Monday, January 9, 2012

Stroller & Car Seat

kali ni misi meng-survey stroller & car seat...ciri2 stroller idaman hati i ialah:

1) multi function/travelling set (blh jadi carrier, blh jadi rocker & car seat tu in da same time blh adapted to stroller)
2) mestilah yg mempunyai 3 roda...motif??? nak nampak styloo kot bila bawak stroller tu...hahaha
3) mempunyai basket supaya senang nk isi barang2
4) nak warna merah (yer, i mmg demand)
5) kalau boleh nk yg light weight...senang nk bwk travel
6) mestilah design dia yg muka baby boleh mengadap mama (tak syok la bila jln2 baby mengadap org ramai...sian baby)
7) of coz la nak yg murah...kehkehkeh

ini hasil survey i mengikut citarasa sendiri (i focus kat 3 wheels only)...hehe

1) Quinny Zapp / Quinny Zapp Extra (Stroller) + Maxi Cosi (Car Seat)

sebenarnya kan i lagi suka QUINNY BUZZ 3 WHEELS sbb tayar belakang dia tu lagi besar & nampak gagah TAPI harganya ayoyooooo mahal!!! (i nk beli medela FS breastpump dulu, ada duit lebih nnti baru pk nk beli stroller yg mana)...yg pic kat atas ni quinny zapp...quinny ni first brand yg i berkenan tau...mmg menepati hampir kesemua ciri2 yg i nak...maybe price je la kot yg kurang menepati budget i hihihi...tp smart kn design dia??? kalau nk travel, boleh bawak car seat tu je then attach kat stroller...

* range harga quinny zapp: rm750-rm1100
* range harga quinny zapp extra: rm990-rm1400
* range harga maxi cosi: rm650-rm900
* weight: 8.8kg (stroller)
* range harga quinny zapp + maxi cosi (utk sesiapa yg nk beli sekaligus): rm1350-rm1800
* range harga quinny zapp extra + maxi cosi (utk sesiapa yg nk beli sekaligus): rm1600-rm2100


2) SCR 6 (stroller) + SCR7 (car seat)
yg ni pulak keluaran sweet cherry...design lebih kurang quinny tu kn??? kalau takde bajet utk beli quinny,definetely i'll choose SCR!!! nampak gagah jugak kn design dia???

* range harga scr6: rm460-rm600
* range harga scr7: rm240-rm450
* weight (stroller): 8kg
* weight (car seat): 3kg
* range harga scr6 + scr7: rm700-rm1000

(ramai ckp better beli online kat website sweetcherry coz lagi murah if nk compare dgn harga kat luar)


3) Phil & Teds
okey brand ni pon lebih kurang sama mcm spec yg i nak tp harga dia tersangat la mahal & over dari budget i...stroller anak org kaya agaknye hahaha...cuci mata je la jawabnye ;p

* range harga(both): rm2560-rm3200
* weight: 10.5kg (lebih kurang SCR je)

(tp kelebihan dia, kalau esok2 kita nk letak 2 org anak dlm stroller, juz beli toddler seat je & blh attach kat bahagian bawah belakang)

********************************************

so, my plan is: beli dulu car seat then baby dh 3 bulan baru beli stroller (risau jugak kalo baby xnk duk dlm stroller tu nanti)...haruslah beli yg compatible kan???

sources:
1) sweetcherryonline.com
2) kasihkusayangku.com
3) littlekids.com
4) onebabyworld.com

24 comments:

alia.a said...

thnks nana share this info esp about SCR stroller.

quinny tu mmg stroller idaman but back to the budget, baik spend kt BP Medela FS. :)

Lyana MK said...

yana pun masih pening dengan stroller n car seat niee!

Wawa Yusoff said...

nana : taste kita sama. nak yg 3 wheels aje. hahaha :D

wawa tgh aim SCR9. banyak kedai dah pegi. tp sumenye xde stock. mmg kne beli online jela dari sweetcherry ni..

hana yoriee said...

betul2..beli car seat dulu sbb mudah nnt after pantang nk travel mana2. stroller tu bila agak2 baby dah besar sket n dia nak duk dlm tu baru la beli..hihi..kalo tak mmg bazir beli mahal2 tak pakai kan?

ZihaN ZamberI said...

..tp jgn lupe..when u travel alone mksure it easy to fold n carry(x berat bleh hand carry)..n muat ur car bonet ye..;-)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Quinny plis! boleh geng! :)

aThidEaN said...

quinny la..
i x akai quinny tp sil pakai.stylo tu.phil n teds mahal gedabak sgt

LoVEaQshA said...

owh smla idaman kta 3whels~hjat mmg nak Quinny,tapi tgk lau ada bujet lbeh sb nak bli breast pump idaman Medela Freestyle^_____^

aTy _faRed~ said...

aritu pon target nak beli yang 3 roda macam kat atas tu..tapi bajet terkurang lak..huhu...jumpe lak yang murah2 tapi still not bad..rembat jer terus..tak mo pikir dah..;p

Cik Emie said...

I pon suke 3 wheels huhu..even xtau bile dpt baby tp bole wt rujukan ni :)

xoxo--eena said...

babe, ada jugak org review Halford - Zuzz 4 & Babio Modular System ni ok. price wise, under RM1K dah dpt both sbb dia boleh beli satu set.

ciNDerella stRikEr said...

nad dlu berangan nk quinny la jgk. tp mcm agak membazir (bg poket kecik nad ni) kalo bole dpt lebih kurang sama dgn nya. tu yg rembat scr tu. affordable. tp bg nad...baik spend kt fs dlu. yg tu pakai hari2...stroller jarang2. hehehe

veesakura said...

same2! i love red color! quinny tu menarik kalbu la. phil n ted lagi menarik kalbu. harga jer tak berapa menarik. huhuhu

ibuhebat said...

akak beli yang sweetcherry je.. save bajet. hehe.. Salam kenal, jemput ke blog akak http://hebatkan.blogspot.com :)

sha said...

i beli both combi and mclaren and dedua mmg best gila! lipat sbelah tgn je tau and thats y i pilih yg tu sbb my hubby slalu takde kat sini. but of course quinny zap lagi best kot sbb bole lipat kecik2. cuma lagi mahal la kan?

Syima Syaz said...

eh SCR tu mcm lagi stylo je....

Gadis said...

wahh..

memang info yang menarik untuk bakal ibu-ibu...=)

LisaLisut said...

quinny tu mmg 1st choice all mom in the world kot.haha.i suka sbb sexy.tapi harga seksa.

i pn mcm u.suka if baby tu pandang kita instead of org ramai pandang dia.i rs lg secure kita tgk dia.

Liyana said...

sy pn tgh pening nk beli car seat ke stroller dulu? or else pegang jela bby gilir2, kekeke

ctmah said...

kena menabung dari sekarang la nampaknye :D

FieZaLieSa said...

kaler merah n roda 3..sme cm ciri sy nk..hehe..

lom beli lg..tp berkenan dgn scr..plus hrga die pun ok..=)

CikNaa said...

car seat tu ciknaa dh beli. tak plan pn asal nye.tp dh sale murah ritu kat manjaku.. rm79.90 aje.. same cm sweet carry nye tu.tp ciknaa nye jenama mamalove aje :D

Nadya Zahid said...

i pon suke quinny tu...

Miss Deena said...

Mummies if nak car seat Maxi Cosi tu i ada jual nah..
Www.facebook.com/deenakhalil

Price RM750 jer..maroon red