Thursday, January 19, 2012

Breast Pump

hajat di hati nk breastfeed baby secara exclusive nanti dan harap2 la impian i tu kesampaian...bkn apa, ada sesetengah org tu nak sgt fully breastfeed baby dia tp susu dia pulak tak banyak (semua ni kuasa Allah, mungkin bkn rezeki dia setelah dia dh penat berusaha)...so nak taknak kena jugak bagi baby tu susu formula sbb baby dh nangis2 lapar...semoga Allah permudahkan niat suci i ni...amin~

soal bekerja, i rasa takde masalah coz boleh buat stock susu tu byk2 & simpan dalam freezer...ni info yg i dpt dlm buku pink:
(sila click utk tumbesaran)

bila dah niat nak fully breastfeed, of coz la i kena cari breast pump yg terbaik (utk long term jugak & blh pakai utk next baby)...so ada empat brand je yg menjadi perhatian i...tp ada SYARAT yg i tetapkan utk beli breast pump ni:

1. tak menyakitkan breast bila pump
2. i nk yg electrical dual/double pump (takmo yg ada satu pump je)

3. ringan, kecil, mudah dibawa & powerful (kalau boleh yg ada rechargeable battery)

4. affordable


*************************************

(1) Medela Freestyle with 2-phase Expression Breast Pump
Spec:
1. hands-free (sambil buat keje rumah pon blh pump)
2. rechargeable battery (boleh sampai 3 jam pump utk skali charge)
3. ringan: kurang dari 1 pound
4. two-expression (org ckp mesin ni akan urut2 dulu breast kita sblm pump)
5. blh dapatkn susu yg banyak dlm waktu yg singkat
6. ada LCD screen, digital display lit screen (time malam2/gelap2 pon blh pump)
7. memory button: boleh save kita punye favourite pumping pattern
8. twin electric breast pump
9. range harga: rm1,300 - rm2,100 (harga ni bergantung pada brp lama warranty, local/internatinal warranty)

style kan??? sexy gitu sambil buat kerja/tgh drive pon boleh pump hahaha...medela ni adalah first choice i (by hook or by crook, i akan USAHA DAPATKAN jugak)...ramai ckp medela is the best choice & suction dia tak menyakitkan (tak pernah lagi dengar org ckp pakai medela ni rasa sakit)


(2) Avent Isis Iq Duo Breast Pump
Spec:
1. twin electric breast pump
2. voltage: 100-240 V
3. mcm medela jugak, dia ada variable speed, rhythm & vacuum (so blh adjust jugak)
4. boleh control segera dgn jari (kalau xnk pakai lektrik, blh pump manually)
5. ada lima, soft metal massagers utk stimulate dgn cepat (blh dapatkn susu yg byk dlm masa yg singkat)
6. portable & tak bising
7. range harga: rm1,100 - rm2,000

yg ni i tak jumpa lagi review dia (ke model ni baru lagi kat malaysia or i je yg taktau???)...nampak mcm ok & best jugak yg ni...avent ni keluaran philips sebenarnya...satu je yg i kurang berkenan kat avent ni, dia bkn freestyle...so, kalau nak pump kna duduk & tak boleh nk buat kerja lain...tp harga dia mcm mahal sket dari medela FS...


(3) Spectra 3 Electric Breast Pump
Spec:
1. boleh dijadikan dual pump (kena beli saperately satu lagi pump)
2. power source: AC adapter
3. weight: 1.4 kg
4. rhythmic suction: fungsi dia bagi kita rasa sama mcm baby's sucking
5. adjustable suction
6. range harga: rm400 - rm600

ada yg cakap spectra ni suction dia menyakitkan sket tp ada org lain pakai ok jer (atas individu la kot)...huhu ni last choice kot kalau betol2 i dah takde duit (tapi kalo boleh i taknak yg ni)...kehkehkeh~


(4) Modu Breast Pump

Spec:
1. dual electrical breast pump
2. rhythmic suction
3. ada 6 peringkat adjustable suction strength
4. ringan: 700 gm
5. multifunctional: double milking function, nasal suction function and cleaning function
6. power rating: DC 12V/20VA
7. range harga: rm499 - rm650

i tahu pasal modu ni dr blog wawa...mula2 tgk mcm berkenan lak sbb dia kecik & warna PINK!!! siapa pernah pakai yg ni blh share experience tak???


*************************************
tapi ada org pakai yg manual elok2 je susu dia byk...hehe...terpulang la pada kemahuan kita nk beli pump yg camne kn??? kalo i, mmg nak yg dual pump....i ingt nk beli breast pump ni sebelum deliver...lagipon kalau nk pastikan susu tu byk, mmg dah kna biasakan pump dari awal selain drp menjaga pemakanan kita...okey semoga i berjaya susukn baby secara exclusive & semoga tak sia-sia beli pump mahal...hehe ^_^

29 comments:

('',)pzAEdy~ said...

nana i x bole nak komen pape coz no exp at all. cuma biasa dgr madela tu. yg lain x plak. papepun thnkz to u coz bguna gak tok i nnt.

CikNaa said...

ciknaa nak pakai Spectra 3 Electric Breast Pump.. ada orang kasi pinjam. sbb anak dia dh besau.. so, beli bottle utk stock susu jela. hihi.

PUAN SUE said...

ramai yg pakai Spectra 3 su tgok..femes jugak brand ni kn.

sentiasa berdoa Allah dengar niat suci kta nk full bf

hana yoriee said...

nana..ada hana penah terbaca org review pasal modu. dorg kata mostly org yg beli Modu tak berapa puas hati and pulangkan balik pump tu tukar dgn brand lain.

veesakura said...

good info nana! i pon tengah survey breastpump jugak. memang teringin sangat dengan medela fs tu. tapi harganya buat i rasa nak nangissss

Lyana MK said...

fs!!! heheeheheh..... i loikee! comel

Miss Sunshine said...

medela tu sangat menarik...
tap rasa macam tak mampu je...
hmm, banyak jugak nak kene fikir utk sambut baby ni kan..

iizla said...

saya beli spectra 3 tuh..beli 1 set working mum. ada beg, coller bag, etc.. ok je pakai ni, bunyinye pon x bising.

1st time pakai mmg suction ni cam sakit sket..sbb masa tuh susu tak banyak dan tak reti nak adjust suction tu.. dah lama-lama, takde masalah tuh dah

ciNDerella stRikEr said...

slm kenal.
nad pakai s3. suction cpt n susu meriah. bole buat freestyle gaya sendiri. hahahaa...tp kne ada electric source la. ape2 pon medela tu mmg idaman smua. nad mampu pakai s3 je (kedekut). hehe...
Semoga sukses bf bby ye. take care

Wawa Yusoff said...

nana : ehehe. i pun x boleh nak komen banyak psl modu ni. sbb bukan ade benda nak diperah pun :)

I ade jumpe satu blogger ni yg mmg gunakan Modu. Tp apepun, mmg FS la pilihan utama kan... heheh :)

NaNaRuZaNa said...

hi...saye pon pakai madela tp swing..ok la bg org xkeje..smpt la nak pam2 di mase lapang...btw,plis jgn terfikir "nak BF tp takot susu tadek"...just pk n niat NAK BF ANAK SAMPAI LBEH 2 THN...fullstop..sbb one hati berkata-takot2 psycology turut tergugat..wah..ayat...

Liyana said...

good review nana, mmg tgk mencari jgk ni brand ape yg sesuai.... hihi

Umi MediNa said...

za pon pkai medela..tp swing jer..ok lar stakat nie..spectra mmg xsesuai ngan za..

narz naz said...

try la join main kutu breastpump ni nana... insyaAllah, dgn cara ni masih boleh memiliki FS =) http://anakibushop.blogspot.com/

Cikpuan rara said...

rara pon nt kalau boleh nk jugak bg fully BF kat baby =)

Ardini Humaira said...

kawan dni guna yang avent tu :)

Mimy Hamid said...

akak pun keliru bab pump ni tp member bg pinjam test dia punya brand kalau ok ...beli litte bean je..cuba try manual dulu kalau ok baru cari ok sikit

pizet said...

betulkan konsep pasal penyusuan...always think positive, semua orang mampu menyusukan anak mereka cuma galilah ilmu secukupnya..jangan salah tempat belajar...pam mahal ke murah tu x penting...even orang yang guna manual still boleh sampai 2 tahun..yang penting adalah tetapkan pemikiran, think positive dan cukup ilmu di dada...moga berjaya menyusukan untuk 2 tahun nanti yer :)

~ NANA ~ said...

pizet: jgn slh phm k, i tak pernah negatif pasal nk BF baby ni...sbb tu kat last paragraph i ckp semua tu terpulang kpd kemahuan...kalau mampu n kita selesa, why not kita pilih yg OK sket kn? sama jugak kalo kita dh suka baju, handbag, kereta mahal2 kn? :)

LisaLisut said...

thanks for this info. later on bole i refer. gosh.. Breastpump je dh makan riban. mak i ckp apa tau " ala mama dlu pakai sikat je.suruh abah yg yg urut pakai sikat." LOL.

n i am still pondering.haha k bye

~Ayu BnSyg~ said...

Nana : Kalau nak FS tapi harga murah, try beli oversea. Tapi kena yakin la sbb beli dari sana kan?

About Avent tu, yes dia baru. Redmummy.com pernah cerita about this breast pump.

Good Luck Nana.

ReYNa said...

nak buy jugak breastpump.teringin medela tp x tau mampu ke idak.huuuhu.kalo ada bajet boleh la beli nnti

cikpingu said...

ade niat jugak nk beli.. tp bile tnye kt mama n hasben.. ckp xpayah lah.. bg susu trus..xpyh pam2..huhu..

pkir2 blek..btul jgk kot.. sbb kite ni xbkeje.. so kuatkn ati jgk la tuk sedia bg bby susu spnuhnye..

kite slalu byk2 doa tuk cik B ade byk susu.. :) insyaallah..aminnn.

ainnazari said...

i beli fs tp main kutu la...hehehe i pn berdoa moga berjaya utk exclusive bf sampai bby 2yrs...amin YRA...

mizzura said...

ooo mak aii...xtau plak mende ni ribu ribann...mekasih la info nana...mnla tau kan...

Dulu Gadis, Kini Mama said...

lala pakai harmony. nk masuk keje baru beli FS. terbaek ar!!! 10 min boleh dpt 7 oz!

tapi aper2 pun, mmg depends pada individu. dan plng penting, POSITIVE!!!
walaupun dpt 1oz ke, tetap ucap ALHAMDULLILLAH. Rezeki untuk anak kite. ALLAH bagi untuk amanahNya.

Mr & Mrs Chenta to be said...

uiks! seksi model medela tuh.. hahaha..

che_puang said...

saya ada beli pam ni, and TERSANGAT LA KECEWA dengan prestasi pam ni.

Kerap sangat rosak, and paling kerap, suction dia tak rasa.
Hantar pegi servis, baik la kejap, dalam 2 minggu, lepas tu start balik problem yang sama.
Sampai fedup dah nak hantar.

My advice, sesape yang nak beli breastpum, JANGAN LA BELI PAM ni.
FRUST hoi.
Membazir duit je RM500, dapat pam yang TAK BOLEH PAKAI.
Even send balik untuk servis pun, SERUPA SAJA.
Buat sakit hati je.

~Aimiey Nazmiey~ said...

Modu breast pump tu mcm comel jek...kt mne yeh Ada jual??