Wednesday, January 11, 2012

Hospital Kerajaan vs Hospital Swasta : Mana lagi Bagus?

so far i follow up kat dua2 hospital (kerajaan & swasta)...hajat di hati nk deliver kat private hosp tp taktau la apa takdirnya bila dah sampai waktu nanti...private hosp tu kat kuantan tp i tinggal kat kemaman...so kalau tak sempat nk ke sana, i terpaksa beranak kat hospital kemaman je la jawabnye (kemaman takde private hosp)

ini hasil survey i melalui bacaan & tanya org ramai...bersalin kat swasta or kerajaan mana lebih bagus??? ekceli dua2 ada PRO & CON dia...okey jom kita teliti satu2 point yg ada:

---> Private Hosp
(1) lebih selesa, boleh pilih nk bilik sorang2
(2) harga yg jauh lebih mahal drp hosp kerajaan
(3) husband blh masuk dlm labor room
(4) kalau ada complication, kita akan dihantar ke hosp kerajaan (kena cari private hosp yg ada ramai pakar kalo xnk kena hantar kat gov hosp)
(5) sesetengah hospital akan mengalunkan ayat2 suci al-quran sewaktu kita bersalin
(6) layanan semestinya berbeza dgn kerajaan (padan la sbb bayar mahal kn?)
(7) ada sesetengah private hospital tak berusaha sungguh2 utk bagi mommy bersalin normal, cepat2 je nk operate (nama pon bisnes, mestila nak duit)
(8) sesetengah tempat main sumbat je susu formula kat baby
(9) toiletries baby & mama disediakan
(10) makanan sedap

---> Government Hosp
(1) kurang selesa coz kena berkongsi bilik dgn org lain
(2) ada sesetengah tempat hubby takleh masuk dlm labor room
(3) utk sesiapa yg kerja dgn kerajaan, blh request utk dptkn bilik yg selesa
(4) harga yg jauh lebih murah if nak compare dgn private
(5) ada sesetengah tempat hubby dilarang menuggu (takleh tido kat hospital)
(6) terpaksa tunggu turn kalau ramai org (aunty i dah nk terberanak & kepala baby dh keluar pon nurse blh buat dekkk je lagi)
(7) sgt support exclusive brestfeed
(8) ramai pakar, so kalau ada complication jgn risau sgt
(9) ada yg ckp nurse pilih kasih...kalau dgn gov servant, diorang layan baik2 je tp kalau bkn gov servant, maka sebaliknye la
(10) makanan biasa2 je (syukur je la kan sbb dh byr murah)
(11) sesetengah tempat kita ni akan dijadikan bahan experiment sbb student2 tengok

**************************************
i kalau boleh nk bersalin kat private (40min jugak tu dari rumah i nak ke sana)...my mom mmg suka kalau i deliver kat private coz dia sendiri lahirkan sembilan org anaknya kat private hosp...ramai aunty i yg bersalin kat hosp kerajaan tp blh katakan semuanya mendapat servis yg kurang baik, siap ada cerita yg menakutkan lagi...

bila cerita dgn MIL pulak, dia nasihatkan pegi gov hosp je coz dia kerja dgn klinik kesihatan kerajaan...kekeke...MIL ckp membazir duit je kalo pegi private...servis mmg kurang sket kalo nk compare dgn private tp katanya sakit bersalin tu sama je...

ramai ckp yg sakit beranak tu sama je kat mana2 pon kita bersalin...tp secara peribadi, i rasa SAKIT TU TAKKAN SAMA...bagi i layanan & keselesaan tempat tu memainkan peranan yg sgt penting utk kurangkn kesakitan...bayangkn camni je la, kita tgh sakit tp tiba2 org pulak marah kita time tu, tak ke kita akan jadi tertekan & makin sakit??? bayangkan lagi, kita tgh meraung kesakitan tp org lain dgn baik hatinya tenangkn kita dgn kata2 yg baik, bkn ke kita akan lupa skejap sakit tu??? for me kalau nk kurangkan sakit tu, mental & psychology tu memainkan peranan penting dan org sekeliling yg support kite tu pon memainkan peranan jugak...

i setuju kalau ada yg ckp better simpan duit utk pakai lepas beranak nanti...TAPI, i rasa takde masalah kalau nk habiskan beribu pon kat private asalkan kehidupan lepas bersalin tu tak mengganggu sistem kewangan kita...kalau kita nakkan yg terbaik utk wedding kita, utk anak pon kita mesti nk yg terbaik jugak kn??? usaha dulu, baru cakap tak boleh ^_^

apa2 pon kalau sudah ditakdirkan TAK sempat utk bersalin di private & terpaksa pegi gov hosp, i redha je setelah i dah berusaha...bukan maksud i nak cakap gov hosp tu semuanya tak bagus, but i juz x prefer *huhu*...apa2 pon yg terjadi nanti, yakinlah bahawa itu adalah yg terbaik dari Allah...doakan yg baik2 je supaya segalanya lancar & dipermudahkan coz kadang2 benda ni nasib jugak...hehe

50 comments:

Fariza said...

terima kasih :)
insyaAllah semuanya baik2.
tp i lebih suka private. hik3. (ngada)
tp tgk budget yg termampu kan.
harap nanti dua2 ok. :)

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin pilih gov
sbb ekin keje gov
gnekan kemudahan yg ade
hukhukhuk....

ReYNa said...

i pilih private kot.hihi.sbb xde pengalaman lagi beranak.kalo dh ada experience baru berani nk gi govt;p

fatihiah said...

ahaaaaaaaa~~~
Fati pon pilih private.. 1st time bsalin ni biarlah private kot.. takde experience kan...

ciNDerella stRikEr said...

nad dlu bsalin kt gov. bila sakit tu dtg....xkisah dh kat mana nk deliver. asal kn cpt dan selamat. alhamdulillah, hosp selayang sgt bagus. huby bole teman dlm labour room n mlm2 (pengecualian sbb nad ibu baru...jd nurse tu buat2 xkesah la) lega hati....
bil??? RM35 je. hahahaa

Hayati hashim said...

Vote for private!
Gov bkn x bagus, cuma utk pertama kali yg kita x tw apa yg kita bakal lalui, baiklah dimulakan dgn sdikit yg lebih positif. Atleast bo kurgkn nerves tu kn...

n0rraslida alias said...

nana, lid nk private tOO! tp mmg Pusat Perubatan MUIP tue mmg bgus! lid pn nnti my mOm sOh deliver kt c2..mmg MUIP buat cara ISLAM sepenuhnyer...kwn my mOn pn ckp MUIP recomended...:)

Lyana MK said...

kerana hasben ku gomen servant..maka kami ke gomen je la heheh~ tp kalo ade yg nak sponsor ke private...mahu jugek!

LisaLisut said...

hmm tak silap i gov hosp ade yg FPP tu kan. full paying scheme amendetah tu. yg u bole amik bilik exec or 1st class. dpt bilik sorg2 gak hehe.as long as u have the money hehe.

i tak pk lg.cuma dh start survey nk ke mana.some might say private is better some might say gov is better.mcm u ckp depends on hosp mana jugak la kan. sbb lain org lain experiencenya huhu.gud luck babe :)

Shakina Farhan said...

kina pun nak private..nana nak pegi KMC ke KPJ?

veesakura said...

vee, insyaAllah p private. even i staff gomen. sebab ngeri dgr orang dok citer2 pasal gov spital..

aTy _faRed~ said...

ai pon buat check-uo kat 2-2 tempat..n plan nak beranak kat private..tp macam u cakap td ar..tak tau kot2 terpakse gak gi gomen so dah stand by..:) pasal sakitbersalin tu...ai sokong..at least yang sakit sangat tu..kalau dapat layanan yg lebih baik..kurang sikit sakitnyer tu kan..:)

Miss Sunshine said...

huhu.. tak tahu nak cari private hospital kat kuching ni... huhu..

oshinz said...

tak kisah kat mane-mane pun nana bersalin, yang penting kite doakan semoga baby keluar dengan mudah. =)

♥ dak pink said...

I bersalin kat gov. Alhamdulillah, semuanya selamat.

Bersetuju dengan MIL you tu yang sakit bersalin sama ja, tapi bila nak bersalin, kena ikut keadaan poket masing-masinglah kan. =)

cikpingu said...

kite rsenye bsalin kt private kot.. sbb kite xmo kat gov.. lg2 kt hospital klang ni..mmg keadaannye xtau la nk ckp cmne... kdg2 nk nangis dgr cite org yg bsalin kt situ..huhuhuhu..

Liyana Aziz said...

ehemmm, nak nyelitkan gak budak under age ni... kikikikikiki

memang semua mom to be preferred pvt kan? kalau first baby apa salahnya kan? semua org nak yg terbaik, kena pilih betul2... heheheeh..

lagi 3 4 taun akan dtg, mungkin yana pulak sibuk nak buat pilihan... ececehhh

iizla said...

Nana, saya pon orang kemaman gak :)sy dulu deliver kat GH, tapi kat Hosp Serdang. Layanan biasa-biasa aje, tapi dapat bilik sorang. so toilet dekat dan sangat selesa. cuma hubby xleh tggu sbb bersalin normal katanya. kalau operate, baru dibenarkan.

Masa berpantang kat kemaman, anak sy sakit. saya pegi Hosp Kemaman tapi xde usaha langsung dia nak rawat anak saya. diorang kata anak sihat aje. tapi saya pegi jugak KPJ Kuantan. baru saya tau anak saya kene radang paru-paru(Pneumonia with bronchitis). Geram sngt kat hosp kemaman masa tu. wad penuh sangat, that's why diorang tak tahan anak saya masuk wad. wad bersalin pon selalu penuh kat situ, sampai ada yg terpaksa duduk kat atas katil tambahan (kat dengan toilet)

Masa kat KPJ, sepupu ada deliver baby kat sana. pas deliver, baby terus masuk nursery room dan diberikan susu formula. Mak nye duduk kat bilik lain dan berehat.Mmg x support susu ibu langsung. sedih saya tengok bila baby yg baru dilahirkan terus minum susu botol.

Kalau nana nak bersalin kat private, cakap kat doc & nurse, nak bagi susu ibu. diorang akan ikut kata kita dan tempatkan baby dekat kita.

sorry panjang lebar. BTW, Nana keje kat mane?

Anonymous said...

salam ukhwah,
i dua2 da rasa.
conclusion: gov is the best service la.tp lain org lain selera.

ctmah said...

so far tak fikir lg nk gov ke private.follow up checkup ni just buat kat hospital serdang jek.hopefully semuanya BEST n OK

LoVEaQshA said...

betulla sb gov ngn prvte ada pro n contra..
jadi seeloknya checkup dekat dua2 hosptl supya sng dikemudian hari..*___*

Lau ada duit lbeh xslh pn kan nk bslin kt private,sb yg kta lbeh pentingkan psl bby nanti..^___^

Liyana said...

niat hati mmg nk private, tp yg plg dkt dgn kg pun, hosp gov je. so ke hosp gov jela nt :(

Gadis said...

rasenyer elok kit kalau kat private...

lebih selesa..

kalau gov ni Gadis pun dh dgr mcm2...

ader sampai nurse tu marah kat ibu yang nak bersalin tapi ssh nak bersalin..

siap nurse tu ckp '' bile tah nak beranak agaknyer..lambat betol..''

pilih mane yang terbaik..=)

PUAN SUE said...

semoga kita dipermudahkan untuk bersalin..Amin..sama2 kite doa ok

dhiera said...

saya saya tak kesah kot mana2~ hehehe

ciK LyndaWawa said...

private atau gomen..mudahan semuanya dipermudahkan..=]

Anonymous said...

Daripada pembacaan hamba komen2 orang disini, ramai yang belum berkahwin pilih private and yang dah berkahwin kata gomen ok, private pon ok. Conclusionnya, balance, dua2 gomen and private tak kesah. Kalau betul ada skim bilik sorang2 kat gomen tu, cuba cari yang tu dulu. Kalau poket berisi, baru pilih private. InsyaAllah, dengan kehendakNya, apa2 pilihan nana pon, semoga dipermudahkan. Saya doakan..

mia-ina said...

mia pn x pasti nk pilih mana...maybe kerajaan kot sebab dh keja kerajaan wp mcm2x cite x best dgr psl gov..

sweetlavender86 said...

klu akak,akak prefer private kot.hehehe..mmg laa org kate sakit bersalin samee.tapi tgh2 sakit tu nk laa layanan yg baik2.dgn kite yg xlrt.klu governmnt nk gi toilet pun cm jauhh kn tgh plak sakit2.klu berkemampuan pegi la private tapi private pun kene pilih jgak.xsumenye bagus.sbb dah ade xperience beranak kt private..mak akak pun ckp klu mampu pegi laa beranak la kt private.sbb de dah rase.siap tumpah darah sbb doc lembab sgt.die dah ckp nk beranak pun nurse bleh mrh2 ckp lmbt lgi.huhu.

Huda Luna said...

kalau private leh try tnye water birth.

huhu

gov rse nye ssh nk dpt water birth

Eliyana said...

salam kat tuan umah...

private @ GH itu terpulang kat mommy to be, tp beringat jgklaa, klu kat private ada masalah ms nak deliver, diorang akan tolak mentah2 ke GH sbb taknak tanggungjawab klu terjadi apa2 hal...so far, sy senang dgn GH...hubby pun boleh masuk labour room & bidan yg tolong masa deliver pun expert, jahitan byk pun boleh baik dgn cepat... apapun, semoga awak tabah di labour room nanti, sakit mcm mana pun akan hilang bila tgk muka anak...this is true

.ieLah. said...

kalau boleh nak kat private la kan.. sebab terlalu banyak dengar cerita gov hosp yang tak sedap.huhu

maybe will go for Al Farabi :)
moga2 ade rezeki

.:Mama Dhia:. said...

alhamdulillah baby first selamat di lahirkan di gov hospital..sumernyer ok..tak de masalah..1 bilik ade 4 org..makanan pun ok..tp tengok hospital jugak kot.. hubby pun leh masuk labour room mase deliver.. cume hubby tak leh tido kat hospital..walaupun satu bilik 4 org tp ade tirai..
for second baby ni pun rasenyer gov hospital jugak kot..sebab dekat dgn hospital..lapun kite & hubby keje gov..insyaallah..tak kesah kat mane pun, janji baby & kite selamat..aminn..

sha said...

i vote for private la coz layanan lebih best, dokter lebih bagus and yang penting dpt epidural. hehe

iizla said...

-->sha: gomen pon leh mintak epidural. member saya deliver kat HKL and Hosp Putrajaya, dua2 dia ambik epidural.

MyHaPpInEsS said...

Jasmin pon xsure nk pilih private ker gov...16/1 nie dah start booking gov...pk nak try gomen dulu..if kalau ader rezeki anak 2nd g private lak__......

cik.mila said...

mila xkesah pun mana2..asalkan dipermudahkan oleh Nya..insyaAllah :)

bieyah ahmad said...

1st delivery kt gov..hsptl sg buloh..so far okey sgt2...1 blik 4 katil...sy xkje gov pn tp same je layanan...time brsalin suami bleh msok...cume time 2 rmai sgt nk bersalin..kelam kabut ckit...

♥ balkidz_hunny ♥ said...

I pilih semi-gov! HAHA. tapi still consider gov la kan. I deliver kat PPUKM, sgt selesa, nurse, doc pun sume okey jer. Pukul 2 pagi pun dtg tgok I n baby, bg tips bla bla bla. Bilik I dpt pun okey je :)

Cuma part doc tue ade kurang sket la. I request doc pompuan Alhamdulillah dpt. But, after i kena jahit yg check jahitan doc laki. tapi pasrah je lah. takkan nak melompat dr katil kan?

But,the best part is I tak bayar lah kan masuk hosp govt. selamat duit boleh lari beli benda lain ;p

just my 2 cents of experience babe!

Anonymous said...

hi nana..
i penah bace i blog pasal deliver kat hospital besar kemaman..not bad la service die..

http://imyuyuyiyi.blogspot.com/2011/06/detik-kelahiran-hafiz-sukhri.html

amani.. said...

even qis tak kwin lg tp sebaiknye pegi private je..
pentingkan keselesaan tu nana..mmg saktnye sme tp kalau nana selesa at least sakt tu bolela kurang ckit kan sbb nana berada dlm situasi yg tenang..

mommie yuyu said...

hi nana,
mmg semua org yang mampu dan ada duit lebih nk bersalin kat private . yuyu dulu un nk bersalin kat hospital az zahra.dh buat monthly check up, deposit untuk bersalin, tapi kena ingat, kita merancang dan DIA juga merancang.dan perancangan DIA adalah yang terbaik untuk kita..akhirnya, yuyu bersalin kat hospital kemaman je.

seriously, service mmg tip top kat labour room, tanpa doctor, hanya midwife dan nurse je nana..diorang bersungguh2 bantu yuyu, sikit pun x berkasar, apa lagi nk meninggi suara..

kalau kena marah pun nana, sbb diorang nk tlg kita, tp yuyu x kena marah pun..blh baca en3 pengalaman bersalin yuyu. hubby pun blh masuk dan tgk semua dari A sampai Z.

CUMA..
lepas bersalin, masuk wad 1 malam tu je la yg x best. x best sbb xde sape blh temankan kita..tgl dgn baby je..

itu je perbezaan hospital kmn dgn private..

nana jgm tkt if kena bersalin di hospital kmn. insyaallah xkan menyesal.

naney said...

hi nana..
ppl call me nana gak...sy bersalin kat gov hosp je..kt kemaman..plan dl nk beranak kt private tp xkesampaian..yg xbest gov hosp ialah blk share ramai2 je dn xde org nk teman..tp sy bernsb baik sbb ramai mom to be n mummy dlm wad tu..leh sharing and gossiping..
anyway dlm labour room lak..hubby leh teman once kt dh masuk labour room..xkira la kt dok lama mana..sy dok lama..leh bc entry sy kt blog...tp best nurse2 dia...and mmg supportive...

mizzura said...

hi nana...first salam tahun baru..sorry lama gila tak jengah sini..dah pregnant rupanya..bapa bulan ek..takpe..nnt zura qada baca entry nana kay..take care yer..jgn stress2..

back to topic.. mama kita anak first je yg salin kat gov. itupun dia g jauh kat kl nun pasal katanya hosp klang layan kasar (thn 82). Pastu adik beradik yg lain semua lahir private...mahal pun mahal la sungguhpun mak bp bukan la kaya sgt..semua 5 anaknya semua lahir normal..so kena make sure doktor tu bkn jenis sket2 bedah kay :-)

mcm mama until skang kalo ada mslh wanita mesti jmpe dr yang baik ni..dr india..

WaTy said...

go for private! heheh *tetibe*

lame tak datang cni~ huhu

L said...

huhu.. kene take note nih.=)

jom bca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

Mimy Hamid said...

akak prefer gomen ...memang checkup gomen..takpe la gomen service tak ok pun..yang penting sihat...lagipun HKL byk pakar..

!k@ said...

hi..slm kenal..sy pn bersalin gov..czer..alhamdulillah semua ok..
lgpun sy n hubby gov servant..so guna kemudahan gov je.. =)

Anonymous said...

dlu ms first baby check up kt gov ngan private.tp bsalin kt kpj ktn...dr pagi pecah ktuban,tgu bk jln smpai mlm...last2 kne operate..dh lm sgt, nk brnk normal pun dh x larat nk push. nKos dlm 6k++..tp berbaloi.servis sgt2 bgus,lagi2 utk parent yg x der pengalaman.skrg ngah peknen second baby.mls nk g check up kt gov.just kt kpj ktn jea....

Anonymous said...

salam nana,
ni kak ct yg tadi ada bg komen ttg asam garam umah tangga tu...

oh yer akak pun ada FB leh la link ye... ctnorzila carry tu id kak ct ni la...


utk pengetahuan nana,
bg kak mana2 sama je tmpt nk born baby tu. baik gov n private. ada kebaikan dan ada keburukan.
utk pengetahuan nana juga sakit drasai setiap individu mmg lain. ada yg x sakit bila melahirkan anak & ada yg sakit sikit & ada yg berpanjangan sakit ye.

semasa kak melahirkan anak pertama mmg xde rasa sakit sgt. tapi bila anak ke-2 rasa sakit tu berpanjang sampai seminggu lebih pasal kak bersalin bkn normal. kena vakum & dsuruh push. maknenya 2 dlm 1.. dlm masa kita push baby kita time tu kena vakum sekali. utk keluarkan baby. tu pasal rasa sakit pjg skit. yg ke-3 kak x tahu mcm mana. tapi setiap baby yg kita lahirkan adalah berbeza2...

Layanan d hosp. pula berbeza2, kedua2 anak akak, akak lahirkan tmpt yg sama coz kak suke dkt dgn umah. hospital serdang. w/pun ada org kata layanan yg x besh la... gitu n gini.. tu semua ye terpulang pada individu tersebut. Jadi kita sentiasa la berdoa agar kita dpermudahkan, dirahmati & diredhai. Pucuk pangkal kita sendiri dik. minta benda yg baik dpt yg baik. & jgn selalu ckp yg x baik kelak benda yg x baik kita akan dpt...