Wednesday, March 28, 2012

Braxton Hicks: First Experience

siapa pernah kena braxton hicks (BH)??? sila angkat kaki & tangan...hari tu first time i rasa contraction yg mild je tapi dah panic sbb ingatkan dah nak terberanak (husband tak balik lagi & barang tak masukkan dalam bag lagi wehhh)...perut rasa tegang, bahagian pubic tiba2 menyucuk & pinggang rasa sakit tiba2 tapi dalam 10-15 min gitu je then hilang~ mula2 cuak gak, siap pegang celah kangkang lagi kot2 ada air ketuban leaking ke...haha...lepas dh hilang sakit tu baru i rasa relax & panic pon hilang sekelip mata coz baru teringat pasal BH...nasib baik la i banyak baca simptom2 pasal BH ni dari blog mommies & mother to be...kalau tak, mungkin i akan menggelabah nak pegi hospital cepat2...

BH ni terjadi seawal 6 bulan kehamilan...tapi bkn semua org akan rasa BH ni tau, sbb ada org tak sedar pon bila BH ni berlaku...tp ada setengah org akan rasa sakit & perut menegang, yg buat kita rasa tak selesa...BH ni lain dgn contraction yg kita akan rasa time dekat2 nak beranak coz BH terjadi tak tentu masa (kadang2 tetiba je dia dtg, kadang2 dlm waktu singkat je, kadang2 berjam jugak TAPI lepas tu hilang camtu jer)...BH ni kira salah satu FALSE LABOR or PRACTICE CONTRACTION sebenarnya...

Apa yg perlu buat ketika anda merasakan contraction BH?
  • cuba ubah kedudukan badan pada posisi yg lebih selesa
  • tarik nafas dalam2 sambil tenangkan diri- jgn panic
  • rehatkan diri- jgn lakukan kerja berat
Kontraksi BH ni lebih kerap terjadi apabila:
  • bayi bergerak dgn aktif
  • semasa hubungan sex
  • semasa senaman/bawak benda berat
  • dehidrasi
Nak tahu lebih lanjut, baca kat sini k coz malas nk tulis panjang2...haha

pssst: dah 3 hari ni i demam :(

17 comments:

aTy _faRed~ said...

i angkat tangan cecepat nih... ;p -pernah kene tak silap dalam 2 minggu lepas...yang buat panik sangat..sebab 2 kali..!! kali pertama relaks lagi walaupon berpeluh2 dah kene mase ngah drive..lepas tu datang lagi 6 jem kendian..memang panik ar ingat betul2 nak beranak dah...terus gi klinik..tapi tak pon sebenarnyer..membazir jer..heheh..

Asz Miza said...

Ish mesti panic gile kan memula rasa tu..mesti baby Nana aktif dalam tu..tu yang terasa tu kan..:)

Baiduri said...

erk, sye pon penah kot..perut menegang dr pg smpai t/hari.... mmang cuak, ptg 2 trus hubby amik cuti then p kinik.... smpai kinik eloknye aje hilang trus ketegangan prut ni....huhu.. 1st pegnent, rase plik ckit mula la gelabah tahap gaban...ehehe

Nadya Zahid said...

i rase i dah start kene coz kdg2 sakit nye hanye Allah yg tau...perut i tegang gile sampai i rase dah nak bersalin..tp baru 6 bulan..risau sgt...

Wawa said...

masuk 9 bulan ni baru rase bh ni...tu pun mild2 je takde la sakit sgt...boley tahan lagi la...

yUmIe said...

hurmm xingat..tp rsenye xde b4 this..huhu

malynd_anggun said...

i rase mcm penah kene juge...mase i gi baby fair and shopping..if i penat sgt, maybe dehidrasi kot...i dok jap, minum2, rilex2, chill, mkn2...ilang lah dia..ke baby lapo sebenanye? kah3...ntah la..hihih

FieZaLieSa said...

penah rasa..38weeks..tiga hari sebelm bersalin..mmg cuak + panik..tapi lepas tu dah tak der..last, hari yang ke4 dah bersalin..hehe..take care ye nana..

Cikpuan rara said...

owh cm tu eh.thanks for sharing nana.

Gadis said...

moga nana cepat baik dmm yer...=)

veesakura said...

OOO, itu la yg i rasa semlm. i pernah dgr psl bh ni, tapi mls nak baca detail. padan muka i. semalam baby gerak aktif gila. perut memang menegang, sakit pinggang tak terkata. meamng muka monyok ar semalam..so, i angkat tangan n kaki jugak la! hehe

Liyana said...

x pnh kena lg nih... abis la klu kena sorg2 kat sini, sobb

CikNaa said...

tak bleh nk angkat tangan or kaki.. sbb tak penah plak rase cenggitu. hihi. sbb baby tau papa nye jauh kot. tu sbb dia takmo mama dia cuak & gelabah.. =)

MyHaPpInEsS said...

rase mcm xpernah kene...tp setakat bby active biase maser 9month....

ctmah said...

haha!nana buat lawak kejap ek.nsb baik x g hospital kan
btw thanks 4 the info

Cheyan said...

Errkk..macam selalu kene..last 2 days kene yg sgt terukk hehehehe..

YanaHime said...

selalunya bila perut mengeras, Yana usap2 perut sambil cakap kat baby; baby, mama sakitlaa...baby duk diam2 tau...lepas tu rasa lega sikit...makin lama akan rasa makin tegang sebab bila baby makin besar, aktif plak memang akan rasa sakit