Monday, March 5, 2012

medela freestyle kini milikku

alhamdulillah tercapai gak hajat i nk beli breast pump idaman hati ni...bpump ni selamat sampai kat rumah i last week...actually i mula tahu pasal brand medela ni dari doctor, dia ckp medela is highly recommended...bila google product medela, byk la pulak choices kn??? of coz la i lebih tertarik pada medela freestyle...hehe...dlm set ni ada storage bag, cooler bag, 4 storage bottle, LCD display screen with battery & parts yg kecik2 tu utk hands free...

bila i baca blog org lain/ blogwalking/ search utk maklumat, ada jugak persoalan negatif tentang beli breast pump mahal2 ni, antaranya;

"knp beli mahal2, membazir je...baik simpan duit utk benda lain"

"aku pakai yg manual pon elok2 je susu keluar byk"

"yg murah2 pon boleh pakai bertahun la"

"knp beli awal sgt??? kalau susu takde nnti camne???"

"byk lagi brand lain yg lebih kurang camni"

jadi, sebelum org lain tanya/ajukan soalan camtu kat i, lebih baik i prepare jawapan tu awal2 okey....hehe

utk jawapan pertama:
i sikit pon TAK RASA MEMBAZIR beli medela fs ni coz breast pump ni utk i pakai jugak, bukannya beli utk buat perhiasan atau saja2 nak letak dlm almari kaca...i anggap benda ni satu investment yg berbaloi...lebih baik simpan duit utk benda lain??? contoh BENDA LAIN tu apa??? takkan kita nk cerita details kot yg kita ada buka asb utk baby, belikan insurans utk baby, bla bla bla *contoh sahaja*....betol tak??? hehe kalau mampu apa salahnya kan??? prinsip i senang je:
kalau i TAK dpt beli tu, means mmg BUKAN rezeki i or rezeki baby la...that's it!

utk jawapan kedua: betol, i tak nafikan ada org pakai manual pump elok je susu dia keluar byk...org dulu2 pon perah pakai tgn je (mermet)....owh, tapi jgn samakan kemahuan kita dgn kemahuan org lain...i sukakan & appreciate teknologi, so kalau ada duit lebih mmg i nak beli benda yg canggih2, yg styloo *ececeyy kononnye la*, dan paling penting benda tu menyenangkan i...takyah penat2 tgn i ni nk mengepam...masa pn blh jimat kot *KOT la*...sama jugak situasinya kalau kita ni peminat i phone or galaxy kn??? knp tak pakai je hp NOKIA tu??? hihi~

utk jawapan ketiga: konsepnya sama kalau u ols nk beli handbag...fungsi handbag tu utk letak barang2 kn??? knp beli handbag carlo rino instead of handbag pasar mlm??? knp ada yg sanggup beli handbag coach instead of handbag guess??? fungsi dh sama tp keinginan, kehendak & kemampuan tu yg membolehkan kita beli BRAND yg menjadi pujaan hati kita...tepuk dada, tanya selera, intai poket, baru beli!!! jgn sampai beli tu boleh buat kita bankrupt sudah la kn??? hehe ;p

utk jawapan keempat:
i sedaya upaya positifkan fikiran i supaya dpt fully breastfeed baby nanti...i beli awal tu tandanya i mmg ada semangat yg berkobar2 nk bagi baby i breast milk...mmg blh direct feed je waktu pantang tp i nak stat buat stock awal2 coz company bagi cuti 2 bulan bergaji je...soal ada susu ke takde nnti, tu belakang kira...doa je byk2 supaya Allah permudahkan niat suci kita ni...takmo terlalu narrow minded dlm soal ni...lagipon byk cara & supplement yg blh boost susu kita tu....blm cuba blm tahu kn??? dlm hal ni i lebih byk refer kat my mom coz dia ada 9 org anak & dia berjaya susukan anak2 dia...my mom cakap, time dia dulu mana ada pump yg canggih2 ni, my dad juz belikn manual pump je...my mom cakap lagi, if ada yg lebih bagus & menyenangkn, why not we try...

utk jawapan kelima: haaaaa yg ni mmg i terpaksa admit la....mmg byk brand lain kat pasaran yg function dia hampir sama dgn medela fs, yg bezanya mungkin freestyle je la...tp i dh berkenan & aim medela fs ni sejak preggy hari tu, so takleh nk kata apa la....kekekekeke ^_^

kesimpulannya, tak kesah la dgn cara apa pon yg kita pilih (nk direct feed ke, nk perah pakai tgn ke, nk pakai manual pump ke, nk pakai electrical pump ke) yg penting niat kita nak fully breastfeed baby tu ada...machine ni sebagai alat utk memudahkn kerja kita je...apa pon cara yg org lain pilih, sama2 kita support each other okey...bkn apa, sbb BARANG YG KITA RASA TERBAIK UTK KITA TAK SEMESTINYA TERBAIK UTK ORG LAIN...

****************************************
i beli breast pump ni kat sini : Nuriz Shar (BarangBabyMurah)

32 comments:

erin moshimoshi said...

betull sokong semua jawapan tu .. yg x blh bla nokia iphone n galaxy ehehhe

('',)pzAEdy~ said...

best3!!! and semoga ALLAH permudahkan niat suci u utk bf. yg pnting review pump nih bila da gunakan. hehehe. i mampu madela swing je...hehehe. tmpt yg u beli nih mmg murahkan medela dia. i byk tmpt dah survey.

LisaLisut said...

i setuju 200% with your points, titik. :D

Nadya Zahid said...

Nana-hoyeayyyyy..u nye dah sampai...i xsabar tunggu i punye..i pon harap2 dapat la i breastfeed dgn jayanye...n smoga susu i byk...

ctmah said...

kalau ada rezeki i pun nak BELI gak! semuanya utk anak2 kita jugak kan :)

maria fitria said...

opismate i pkai yg elektrik tu sng je.. sambil wat keje kat opis pun leh perah susu... so ade kelebihannye jugak kan.. :)

UyaRayza said...

LIKE!!! hehe...kalo asyik dgr ckp org mmg smpai bile2 x dpt ape yg berkenan di hati..boley heheh..nnti dh pregnant nk stat beli jugak sume..actually sbnrnye dh terpk nk beli skang tp amboi awal tul hahaha..belum pregnant dh smgt mcm mane hahaha

Asz Miza said...

yes betoll..semua org ada breast milk, cuma kalau kita dah set dalam kepala otak kkta yang negative je memang taknak keluar la susu tu...apa2 pun kena niat dari awal nak fully bf dr preggy lg..insyaallah Allah permudahkan segalanya. Pasal mahal ke murah, ikut kemampuan masing2 la kan. Kalau beli mahal2 sampai takde duit nk buat bnda lain, beli aje la yg murah. Yang penting hati ni dah niat nak bf. :)

LoVEaQshA said...

wah nana bestnya nana da bli..~tgn kt dada mta ke ats..*__*
wuhuhu xsbr nie zura pn nk gak tp ada jer hlgn kna tgu..
xkra mgu nie psti akn dptkn jgk..
Ala sume nie bgntung pd dri ktala kn,lau mpu apa slhnya blnja yg mhl ckit..
zura pn salu gak org ckp mcm nk blgak bli yg mhl tp pd zura sb ni ank 1st dan zura tgu lm xslh zura mlbur lbh ckit agpun bole gna lm kn..

CikPuan Fara said...

oh saya sukaa semua jawapan awk.. saya dah setkan mind nak breastfeeding baby dan kena pikir positif je kalau ada mulut2 l*ngkang nak pertikaikan hikhiks ;)

veesakura said...

nana, i jeles nihhhhh! i pon nak cari medela. cuma tgh pikir nak amek fs or citystyle. erm..eh, u bli kat fb, camne ngan warranty ek?

e k i n ♥ y u s r i said...

wah,syoknyee

thisisfarhana said...

haa ah. betul tu. it's a matter of preference kan. kalau mampu y not! hehe. jelessssss! :P

chibimaruko said...

nana, saya sgt setuju dgn jwpn nana..terpulang kepada kemampuan dan citarasa individu itu..

aTy _faRed~ said...

nana..jawapan simple dan terus terang tuk org2 macam tu..'biar ar..dah ai mampu kan'[teringin nak jawap macam tu]..;p heheh..betul kan..ape pon..same2 kite positif supaye kite mampu menyusukan sepenuh nyer anak kite nanti...insyaallah....:)

Diyana Didie said...

wahhh sudah beli. best best hehe funny lah jawapan you ni. apa pon, tak perlulah risau hal respon org dgn apa yg u nak beli. duit u kan, bukan amek duit dier org kan...mmg bab bab gini mmg akan terdgr suara suara sedemikian rupa. kalau me, me senyum je balek tak perlu argue. ;)

**kami~nak~tawen** said...

besnye...anis pun tingin nk beli yg nih..tp wat ms skg xberkemampuan lg..insyallah..ada rezeki lbh nak beli jugak.. :))

MiSS NaDieYA said...

betul..kita beli ikot kemampuan kita..kalo I mampu, I pon akan beli freestyle ni sebab investment y bgs =)

adlyn833 said...

nana,bestnya dah beli fs.biarkan je org nak cakap.anggap je makhluk2 tu dengki.hahahah..semoga kita dpt breastfeed anak kita,k

ReYNa said...

bestnya dah beli!if i mammpu nk buy gak itu fs.tgh kire2 nih.setuju sgt ngan quote last sekali tu.

Anonymous said...

i heart ur answer!!! haha..all this while i just tell people..i really appreciate my breast..so i want freestyle..hahaha..

CikNaa said...

syok nya.. tak sabar nak pump susu. hihi :)

ciNDerella stRikEr said...

sangat cemburu... hehehe. best la. Nad hanya mampu S3 je. terus bersemangat fully bf baby nnt ye. cayo2

iedchan said...

wahh..i ske blog u byk tips pasal baby tau...hehe nnt kalo da ade baby kene baca blog u selalu..:P

Atiqah Ahmad said...

nana, kalau nak perbanyakkan susu ibu, ada zikir and doa yang boleh diamalkan. u try search on internet. akak kat opis i mmg amalkan zikir dan doa tu dari mengandung lagi.

Renee Meow said...

weeee dah lama xsinggah blog nana..suka baca pasal baby preps ni..byk info yg nana share.. me luv it! :D

Liyana said...

betul2, setuju 100% :D

sy nt beli spectra je kot, huhu

Nadiah said...

bestnya..utk second baby mmg akan beli..takpe la paka duit sendiri pun....

Nadiah said...

berapa ye harga dia?

mizzura said...

sokong nana...jgn stress psl apa org len ckp...nnt effect bf plak...lain org lain citarasa kn...smla mcm beli kereta..kalo mmpu beli city vios ade jgk yg still nk pki myvi...mstila msg2 ada citarasa dn sbb msg2...kannnnn...

Schaz said...

i suka semua jwpan u..=) kdang2 org ni suka sgt mempersoalkan pilihan kita..sedangkan disebalik tindakan kita, kita dah fikir semasak-masaknya utk dpt yg terbaik..=)

jannah said...

Saya pun tgh set mind nak breast feed anak. Survey best price utk medela fs.

Kalau tgh cari supplement jom jenguk blog saya.