Wednesday, March 21, 2012

Doktor pon tak reti nak scan ke???

sejak pregnant ni ada 3 tempat yg i pegi follow up...private hosp(plan nk deliver kat situ), KK(kena pegi jugak in case ada problem ke apa kan) & gov hosp(sbb ada fibroid)...

tp entry ni i nk cerita sket pengalaman chek up kat gov hosp (bahagian O&G)...

i sampai sana dlm pukul 7.30 pagi...kalau pegi gov hosp, jgn harap la boleh masuk cepat kn??? hehe...sbb i dh terbiasa pegi bahagian O&G ni sejak sblm kawen lagi (coz ada mslh cyst) so i boleh BERSABAR...tiap kali pegi sana mesti i akan bawak buku utk baca so takde la buang masa & bosan sgt kn???

nurse panggil i dlm 11.30am camtu...4 jam jugak tunggu, lamaaaaaa okey (kalau drive dari kemaman, dah lama sampai KL tau)!!! panas dh bontot i, kalau bangun jalan2 nanti org lain amek tempat duduk i pulak *dasar pentingkan diri sendiri hahaha*...bila dh masuk jumpa doctor & borak bla bla bla maka time utk scan pulak!

okey i dah baring atas katil...doc lelaki tu pon scan la sambil diperhatikan oleh staff nurse...doc ni cakap punye la sopan santun sampai i tak brp dengar pon dia cakap apa sbnrnya...hehe...tgh2 scan, dia pon tny nurse tu camne nk scan...aikkkk??? doc ni tak reti scan rupanya...nurse pon ajar la satu2 camne nk scan, camne nk tgk & camne nk save tp nurse tu pon bkn expert sgt coz ada yg dia taktau...lps tu ntah cmne ntah, doc tu pegi hilangkn/delete yg nurse tadi dh scan so hilanglah maklumat2 penting pasal fibroid i tu...kena scan sekali lagi katanya!!! sumpah doc ni scan SANGAT SAKIT coz dia tekan terlalu kuat, brp kali dh i jerit "sakit2" tp dia suruh bersabar je...nervous sbb i cun sgt kot??? kahkahkah *panggg*

doc tu pon suruh la i tunggu sbb dia nak panggil doc yg senior/expert sket kot...maka terbaring la i dgn perut bulat yg terbonjol tu selama 20min...yup 20min okey i tunggu doc yg sorang lg tu dtg sampai sempat i terlelap sekejap *dh la sejuk*

bila doc senior tu dtg dia pon senyum la & say sorry...doc lelaki tadi dah kena marah sbb tak reti nak scan & sbb dia guna gel byk gilerrrr sampai seluar i pon jadi basah...doc senior ni scan skejap jer & takde pon dia tekan perut i kuat2, still blh nmpk je fibroid tu...skali lagi doc lelaki tu kena tengking sbb dia tengok je tanpa tulis apa2 yg penting...kesian pulak bila tgk dia kena tengking camtu...hihihi

i juz terfikir, bahagian O&G ni bkn bahagian pakar ke sebenarnya??? atau i je yg pk O&G ni specialist??? pelik sbb doc tu langsung tak reti nk scan...nk kata dia doc baru/tgh praktikal, muka pulak dh nmpk tua 10 tahun dari i...pulak tu kalau tgh practical, blh ke duk kat bahagian O&G??? ntah la labu~

takpe la, maybe nasib i kurang baik kot hari tu sbb dpt doctor yg macam takde experience...ke balasan i  sbb ada buat salah kat org ni??? haha muhasabah diri jap ;p

*iklan sket* mcm ibu penguin...siapa yg dah ada fb i mesti dah tengok kn pic ni??? kekeke...saje takmo tunjuk muka sbb MALU...perut masa 32w...now dah 33w  :)

31 comments:

('',)pzAEdy~ said...

arghhhh bestnye perut da besauuu.. O&G HSA (JB) x plak mcm u citer. i dtg skejap je. sbb mgkin i pegi petang. mmg x rmai org. and kat ctu jugak ade doc praktikal tapi fully assist by senior la.

# cian bby kna mandi gel. hekhek

Liyana said...

memalukan kaum2 doc je kanss.. hehehe

sape sblh tu? adik eh? serupa la :)

Cik Lijah said...

ade gak doc yg tak reti nak scan yeeee....hehehe...

mm hr tu i masuk ward dptla doc br....housement lg kot...mcm2 test la die buat....rasa da mcm tikus kajian...haha

yg menakutkan..mcm2 preskripsi ubat die nak bagi...mujur doc lama dtg tpt pd masanya....doc lama kata no need sekian2 ubat...fuh..lega...! bahaya kan mkn sebarang ubat time pregnancy ni....hmmm~

S.n.Fariza said...

NANA, TAKE CARE YE :)
kelakarlah doktor tu.
nervous kot. ha3

yUmIe said...

sometime doc yg ada tu adalah doc2 yg bru or masih lg dlm latihan.maybe die dh byk x failed latihan kot,so jd tua kt situ je.hahaha

CikPuan Fara said...

besarnya perut awak! bestnya ^^

kelakarla doc tu, pttnya mana ada smp sakit2, guna gel bnyak2 hihi. nebes kot 1st time scan hihih

take care!

Hanis said...

nana... sila buang kepala hitam bulat tu.. hehehe... =)

Mimy Hamid said...

tu biasa doktor dalam praktikal tu..kalau kena kat sy mmg sy sound je sorry..sbb macam takde etika doktor

izla said...

doktor praktikal kut. atau maybe sebab dia baru dimasukkan ke bahagian O&G. huhu.

Nadya Zahid said...

aiyooooooo..lame gile u tunggu from 7.30-11pg?pastu lagi xreti scan..adehhhhh
i pon marah kalau doc tekan2 perut bile nak scan..mcm xphm yg kite sakit kan?

~lonelyna~ said...

sakit wooo kalo time scan tu gi tonyoh2 bendahalah tu kat perot...pastu pekejadahnya letak banyak2 gel tu kat perot sampai basah2? rasanya letak sikit je dah enuf...

Cik Puan Hafiza said...

I pun kene refer to O&G selain dari checkup kat KK & Private.
Penat berulang alik ke hospital & klinik je..

btw, bukan semua doc kat O&G tu pakar, tengok dia refer kita kat sape. Kalau dia tulis O&G biasa, means doc yang biasa lah, tp kalau dia tulis pakar, means pakar lah yang check.

i pun jarang dapat pakar kalau ke o&G.

R.R.Z said...

hehe..kita igt nana yg sebelah tu..same nye muka adik nana ngn nana

:)


comell ahh perut!

Mrs Nageb said...

Ikut nasib gakkan.....

Dear,kalau sudi jom join my 1stga kalau tak keberatan...
http://mymommashop.blogspot.com/2012/03/jom-join-1st-ga-mymommashop.html#comment-form

Akma said...

o&G x semua pakar...
and penah check kat o&g putrajaya...
siap ada budak praktical lagi...
pas doc scan dia tanya saya...boleh x dia nak scan lagi skali...
nak blaja katanya...
sb dia kata nak blaja relakan je...
so dpt la dia experiance...
pasni xder la budak tu jadi cam doc yg check awak tu nana...xtau camana nak scan...

aTy _faRed~ said...

dokter baru kot..atau baru tukar department..macam ai aritu..penah gak dokter tak tau gune-siap nurse ajarkan..-nurse lagi teror..biler sembang2 upernyer die baru tukat department tu..sebelum ni hanye belajar jer tapi tak pernak praktikkan..memang malang ar nasib ai mase tu jadi bahan eksperimen die..huhu..neway..menunggu lame macam u tu meamng boleh teruji segale kesabaran.. :)

Laney said...

hahahah.. lawak doc tu.. kalau i dpt doc camtu, mesti tak confident nak pegi lagi!

oshinz said...

heeeee... nape tutup muka pulak??!!!

Myluv - Syl said...

hadoi.. teruknya. camne doc tu leh berada kat O&G?

veesakura said...

perut kite sm besar la darling! hehe. adoyai, lama gila kena tunggu. kalo i, memang tak sabar dah. slalu tunggu dekat sejam pon, i dah tak senang duduk. camner plak doc tak reti scan padahal dekat o&g? aneh sungguh. eh, fibroid u membesar lagi ker? mine masa detect time 3bulan, 3cm. now, dah xde, flat sendri. alhamdulillah..

Miss Sunshine said...

doktor pelatih/praktikal mmg akan diserap masuk ke setiab bahagian.. dan bahagian tu akan rotate.. O&G, bahagian patah, bahagian kanak-kanak.. mcm nurse pelatih jugak... biaselah, budak baru belajar.. bukan semua org lahir terus pandai kan.. tapi kesian kat nana.. sampai sakit2.

hmm, kalau gov hosp memang akan lalui banyak experience.. tunggu berjam2.. daripada sabar terus jadi tak sabar...

nana, comel lah perut... take care dear.. ^_^

Hana Soffelia said...

Eh, doktor xreti scan. First time ni jumpa kes mcm ni. Buat malu je. Tu belum nak sambut baby lg, nk operate bagai, nak guna mesin scan je xreti. Haish...

Hunny Kitty said...

O&G HKL ramai je pakar.....

miszatie said...

ish pttnye kenalah buat btol2 kan..xpe2..sabar ye..>_<

http://miszatie.blogspot.com

Diyana Didie said...

alaa nape tak nak tunjuk muka...comellah perot kamu hehehe btw, kelakar lah doctor tu. ape kejadah tak reti scan? sian u smp saket perut kena tekan...huhuh saket tue....

ctmah said...

dear!sukenye tgk perut u..membolat dgn sehat kan :)
btol kot ckp u tu..doc tu gelabi kot ble tgk pompuan cantik terbaring dpn dia.hahaha

ReYNa said...

lama sgt tggu tu smpai 4 jam..dahla awk dh gi awal kan.ish2,kalo doc x tau scan tu mmg fail lah.,huhu

YanaHime said...

hehe! perut yg buncit tu laa comei...

(^-^) ieYoe (^-^) said...

pengalaman di wad O&G HSNZ dengan dr muda yang mengerikan... nasib bek my baby lam bump bump nie ok.. huh...

macam serik dah nak g sane~~

Fiza Zainol said...

nana comel la perut u...boleh i tergelak baca post u...mcm kelakar doktor tu taw..hosptl gov mmg gtu..lmbap,bad services n bagai la...sbar je la....dh 33 weeks u...bestnya..xlama dh nk deliver...

asha said...

entah2 dok baru..huhuhu

nana, nape nak cover pic tuh..comel jer lah asha tengok..