Thursday, January 26, 2012

susu ibu mengandung & susu badan

tajuk pon susu, so nk cerita susu apa yg sesuai utk org pregnant & camne nak perbanyakkan susu setelah bersalin *ewahhhh mcm i ni dh beranak je* takpe, pakcik google kan ada ^_^

**********************************************
s26 mama ni first susu yg i try....sapa2 yg tak suka susu, takyah beli la susu ni coz rse susu dia sgt kuat, tak sedap sgt...tp kalau pegi private hosp, ramai doc suggest susu ni, taktau la knp...harga:RM 44++

anmum materna ni ada dua perisa; original & coklat...setakat yg i minum ni, i lg suka yg original kot coz rasa dia lemak2 manis gitu...yg coklat tu i tak brp suka la...hihi...harga:RM 30++ (so far i tak jumpa lagi anmum materna yg jual dlm tin)

enfamama A+ ni susu yg paling mahal rasanya...yg ni pon sedapppp, nak2 yg perisa coklat...harga:RM 50++

mamil mama ni i tak pernah rasa lagi tp org ckp rasa dia mcm aiskrim, lagi sedap drp anmum...harga: RM 32++

friso ni masa buat check up kat private, i dpt sample susu ni...rasa dia mcm vanilla, sedap jugak (semua sedap ko ni nana)...harga:RM 40++

tapi kalau siapa2 yg tak boleh minum semua susu kat atas tu, minum susu HL, dutch lady, etc2 pon boley...semua ni makanan tambahan utk tumbesaran bayi jer ^_^

**********************************************
utk topic nak perbanyakkan susu badan pulak, i takde experience lagi...semua ni setakat apa yg i baca & tanya2 org je (siapa yg dah ada experience tu blh la share kat sini yer)

1. makan makanan yg seimbang- bykkn pengambilan sayur-sayuran seperti lobak putih, pegaga, dan tauge alfalfa...
2. bykkn pengambilan buah seperti kurma merah dan longan...
3. bykkn mengambil produk tenusu/protein seperti susu segar, horlicks, tempe, dan keju...
4. elakkan diri drp stress...
5. rajin perah susu bagi menggalakkn lagi penghasilan susu...
6. mengamalkan doa (surah al-baqarah ayat 60)
7. terdapat juga supplement tambahan seperti product shaklee (vita c, b-complex, ostematrix, vita lea, alfalfa complex & soy energizing protein)

27 comments:

aTy _faRed~ said...

ai minum anmum..so far ok ngan tekak ai..tak rase mual pon..teringin gak nak try yang lain..tapi takut membazir kalau tak suker biler dah beli..jadi stay jer ar ngan anmum..n yet orang kate anmum tak de gula terlebih..so..lay maintain berat badan..:)

.ieLah. said...

dah lama tak minum susu..sebab loya kan.. kena minum balik ni! tskkk kena bersungguh!

Ajan said...

based on experience k, anmum ni berat cpt naik walaupun gula tak berlebih compared tuh enfamama a+.. lupe plak reason ape compared. klu doc sdmc dorg prefer amek enfamama.

once dh bersalin insyaAllah, amalkan makan alfalfa.. mmg sgt2 proven. hasil pump i tak semeriah org laen tp once dh mkn alfalfa produk shaklee , alhamdulillah.. dh tak stress dh psl susu kua setitik2.. :))

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin minum anmum
so far oklah
tp perisa coklat
xleh yg plain
huhuhuhu

Cikpuan rara said...

rara dh nk kena minum neh.tp nk jumpa doc dulu.tahnks for info nana.update lg pasal ibu taw.

n0rraslida alias said...

mamil n enfa jew lida leh mnum...wktu blm mscarrige dulu.....:)

Liyana said...

pnh try anmum je, same la suke yg plain gak, coklat cam mual sikit... nk try la sume brand, kekeke *tamak :D

ciksuen said...

dl penah gak try susu anmum. tp tekak xmo terima plak.

Liyana Aziz said...

aiyak, memang preggy kena minum banyak susu ek? yana x berapa minum susu, cane ni kalau one fine day pregnant? kuikuikui

take care kak!

ReYNa said...

penah minum anmum tp org kata baby bleh beso plk dah.misi pon x bagi minum.huhuh.last2 beli enfamama.mmg mahal enfamama tu tp sedap sgt!!friso pon sedap jugak bila dpt sample haritu.huhu

Mimy Hamid said...

setia ngan anmum dari awal pregnant...tak tau la napa...till now minum then nak teruskan ngan lacta lak bg banyakkan air susu badan...

veesakura said...

awal2 preggy dlu, minum enfamama coklat. tapi tak abes pon satu tin. rasa rugi gila. sebab mas atu tenga mabuk teruk, asyik nak muntah jer. dahle mahal..huhuhu. rasa macam ken start minum balik dahni..for the time being, pil calcium jer la my penyelamat..

iizla said...

tak suka minum susu. tapi masa pregnant, dan lepas beranak, paksa diri minum. sib baik anmum memenuhi selera tekak ni..

Anonymous said...

surah amalan untuk banyyakan susu...amalkan baca surah hujurat...insya-allah...yakin ...semua rezeki allah yang beri...akk alhamdulillah...dapat fully bf to my son sampai 2thn setgh (terbabas 6bln sbb still lagi sakit klu tak bagi anak hisap) ...akk working mom 8.30-5.30..alhamdulillah

PUAN SUE said...

su minum mamil mama..sdp..

ciK LyndaWawa said...

kawan saya minum ammum..sedap dia kata......

ciK LyndaWawa said...

kawan saya minum ammum..sedap dia kata......

Miss Sunshine said...

baru je beli susu anmum perisa coklat.. tapi tak try minum lagi...
td kakak ipar kata enfamama tu sedap... nak try jugak lah nanti..

Asz Miza said...

I pernah try anmum materna tp mst pening pas minum..now try mamil mama and so far ok.

sue zainun said...

salam kenal..singgah n follow :)
sebelum ni minum anmum coklat..sedapp..hehe

dhiera said...

nice info nana~ thanx

mia-ina said...

mia mula2x nk beli anmum..tp ada nurse warning...jgn beli..sbb klu terlebih leh tingkatrkan gula...terkejut mia dgr nasihat nurse tu..my roomate yg ngandung pun dia nsht gitu..tp kwn mia amik gak..mia setakat ni minum susu kotak milk...ble gi kedai blur x tau nk pilih susu jenama ni..huhu...

mizzura said...

yang no 4 tu doktor baru pesan kat zura..hehe..

amal said...

saya mula2 minum anmum. pastu tetiba berat naik 4kg dalam masa 2 minggu. terus nurse suruh tukar susu.. tukarla ke s26. aduiyaii minum sekali terus takleh telan. rasa dia kuat sangat. bau minyak ikan tu dasyat sangat huhu.. dahla beli setin. bagi kat mak kat kg minum hehehe.. pastu minum anmum balik. tapi sekali sehari je pastu kurangkan sukatan.. dalam satu sudu lebih je.. pastu try dumil mama.. sedap jugak tapi anmum lagi sedapla ehehe.. skrg dah tak minum sebab ada GDM. Takutle nak minum susu2 ni. sebab banyak gula kan. kalo minum pun, minum susu kotak mcm dutch lady tu

Nadia Bakly said...

breastfeeding is the best! Have a look at my blog for tips dear :)
www.nadiabakly.com

Anonymous said...

salam..saya xleh minum susu lembu ms ngandung..bole minum susu kambing higoat jek..smpai la skang..da bsalin pun dok minum higoat utk bykkan susu..satu lg petua bykkn air susu.jgn minum air sejuk..oorg kta bole keringkn air susu

ilyyn said...

Menyesal giler minum s26...teringat muka promoter yg brsungguh2 suruh ina minum nk jer dtg kedai tu semula dan pulgkn susu s26 tu..xbole telan langsung..tp sbb dh trbeli cuba juga minum sambil tutup hidung..lps tu dtg lg 1 masalah...bg yg ada resdung cm ina ni xyahla minum..tanggal hidung dan tekak di buatnyer...
moral of the story..jgn suka tukar2 susu cam ina ni la..dh baik2 minum susu enfamama bole trpedaya lak dgn promoter s26 tu..apa2 pun...bg ipenilaian ina...
Enfamama trbaik...
Dumilmama not bad sdap gak..
Anmum mmg sedap tp bole naikkn berat bdn yg mlampau..
Bg sesiapa yg baru mncuba utk minum susu better dptkn sample susu dahulu sblum mmbeli setin susu...klu xbole minum last2 ke tong sampah jwbnyer..bkn ina xbg pd sape2 utk mncuba s26 ni..dh rmai mmber yg preggy ina bg rasa tp smua mmg xbole telan...sedih :'(