Tuesday, January 17, 2012

sepanjang 6 bulan

bye bye 2nd trimester, welcome 3rd trimester....dah taktau nk update apa so nk cerita pengalaman sepanjang 6 bulan pregnant...hehe


1. masa mula2 tahu pregnant, time tu dah 2 bulan...i taktau i pregnant sbb tiap2 bln i period...tp i asyik pening kepala, loya2 n sakit dada...hubby suruh buat UPT & hasilnye positive :)

2. masa taktau dah pregnant, slumber je i skipping tiap2 petang...time tu i pelik knp la berat i bertambah & perut yg dh sedia buncit ni semakin membuncit...rilek je i buat sit up...fuhhh lega tak miscarriage ke apa time tu...

3. masa majlis bertandang (gap reception & majlis bertandang adalah 3 bln) rupanya time tu i dh pregnant dkt 2 bln...tp slumberrr je i pakai corset ketat2...huhu

4. masa 1st trimester, i asyik bleeding je...dh la bleeding tu 7-9 hari mcm org period...kadang2 sebulan tu dua kali bleeding...mula2 mcm cuak gak la coz doc ckp kalo selalu sgt bleding, blh gugur...tp alamdulillah masih selamat sampai saat ni...

5. masa 1st trimester i takde muntah2 tapi hubby yg asyik loya2 & demam...masuk je 2nd trimester i dah pandai nk muntah2 sampai la skrg, hubby lak sihat...tp takla teruk sgt & bkn tiap2 hari pon i muntah...kalau travel jauh mmg i akan spare plastic bag byk2 sbb i suka muntah dlm kereta...i pernah muntah dlm secret recipe okey!!! malu betol..

6. dulu i tak suka benda2 manis tapi sejak pregnant ni hari2 i cari benda manis...coklat, teh, milo, kek, aiskrim menjadi kegilaan i *tak bagus betol*

7. sejak pregnant ni i suka masak tau u ols...mcm2 resepi i try sampai i buka blog khas utk masak2...haha jom singgah blog i http://dapurnana.blogspot.com/ *sempat lagi tu nk promote*

8. masa pregnant 5 bulan i byk sakit2...pernah terbaring hampir 2 minggu atas katil sbb tak boleh nk berjalan...rupanya fibroid tu yg menyebabkan i sakit (i pernah story pasal ni kat entry lepas2)

9. huwaaaaaa ni yg paling buat i tension selain berat badan yg naik mendadak...kulit i yg halus mulus sebelum ni *eceh* ditumbuhi banyakkkkk jerawat...kdg2 tak confident nk jumpa customer tau...

10. gosok gigi adalah antara perkara yg i benci buat...tiap kali berus je mesti nk uwek2...tp i rse benda ni normal je kan??? ramai M2B yg alami benda ni...

11. samapi la saat ni, hidung & tekak i asyik berdarah je...doc ckp org pregnant ni pembuluh darah dia byk terputus (eh betol ke i explain ni??? hihi)

12. kebas2 & cramp kaki tu jarang sgt i rasa....org ckp kalo cramp ni sbb darah byk terkumpul kat kaki & garam byk dlm badan...so ibu2 mengandung kna rajin exercise jugak k...

13. i byk baca blog M2B yg ckp masa pregnant ni diorang cpt rasa panas....tp i sebaliknya tau...tido kadang2 tak pasang kipas pon sebab sejuk yaaaa amat....entah spesis ape la i ni kn??? hihi

14. sejak pregnant ni mmg kerap la rasa nk buang air kecil...ye la, perut dah besar, mmg la akan menolak pundi kencing tu ;p

meh nk riak sket *hihi* ni la perut 6 bulan i...org ckp beso nyer, mcm dah nk terberanak je...i xleh imagine kalo 9 bln nnti camne la besarnya...bila scan doc ckp baby normal je, size x besar pon...ye la, mama dia ni yg perut tebal & byk lemak!!!

**************************
apa2 pon i rasa bersyukur sbb i takde alahan yg teruk sgt...kwn2 i siap ada yg kna hyperemesis lagi, kesian tau...ada org siap takleh bau & pandang hubby lagi...hihi mcm2 kn perangai ibu mengandung ni??? kadang2 rasa mcm comel je ^_^

ekceli apa yg i lalui sekarang ni, buat i mula menghargai ibu (bkn selama ni tak appreciate my mom, juz bila dh pregnant ni rasa sayang melebih2 la kat my mom)...baru i tahu betapa susahnya org pregnant ni, camne perasaan syg yg membuak2 tu kat baby & cmne excitednya nk terima org baru dlm hidup....kesimpulannya, mmg sgt besar la jasa & pengorbanan seorang ibu tu....

jom la share apa experience korang ^_^

39 comments:

amy fahmi said...

all the best nana.
suke baca pengalaman preggy u. nnti leh korek2 entri u bile tibe masa i. :)

Fariza said...

:) SERONOKNTA time preggy :)
take care ye.

Wawa Yusoff said...

I la tu yg x boleh nak bau and pandang hubby.. sian hubby i.. asal i tebau je dia i muntah.

klu nak tido, dia akan pastikan i tido dlu, bru dia bleh msuk bilik..

oh! sygnye sama hubbyy!!! tetibe :)

Damiya Ahmad said...

owhhh..berdebarnyer.....

~pzAEdy~ said...

Ermmmm x sabarnye nak rasa ape yg u rasa,,,,hihihi. semoga segalanye dipermudahkan...amin.

Cikpuan rara said...

best nya....rara ni tguu gak.bg tips =)

dOdOt_ShyG said...

wahhh.. comel pewot u nana!! xsbr nye i nk rse ape yg u rse nie.. hehe.. i pn tgh menunggu jgk cm cikpuan rara..
share tips sket plz.. nk jgkkkkk!!! =)) hehe..

penagih kasih said...

hati2 spanjang 3rd trimester ni,kak
yela,dah nak beranak ni mcm2 bole jadi kan
bile tarikh due nya?
i pulak yg rase xsabar nak tunggu
heee :p

noridaramli said...

yg pasal idung n tekak berdarah tu ida alami jgak...btol mcm nana ckp ia dsbbkan pembuluh darah kt...satu lg mayb badan kt terlalu panas...better jgn sedut balik darah yg kua balik tu..biarkan die kua..darah panas tu....apepun perut u comel....xde besar lah...ok jer dengan usia kandungan jer...jgn pk ape org cakap k

Hunny Kitty said...

terasa sekejap...hehehehhe eh tak la....gurau je :P

vote for number 10~

cik asam jeruk said...

takleh nk share experience lg, sbb belom kawen..hihi. tp seronok baca experience orang..takot pon ye jgak. nana perut tu comel okeh..hehe.

ibuhebat said...

ha.. kalau nak tau, time akak peknenkan anak kedua, rasa pelik naper perut buncit + mual2. bila cek negatif.. period mmg takde sbb bfeed. siap dah nak panggil mak cik urut utk buang angin dlm badan.. skali bila cek lagi, rupanya mmg peknen.. dah 4+ bulan rupanya!!! kenangan yg x dpt dilupakan :)

veesakura said...

comel jer perut nana! hehe.kirenyer nana pon due may jugak la kan? i pon tak suka nak gosok gigi sebab gusi asyik berdarah jer time gosok. tapiiii, i malas masak. camno? kalo mengemas, i suke. ngehngehngeh

Lyana MK said...

hehehe perut ke dpn...adekah baby boy???

LoVEaQshA said...

bestkn bla time preggy nie,mmg sntiasa disygi dn didahulukan..
sy pn ms mla2 dok tgk pweot aslla xbncit2 ag,skli bla msk jer 5bln huish trus membulat dgn jayanya..

nmpk sgt pewot omaknya tebal lemak tue psl xnmpk cm owg peknen..hihihi
bestnya awk xda ase pns sy start 5bln da trase pns..pg2 buta smp ofis pn da bk kipas,skrg nk tdo mlm kna psg aircond smp pg lau x xleh tdo berpeluh2 plg xthn kt lher ngn peha..

tp tuelah kn nie sume pglman,pasni nti rndu plak nak ase pglmna nie sume..jd skrg hrusla hrgai apa yg dimiliki..^__^

Liyana said...

comel nye perut nana, hehe

sy pn rajin msk bila peknen ni, tp suke msk yg pedas2 je, klu manis tu mmg x layan. tp suke sgt minum ais.. erkk

CikNaa said...

tajam perut dia.. mcm bby boy je. hik3.. ciknaa pn 6 bulan jugak! tp lgsg takde perut camni.. baby malu nak menonjol. silap2 kt ofis ni terkejut bl dpt tau sy maternity leave lg 3 bln..sbb org tatau pn peknen :P

UyaRayza said...

yg last tue adalah sgt sweet...tetibe rindu mak huuuu

.:Mama Dhia:. said...

sepanjang mengandung anak first & second (now)..mmg panas manjang..malam pun berpeluh2..
dulu anak first langsung tak sentuh kopi, teh & nescafe..tp second baby ni tu plak yg menjadi kesukaan (sekarang tengah cube utk buang habit tu)..tak baik utk baby..

Ajan said...

nana! kte geng. xde mabuk pon. huhu! eh , bollat sggh perot .. gigirl kah?

cikpingu said...

alalala...comelnye perut.. cam sme ngn kite jek.. perut mbulat kedepan.. :)

alhamdulillah pjalanan time pegnen dh smpi 6bulan kn.. insyaallah selamat n bby sihat n comel cm sis.. :)

due sis bpe??

PUAN SUE said...

COMEI PERUT TU..HEHE..MCM SU BULAT SEMACAM..HIHI

aTy _faRed~ said...

ai pon dah nak masuk trimester ke-3 minggu depan[insyaallah] pengalaman lebih kurang jer..tapi banyak gak yg sebaliknyer..heheh..pasal suker makan manis tu sama..!!! ai pon sebelum ni tak suker makan manis2 tapi sejak pegnan suker sangat makan bende2 manis...tau tak elok..tapi tah kenape..orang kate kalau ngandung anak lelaki memang macam tu..hurrmm..may be atau kebetulan kot..:)

cheq sue dieyha said...

x sbr nk lalui pengalaman2 ni sume..tp x de rezeki lg:(

..L.Y.A.N.A.. said...

tomeynye pewot..hehe take care ye. moga semuany selmat

iizla said...

1st time saya dengar orang pregnant sejuk je manjang... memang kes terpencil ni.hehe...

ctmah said...

rasa teruja laks tgk tummy nana.hihi!mcm suwit jekn termuntah kt secret recipe.hihi!

1st trimester ni i rasa penat selalu n panas memanjang jek..npela xsejuk cam u ek..huhu

Huda Luna said...

take care nana!


tak sabar tggu 9 bulan nnt mesti makin comel perut nana kan

cik.mila said...

klau bulat ank laki..mcm mbujur je..mesti ank ppuan..eh btol ke?? agak2 je..hehe

MiSS NaDieYA said...

yang hidung berdarah tu i pon slalu jadi jugak..hubby kata maybe badan panas kot..banyakkan minum air..i pon akan due bulan 5..same la kite =)..take care ye!!

Liyana Aziz said...

kakak! comel perut tu! u better take care of urself okay... don't eat too many sweet foods...

lots of love, yana

sissyira said...

salam...

tahniah...harap semuanya selamat ;)

cikpuanputeri said...

comelnya perut dia.. nak kena jumpa nie amik berkat .. hehe.. update lagi dan lagi tau!

Mimy Hamid said...

pregnant ni buat diri close giler ngan emak..rasa mcm kawan baik lak..

Adawiyah A.Halim said...

bestnya..bc entri org preggy...rs nk preggy plak..hehehe...

ciK LyndaWawa said...

wah nana..beznya pregnant..nak pregnant jgk..hehe..

LoVEaQshA said...

nana,

nana tgh cr akar fatimah ke?lau nak nti zura tny dekat mak zura dia ada bli bpe lau ada bli lbeh zura pos dekat nana erk..
tp zura xjnji yer ada lbeh ke x nti pape zura cnfirmkn blk..

♥ Elin ♥ said...

seronok tgk pengalaman kamu tuh..dulu elin pun mcm tuh gak..
terasa rindu pulak dgn kenangan2 lepas tuh :)

apa pun tc yer.

salam perkelanalan.
elin. dr blog mommy yun!.

mizzura said...

dah 2 bulan baru pasan eh..zura ni plak..macam2 penyakit muncul...dowh..konpius2...