Wednesday, February 8, 2012

saya sangat T.E.R.U.K

huwaaaaaa setelah berjaya melepasi tempoh 6 bulan pregnant hari tu, selera makan i terus bertukar...makin menjadi-jadi pulak nafsu ni...tak pasal2 i kena pegi KK dua kali seminggu utk buat minor check up...semua ni gara2 berat badan i naik 2kg setiap minggu!!! staff nurse ckp kena sentiasa monitor coz takot ada darah tinggi/kencing manis nanti walaupun result OGTT i sgt cantik hari tu...yerrrr i sgt-sgt-sgt GEMOK skarang ni....

-dulu i tak suka mkn MAGGI tp skrg ni dlm seminggu tu ada la 3-4 kali mkn...

-dulu i tak suka minum air manis (nk minum air teh sebulan sekali pon susah) tp skrg hari2 i nk minum air manis + air sejuk...

-skrg ni i makan nasi 3 kali sehari sbb laparrrrr...

-skrg ni suka mkn coklat malam2...mesti nk ada stock dlm bilik...

-skrg ni lps makan asyik rasa mengantok & nk tido je (kdg2 curi tdo kat office)...

-24 jam mesti rasa nk mengunyah....hari2 bawak bekal kismis, kuih siput, kacang dal, etc2 kat office coz asyik rasa nk MAKAN!!!

-hari2 nk masak & makan kek...suka sgt la mkn benda2 yg byk kandungan gula camtu...

-skrg dah jadi mls nak makan ubat & minum susu...taktau la knp i jadi camni....

seriously i'm out of control....pagi petang siang malam i asyik nk makan benda2 berat jer!!! i tahu semua ni nafsu tapi i tak dpt nk kawal la...teruk kn i ni??? adakah normal atau i sorang je yg camni bila dh masuk 3rd trimester??? badan gemok mmg i sgt risau TAPI i lagi risau kalau tak dpt nk makan apa yg i nak...kehkehkeh

29 comments:

Cik Tqah said...

hoho.. sabar dear.. kontrol makan.. ceewah.. nasihat org tu..

Mrs Azhar said...

nana, ur last word tu lawak la. control la mkn dear.. ceh ceh pandainye nasihatkn org. ptg ni checkup xtau la bape kilo naik. hopely normal jek sbb mkn x la bselera mana pun..

.:shura shushi:. said...

Lepas bersalin harus DIET :)

FieZaLieSa said...

normal kot nana..sy pun selera mkn cm 2 gak time ngandung..

suke coklat eh?rsnye baby boy 2..hehe..pndi2 je..heh~~

Hunny Kitty said...

jelousnya tgk selera makan u yg membuak2 tu...bila la nak merasa? ai nih? makin susut adalah.. T_T

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Hahaha lawak la nana. Rina terbayang2 nana makan yang x stop2 sambil kepit cikedis kat ketiak. Haha. Xpela nana, makan je ape yg nana nak. TAPI jgn maka megi! Kalau nak jangan guna serbuk dia. Buat ala2 mi bandung. Air pulak, minum sikit2. Bila terasa nak. Letak dlm botol. Slalunya kita akan mnum seteguk je then simpan dlm peti balik. Klo tuang dlm cawan mmg byk mnum. Pastu xya rajin buat kek. So klo nana nak mkn kek, nana tpakse kluar dan beli. So beli spotong je.
Ape2pun. Jaga ksihatan nana dan utamakan baby ye :)

Alia.A said...

nana.

kita SAMA! skrg kene pegi KK 2 kali smggu sbb berat terlebih. Hahaha. Tapi nervous tiap kali nk g check up sbb tau berat akan naik dan takut nurse mrh. tp nk buat cmne. selera makan mmg melampau.

i skrg lepas mkn je mesti nk tido. siang je nk tido. bgn tido cari makan mcm x penah mkn. kita sama okey.

pdhal i bru 2nd trimester. uhu. cuak ni ptg ni nk g kk. cume malam i try x amek nasi i amek nestum je. itupn takut berat naik melampau nye psal. hehehe

Shakina Farhan said...

kina yg baru 1st trimester pun asyik nak makan je..tp memilih plak tu..biskut nak famous amos, tutti fruiti..mahal2 plak tu..aduiyai..@_@..pening..

amal said...

normal la kot masuk tri 3 selera makan bertambah2. saya pun sama suka benda manis2. sekaliii, haa kena GDM huhu.. kena buat BSP 2 minggu sekali. sadis! dah takleh makan benda manis dah. telan air liur jelaaa huhuhu

harzharun said...

Dear.....jgn mkn meggi!
Kalo nk ngunyah,mkn kacang ke, kismis, kuih siput tu ok....jgn coklat2 ni....

aTy _faRed~ said...

sama..!!! bende2 dan makanan2 yg tak suke sebelum pegnan..tetibe tu ar yang nak di bantai makan hari2 sekarang kan...*sigh

veesakura said...

nana, post gambo! nak tengok berapa tembam nana skang. hehe. me pon, dah masuk 3rd trimester ni, macam dah lalu makan jugak. tgu checkup mgu depan sebab last checkup aritu, naik sekilo jer sebulan. huhuhu

Cik Zimie said...

nana, yang tak preggie ni pun kuat makan.camno nak kawal ntah.hahah

take care nana!

ctmah said...

xpe nana, time pantang nnt jage betul2 k.confirm leh kurus mcm dlu.silap hb lg kurus kot :D

yUmIe said...

normal kot dear..i ritu dh 3rd trim mkn mcm out of control gak.plg i suke aiskrim n 3 layer tea..huhu.but i'm lucky berat xdela nek byk.xsmpi 1kg pn for 2weeks.but for u,better u control le sbb berat bdn u naik mendadak..

Cheyan said...

Hehehe..sama la kite, dulu kite x makan banyak pun..makan separuh ja nasik n makan memilih, skang asik lapar ja..hehehehe...dun worry, insyaAllah tak de pape la k..

Miss Sunshine said...

comel lah nana ni...
teringin nak tengok rupe nana...
mesti sangat comel kan...
hmm, atas org jugak kot selera makan ni.. sebab kakak saya yang sulong setiap kali pregnant mesti trn berat.. tapi.. nana jangan malas minum susu n makan ubat tau..

erin moshimoshi said...

biasa la org mngndung kak :)
anyway take care yer

iDa said...

ida dulu pun memang nafsu makan meningkat yang amat dahsyat...makanan manis pun sangat la jadi peberet...sekali kena GDM..so kena la control makan...baby pun dah makin besar dah sekarang...tapi sekarang bila dah dekat2 due ni rasa cam xselera pulak nak makan..myb nervous nak bersalin kot...hehehe

pe2 pun...nana take care k...semoga nana n baby sehat.... =D

Liyana said...

jage kesihatan nana... benda2 manis tu.... hihi susah nk turun nt kot... :)

sy pulak suke mkn benda masin2 je, alahai pelik sungguh :D

Liyana Aziz said...

holah, mommy2, jangan makan junk food terutamanya! hahahahhaah

mesti akak comel sekarang, dgn belly tu... nak tengok gambar...

ps: jgn jenguk blog yana, yana malas update buat masa ni... kikikiki

mia-ina said...

same la kte...makin lalu makan..tp bile tgk baju dh ketat,.aww, mia mkn takut..kuatkah mia lps pantang nk diet sakan ni.huhu

ciK LyndaWawa said...

uplod gambar..hehehehehe

Wawa said...

bile tk dpat makan, kebulur mcm sehari suntuk tk makan kan...pd hal baru sejam sblm tu makan...hihi..

ariana8733 said...

ermmm..mcm ana, tp ana x pregnant ag..cmne tu..hehehehe...

naney said...

jaga pemakanan tu...anyway just to share mkn anggur itam or tebu itam ye...petua org tua xnk anak kena kuning...sy amalkan alhamdulillah anak x kena kuning lgsg..tp ni semua kuasa Tuhan gak..jgn terlalu percaya sgt..just cuba je..

.:Mama Dhia:. said...

kalo ikutkan nafsu sumer nak makan nana..kadang2 yg tak elok makan tulah yg kite nak sangat makan.. macam skrg ni suke nak minum air nescafe..
ape2 pun makan kene jage jugak walaupun pregnant..lagi satu takut2 kene minum air gula jer nanti..
same2 la kite jage makan yer..

mizzura said...

mak ai..itu utk ibu ke baby tu...take care yer..mn bole control kita control kay.. eceh..nasihat org plak..

safiyyah osman said...

Nana!akhirnya boleh juga piya bca blog nana..nana,jgn byk mkn megi ok..klu mkn jgn buh perencah dia,nanti effect baby..tau..

Klu bleh mkn pedas,jgn langsung xmkn sbb nurse kata klu xmkan pedas,nanti if bsalin normal,time jahit,isi kita snang pecah n jahitan xelok.