Tuesday, March 20, 2012

Bila Waktu Sesuai Beli Barang Baby?

kalau org tanya i soalan tu, mesti i macam fikir berpuluh kali jugak nk jawab camne(sebenarnya taktau nak jawab ape supaya tak sakitkan hati org lain hihi)...secara peribadi, i rasa TAKDE SPECIFIC TIME pon nak shopping barang2 baby ni...ikot sukati kita la kan nk beli bila2 pon coz kita lebih tahu condition kita camne...lain org lain caranya...

org tua2 selalu cakap JANGAN beli awal2 & seeloknya beli masa mengandung 7 bulan dan ke atas, takot jadi apa2 yg tak diingini contohnya keguguran *nauzubillah*...i tak ikot sgt kata org2 tua tu sbb i percaya pada qada' dan qadar Allah...time 7,8 bulan tu pon still baby blh meninggal dlm perut tau...lepas beranak pon ada kes yg baby meninggal...kalau Allah dah berkehendakkan sesuatu, maka jadi lah ia!!! so tak kesah pon nk stat shopping awal ke lewat...juz from positive view, maybe kata2 org tua tu taknak kita terlalu frust/sedih kot in case apa2 terjadi pada kandungan kita...ye la, kita dah excited beli mcm2 utk baby yg akan lahir tp bukan rezeki dia pulak utk melihat dunia *peringatan utk diri sendiri: JANGAN OVER EXCITED*...apa2 pon doakan yer baik2 je la k ^_^

oh ye, kalau nk beli barang baby tu pastikan ada perancangan yg betol, barulah budget tak lari...utamakan barang2 yg SANGAT penting dulu k...jgn lupa sediakan CHECKLIST jugak...disamping sediakan barang2 baby, jgn lupa barang2 mama skali yer (tp barang mama ni minor thing je...hehe)...

kalau i la kan, i rasa masa 7/8 bln pregnant tu sepatutnya barang2 yg penting dh complete...nurse kat KK cakap masa 28w sepatutnya barang2 baby & mama dah siap packing & letakkan dlm kereta...semua tu juz preparation kalau ada emergency la...takde la kalut nanti kalau tiba2 rasa nk beranak...hehe...tapikan, i sendiri tak packing lagi, camne ni??? hahahaha...

ada org prefer beli AWAL barang baby sbb:
  • tak rasa sgt duit tu mengalir
  • grab je apa2 sementara ada big sale
  • nanti perut dah besar tak larat nk tawaf shopping complex
  • preparation kot2 terpaksa bersalin awal- premature birth

ada org prefer beli LEWAT barang baby sbb:
  • kumpul duit dulu & beli barang sekali harung
  • masih gagah & kuat utk berjalan jauh
  • nak tahu gender baby dulu
  • tiada byk pilihan di tempat sendiri so terpaksa tunggu expo kat KL

mungkin milestone/timeline ni boleh dijadikan rujukan utk mommy-to-be (tp ni my version tau) hihi...opsss tp milestone ni KHAS UTK SHOPPING barang2 baby je tau, tak termasuk bab2 kesihatan, check up, etc2...

(1) for first trimester
  • banyakkan buat research barang2 baby utk kenalpasti kegunaan barang tu (masa mula2 pregnant dulu, byk terms pasal barang baby yg i tak tahu...contohnye: nasal aspirator)...time ni kena cari ilmu pasal function barang2 tersebut...
  • list down & save website2 yg kita rasa menarik...tulis jugak harga utk barang tersebut supaya senang nk buat comparison kedai mana yg jual lagi murah...
  • asingkan dalam satu list barang mana yg kita rasa PERLU, KURANG PERLU dan TAK PERLU utk dibeli...
  • rajin jugak cari maklumat tentang bila expo & warehouse sale akan diadakan...
  • set budget & limit utk setiap barang...
(2) for second trimester
  • siapkan checklist yg lengkap utk rujukan sendiri...
  • dah boleh start beli baby gear (baju, mitten, booties, etc) sket2...time ni jgn beli banyak sgt tau, cukuplah sekadar nak puaskan nafsu sebab geram tgk baju baby hihihi....sekiranya gender blm diketahui, belilah baju2 yg unisex, melainkan kita tak kesah nk pakaikn anak lelaki baju bunga2 or ruffle2...haha...
  • time ni jugak dah boleh beli baby care & grooming sket2 mcm lotion, toiletries, bathtub, etc2...
  • napkin, bedung, barut pon dah boleh beli...kot2 ada yg nk tempah cantik2 kan???
  • jgn lupa utk buat research pasal confinement set okey...baca & pilih mana product yg kita rasa terbaik & byk good review...utk yg berniat nk fully breastfeed, byk faktor yg kena consider sebelum beli set berpantang ni...
  • time ni jugak dah kena TAHU & FINALISED barang2 mana yg kita akan beli...so kita blh fokus kat barang2 tu je nanti...INGAT! keperluan kita takkan sama dgn keperluan org lain...kita yg kena tentukan semua tu sebelum membeli...
(3) for third trimester
  • dah kena beli barang2 yg berkaitan dgn feeding (breast pump, feeding bottle + teat, storage bottle, etc)...
  • confinement set & keperluan ibu pon dah kena beli...
  • boleh top up baju2 baby dan sebagainya...
  • yg mana bercadang utk beli baby cot/playpen, ini adalah waktu yg terbaik...
  • rocker, bouncer, carseat & stroller maybe blh KIV dulu sehingga baby lahir...ikot keperluan masing2 :)
  • jgn lupa basuh semua pakaian baby & sterilized semua botol (including breast pump) tau!!!
  • pendek kata, time ni kena COMPLETE dah semua...check checklist balik k supaya takde barang2 penting yg tertinggal...
fuhhhhh entry kali ni dah macam essay...harap2 la dpt membantu mommy to be yg still blur2 lagi tu...kekekeke

25 comments:

Cik Puan Mimi said...

bagus2~ saya masih lagi dalam landasan yang betul.heheeh

cikpuanputeri said...

hee. put tertanya2 pasal nie jugak.. dah masuk tri-2 memg dah nak start beli.. thanks dear!

Gadis said...

best tol bc blog u...

sbb dh ader experience..
Gadis suke sbb bnyk leh buat rujukan...

before entry ni nana ader citer psl tilam kekabu...
Gadis mmg gh mencari sgt2..
skali u ader buat entry psl tu..
mmg best...

thanks for sharing...=)

fatihiah said...

Btol tu! yang penting ada checklist! ;)

Hana Soffelia said...

Betul. I setuju. Xelok jika beli awal2 sgt tkt meroyan nanti if jd apa2 kat kehamilan. Then 2trimester tu dh blh start cari sikit2 kot mcm i tp sebenarnya bnyk lg xcari. haha

Syima Syaz said...

i berpendapat, 2nd trimester tu dah sedang2 elok la...kang dah masuk 3rd tu dah blh check apa yg tak complete lagi...

Liyana said...

hmm betul2.. setuju dgn nana... hehe

PUAN THALHA : said...

betol. setuju dengan sebab beli awal seperti di nyatakan di atas. heheh. tapi kite tak de la beli terlalu awal. dalam 5 bulan above dah start beli sikit- sikit dah. sikit- sikit lama-lama jadi bukit :)

Akma said...

setuju sgt dgn kata2 awak...
kita wat checklist ikut keperluan kita bukan ikut org lain...
sb org skg ni, mesti nak compare ngan org...hahhaa...
bg saya bila dah 2nd trimester tu mmg dah ok nak start beli brg...
lain la klu gaji banyak sgt lbh ...nak beli terus skali gus pon x memberi masalah...

LisaLisut said...

true. i did not buy anything during my 1st trimester.just survey survey survey and survey. once entering 2nd trmester i balun.hahaha. so far i'm on track with that. 3rd trimester kalau bole nk settlekan mana yg minor things saja.heh

yUmIe said...

nice point nana!!tp i prefer beli barang baby cket2 every month..tau condition diri sndri yg kdg2 xtersaving duit tuk brg2 baby ni.hahaha.pendek kata tepuk dada tanye selera masing2 kn??i dlu 4mos++ dh start beli sket2.huhu

Myluv - Syl said...

saya beli lepas 7 bulan. beli sekali harung je. tpi list memang buat seawal tau pregnant. hihihi..

izla said...

saya x sanggup tunggu 7 bulan.
sbb excited tgk barang2 bby..

Diyana Didie said...

true. perancangan itu penting. dan apa apa pon ketentuan Allah kita tak perlulah pertikaikan. yg penting kita buat apa yg perlukan. kalau dah preggy mestilah excited nak sediakan itu ini. org tahu nak complaint je..beli brg itu ini semua tak kena lah, tak sesuailah...mcm mcm. in my case, start beli masa masuk 5 bln sbb masa tu je me dah ok sikit. nak beli sekali harung mana ada fulus berjuta juta lemon kan. tmbh pulak 1st time baby, mcm mcm nak kena beli. org opis i siap sound tau i beli brg awal. sedih je. tp lepas tu i buang jejauh perasaan tu dan tetapkan hati i akan buat apa yg i rasa patut buat dan i tak susahkan org lain pon kan. bukan kita duit dia betul tak?? eh panjang pulak bebel hehehe apa pon, suka ur entry ni. apa apa pon, yg penting kita perlu ada perancangan dan buat budget dgn baik ;)

teha said...

good tips

yup kita lebih tahu keperluan kita kn? tak sama dgn org lain...hehe

celebration of love said...

Setuju!

Asz Miza said...

Masih dalam track...tapi satu je tersasar pasal breastpump tu..hihihi...awal 2nd tri dah beli..dush2..memang tak sabar sungguh i ni..

Anw i follow u punya check list je selama ni..memang berguna..thanks!

Mimy Hamid said...

sy beli awal salah satu sebab tak nak duit mengalir laju...tp last minit banyak keluar gak duit...sama je cuma awal tu tak la terasa sangat

aTy _faRed~ said...

ai sokong..!! tapi ai teringat mase pengalaman ai sendiri..mase fes pegnan sebelum keguguran dolu2..mase tu ai sempat pegnan 3 bulan..tapi dalam 3 bulan tu..tak pernah terpikir pon pasal barang2 baby..nak carik list pon ai tak terpikir..tak macam 2nd pegnan ni..baru sebulan pegnan dah sibuk buat list n teruje pasal barang baby..2nd month dah beli sepasang baju baby..!!! tak pasti tu petanda mungkin Allah nak beri..yang fes tu macam tak teruje mungkin sebab Allah nak tarik balik anak yang yg ai kandung waktu tu...ape2 pon..selebihnyer kite serahkan jer pada Dia kan..:)

Hazz Nieza said...

good advice! betul segala point yg di share. =)

(^-^) ieYoe (^-^) said...

huhu...

e dah "terbeli" awal time ade expo motherhood kat klcc hari tu..hehe...nak datang KL n right timing bukan senang..memang memborong sakan lah mase tu....

dah banyak benda beli time tu...sekarang dah takde sangat barang nak beli...babycot tak tahu lagi sape nak sedekahkan..hoho...

dalam ke-excited-san e membeli, papanyer terlebih dulu dah excited gak...memula dah beli botol susu tupperware yang set tu..hehe..first thing beli dulu..hehe :D

diLot said...

pergh memang bagos... lengkap sgl tips.. rase nk kopi pes je msk blog

Mrs Lurve said...

jenuh si papa sabarkan, sbb kandungan baru masuk 5 bulan, si mama dh xsbr nk ajak g shopping brg baby huhuhuhu

Yazidane shaha said...

Ambo ado jual baby rocker ni...harga rm165 je...nak info lanjut di sini ye... http://bagaimana.com.my/fisher-price-rocker-murah-newborn-to-toddler/

mama wana said...

salam kenal

wana time anak yang 1st dulu shop bila kandungan masuk 6 bulan, bila 7 bulan gitu just tamabh sikit2 apa yang rasa kurang.

memang excited tengok baby stuff ni:)

alhamdulillah sekrang 2nd pregnant masuk 3 bulan lebih. pun rasa excited tengok barang baby. Tapi kita tunggu YES nanti.heeeee :)