa sakit, sebaliknya rasa lega *tapi baby bukan pandai mengadu sakit pon kan*...i buat jugak tepuk percussion ni kat farish...nak buat teknik ni kita kena tiarapkan baby...hari tu i tiarapkan farish kat peha i sambil tepuk2 belakang dia...

ni pulak cara nk buat vibration...vibration ni kita akan buat lepas buat percussion, buat dalam 1 minit...kalau percussion kita tepuk tulang rusuk bayi tapi vibration lak kita sapu2 dada bayi sambil gegarkan...

4) STEAM
bunyi macam nak masak baby la pulak kan? hehe..steam ni i buat utk keluarkan kahak & hingus farish...cara nak buat dia senang je...u masukkan air panas dlm baldi, lepas tu halakan muka baby kat wap air panas tu...kedudukan baby pon dlm keadaan meniarap...pegang baby betol2 tau, kang tak pasal2 jatuh dlm air panas...huhu

5) NEBULIZER
sbb farish selsema agak lama hari tu, so i bawak dia jumpa paed utk buat neb..nasib baik dia senyap je masa buat neb hari tu...ada gak org ckp letak kunyit hidup kat hidung baby tapi i tak terbuat pon hari tu...asyik tak ingt je nak beli kunyit hidup...haha


6) MADU
ramai mommies cakap madu tak bagus utk baby below 1 year old...research pon ada pasal ni kan?? tapi i bagi jugak farish setitik...MIL ckp madu bagus utk legakan sakit tekak...i percaya madu tu makanan rasulullah & lagi selamat drp bagi baby makan ubat yg ada drug tu...kalau nk fikir madu tu bahaya, bagi i makanan bayi segera yg jual kat pasaran tu pon tak elok sbb dah di-awet...lagipon bkn bagi satu sudu kecil, juz bagi setitik je & pastikan guna madu asli :)

mommies lain...ada apa2 petua lain nk share tak? :)

*semua pic dalam ni ehsan google

**********************************
 dan2 je bila farish dah sihat mama bawak dia jalan2 kat kelantan...hehe

Thursday, November 29, 2012

Sorry~

juz nk bagitau yg i agak sebok skrg ni...dgn farish yg demam & taknak mkn dh seminggu...risau! huhu

jadi tak sempat nk blogwalking & comment2 blog korang...baca pon mana2 yg sempat je...

nk update blog pon susah walaupon byk benda nk story...

skrg hubby tgh cuti sebulan, so weekend i sgt padat...

busy busy busy!

nanti ada masa i jenguk2 blog korang yer...love u ols!

doakan farish cepat sihat k...berat dh turun 1.2kg...huhu

Monday, November 26, 2012

Duit vs Rezeki

entry sebelum ni cerita pasal penyakit hati & rumah kami, hari ni nk cerita pasal DUIT vs REZEKI pulak...cerita hal baby & mak-mak dilupakan ke??? owh sebenarnya banyakkkk sgt nk cerita pasal baby, tp yg tu KIV dulu la sbb takde mood lagi *farish dh seminggu demam*

okey apa yg i nk story-mory ni adalah kebanyakannya berdasarkan pengalaman i & keadaan di sekeliling sendiri...

sejujurnya, dulu masa nak kawen i baru kerja 6 bulan (baru habis study time tu) & gaji pulak masa tu RM 1,500 je sbb still under probation utk 6 months (kerja kat company sendiri pn still kena follow the procedure u olss)...hari2 la duk fikir cukup ke tak nk hidup dgn gaji camtu kalau dah kawen nnti sbb hubby pon sama, baru jugak la kerjanya, gaji pon tak seberapa...bila dpt je gaji mesti i akan kira siap2 utk tetapkan brp banyak yg i perlu belanja utk bulan tu...tiap kali kira, tiap kali tu la mesti tak cukup sampai buat i pening kepala & fed up taknak kira dah...tp yg peliknya, bila akhir bln je, banyakkk pulak lebihnya! bila fikir2 balik, oooo rupanya bulan ni ramai sgt yg belanja mkn, ooo rupanya bln ni bil telefon tak byk, oooo rupanya bln ni dpt free gift, bla bla bla...so percayalah pada rezeki, insyaAllah mencukupi :)

tapi bila soal duit, tak pernah putus kan kita akan fikir?? bila dh jadi permanent staff & gaji pn dibayar as an engineer cum 2nd director (eceyyy bunyi mcm hebat sgt je "director" tu, padahal takpon), masih lagi fening takot duit tak cukup...betol la org cakap, bila besar periuk nasi besar juga la keraknya...skali lagi i main kira-kira duit gaji i + duit gaji hubby bila i disahkn pregnant...bila buat kira-kira, sumpah tak cukup nak beli barang baby yg best2...tp tak sangka rezeki tu sentiasa ada, dpt pulak hadiah bersalin drp company yg merupakan wang tunai...yeayyyy dpt la beli mcm2 jugak dgn duit tu :) syukur..

contoh 1: adalah sorang ni, gaji dia dlm RM 4k je, tup2 dia blh beli handbag chanel yg harga belas2 ribu...ikot logik dgn gaji gitu, mmg dia tak layak pon beli kn? kalau cerita kat org pon, mesti org perlekehkan betol tak? takpon kalau dia tayang handbag tu, kang tak pasal2 org ckp handbag cap ayam pulak kn?? tapi hakikatnya org tak tahu yg dia dpt increament gaji yg hampir setahun office baru bayar plus allowance dia...haaa kan durian runtuh tu! rezeki jugak namanya tu :)

contoh 2: ada org ni langsung tak mampu nak beli kereta...nak jadikan cerita, dia masuk peraduan gores&menang, tak pasal2 dia menang kereta! wahhh kalau nak tunggu pakai duit sendiri, agaknya sampai bila la dia mampu nk beli kereta sendiri kn? rezeki~

contoh 3: ada jugak org mampu nak pegi holiday kat merata tempat tapi tak dpt nk pegi atas sebab2 tertentu...duit dah ada tapi banyak pulak halangannya...nampak tak kat situ takde rezeki nak pegi holiday?

ok, apa yg i cuba sampaikan dlm entry ni ialah jgn selalu jadikan diri kita hamba kepada duit...jgn takot kalau duit sikit, tapi takutlah kalau rezeki tu takde/ditarik...bkn bermaksud jgn cari duit langsung, tapi jgn la terlalu obses sampai jadikan duit tu perkara utama dlm hidup...sampaikan semua benda nak berkira & nak buat sesuatu yg baik pon takot duit tu habis...

ada org duit beribu-ribu, berjuta-juta tapi kalau Allah nk tarik rezeki tu sekelip mata je...blh jadi kita ditimpa pelbagai bencana seperti rumah terbakar, dirompak, ditipu, macam2 la lagi kn?? bila sebut rezeki pulak, ianya blh dtg dlm pelbagai bentuk kn? yg kadang2 kita tak jangka pon :)

ada org duit gaji berkepuk-kepuk tapi habis dlm sekelip mata je utk bayar macam2 hutang...sebaliknya ada org gaji ciputtt je tapi duit tu cukup utk hidup sbb tidak membebankan diri sendiri dgn hutang yg byk...

apa yg penting, dlm doa harian kita jgn lupa minta Allah murahkan rezeki kita, murahkan rezeki ahli keluarga kita, murahkan rezeki kawan2 kita & murahkan rezeki org disekeliling kita...kalau kita doakan kebaikan utk org lain, insyaAllah berganda kebaikan yg Allah akan berikan kat kita *cakap dh mcm ustazah pulak hihi* rezeki yg diberi adalah lebih bermakna drp wang ringgit yg menggunung tapi tiada manfaatnya...jgn selalu mempersoalkan atau mempertikaikn rezeki yg Allah bagi...


*nak share apa yg dikatakan oleh ustaz don:

Antara sebab mengapa REZEKI SUSAH NAK MASUK... :)

1. Gemar mengungkit-ungkit pemberian
2. Asyik mencanang perihal duit yg tidak cukup untuk urusan itu dan ini.
3. Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit
4. Berkira untuk membantu memudahkan hal yg baik
5. Riak bila bersedekah
6. Banyak berbuat maksiat/kemungkaran
7. Tidak/kurang beristighfar
8. Tidak bersyukur/banyak mengeluh

Nota: Rezeki bkn sahaja dalam bentuk wang, tp kebahagiaan, peluang menyambung belajar, peluang kerja, anak, jodoh dan lain-lain.

Ada juga yg berbuat kemungkaran tetapi tetap memperoleh rezeki yg melimpah ruah. Tp ketahuilah itu nikmat yg plg azab di kemudian hari dan ia dipanggil 'istidraj'. wallahua'lam.

Wednesday, November 21, 2012

Pernah Tak? Pernah Tak?


kita rasa org berlagak upload pic koleksi handbag dia,
tp org lain pulak rasa kita berlagak sbb upload pic masak2...

kita rasa menyampah org jiwang2 kat facebook dgn pasangannya,
tp org lain pulak menyampah sbb kita asyik up status politik je...

kita rasa org riak bila tunjuk baju2 branded dia,
tp org pulak rasa kita riak sbb asyik tunjuk pic holiday je...

kita rasa org gedik bila ramai kwn lelaki,
tp org lain rasa kita gedik sbb asyik upload pic diri sendiri je...

kita rasa org tu jahat bila tak sembahyang
tp kita ni baik ke bila tak tutup aurat?

hurmm dalam dunia ni kan, mmg susah kita nak puaskan hati semua org...kadang2 i terfikir, knp kita nak sebok2 sgt hal org lain yg langsung takde kaitan dgn kita? sedangkan kita tak sedar org lain jugak ada rasa "kurang enak" dgn kita...drp kita duk fikir bukan2 pasal org lain, lebih baik kita perbaiki kelemahan diri sendiri dulu kan?

berbaik sangkalah sesama kita, jauhi fikiran yg negatif...apa yg kita buat tak semestinya menyenangkan org di sekeliling, maka kita pon tak payah la susah2 nak meng-complicated-kan diri sendiri dgn hal org lain...terimalah hakikat bahawa takde sorang pon manusia yg sempurna...

jgn sesekali rasa diri kita ni hebat sampai susah nk terima teguran org lain...dlm hidup ni, tak perlu lah nk berlumba-lumba sgt pada benda yg negatif...tengok org lain ada, kita pon rasa nk jugak sedangkan kita tak mampu...tengok org lain lebih sket, kita pulak rasa nk lebih drp dia...muhasabah diri: pandanglah org yg lebih rendah drp kita supaya kita lebih menghargai apa yg kita ada...bersyukurlah, bersyukurlah, bersyukurlah!

p/s: semua ni self reminder sbb i sendiri pon pernah rasa menyampah dgn org lain...tp bila fikir2 balik, knp i perlu ada rasa camtu? sedangkan pasti ada jugak org yg rasa tak senang dgn i walaupon kita tak rasa benda tu salah...semua ni adalah penyakit hati yg sukar diubati :) baik di mata kita, mungkin buruk di mata org lain kan? jom sama2 kita improve diri sendiri, jgn provoke org lain ^_^ daripada kita asyik nak cari kesalahan/kelemahan org lain, ada baiknya kita nilai diri sendiri dulu...

apa kaitan dgn pic mille crepe ni? hehe

Monday, November 19, 2012

Rumah Kami...InsyaAllah~

p/s: takot jugak sebenarnya nk cerita pasal ni...kang tak pasal2 kena cop RIAK or BERLAGAK...kekeke...takpe la, i tengok org lain rilek je cerita pasal rumah kat blog diorang & i takde pon rasa diorang berlagak, so i decide nk share berita gembira ni kat readers...

alhamdulillah syukur sangat2 hajat nak duduk rumah sendiri hampir tercapai (insyaAllah next year kalau takde apa2 masalah)...bukan tak best duduk dgn family, tapi paham2 je la takde privacy...cian hubby, dah la balik rumah sebulan sekali & bila balik takleh bebas kat rumah mertua...hehe

nak beli rumah ni pon byk masalahnya utk kitorang...mula2 skali i cadangkan kat hubby utk buat rumah banglo kat tanah sendiri sbb i percaya dgn harga rumah RM ***k boleh dpt rumah sebuah yg besar & cantik...tp hubby pulak refuse sbb kawasan tu still sunyi, kalau buat rumah pon jiran tetangga jauh sgt...hubby risau kalau dia kat offshore, keselamatan i & anak tak terjamin...mula2 i mcm frust gak la sbb i dah lama berangan nk duk rumah banglo...lepas tu hubby pujuk & bagi jaminan utk buat rumah kat tanah tu dlm masa 15tahun lagi kalau ada rezeki...dia ckp maybe by that time dah ada org naikkan rumah kat area tu...i pon taat je la pada perintah hubby *gituuu*

tak lama lps tu my mom bgtau i yg kawan dia ada nk jual rumah...rumah tu single storey & berusia lebih kurang 20tahun kot? sbb murah, i pon insist la nk beli sbb owner jual murah & bila kira2 balik i mampu bayar bulan2...i pegi bank dgn segala document, tp org bank tu pulak ckp permohonan i ni tak lulus sbb i takde apa2 commitment dgn bank, means i dlm kategori financial freedom...dia suruh i share loan dgn hubby tapi i taknak...i submit je permohonan tu tapi tak harapkan apa2 la sbb org bank tu ckp tak lulus kan?? tuptup nak jadikan rezeki i, ada org bank call & cakap loan rumah tu lulus (dlm masa 2 minggu je dah lulus, cepat betol)...pulak dah?? so i anggap je semua ni rezeki & i beria pujuk hubby pindah situ walaupon condition rumah tu tak selesa mana...

hubby pulak dgn sekerasnya dia taknak stay kat rumah yg i beli tu...ye la, rumah second hand paham2 je la kan? byk benda yg kena renovate...hehe...serius rumah yg i beli tu murahhhh sbb lantai takde tiles, tingkap nako & ceiling pon bkn ceiling kapur...tp i ckp dgn hubby i tak kesah nk duk situ buat sementara waktu...sbb hubby taknak gak duk situ, so rumah tu dah selamat i renovate & sewakan kat student skarang ni...

hubby dlm diam rupanya mencari rumah baru yg selesa utk anak bini dia duduk...dia pon jumpa la satu kawasan rumah ni & berkenan sbb dkt dgn rumah my mom...in case dia kat laut, blh gak la i balik umah my mom kalau takot duk berdua je dgn farish...dia tunjuk kat i & tanya kalau i setuju ke tak...mula2 dia nk amek corner lot, tapi harga corner lot mahal 100k drp lot tengah...i ckp dgn hubby takyah membazir la kot beli corner lot sbb kitorang kn plan nak buat rumah kat tanah sendiri *plan je la, ntah2 sampai ke mati duk situ*...kitorang pon book la rumah sebelah corner lot tu & mulalah sesi apply loan...kitorang beli rumah ni last month, rumah dah 98% siap kot...developer cakap insyaAllah awal tahun dpn blh masuk coz nak tunggu CF je lagi...i risau gak sbnrnya pasal CF ni coz pernah terjadi building ofis i skrg ni 2 tahun baru dpt CF...huhu harap2 la Allah permudahkan segalanya...

insyaAllah, ni lah bakal rumah kitorang nanti...rumah double storey biasa2 je dgn keluasan 70' x 20'...harga kat iklan dia tulis dlm RM280k tapi bila pegi office dia, dia ckp tu harga masa 70% siap...so skrg harga dia dh jadi puluh ribu lagi mahal dr harga asal *kalau tahu baik beli awal2 kan*...masih belum siap sepenuhnya, pagar pon belum cat lagi...rumah ni kat kemaman, dlm 5min dari umah my parents...blh tahan mahal gak harga rumah kat kemaman ni rupanya...rasa tak sabar nk duk sini sbb ramai jiran hehehe...loan atas nama hubby sorang je & syukur loan lulus dlm masa sebulan...

sekarang mmg dah sebok survey kipas lampu perabot bagai...padahal CF tu ntah lulus ke idok, tak tahu lagi...huahuahua best betol day dreaming pasal deko2 dlm rumah nanti walaupon $$$ ciput...

Monday, November 12, 2012

Nursing In Public (NIP)

ehemmm ni bukan rentetan daripada blog si montok eh ke bontot (?) tu tau...cuma lepas baca entry dia tu, tiba2 *tinggg* ada idea nak tulis apa hari ni...entry ni sekadar berkongsi cerita & pengalaman, bukan entry sentap-menyentap tau *nay nay nay*...jgn kaitkan dgn entry HOT si montot tu okey...bacalah entry ni dgn hati yg terbuka dan berlapang dada...

yup, i pernah NIP...NIP bukanlah satu perkara mudah bagi i dan itu adalah LAST RESORT buat i...takde nye saje suka2 seronok atau rasa hebat nak selak dpn org lepas tu bagi baby minum...TAK MALU kalau org tengok? sumpah i malu sbb tu kita cover & pilih tempat tersorok...tapi yg kelakarnya org kita ni benda yg bertutup nak malu sangat, yg terdedah rilek pulak *confused skejap*...malu tak bertempat pulak jadinya..

yg peliknya ada jugak ibu2 yg fully breastfeed ni pandang serong pada ibu yg NIP...dikatanya kita takde perasaan malu la, dikatanya kita ni tak hormat persekitaran la, dikatanya byk lagi pilihan/alternatif lain la, bla bla bla...tapi orang takkan pernah faham situasi kita selagi dia tak pernah rasa kan?? atau mungkin mereka hanya pentingkan diri sendiri sehingga tidak mahu cuba memahami orang lain??

menjadi monthly housewife, yg sebulan sekali dpt jumpa hubby merupakan satu cabaran buat i apatah lagi bila sudah dikurniakan cahayamata yg hensem *eh?* nak pegi mana2 ofcoz la akan ku kendong si anak itu unless kalau ada org nak tolong jagakan, baru tinggal kat rumah dgn parents...tengah2 shopping beli barang tu tiba2 anak mengamuk nk susu, apa yg perlu i buat? 
(1) nak suruh i balik rumah? hoii aku ni dah la terhegeh-hegeh terpaksa bawak anak tanpa suami, lepas dah sampai nk suruh balik rumah pulak semata-mata nk susukan anak? kau ada laki hari-hari kat rumah lain cerita la...
(2) nak suruh i pegi parking lot sorang2 then susukan dlm kereta sedangkan kita tahu area parking lot tu sgt bahaya kalau takde org lelaki teman? memang takkan letak diri dlm risiko la...
(3) nak suruh i pegi cari nursing room kat shopping complex kat kemaman ni?? memang tak la kan sbb surau pon susah nak jmpe inikan nursing room? org maybe akan nampak situasi kat KL je tapi mesti tak pernah terfikir pon kan situasi & kemudahan kat kampung2 ni camne? nak mintak kat kerajaan/kat pihak pengurusan tu sediakan boleh tapi sementara nk tunggu semua tu dpt, NIP je la caranya kan?
(4) nak masuk fitting room? boleh je tapi fitting room tu muat2 satu badan je dgn aircond tak rasa, sangatlah tidak selesa...hello jgn expect kat kampung ni macam bandar2 besar yer...

pernah i ikut hubby ke KL sbb bila dia dah ada kat darat, dia kena masuk office skejap utk submit claim & jumpa bos kat sana...nasib baik office dia betol2 sebelah shopping mall so dia akan tinggalkan i kat situ dari 11am sampai la 5pm...knp i gatal ikot?? sebabnya lepas tu kitorang terus nak balik kampung *perghh details explain*...utk yg memang stay kat KL, berada di shopping mall selama 2-4jam pon dikira sangat lama kn?? utk org kampung mcm i ni yg jarang sgt blh ke KL, 6jam tu dikira perkara biasa kot...ni lagi satu cerita bila terpaksa berdua dgn baby yg menyusu badan sepenuhnya...kalau ada sedara-mara yg tinggal dekat situ, mmg i akan pilih utk duk rumah sedara drp tunggu dlm mall tu...huhu

okey seperti biasa mmg i akan google/search dulu nursing room yg ada kat situ..normally mmg i hadkan langkah utk tidak jauh drp nursing room (lagipon i tak mahir sgt selok-belok dlm mall tu, memang boleh sesat la)...i pernah NIP dlm seoul garden, masa tu baruuuu je nak ngap makanan tiba2 anakku meraung...eh padahal baru 15min i susukn dia...nak suruh lari ke nursing room dgn baby yg meraung camtu & tinggalkn makanan? memang tak la kot...i anggap time tu darurat & NIP je la kat situ dgn dicover oleh pashmina...org tak perasan sgt pon...

i taktau la org lain camne kn tapi i sebolehnya cari tempat kat ceruk dinding & palingkan muka kat dinding supaya org tak perasan i tengah susukan anak...takpon sorokkan sket kat bawah meja...utk elakkan menarik perhatian org ramai terutamanya lelaki, ada baiknya pilih kain yg plain/tidak terlalu terang...NIP sambil berdiri atau berjalan i tak pernah buat & bkn kemahiran i...i sebolehnya cari tempat yg agak privacy sbb tak suka jugak org jeling2...

biasanya sebelum turun kereta mmg i akan susukan farish siap2 bagi kenyang & mmg akan bawak satu botol yg dh siap ada susu...tp kadang2 baby ni unexpected kn? kat rumah boleh pulak dia minum 2jam skali tp bila bawak pegi jln2 nak minum stengah jam skali pulak? dah tu elok2 maknya ni bawak susu dlm botol, dia pulak nk direct feed sbb nampak muka maknya...ayoyooooo anak oh anak! pernah juga i bawak breast pump masa pegi shopping mall sebab bajet nak pam la sementara tunggu hubby selama 6jam tu...malangnya, bila anak duk directfeed je, susu yg dipam pon taknak keluar...lagipon kalau nk bawak stock susu byk2, tahan brp jam la sgt kn? perjalanan i ke KL dh 3 stengah jam, campur pulak 6 jam kat mall, lu kira sendiri la...so di sini perlunya NIP bila keadaan terlalu mendesak...

pernah satu ketika i pegi alamanda...alamanda tu kalau nak ikutkn i dah hafal setiap kedudukan kedai coz time study kat uniten dulu kerap sgt la i lunch & layan muvi kat situ...tapi as a student time tu, tak pernah pulak terfikir nk cari tempat strategik utk nursing *kawen pon tidak lagi masa tu*...alkisahnya farish dh mengamok sakan nak susu dari foodcourt lagi...i pon tinggalkan la makanan yg hampir habis makan tu utk pegi nursing room...ramai oiii jeling2 tengok anakku meraung...anak menangis pon org tengok, NIP pon org nak intai...eh? yg i bengang sangat2, bila sampai je nursing room tu nampak bapak-bapak ada dlm tu...bilik pulak ada 2 je dlm tu & full...tak paham bahasa jugak rupanya bapak2 ni kalau nampk org nak menyusukan anak tu keluar la hoi! salah satu bilik pulak i dengar ada suara jantan duk bergurau senda dgn anak...angin jugak badan ni so i ketuk la...bila buka pintu rupanya duk rilek2 dgn anak bini dlm tu...apakah??? serius @#$%&^*!  nak pegi surau dia kat sebelah memang tak la kot sbb alamanda ni kalau weekend je time asar tu punye la ramai org kat surau...takyah kata nk nursing, nk solat pon dah sampai kat tempat wudhu' tu...

kalau jenis NIP tak cover, tu i no comment sbb entry ni bkn nk cerita pasal aurat pon *opss*...i juz harap kalau lepas ni i terpaksa lagi NIP, maka BERSANGKA BAIKlah...terutamanya org lelaki, lebih2 lagi yg sudah pon bergelar bapa, tak perlu la nak fikir lucah kalau nampak org NIP dgn menutup aurat...NIP ni bukanah niat utk tarik perhatian org ramai tp satu alternatif utk memudahkn ibu menyusu setelah segala pilihan yg ada tidak dapat digunakan...it's not a big issue pon actually...Islam itu mudah & indah...jangan la kita meg-complicatedkan benda2 yg tidak sepatutnya...tp jgn pulak kita terlalu open sampai terrlalu "memudahkan" benda yg tidak boleh...kita buat ikhlas kerana Allah, maka serahkan lah pada Dia yg Maha Mengetahui utk menilai kita...apalah sangat penilaian manusia kan??

tp i tak nafikan ada sesetengah negara Islam yg memang tak galakkan NIP ni...setahu i, di negara arab saudi konsep NIP ni dilarang sbb perempuan kat negara sana nk keluar rumah pn tidak digalakkan (betulkan i kalau i salah)...tapi sebaliknya kat Jordan, kawan i cerita masyarakat sana terima NIP dgn baik...diorang kat sana NIP bawah jilbab & NIP dlm bas adalah perkara biasa...wallahualam~

apa motif i cerita semua pengalaman i ni?? bak kata nabil "lu pikir la sendiri"...hihi...nilai sendiri la mana baik & buruk buat u olsss...kita takleh nk paksa org suka dgn cara kita kn?? again, jgn nak kaitkan entry ni dgn entry blogger lelaki ituuu~ kekekekek


p/s: apa2 pon i tengah contact seorang ustaz ni minta pandangan dia pasal isu ni...insyaAllah bila dah ada jawapan, i akan share...entry i hari ni sekadar pandangan i yg cetek ilmu agama, mungkin ada yg betul mungkin juga ada yg salah...maybe ahli agama lebih layak mengulas atau memberikan pandangan mereka...wallahualam..

Tuesday, November 6, 2012

Apa Yang Terbaik Untuk Anak Anda?

perbualanku dengan salah seorang sahabat:

si A: lorrr asal bagi anak pakai petpet ni? kan murah tu...tak bagus la...

si B: eh, knp pulak tak bagus? anak i pakai ok je takde masalah apa2...

si A: kita ni cuba la bagi the best utk anak2, jgn berkira sgt...pakaila mamy poko...

si B: pakai jugak mamy poko tu tapi utk malam je...lama2 jadi mamypokai ler...

si A: i tak kesah la buang duit byk2 pon, asal blh beli benda mahal & bagus utk anak2...

si B: sukati kau lah...kang aku cakap yg ko tu TAKNAK susukan anak sbb konon2 kolot, kang kau jugak sentap *mampu bermonolog dalam hati je la*

sebenarnya, "TERBAIK" untuk anak-anak adalah satu perkara yg subjektif kan? ada org kata benda A tu terbaik utk anak dia tapi ada org pulak kata benda B paling bagus...

teringat masa zaman U dulu ada org pertikaikan anak ramai ni susah nk bagi yg terbaik, nanti anak2 terabai, bla bla bla...i agak sentap jugak la sbb adik beradik i kan 9 org...honestly, takde pulak kitorang adik beradik rasa tak cukup, malah  bersyukur ada parents yg sangat2 bertanggungjwb...bilangan anak2 bukan satu jaminan utk jadikan anak itu hebat...tak kesah la anak ramai or sikit, yg penting kita kena ada skill utk handle & didik anak2...

semestinya cara kita besarkan anak2 takkan pernah sama kn? ada anak yg kita perlu tegas utk tegur kesalahan mereka, tp ada anak pulak kena gunakan pendekatan yg lemah lembut...kita tak boleh la nk suruh orang lain ikut cara kita besarkan anak2...bagi peluang kat setiap ibubapa utk corakkan anak mereka dengan pendekatan tersendiri...

ada mak taknak anak dia tido dalam buai atas alasan tertentu tp bagi anak makan benda tak berkhasiat takpe pulak? ada mak sanggup sekolahkan anak2 kat skolah swasta yg hebat2, tp bila kat rumah harapkan bibik pulak jaga anak?

mungkin ada orang lebih suka didik anak dgn kesederhanaan tapi ada pulak yg suka limpahkan kemewahan kat anak2...beli barang2 branded, mainan mahal2, bagi duit belanja yg banyak, belikan kereta mewah,etc...

okey, tak kesah la apa pon alasan korang dan apa pon cara korang untuk besarkan anak2, i tak kesah...for me, cuba belajar utk respect org lain & yg paling penting jangan la asyik nak cemburu je...tengok org lain belikan itu utk anak dia, kita pon sebok nak beli jugak padahal tak mampu...besarkan anak2 ikut kemampuan kita supaya bila besar nanti anak2 lebih appreciate kesusahan kita tu, insyaAllah...

duit tidak menjamin kebahagiaan...tapi kalau tak cukup duit, kita kena la usaha mencarinya sbb kesenangan takkan dtg bergolek :) apa yg penting, bagi anak kasih sayang sepenuhnya...jadi sahabat & pendengar setia utk anak2...jaga anak siang malam, jgn asyik nak harapkn bibik je...ajar anak ilmu agama sbb itu adalah jaminan kita di akhirat nanti...

cuma, jadikanlah org yg sudah pon berjaya didik anak mereka sehingga "menjadi orang" sebagai teladan kita...bandingkan cara mereka dgn cara kita...mungkin ada benda yg kita kena contohi mereka dan dalam masa yg sama dapat improve skill kita :)

apa yg korang rasa TERBAIK??? maka buatlah dengan ikhlas supaya Allah membalasnya dgn anak2 yg sihat, anak2 yg baik, anak2 yg soleh solehah, anak2 yg bijak pandai, anak2 yg menyenagkan hati ibubapa   ^_^

mama yg bambam with farish yg manja *perlu ke letak pic ni?* LOL!

Thursday, November 1, 2012

Farish 6 Bulan

Alhamdulillah farish dah 6 bulan 2 hari :) esok baru nak bawak dia cucuk kat kuantan...entry pendek je ni, juz nk cerita perkembangan dia...

last month masa cucuk utk 5 bulan, berat farish dah 7.6kg...now taktau la...tapi ayish ni tak nampak bambam pon, sedang2 je badan dia...hehe

syukur masih lagi fully breastfeed farish walaupon susu agak merundum stat farish 4 bln hari tu...walaupon susu makin berkurangan tp masih mampu & cukup lagi utk breastfeed ayish...

skarang kalau meniarap dah pandai bergerak & pusing 360 darjah...tapi tak pandai lagi nak merangkak...banyak sangat tangan yg suka dukung dia, camne la nk cepat merangkak kn? hehe

mulut sangat bising! farish ni mmg kuat membebel...kalau pagi2 bangun tido, dia lah yg kejutkn i...tangan mesti sentuh muka i sambil mulut bunyi "ehhh, ehhh"...suara dia garau okey! haha...comel je kalau dia buat camtu...bila i celik mata je, rasa bahagia sgt ^_^
kalau tunjuk gadget dgn mainan, dia mesti akan pilih gadget dulu...kalau kita amek gadget tu dari tangan dia, mesti dia nangis...amboiii pandai betol baby zaman moden ni kn?? langsung tak berminat dgn mainan dia yg ada  bunyi2 tu...

kaki tak reti duk diam, suka lompat2...kalau pakaikan baju, suka tendang2 dada mama dia ni...sakit tau!! tengok org main bola, kaki dia pon sebok nak sepak2...

selama org lain mandikan farish, tak pernah pon dia kencing apatah lagi berak dlm bath tub...tapi time mama dia mandikan, sukaaaa sangat pancut2 & berak dlm tub...sengaja je kan farish ni nak dera mama? sabo je laaa~

dulu nak pakaikn baju senang je...sekarang kena bersilat kalau pakaikan ayish baju...dia takmo duk diam & suka pusing2 badan utk meniarap...kalau pakaikn pampers lak, tangan tu suka je nak cabut pelekat pampers...macam2 ragam betol budak kecik ni...hehe

ofcoz la dia kenal mama dia kn?? pantang nampak i balik kerja je, mesti merengek mintak dukung...pantang denga suara i je, mesti nak pandang...nak manja2 la tu? dia dah kenal tau mana tempat nenen dia, dah pandai nk selak baju i...haha

sejak dah besar ni, mcm susah sket nak bawak dia pegi shopping mall....farish cepat bosan, duk sejam dlm stroller mesti nak mintak dukung dlm 20min...lps tu baru blh letak balik...dulu time baby punye la senang nk bawak g jln2 coz tido je memanjang...
cukup je 6 bln, i dah bagi farish mkn...mula2 i bagi pear sbb kebetulan buah pear mmg ada kat rumah...farish kuat makan! mula2 bagi sket je, tapi lepas je habis dia punye la menangis nk mkn lagi...last2 bg mkn 2oz baru dia hepi...dia dah cam tau bekas yg i pakai utk suapkan dia....pantang je nampak mesti dia bunyi "ha ha ha" sambil mulut menganga & tangan nk capai bekas tu...good boy anak mama ni...

skarang ni i dah stat ajar dia 123, ABC & alif ba ta...tapi ayish suka je berebut buku dgn i...kalau tak dpt, dia menangis...kalau dapat pulak, mula la buku tu nak masuk dlm mulut dia...haiii la anak~

i ajarkan dia tido pukul 9 mlm bangun 7.30pagi....nasib baik dia blh follow...kadang2 je la ada yg ter-awal sket, ter-lewat sket...

hurmmm apa lagi ek? tu je la kot...nanti ingat i update balik...

Tuesday, October 23, 2012

Persediaan: Solid Food For My Baby

akhir bulan ni farish akan genap 6 bulan...jadi mamanya mestilah excited nak buat homemade solid food utk farish...ilmu yg ada tu takde la byk sgt, juz join group2 yg discuss pasal solid food kat facebook & google je...persediaan pon rasanya so-so jer, takde la mcm buat preparation masa nak sambut kelahiran farish dulu kn? hehe...antara benda yg i prepare:

1) BUKU RESEPI
buku ni i beli masa dlm pantang lagi...i beli drp hana...maklumlah, dlm pantang dh taktau nak buat apa, so click2 je buat online shopping sampai tak sedar duit mengalir keluar dgn laju....hohoho~ i suka buku ni, dan byk guide tentang pemakanan baby until toddler...resepi utk toddler tu dh byk i try & org tua pon blh makan dgn lazatnya! hehe...make sure no sugar or salt added to ur baby's food until 2 years old *harap2 la berjaya ikut guideline ni*

2) BLENDER + STORAGE CUP
 
blender ni pulak i beli online tru facebook, kat marshalya stall...cute giler kn baby bullet blender set ni?? yg penting dia BPA FREE...i baru je dpt parcel ni 2 hari lepas...mula2 ingat nak beli jug or blender biasa je...tp bila tengok yg ni murah & kecik, i terus grab...size kecik ni senang nk angkut kalau balik kampung...i rasa untung jugak kot(?) beli ni sbb satu set ada blender, buku resepi, beg, spatula, jug, batch tray, storage tray & storage cup yg siap boleh laraskan date lagi...harga rm150 + rm23 postage...mahal weh postage! mula2 dia ckp rm10 je postage, last2 kena tambah lg rm13 sbb berat...kalau tahu mhl cmtu, baik i suruh adik i je amek by hand kat KL tu...hihi takpe la, yg penting dh selamat sampai pon & memang betol barang ni berat...

3) THERMAL/SLOW COOKER
yg ni pulak dpt hadiah masa kawen hari tu...blh la nk masak bubur kn? :) org ckp kalau nk mengekalkn zat makanan tu, jgn overcook...masak sedang2 je k :) normally kalau pakai slow cooker ni, 4-5 jam jugak utk bg makanan tu masak depends pada jenis makanan la...

4) KERUSI
i tak beli high chair pon...mula2 ingt nak beli bumbo seat sbb best je tengok mak-mak yg belikn utk anak diorang...tp bila pk berjuta kali, tak jadi la beli...i akan pakai fisher price rocker ni je kot utk suapkn farish mkn...lagipon rocker ni kan portable, mmg blh transform jd kerusi...so jimat di situ!
 *big boss*

5) PINGGAN & SUDU
pakai yg ni je kot? dpt hadiah masa dlm pantang hari tu...jimat lagi kn? hehe

6) BABY BIB
baby bib ni i beli selai je & tak pernah guna langsung...mcm tak cukup je kan satu? kalau tak cukup, i akan pakai napkin je la...rock betol mama ni...hehe

7) STEAMER
i pakai periuk pengukus yg dah ada kat rumah ni aci la kan? :)


hurmm tu je la kot yg i prepare...takde benda sgt pon yg nk prepare sebenarnya...lepas ni gigih la i pegi pasaraya utk beli sayur & sepahkan dapur rumah...hehe...puree pon mcm EBM tau, blh buat stock...excited okey nk kasi farish mkn! selama ni dia mcm terliur je tgk kitorang makan tp i tahankn jugak utk bg dia masa genap 6 bln nanti...

utk 4 days rules, i plan nk bagi puree:
day 1 - day 4: apple
day 4 - day 8: avocado
day 9 - day 12: sweet potato
day 13 - day 16: pear

boleh refer kat food chart ni

Wednesday, October 17, 2012

WW: My Current Obsessions

not handbags...not high heels...not dresses...not scarfs...not accessories...

but they are:

 romantic master bedroom

 lavish dining room

 systematic laundry area

 simple dry kitchen

 gorgeous entrance

 cosy living room


huahuahua...day dreaming~

*selera yg besar tidak selari dgn poket yg kecik*

Monday, October 15, 2012

Long Distance Marriage (LDM)

DISCLAIMER: entry super duper panjang tapi tolong la baca sampai habis sbb i penat menaip sampai kembang jari ni...wakakakaka! ok, nak masuk cerita serius & feeling2 dah ni...layannn~

rasanya ramai yg dah tahu i ni dlm kategori LDM dgn hubby..entry2 sebelum ni pon byk yg i dh cerita kan? hehe...tapi entry kali ni i nak cerita segala masam manis yg kitorang dah lalui sepanjang tempoh tu...

kitorang bercinta tak lama, lebih kurang setahun bercinta terus kawen sbb sebelum couple tu i dh ckp dgn hubby (that time bf la) yg i taknak relationship yg main2, if serious & rasa serasi cepat2 la masuk meminang...alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan yg kami rancangkan...ramai yg ckp kat i tempoh setahun tu mana cukup nk kenal hati budi...but plz trust me, sampai kawen pon kita still akan rasa hubby tu "org baru" sbb lg byk benda rupanya yg kita taktau pasal dia...apa2 pon serahkan soal jodoh ni pada Allah setelah kita berusaha mencarinya...

masa mula2 kawen, kitorang mmg dh stat LDM...tp time tu sorang kat KL, sorang lagi kat ganu so takde masalah nak jumpa every week...bergilir-gilir la i dgn hubby; ada minggu i trun KL & ada minggu dia datang kat kemaman...kitorang lebih selesa naik bas bertolak mlm lepas kerja sebab boleh tido je sepanjang perjalanan tu...hubby mmg tak bg i drive sorang2 & dia pon jarang sgt balik dgn kereta unless tiket bas habis (lagipon dah save sket kat situ)...CABARAN: hubby cuti sabtu & ahad tp i cuti jumaat & sabtu...masa jumpa kena hargai setiap saat yg ada tu...benda ni berlarutan  sampai la usia perkahwinan kitorang 4 bulan...

lepas tu i pulak pregnant...dlm entry lama [LINK] i ada cerita camne i tahu i pregnant bila usia kandungan dh 2 bulan stengah rupanya...time pregnant ni pulak hubby tiba2 kena stat pegi offshore (sebelum kawen dh tahu dia akan keje offshore, tp tak sangka pulak secepat ni)...mula2 dpt tahu berita tu rasa nk suruh hubby resign je & cari kerja kat company lain supaya dpt jaga i sepenuhnya time pregnant...tp bila fikir secara rasional, mungkin itu adalah rezeki drp Allah utk mengukuhkan lagi ekonomi keluarga bila nak ada anak ni...maka, rela dlm terpaksa i benarkan jugak hubby pegi...stat drp sinilah bermula kisah LDM i dgn hubby yg hanya jumpa sebulan sekali...CABARAN: terpaksa berdikari utk pegi weekly/monthly check up without hubby...
dh penat baca? meh layan pic farish adyan ni dulu...yeayyy end of this month farish dah 6 bulan...

i pegi chek up kat both gov & private hospital...masa mula2 buat buku pink kat KK (klinik kesihatan), nurse tanya "mana suami? dia tak teman ke? biasanya kalau 1st baby ni mesti excited"...ya Allah time tu jugak la air mata i mengalir menitik2 dpn nurse...tiba2 tersentap, rasa mcm i ni looser pon ada...i hanya mampu jawab "hubby kerja jauh"...sumpah i jeles giler tengok pasangan yg dtg dgn hubby...CABARAN: kalau tiba2 i mengidam, mmg i kena masak sendiri la sbb hubby takde nak tolong layan...kalau sakit kaki cramp / sakit perut, mmg sendiri yg urut la...time nak dekat2 bersalin tu lagi la rasa perlukan hubby sbb trimester ke-3 sangat-sangat mencabar buat i...time pregnant ni la super sensitive, hari2 asyik nak nangis je...tp siapa nk pujuk? sendiri pujuk la kn??? hahahaha...tapi syukur sangat2 Allah tak bagi i sakit/morning sickness yg teruk mcm org lain...dari awal pregnant sampai la nk beranak, i mmg kuat makan & kuat pegi shopping...

i pulak bersalin secara czer...syukur hubby dpt cuti lbh kurang 2 bln time tu...dpt la jugak jaga i baik2 dlm pantang...tp lepas je hubby naik laut balik, i kena independent...mula2 rasa stress + penat jugak sbb selama dlm pantang tu, hubby yg akan bangun mlm utk tukarkan lampin baby & hubby la hari2 yg mandikan baby...bila i kena buat sendiri dlm keadaan diri i yg czer, i asyik nk nangis je (ye la, kita tengah sakit, tiba2 tak cukup rehat terpaksa buat itu-ini)...nasib baik tak meroyan tau...CABARAN: kadang2 kalau kena time hubby tak balik, terpaksa la bersendirian lagi bawak farish pegi cucuk kat hospital, i drive dr kemaman ke kuantan (gedik nak jugak pegi cucuk farish kat hospital i beranak)...syukur lagi sekali i stay dgn family so kdg2 ada je yg sudi teman i...terharu :') syukur jugak i kerja sendiri so time sangat2 flexible...

sekarang??? masih lagi jadi monthly housewife...time hubby cuti sebulan kat rumah, mmg dia la byk amek alih urusan rumahtangga...nasib baik dpt hubby yg blh diharap...kalau kena yg pemalas, agaknya dah lama i kena darah tinggi kot! time cuti tu la hubby all-out, seolah-olah ganti balik time yg dia takde kat rumah...perhatian kena bagi lebih kat farish sbb dia tengah membesar skarang ni, tkot dia rasa kekurangan kasih-sayang seorang papa je...CABARAN: walaupon hubby cuti, tp masa kami tetap terhad sbb siang i bekerja...MASA ITU EMAS buat kami...lebih2 lagi bila dah ada anak...pssst: i jadi bersemangat tau nak masak bila hubby balik ^_^

masa hubby kat laut, sangatlah susah nk contact dia ok! rig hubby kat miri dulu blh bawak handphone tp line pulak kdg2 ada kdg2 takde...so dpt call sehari sekali je...tp skrg hubby dh kena transfer kat rig terengganu, hp is strictly not allowed...kena pakai phone kat sana je...huhu...rasa sedih sgt bila masa i perlukan hubby utk luahkan perasaan/ mengadu masalah, tapi i tak dpt nk contact dia langsung...kdg2 rasa give up gak nk suruh dia berhenti kerja tp bila pk mcm2 hal, i kena redha jugak...i sebagai isteri kena jadi tulang belakang dia dan sentiasa bagi moral support...ingt dia duk kat tengah laut tu tak rindu family, anak bini ke?

apa2 pon, jauh di sudut hati i mengharapkan kitorang cepat2 dpt duduk sekali (walaupon taktau entah bila akan berterusan camni)...dalam hubungan LDM ni, kita suami isteri kena setia, trust each other & sabar tu sangat penting...hati pulak kena sentiasa jaga supaya cinta dan kasih-sayang tu sentiasa mekar...kalau takde semua tu, mungkin rumahtangga akan karam di tengah lautan...semoga Allah sentiasa pelihara rumahtangga kita semua...i sentiasa ingatkan diri sendiri bahawa "langit tak selalunya cerah", apa sahaja ujian yg datang nanti, hadapilah dgn tenang...

tapi teringat jugak ada sorang ustaz ni cakap (lupa ustaz apa), ayat dia lebih kurang gini: LDM sekali sekala takpa, tp jgn biarkan ia berlarutan sehingga  hilangnya rasa rindu sbb dah terbiasa dgn keadaan camtu...maka, carilah penyelesaian utk mengatasi masalah LDM ni...hurmm benda ni la yg i concern sebenarnya...takot jugak perasaan rindu-rinduaan tu makin lama makin hilang sebab dah "immune" dgn situasi camtu...apa pon kita usaha la buat something yg special tiap kali berjumpa tu k :)

LDM ni byk ajar i erti berdikari & matang sebenarnya...sebelum kawen, i jenis yg manja & suka mengharapkan bantuan org lain...tp sekarang i kena kuat & tabah demi farish...biar la bersusah dulu sekarang, semoga suatu hari nanti i dpt jugak rasa nikmat sebenar rumahtangga bila hubby sentiasa ada kat sisi...buat masa sekarang ni, i hanya mampu berdoa supaya takde sebarang gangguan org ketiga dlm rumahtangga kami...amin~ semoga segala pengorbanan yg kami lakukan ni tak sia-sia, malah ada hikmahnya isyaAllah...

sesusah mana yg i rasa, masih ramai lagi org kat luar sana yg dugaannya lagi hebat...ada yg dpt jumpa 3 bln sekali, 6 bulan sekali, setahun sekali pon ada tau...kalau kita rasa ujian kita sangat berat, maka pandanglah org yg lebih bawah drp kita...jgn kerap merungut, sebaliknya bersyukurlah!

my heroes...syukur atas segala pemberianMu ya Allah...

Dear Hubby, please take care of me & please do loveee me more ok! lalalala~

Wednesday, October 10, 2012

Review: Quinny Zapp Xtra Stroller + Maxi Cosi Carseat

masa mula2 tahu pregnant, stroller antara benda utama yg i survey...i berkenan giler dgn stroller yg 3-wheel, kalau tengok parents tolak anak kat shopping mall nampak mcm styloo je...hehe

survey punya survey, i berkenan kat QUINNY BUZZ...nampak smart & gagah...tp bila i pegi tgk sendiri kat kedai, alamak bulky sgt la & berat nk angkat...so cancel! tengok pulak QUINNY ZAPP XTRA, rasanya ni paling ok kot menepati citarasa walaupun agak susah nk fold-unfold...tapi lepas tu mcm berkenan lak kat COMBI URBAN WALKER (eh asal tiba2 nk 4 roda lak ni?) sbb org ckp ringan, senang nk bawak g mana2, blh recline, yet mcm styloo gak design dia...hehe

setelah pk beratus kali, finally i beli jugak quinny zapp xtra...tp i beli yg 2012 punye, means blh tambah bumper & warna dia pon more vibrant...i pilih warna purple graphic sbb nye tak ramai lg org yg pakai...dulu beria nk kaler merah tp bila nmpk byk sgt org pakai stroller merah, tak jadi la beli merah....kekekeke

tapi nk kaler purple punye pasal, i rela bayar mahal sket...ekceli ada org jual rm1k+ je tp i terpaksa topup rm200 beli kat org lain semata2 nak kaler purple...huhu...quinny zapp xtra ni blh attach skali dgn carseat maxi cosi, blh recline & baby blh facing kita...

untuk yg selalu travel naik flight, i tak rasa quinny zapp xtra ni is the best choice...nak pasang dia sgt memerlukan skill & kesabaran okey! dan takde lah ringan sgt...unless u ols ni tak kesah macam i, biar bersusah payah janji nampak bergaya...wakakakaka *masalahnya bergaya sgt ke?*
 
ni bila carseat maxi cosi carbiofix attach kat stroller
ni la stroller kaler purple graphic yg i beli...nasib baik anakku OK je duk dlm ni...

ni bila baby facing kita...baby ni kan kadang2 suka tengok muka makbapak dia...hehe


ni pulak position bila baby mengadap depan...basket kat stroller ni takde la besar mana...nk sumbat mcm2 mmg takleh la...
si mama yg pendek dgn si anak yg jendul *erk*...owh sila abaikan kaki drumstick i tu...hohoho~

btw kalau org tanya puas hati ke tak beli stroller ni, i akan jawab SANGAT PUAS HATI...i rasa happy tolak stroller ni tiap kali bawak farish pegi jalan2...hihi...ye la, benda yg memang kita suka, ofcoz la kita rasa hepi kn?

Monday, October 1, 2012

Anak Korang Siapa yg Jaga?

sedih kan kalau bekerja & terpaksa hantar anak kat nursery??
pulak tu dgn macam2 kes la kat nursery tu...
dgn culik, baby lemas, baby jatuh, baby tersedak, baby mati...
kat sana ramai budak...
nak layan anak kita sorang memang tak lah kan??
entah2 anak kita nangis pon takde org nak pujuk :(
ada nursery yg cakap nak handle EBM pon susah...
bayar dh mahal tp service kita taktau camne...
so mak2 sila la buat spot check skali skala yer...
kalau dpt tempat yg bagus alhamdulillah la...

i rasa syukur sgt2 sbb farish ada org yg jaga kat rumah...
tak perlu susah2 i cari nursery...
2 org makcik i tu mmg dah bertahun duduk dgn kitorang...
dua2 tak kawen lagi & jaga i sejak i celik tengok dunia ni...
my mom kerja so merekalah yg jaga kitorang adik beradik..
besar betol pengorbanan diorang...
now dgn rela hati jaga cucu sedara & anak sedara pulak...
upah mereka pon cuma half price drp nursery...
dioarang ckp handle EBM lagi senang drp susu formula...
bila darah daging sendiri yg jaga, ofcoz la i tak risau...
mereka layan farish bagai menatang minyak yg penuh...
kadang2 time malam pon berebut dgn i nak jaga si farish..
berebut dgn nenek utk main & tidokan farish...haha...
untung la kamu wahai si anak, banyak tangan yg nk pegang..

best kan kalau jadi fulltime housewife??
anak yg dijaga akan ikut acuan dan didikan kita...
tengok muka anak 24jam pon mana boring!!
nak2 bila anak makin membesar, byk pulak gelagatnya...
org bekerja mcm i ni, kdg2 anak tgh tido rasa nk kacau...
sbb tak puas lagi melayan anak tu...huhu...

anak korang pulak camne?? siapa yg jaga??

buah hati pengarang jantung...love u sooooo much my baby boo!!

Thursday, September 27, 2012

Aku lah MAMA

fuhhhh lama rasanya tak update blog...maklumlah, bila cik abg balik terpaksa meng-anak-tirikan blog ni skejap...hihi....ni pon curi2 masa sket kat office sementara tunggu client....

juz nk cerita rutin harian sejak bergelar MAMA ni...dulu masa anak dara mmg blh bangun sesuka hati, tido sesuka hati, makan sesuka hati, mandi pon sesuka hati & buat je la apa2 pon sesuka hati...bila dah kawen perkara "sesuka hati" tu makin lama makin berubah selari dgn tanggungjawab sebagai seorang isteri...bila dah jadi mama pulak, lagi la berubah 360 darjah jadual harian i....

PAGI
skarang kena bangun sebelum subuh lagi utk uruskan rumahtangga...kalau bgn lepas subuh, alamatnya byk benda la yg terbengkalai...bangun je mesti pegi kat almari dulu cari baju & tudung utk pakai pegi office...lepas dh siap iron semua, sebok2 masuk dapur pulak pung-pang-pung-pang utk sediakan breakfast....biasanya masak yg simple2 je mcm nasi goreng, cekodok pisang, cucur udang, roti bakar, sandwich, mostly benda2 yg berkaitan dgn roti je la...lepas siap2 mandi solat semua, baru kejutkn farish utk menyusu...sblm pegi kerja, mesti kasi anak tu wangi2 dulu....8.55am vrommmmm pegi kerja *mujur la jarak office dgn rumah lebih kurang 4km je*

TENGAH HARI
waktu lunch i akan balik rumah...time ni la nk breastfeed farish & cuci baju *sepatutnya cuci baju awal pagi kn*...kalau time hubby ada, mmg kena layan dia makan dulu la...kalau dia takde, rasa relax la sket nak buat kerja tak terkejar-kejar sgt ^_^

PETANG & MALAM
balik kerja lak (normally kul 5.30pm dah sampai rumah) layan farish jap then masuk dapur siapkan bahan2 masak utk dinner...walaupon duk dgn parents, tp i still masak jugak utk hubby okey...kdg2 kalau farish tido awal, mula la i pk nak masak kek ke, cookies ke, apa2 dessert je la...i suka masak walaupon takde la sedap mana! hahaha...time farish tido tu la i curi2 masa utk kemas rumah sket & lipat baju...kalau takde benda sgt nak buat, i akan tulis blog sampai la lewat tidoooo...kekekeke

WEEKEND
weekend lak mcm biasa la, bangun pagi --> uruskan anak --> kemas rumah --> sapu sampah --> mop lantai --> cuci toilet --> cuci baju --> grooming diri sendiri --> masak --> main dgn anak --> bawak anak bersiar2 --> tido...haaaa gitu la rutinnya lebih kurang...cuma ada jugak la kena masuk office skejap2 kalau work load tu bertimbunnnnn...tp anak tetap ku bawa pegi office! hehe...weekend pon penatnya macam org bekerja...pendek kata, takde istilah cuti la kot utk i...entah masa bila nk rest pon taktau...semua masa yg ada kena gunakan sebaik-baiknya....tengok tv mmg takde masa la, lagipon i jenis bosan mengadap tv...tengok wayang pon dah 2 tahun kot tak pegi! hahaha mmg ketinggalan la cerita2 baru...tapi takpe, sbb i ni selalu je tertido masa tgk muvi :p

si anak teruna dahi jendul yg dah pandai isap kaki sendiri...love u busyuk masyam!

kadang2 terdetik gak dlm hati ni nak jadi fulltime housewife, nak luangkan masa dgn anak, didik anak & jaga anak betol2...nak harapkan hubby sorang, insyaAllah masih mampu lagi cuma i takleh nk shopping bermewah sgt la....tp kadang2 jugak rasa syg nk berhenti kerja since i ni kerja sendiri dgn my mom, so takde masalah nk mintak cuti ke apa & waktu kerja pon mmg dari 9am-5pm *takyah tempuh jalan jem macam kat KL* hurmmmm biar masa je la yg tentukan utk i terus bekerja atau jadi surirumah sepenuh masa...

walaupon rasa life ni sgt hectic skarang, tp i betol2 hepi dgn apa yg i buat....seronok menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri, seorang mama & seorang pekerja...rasa PUAS HATI dpt buat semua benda especially utk hubby & farish...yes i'm supermama & superwife! huahuahua~ apa pon yg kita buat, ikhlas kanlah diri kerana Allah...insyaAllah bebanan tu akan jadi ringan kalau kita enjoy dgn pekerjaan kita ^_^

**pssst: esok nk bawak farish pegi KL, cari barang2 dia sket...baju semua dah ketatttttt! cepat betol anak mama ni memanjang~

Tuesday, September 18, 2012

Dugaan~

musim raya ni punye la banyak open house yg i pegi...bab2 makan ni memang i takleh tinggal, mesti mau join!! org pelahap macam i ni pantang tengok makanan, tak kesah dah badan gemok ke kurus *kononnye la tp kalau badan naik sket bising* kekekeke

alkisahnya hari ahad minggu lepas office sebelah buat makan2...i mcm biasa la, ada kot 6-7 kali keluar masuk office pegi amek makanan kat luar...perut buncit sampai ada yg tanya i mengandung lagi ke?? ciskek betol la...dipendekkan cerita petang tu badan i tiba2 menggigil & berpeluh2...sampai rumah je rasa nak pengsan terus berguling2 atas katil layankan badan yg serba tak kena tu...tak lama lepas tu muntahhhhhhhhh *mula la terfikir i ni pregnant lagi ke*...lepas tu cirit biritttt...lepas tu badan kejap2 jd super panas, kejap2 jadi super sejuk...keadaan berterusan sampai ke malam, esok, lusa, tulat, sampai hari khamis...

berat badan tiba2 turun 6kg dlm masa 4 hari...ye la, dah semua makanan takleh nk telan...rasa tawar & kelat semacam je tekak ni...air masak pon takleh nk telan, mesti nak ada perisa...last2 makcik i masakkan sup ayam terlebih masin baru i blh mkn, tu pon mkn dgn roti je...now berat dah naik balik sbb selera makan dh kembali normal...jgn perasan kurus la yer lepas dh turun 6kg tu~

dugaan lagi SUSU DROP...sobsob...sebabnya masa sakit tu breast punye la bengkak mcm buah kelapa hempap kita tp i tak berdaya nak pam...tahankan je sakit engorged tu bersama sakit badan, layannn~ kesian farish sbb mamanya tak terdaya nak main2 & layan dia sobsob :( nak bangun pegi klinik pon tak mampu okey, kang tak pasal2 "memerut" tengah jalan...esoknya bangun bagi baru direct feeding, fuhhh lega gila!! tapi tapi lepas tu miss B i lembik semacam je, merajuk agaknya...ye la demand takde so supply pon takde la...i frust giler, hari khamis masuk ofis try pump 10min dpt 4oz je okey!!! selama ni blh dpt paling kurang pon 8oz skali perah...so i nekad nk buat power pumping & dapatkan balik schedule pumping i...tiba2 rasa sebak kalau terpaksa topup fm kat farish...bila dh biasa directfeed anak, i rasa rapat & jelingan mata farish tu menusuk kalbu, membuatkan i rasa takot hilang semua moment tu...so skarang mmg berusaha keras pulun habis-habisan supaya supply cukup...doakan i yer...amin~

lepas dugaan kena food poisoning & susu drop, si farish ni pulak demam...badan suam, selsema & batuk...i taktau la dia berjangkit drp siapa sbb kat rumah i tu mmg ramai yg tak sihat...yg palig kesian bab batuk la, sampai satu mlm tu pernah farish bangun nangis sambil batuk....sedih sgt tengok :( mesti dia nk bgtau yg tekak dia sakit masa tu...mommies ada apa2 petua x utk hilangkan batuk baby?? bawak pegi klinik, doc taknak kasi ubat....huhu cepat2 la si teruna tu sembuh....
mama dgn budak demam...rambut tu ntah bila la nak tumbuh....eh2 knp farish lagi putih drp mama ni?? haha

**************************************************
ni cerita lain lak...mana2 blog yg set blog dia macam benda kat bawah ni, dh sebulan kot i tak dpt nk comment kat blog korang...i taktau apa masalah tp i try byk kali still tak dpt nk cmment...apa kata korang buang je word verification ni?? :p

Friday, September 7, 2012

Jom Support & Like

haaa ramai pulak yg email & pm i kat facebook tanya mana i beli tudung yg cantik2 lepas baca entry raya i sebelum ni [LINK]...ekceli i beli dgn adik i je...dia baru sgt buat bisnes jual2 tudung ni...bawah ni antara tudung yg dia jual:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*terpaksalah jadi model utk butik sendiri* lepas ni boleh la korang shopping tudung kat situ pulak yer...hehe...since baru sgt dia jual tudung online ni, so mungkin ada la flaws sket2 kan...kalau lambat tu harap bersabar yer...jom support & like page ni kat facebook: