Wednesday, March 14, 2012

Adat Lenggang Perut & Membazir Beli Storage Bag

baru2 ni i kena sound oleh DUA org makcik...

1) Adat Melenggang Perut

source: google

ada sorang cleaner kat office ni byk kali dah tanya knp tak buat majlis lenggang perut masa pregnant 7 bulan??? i cakap la tu bkn amalan keluarga i & dah byk fatwa yg keluarkan bahawa upacara lenggang perut ni adalah KHURAFAT dan mesti dijauhi (dh byk jugak i dengar penjelasan ustaz pasal ni)...pastu cleaner tu cakap selagi adat tu tak bertentangan dgn ajaran islam adalah diharuskan...so i pon tanya la lenggang perut tu camne...cleaner tu ckp lenggang perut ni mak bidan pakai buah kelapa, beras, benang basah, 7 jenis kain yg bewarna, sireh, pengeras(bayaran utk bidan) & ada bacaan tertentu...tujuannya utk tahu jantina & betulkn kedudukan bayi...hurmmm denga benda2 camtu pon i dah rasa pelik so i terus dapatkn ustaz & continue cari maklumat pasal lenggang perut ni...ustaz ckp sah2 benda tu dah lari dari garisan yg islam ajar sbb menggunakan bahan & bacaan tertentu, lagi pon adat ni langsung tak membawa apa2 faedah kat kita...jgn kerana nk menjaga hati keluarga, ajaran agama kita ketepikan...ustaz tu ckp kalau buat scan pon ada yg salah, apatah lagi mak bidan yg nak tentukan gender baby berdasarkan dari buah kelapa je??? semuanya TAK RELEVAN & sudah diputuskan oleh fatwa bahawa lenggang perut adalah khurafat...ada jugak yg kata ikut niat kita la...tp kena ingt jugak, niat tak semestinya membenarkan cara...siapa kita yg takde ilmu ni nak sangkal kan???

apa yg dianjurkan dalam Islam adalah lebih baik membuat majlis kesyukuran/majlis doa selamat utk ibu & bayi...majlis camtu adalah lebih afdhal & semoga mendapat keberkatan Ilahi...kalau ada ahli keluarga/org terdekat membantah, explain kat diorang baik2 & jelaskan hukum yg sebenarnya...ye la, org tua2 kan lebih terikat dgn adat...yup adat mmg tak salah selagi ianya tak bertentangan dgn agama TAPI kalau adat tu ada unsur2 yg membahayakan aqidah seperti khurafat, bidaah atau syirik, kita MESTI jauhi benda2 tu...wallahualam~

tapi kalau insist nk buat jugak, maybe blh panggil bidan datang utk urut2 je & baca ayat2 quran...tak perlu kot bahan2 tertentu tu...

so i tetap TAKKAN buat majlis melenggang perut ni (lagipon dah pregnant 8 bln lebih)...kawen dulu pon takde majlis tepung tawar bagai, so agak pelik la kalau tiba2 i nak buat majlis lenggang perut ni kan??? hehe

***********************************
2) Membazir Beli Milk Storage Bag

okey ini pulak cerita lain...baru2 ni kan i ada beli 3 boxes stogare bag kat mid valley masa expo tu...bila sampai rumah, i juz letak kat dlm guest room je la semua barang2 tu coz malas lagi nk mengemas...datangla sorang makcik ni & masuk guest room sbb nak tgk baby cot yg hubby dah siap pasang...tiba2 dia ternampak barang2 yg i beli & cakap "buat apa beli ni awal2, membazir je...kita kena tengok dulu badan kita ni ada susu ke tak, baru la boleh beli benda2 ni semua...lagipon awak tu bkn kerja jauh pon, blh direct feed je...susu yg lebih2 tu takyah simpan, buang je sbb susu bkn tahan lama pon, simpan dlm fridge tu tahan seminggu je tau"

aduhhhh honestly i sangat terkedu dgn ayat "BUANG JE"...hello, org lain punye susah nk perah susu, tiba2 dia suruh buang je kalau ada lebih??? hurm nampak sgt makcik tu takde ilmu yg byk tentang brestfeeding baby...sbb tu dia cakap susu tu tahan seminggu je dlm fridge...setahu i, susu blh tahan 3-6 months kalau simpan betol2...i tak argue pon dgn makcik tu, hanya senyuman yg i mampu bagi...nasib baik dia tak nampak medela FS i, kalau dia nampak agaknya lg panjang la hujah2 dia...haha

lantak la org nak cakap apa pon yg negatif, i akan terus berdoa semoga Allah murahkan rezeki baby & murahkan rezeki i supaya dpt fully breastfeed baby nnti...i yakin, akan dtg nnti mesti lagi byk dugaannya bila i dh stat bagi baby breast milk...so jgn cepat melatah & teruskan semangat tu *ewahhhh senang je i cakap kn* hihi

41 comments:

Asz Miza said...

Betul tu Nana, mostly adat dulu2 datang dari ajaran agama Hindu. So banyak la yang tak betulnya. Semua kuasa Allah nak tentukan pape pun.

Pasal BF tu pun sama, kalau dah niat kita betul takkan ada masalah la kot. Dugaan tetap ada tapi kena hadap je la kan. Insyaallah kita akan sama2 bjaya fully breastfeed anak kita. Aminnnnnnnnn.. :)

Nadya Zahid said...

i xpnah tau psl lenggang perut...tp ade my fren..org negeri 9, buat acara ni before die bersalin aritu...tp i xpegi..so i xtau dieorg buat ape...
I'Allah if ade duit lebih..i nak wat kenduri..panggil close relatives, bace yassin+doa supaya i dipermudahkan bersalin n ethg ok...
yup, i pon bengang bile org tau i bli medela fs..sume ckp membazir je..bukan pakai lame or u xtau u ade susu ke x..nape nak bli mahal2...?

Ezza Z said...

Suke dgn entri lenggang perut tu.

Hunny Kitty said...

memang membazir pun buat lenggang perut tu...baik duit keras2 tu bagi kat anak2 yatim ke...buat kenduri kecik2 ke..sorry to say ai mmg dah lama tak berkenan ngan lenggang lenggok perut ke pusat nih..heheheheh

Damiya Ahmad said...

i tau jugak pasal lenggang perot nih,i xsuke la kalau org yg telalu taksub pasal nih,cam acara wajib pulak..kalau belah perak yg i tau,dorang siap buat cam pangkin dari buloh tau...nnti ibu pregnant kene baring atas 2 mase upacara melenggang perot 2 dijalankan...

Damiya Ahmad said...

i tau jugak pasal lenggang perot nih,i xsuke la kalau org yg telalu taksub pasal nih,cam acara wajib pulak..kalau belah perak yg i tau,dorang siap buat cam pangkin dari buloh tau...nnti ibu pregnant kene baring atas 2 mase upacara melenggang perot 2 dijalankan...

Liyana said...

rasenye melenggang perut ni nt sy kena buat gak.. sbb family mmg buat, huhu tp more to doa mintak dipermudahkan bersalin je..dh xde lenggng2 perut bagai dah, huhu

selalu org tua2 ni bercakap ikut sedap je, senyumkan aje... x kose melayan, haha

Elly Anaille said...

i dr dulu mmg x penah nak amek tau pasal lenggang perut ni. dah baca your entry ni, lagi la taknak amek tau sbb mmg tak relevan langsung dgn zaman sekarang. mak bidan tu ade super power ke boleh tau jantina? harharhar.

medela fs tu pun i marah kalau org kata membazir. i pun dah order. bile org tau harga die mencanak mahal mcm tu sume kata membazir, beli jela brand2 biasa. sama je. eh hello, i bli pun sbb review yg bagus dr consumer. kalau aku beli mahal pun, pakai duit korang ke? ceh ceh ceh. kalau la boleh jawab mcm tu kan.. tapi diam jela. huuuu.

LisaLisut said...

ahhhhhhhhh makcik2 mmg cmtu.takyah dgr la.mana yg betul ikut mana yg tah pape xmasuk akal tak yah la ikut. i kalau org lain(org2 tua especially) selain mak sndri i mmg malas nk dgr.hahaha. baik duit tu simpan buat akikah nt ke. or buat jela kenduri doa selamat doa supaya sng bersalin lg bagus.takyah nk lenggang2 sgt la.ngahaha

hana yoriee said...

hana pun x buat la kaedah2 khurafat tu. rasa cm merepek je. hana cuma buat kenduri doa selamat masa 7 bulan hari tu. Masa tu, hana pun takdelah allocate budget utk kenduri-kendara semua kan? hahaha..iyealah, kita nak prepare brg2 baby lagi. nak buat kenduri pun kena fikir jugak $$$$ nye. tapi alhamdulillah. dah niat nak jamu org yg dtg mendoakan kita, Allah bg rezeki lebih sikit. byklah sedara-mara yg sponsor itu ini. =)

bab bf tu..eyh..sukatilah org nak beli! pakai duit sendiri sesen pun tak guna duit org lain.. hoho..tetibe ter'emo' plak!

Hazz Nieza said...

pernah dgr psl melenggang perut ni tp x pernah tahu detailsnya. my family x ada pulak yg buat. cuma mak i plan nak buat kenduri doa selamat bila i dah 7bln nanti, utk doakan semoga i mudah bersalin & segalanya berjalan lancar.

psl bf set tu terpulang kat masing2. kita berusaha, rezeki esok Allah yg tentukan. beli sekrg storage tu byk2 pun apa salahnya especially tgh ada sales ni, jimat! ;-)

.:Mama Dhia:. said...

dulu mase pregnant dhia tak de plak buat lenggang perut ni sebab rasenyer lenggang perut tu cume adat jer..

pasal makcik yg komen pasal milk storage tu membazir, rasenyer die kureng ilmu pasal susu ibu ni..tp cakap cam pandai..paling tak setuju die kate "BUANG JE"..eh..ingat senang ker nak dapatkan susu tu..senang2 die jer kate buang..1 oz pun berharge tau..lebih2 lg wat ibu yg bekerjaya cam kite..

pedulikkan ape org cakap nana..yg penting kiter di landasan yg betul..

UyaRayza said...

i pn setuju..x payah melenggang2 perut sgt la..lenggang kangkung sudah hehehe..lagipun selama nie i ade tertanya2 jugak apa la motif sebenarnye lenggang perut tue *nyibuk even belum ngandung hahahah*..pitams la makcik2 nie sibuk cakap org membazir..apa salahnya buat persediaan awal..takkanla bile breast milk tue dh menitis2 keluar baru nk p beli..pitams

Atiqah Ahmad said...

you. baca surah al-baqarah ayat 60 untuk perbanyakkan susu ibu. ada akak kat opis i amalkan. lagipun, kalau simpan dalam fridge, susu ibu tahan berbulan-bulan ok.

i suka bila u senyum and dengar je makcik u membebel. takyah melawan. kita doa yang terbaik je.

:)

Gadis said...

x pyh kot lenggang2 perot ni...

mak Gadis pun ckp x pyh..
songsang dh nnti...huhu...

biarla makcik tu nk ckp ape pun..
yg penting kiter tau aper yg kiter nk buat..
lynkan je..hihihi

...:::yaniemora:::... said...

hye...betul..jangan bazir breast milk...mungkin orgyang cakap tu tak tau ebm leh simpan lama dalam fridge...chaiyok2 k...

Hana Soffelia said...

Betul tu Nana.. Pedulikan apa orang ckp.

Hal melenggang perut tu memang khurafat. Zaman dulu2 je buat. Xslap Hana masa hana sekolah tadika last tgk benda tu, pastu xde dah. Sekarang org buat solat hajat je.

Eh..eh, makcik tu, suka ati tau ckp membazir beli Milk Storage Bag. Penting tau benda tu utk wanita bekerja sekarang. Biarkan je Nana, yg penting u tau apa u buat.

e.t.t.y said...

hari hari, i jalan berlenggang perut nana. haha. =P

Cik NeyNa said...

hehehe..dia ingat susu f&n ke boleh basi-basi...

ReYNa said...

eee..tensen ngan makcik tu.apsal kolot sgt pikiran dia?huhuhu..yg pasal lenggang perut tu pon mmg sy setuju.lebih baik buat majlis doa selamat/sembahyang hajat baru lbih berkat:)

Wawa Yusoff said...

amboi makcikkkkkkk... mulut tu mcm mintak kena cabai je kan....! tula, bila kita usaha mcm2 bg yg terbaik utk anak ade je fatwa2 negatif dari orang lama-lama kan..? sabar jelaaaa.....

veesakura said...

aiyoo! mulut makcik takdak insuran ka? sukati den la nak buat majlis ke tak kan? perut den. nak tentukan jantina konon. skang canggih, scan pon dah nampak. kalo tak nampak pon, xpe. sebab tak kisah boby or gegerl, still baby kita kan? so, what's the point? kalo Allah dah tentukan baby lahir ikut tingkap, buat la apa pon, tetap akan ikut tingkap jugak. seb baek dia tak nampak fs u kan? kalo la dia tau harga fs tu, konpem hujah dia sampai esok pagi pon tak abes. ops! komen dah panjang gila, macam entry plak. sorry nana, i emo cket arini. ngeeee

Anonymous said...

sib baik la family i mmg tk buat.ayah i lagi la benda2 mcm ni mmg cukup tak suka...

pasal bf.org tua mmg mcm tu...sb diorg takde pendedahan pasal bf.

syimasyaz

Hanis said...

hehe.. kdg2 panas jgk kan dgr bile org cakap membazir je itu ini.. hehehe..
takpe, insyaAllah ade rzki anak nana nnti.. =)

aTy _faRed~ said...

pasal melenggang perut tu..memang mengarut..!! ai sokong u 200%..syirik kecik namenyer dan boleh menjatuhkan akidah kite..nauzubillah..
pasal susu tu pon satu hal..meamng sakit hati..ai pon memang boleh bergaduh ngan orang pasal bende ni tau..meamng kolot sungguh..!! ggrrr....

Mimy Hamid said...

nak komen :

1..biasa adat melenggang perut belah pantai timur or org yg ikut adat...tak payah ikut pun takpe..i tak buat just bg pulut kuning tanda niat bersyukur sedekah

2. makcik tu mmg cetek ilmu BF..jgn dgr ckp org..mcm i dulu akibat dgr ckp org pasal jgn beli pamp takut susu takde..karut..rasa nyesal..kalau tak dah leh dpat Medela FS...arghhh susu ada InsyA Allah

LoVEaQshA said...

xpenah amik thu or terpikir pn nk wat lenggang perut nie bgai..~
Lau nk wat gak ckpla sekdr baca doa jer kn..

psl BF tue,ai bknla nk kata apa org lm nie mmg beranggapan kolot ckit..dlu mak mertua ai pn anggap cmtu..bg jer bby susu formula nti bby xkenyangla apala..sebab ai xda ank ag jd xda sapela nk dgr pndpt ai ms tue..so ai diam jelh~
sudahnya smp skrg ank adk ipr ai tue kurang zat sume sb xdpt susu bdn maknya..

ctmah said...

mmg makcik tu cetek ilmu psl breast feed ni..susu original tu..so surely tahan lame lah..agaknye rumah makcik tu xde fridge kot, tu yg tahan seminggu jek..kekeke!ops!maafla makcik ek..tersasul sudah

FieZaLieSa said...

bab lenggang perut mmg x perlu pun..zaman skrg rs nye kalau org wat pun, kenduri doa selamat je..

bab makcik dtg umah 2, mmg x leh blah la..hihi..kepoh btl..

x pe nana, doa banyk2, moga usaha nana nk bf baby nnt dipermudahkan..=)

LittleSunshine said...

makcik oh makcik...
gi sapu sampah..hihihi

cikpingu said...

kite pun xde buat lenggang prut 2.. sbb klu nk ikut sgt.. mcm2 nk kne sedia... dr wt 2 baik buat mjlis doa selamat tuk kita... :)

!k@ said...

setuju..adat melenggang perut ni xpayah buat..lebih baik buat majlis bacaan yasin n doa selamat...

bab BF mmg jgn dengar ckp2 mak cik ni..xcukup ilmu lg pasal Bf..huhu..sabar je la nana..dengarkan aje..insyaallah kalo kita niat nk BF baby..ada rezeki utk anak..allah permudahkan..

Eliyana said...

melenggang perut tadak, melenggang kangkung adalaa kut, hehe!

adat yg sah2 tak logik tu takyahlaa ikut ye

miszatie said...

btol2 atie x stuju adat2 yg x ptt n x kena dgn syariat..:)


nana keep in touch tau!!
http://miszatie.blogspot.com/

Sola Hadi said...

doa banyak2 agar boleh bf baby sndiri..saya ada sorg kawan tu, susu die sampai lebih2, dah ada anak susuan lagi sbb tlg org, org tu mmg takde susu..kan ke bagus kalo dapat anak susu tu, dpt banyakkan muhrim..sunnah Nabi tu..

Diyana Didie said...

mmg betul pon. karut je semua tue. just to have fun kot benda benda mcm tu. buat solat hajat saje bagi semua ok nnt kan. bab bab breastfeeding tu mmg kena pekakkan telinga je. nnt ada je suara suara yg tak best dok ckp mcm mcm. org dulu dulu zaman dier org tak terdedah hal hal mcm nie kan..tu yg dok kasi nasihat merepek je tu hehehe

Cheyan said...

I just nuat kenduri doa selamat ja, mintak semoga di permudahkan urusan..semoga bakal bayi sihat-sihat sama jugak dgn mamanya ni..

Pasal breasfeeding tu mmg gitu kalau org tua2..mak i pun bising jugak..tp bila kite explain kat dia baik, tunjuk majalah or internet kat dia..insyaAllah dia bole terima..hehe..maklum la diorg tu kurang pendedahan macam kita ni..

safiyyah osman said...

Melenggang perut org india ja y buat..hehe..org tua2 suka sgt ikut adat..

Nanti nana urut insyallah ada susu..jgn set kt otak kata nanti susu xdak..klu susu sikit,ambik ja suplement shaklee tu..hehehe..gerenti melimpah ruah.

Anonymous said...

dlm dilema jugak ni..My MIL sibuk nak suruh buat...pastu bila cakp bertentangn dgn agama,dipandang nye kita sinis..pastu dia ckp dia buat semua ni untuk kebaikan aku jugak.pastu dia cerita kat mak sedara yg lain ckp kita ni degil...nak set tarikh kenduri pun susah dulu,kata nya tak boleh kahwin dlm bln muharram....kata nya nanti bercakaran suami isteri,xmurah rezeki.kan semua tu di tgn ALLAH,dah jd tuhan pulak mcm tau semua...selalu jumpa wak jawa tu tnya pendapat dia...kalau ust. don terangkan kat tv biar fhm sket..hehe

Anonymous said...

sy bru je wat lenggang pwot ikut adat bangsa banjar kat sabah..mula2 mmg x nak..ada mandi2 la..tapi xde la golek2 perut ngan kekala..minum airnya je..rs mcm x jg la memudaratkan, cuma tak tau la pa macik bidan tu baca..harap2 ayat2 quran n doa yang baik2 kepada Allah.. mmg sbb nak jg ati mentua ikut jak la smbil bdoa dalam hati dari wal smpi abis acara supaya dijauhkan dr syirik..

Saidatul Akmam Yahaya said...

I thought lenggang perut is mengurut ngurut badan orang lepas bersalin.. haha.. sya tau until my mom mnx tlg cari pasal lenggang perut dan hukumnya menurut islam.. now i know but y sya pasti lenggang perut ni menjadi adat dlm masyarakat melayu lama dahulu coz zaman dlu xde bnyk hosp or x mampu nk pergi hosp.. so many mom's or mother-in-law panggil bidan dan lakukan lenggang perut untuk tau anak laki or perempuan aka more to nk check kesihatan bayi.. tap saya x tau pulak pasal lenggang perut untuk buang bala or nak bagi senang bersalin.. makin lama dibuat makin bnyk ditambah dicampur menjadikan lenggang perut ni satu benda yang ridicoulus,,