Sunday, January 1, 2012

Tak Boleh Bersalin Normal

hai ols~ lama betol i tak update blog, hari ni baru rasa sihat & bertenaga sket...ingat lagi tak entry i kat bawah ni yg i cakap i sakit??? huhu i dh pergi specialist & dah tahu apa masalahnya...

ekceli i ada fibroid (sblm pregnant ada cyst tp bila pregnant dh hilang) yg mana fibroid tu mengganggu rahim i...doc ckp bila baby makin membesar, rahim akan menolak fibroid tu, sbb tu i rasa sakit sgt2 sampai tak boleh nk berjalan hari tu...

bila scan, doc kata kedudukan fibroid tu nampak gayanya mcm menyebabkan i tak boleh nk bersalin normal...maybe kna czer...i pulak sebenarnya plan nk deliver kat private hospital tp kalau kna czer + buang fibroid tu skali, i taktau la brp kos nanti...apa2 pon i harap ada miracle la nanti utk i bersalin normal...aminnn~

owh lagi satu doc ckp jgn ganas2 sgt bergerak, takot jadi premature birth pulak...apa2 pon i sentiasa berdoa & mengharapkan yg terbaik *barang baby tak shopping lagi ni*

lps ni dah boleh la i blogwalking & comment2 kat blog korang...hehe

*************************************
lps balik dari bukit gambang ni la tiba2 i sakit...tu la, main air tak ingat dunia, berlagak mcm tak pregnant...hihi


**psttt org lain cuti tp office i pulak tak cuti hari ni...first day i kerja setelah 2 minggu dpt MC...happy new year korang!

26 comments:

eLyA said...

nana..da brape minggu da?

~ NANA ~ said...

dah 21 minggu dear :)

amal said...

ohh.. saya doakan yang terbaik utk awak.. btw nak tanya pasal cyst tu, tak kena buang ke? sebab kawan sy ada sorang, 8wks pregnant dapat tau ada cyst dalam rahim. kena buang so kena sacrifice baby jugak huhu

~ NANA ~ said...

amal: psl cyst tu alhamdulillah cyst tu dah takde bila masuk 2nd trimester...tp fibroid tu pulak yg tiba2 ada...huhu

mia-ina said...

mia pernah baca bab fibriod tu ketika nk ambil biodex ms awal..xpe, yg ptg kandungan nana sihat k...jg diri tau..tahniah dh pregnant nana....lps nni kte leh kongsi cerita ..hehe

Nabiel said...

slmt thun baru nana~
hati2 yea..jga kndungan tu elok2~jgn lasak sgt!hehehe..

sarahhernyzar said...

bertabah ya dear. insyaAllah, Allah akan membantu hamba2Nya. sara doakan moga nana dalam keadaan baik dan sehat. ada hikmah di setiap yg berlaku. *hugs*

eLyA said...

so far sy blaja la..jarang2 buat ceaser, skali ngan buang fibroid..high risk tumpah darah. Cuba nana tanye doct tu skali lg.. sbb lepas je branak, fibroid uh bley kecik balik.. fibroid uh membesar sbb nana pregnant. bese nye kalo nak buang pon, lepas bebapa minggu/bulan lepas nana branak, tu pon kalo fibroid uh besar la *x mengecik*.

Miss Sorbet Purple said...

jaga diri nana

amy fahmi said...

take a good care of urself nana. pray for u, insyaallah..

Cik Bhulat said...

mudah-mudahan selamat semuanya bila tiba masa nanti

salam tahun baru.moga kita sentiasa diberkatinya di hari mendatang =]

MizaShoppe said...

errr..semua preggy ade cyst kew?

intan said...

dear..u plan bersalin kat mane? KMC ke? i ada beberapa bad review psl KMC..if u nk tau..pm me kat fb k..saje nk share dgn u..

ciK LyndaWawa said...

alamak ai..... hope Allah permudahkan segala urusan Nana...

Gadis said...

banyakkan berdoa yer nana..

gadis doakan semoga semuanya berjalan dengan lancar n lahirkan baby yang comel...

aminnnn..

alwayz take care yer...=)

Shakina Farhan said...

sedihnye nana..arap2 nana dapat bersalin normal..

Anonymous said...

hi, cyst or fibroid is just the same thing. there are many types of fibroid depending on the locations. Usually, we only cut out the fibroid when it causes too much burden or if it has high possibility of bleeding. Just a wee info for you! Anyway, just pray to Allah for the best.

ctmah said...

take care dear.all the best 2 u.i pun ada cyst gak.berserah jelah pada yg Esa ek..
nyway Happy new year 2012

erin moshimoshi said...

sedih erin dgr ..harap ok semua kak ...

cikpingu said...

take care sis..

n0rraslida alias said...

sabar byk² yew nana!! jaga kesihatan...insyallh miracle dtgnyew dr allah! jaga kesihata...:)

aTy _faRed~ said...

nana.. u jage diri baik2 yer.. nak share cerite pasal kawan ai..die pon macam u.. ade fibroid baru tau biler die pegnan..die dah beraslin..tapi czer jugak.. bersalin awal 7 bulan..mase bersalin czer tu die buang sekali fibroid die tu..dokter kate lagi mudah..skrng baby die n die sihat jer..masih lahir baby 3.6 kg walau tak cukup bulan..baby pon tak de masalah.. ape pon care u bersalin nanti..insyaallah mesti ade hikmah disebalik tu..yang penting u n baby selamat..:) jangan lasak2 yer..nanti u lagi sakit..[risau]

Cik Emie said...

Alahai emi ni tertinggal ketapi la..ptut lah dah lame xnmpk nana kt fb..apa2 pon emi doakan nana n baby sihat..Allah tau y terbaik utk nana :)

iizla said...

Selamat Tahun Baru!!
Jaga bby dalam perut tu baik2 ehh..
Semoga semuanya selamat..aminnnn

safiyyah osman said...

lega dgr nana xapa-apa.xpa la nana..czer ke normal ke janji nana dgn bay ok dan sehat.

rest byk2..xmao stress okeh!.jgn pk byk sgt bend y boleh buat nana sedih.

good luck nana.kim salam dekat baby :)

LittleSunshine said...

Jg diri tau.smua org nk bersalin normal.insyallah kami semua doakan semua slmt k