Wednesday, March 7, 2012

Pubic/Pelvic Pain Semasa Hamil

dah dekat 3 minggu kot bahagian pubic/pelvic i sakit...sakit tu sgt2 terasa bila nak bgn dari duduk & bila tido...mlm2 kalau nk bangun buang air je, mesti sakit giler nak bgn dari katil...rasa ngilu sgt2, hanya Allah je la yg tahu...ada jugak terfikir "eh, ke nk beranak dah ni?" cuak pon ada tp bila tanya kat doc & org mengandung, semuanya ckp normal je rasa sakit camtu bila dh masuk 3rd trimester...

so i pon google la utk dapatkn maklumat...pubic/pelvic pain ni jugak dikenali sebagai pubic symphysis diastasis (SPD)...dia terjadi disebabkan oleh kelonggaran ligamen pada pelvik/sendi di kawasan kemaluan...puncanya adalah disebabkn oleh hormon relaxin yg melembutkan sendi2 tersebut...secara umum, SPD ni sebenarnya memudahkan proses utk bersalin nanti...

kalau org kita cakap, kepala baby tu dh ke bawah & menekan bahagian pelvik...

antara simptom2 SPD:
(1) sakit belakang, sakit pinggul
(2) rasa ngilu di kawasan kemaluan
(3) sakit peha/kaki terutama bila berjalan, turun naik tangga atau bergerak atas katil
(4) sakit yg teruk pada waktu malam

cara mengurangkan kesakitan:
(1) bykkn berseman (senaman yg sesuai utk ibu mengandung)
(2) sewaktu duduk, pastikan kedua2 kaki rapat & tidak tergantung (kaki kena lurus pijak lantai)
(3) elakkan berdiri terlalu lama

sumber:
(1) http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/antenatalhealth/physicalhealth/pelvicpain/
(2) http://www.whattoexpect.com/pregnancy/ask-heidi/pelvic-pain.aspx
(3) http://pregnancy.about.com/od/symptomsofpregnancy/a/pubicbonepain.htm


**kalau ada doktor yg comment ni, mesti lg best...supaya lebih jelas...hihi

(yeayyyy weekend ni insyaAllah nk pegi expo kat midvalley pulak ^_^)

44 comments:

Liyana said...

blm rase lg... tp skt pinggang, belakang, pinggul tu adalah SELALU, hoho

asha said...

alaaa..kesiannyer kat mummy ni
sabar yer nana, memang normal lah tu..sabar yer dear.n take care

LoVEaQshA said...

samala nana,i pn da mla rs skt sume tue..~
nti mgu dpn chckup nk tny docla..(^_^)

Mrs Azhar said...

sama la dgn i, masuk 28 minggu dah mula rasa. and ada jugk tepikir xkn nak beranak dah. hehe anak 1st kan xde experience lg.. anyway thanks for ur info!

CikNaa said...

uishh.. msuk 7bulan ritu dah mula rase. skrg makin kuat sakit nye tu terutama bl nak bangun, nak turun dari katil, n nk mula berjalan.. fuh! tak tergambar la sakit nye..

n0rraslida alias said...

sabar yew nana......insyallh sume tue akk jd moment terindah!

Cik Puan Mimi said...

Nana. Mimi slalu kaki tergantung. Pastu malam2 mula la lenguh sini lenguh sana. Huk3

Asz Miza said...

Nana kalau 1st trimester ada tak rasa macam tu? I slalu sakit belakang+pinggul. Lepas tu kalau nak bangun pun macam kadang2 sakit+ngilu. Risau pulak since i pn jauh lg nak sampai 3rd trimester. Nana i g Jumaat during lunch and insyaallah Sabtu..Kalau ada rezeki boleh jumpa! :)

PUAN THALHA : said...

huhu. same lah! kite pun dah masuk 3rd trimester memang rasa sakit belakang tu bahagian punggung. kalau nak bangun dari tido lagi la..aduh. sabar je la kan..:)

Cheyan said...

Nana, I pun dah rase sakit-sakit tu..rasa kurang selesa dah ni..jalan jauh dah lenguh, tido dah tak lena sangat..

veesakura said...

jumpa weeknd ni kat mid jugakk! hehe. rasanya i akan p ari sabtu kot. ooo, sakit2 tu biase ek? i slalu sakit kat paha bila drive banyak sangat. tambah2 kaki kiri. dengan asyik lenguh.. huhuhu

cikpingu said...

kite ade rse sakit kt prut n ke area tundun 2.. huhu.. nk dekat bsalin kah??

Shakina Farhan said...

org cakap 1st tri time muntah&alah, 2nd tri time honeymoon, 3rd tri time sakit2..huhu..semoga semuanye selamat..amin..blog nana mmg akan jd blog rujukan kina sbb byk info ttg ibu mengandung..thanks nana!

fatihiah said...

huuuuuuuuuuuuuu~~~~~
itulah yg Fati tgh rasa sekarang!
thanks for the info!

Cik Lijah said...

huu....org dr 1st trimester da sakit2 begitu......

sabor jela kan nana....tp boleh kurangkan sakit tu if kite buat minor exercise for preggy lady tau....

lgpon elok nak bersalin nanti...insyaallah senang gitu.....

ReYNa said...

sy selalu sakit kat kaki bila bgn tido.huhu.sakit pinggul pon br nk start.tp kaki la x tahan.

nurulathiqahbaharudin said...

ololo..atie x pandai but ill pray all safe tau!!..

http://miszatie.blogspot.com

aTy _faRed~ said...

nana..same ar...!!! ai pon dah start rs semua tu..lagi2 simptom2 tu semua..memang sebijik...sekarang baru ai paham kenape..selame ni ai pikir2 ikut logik otak ai jer..heheh..mekaseh share info..:)

ctmah said...

nana xyah stress sgt tau..hopefully semuanya OK..kt expo mid tu jgn jln laju2 k :D

Hana Soffelia said...

Owh.. akan rasa mcm tu ye. I baru 5 month, tak rasa apa-apa lglh so far. Now tgh bergembira sbb baru hbs alahan and baru start rasa baby bergerak. Sgt bahagia. hehe

mizzura said...

Semakn bc blog nana rs mcm nk preggie plak :-)

Schaz said...

eh, kl i pun rasa lbh kurang camni masa period tiap2 bln camne..? adakah i normal...?

.:Mama Dhia:. said...

sejak ari khamis lepas alami sakit cam tu..risau gak.. baby baru 6 bulan..thanks nana 4 dis info..lega skit ati ni..

Mimy Hamid said...

yes dear kena byk bersenam...saya dulu smpi terkencing kerap sbb baby menekan

Cik Norfa said...

hai...first time singgah ni.
sebenarya duk search kat internet pasal sakit2 tulang pelvik ni. ingatkan rasa sakit tu tak normal. tapi dah bca kat web mmg sakit tu ada rasa ye..

saya first time peknen kan, jd risau bila time baring nak pusing kiri kanan, nak bangun pun punya la sakit...now me 37w. hopefully, smuanya baik smp kelahiran nnti.. thanks for the info. :)

cinta illahi said...

TGH MERASAI NYA NI... SAKITNYA TUHAN AJE YG TAHU... X TERTANGGUNG RS.. BARU 36WEEKS...

Anonymous said...

Sedang melalui nya...sakit..ngeri..aduh...masa pregnant first baby x pulak rasa cam ni...steady ja..yg second ni btoi2 mencabar...hope semua berjalan lancar..now baru 34 weeks..

Yatie Mustaffa WNH said...

i rase same cm ape yg u ckp ni. sakit dua2 belah kaki truk gak huhu sok kne tnye gynae gak nape leh jd camni. start dari minggu ke19 lgi i dah rase camni. skrg mggu ke 23 lgi truk rse huhuhu

Hartini said...

Bebaru ni, sy p kursus di langkawi..naik turun bor. Sebelum ni ayah buat kenduri di kg..baby baru 24 minggu. balik je langkawi tetiba, xleh jalan..sakit sesangat. p jmpa Dr, dia ckp sakit tulang tundun. Mmg xdak ubat. rest jer. dh 4 hari still sakit. actually ni anak ke-3. anak2 sblum ni 7 bln baru sakit..dh call bidan kg, dia pn ckp perkara sama.xdak ubat.mmg sakit yg amat. sakit nk bersalin ok lg kot sbb lepas beranak dh lega..anyway dok cr gal info ..so TQ bg info. adala mta ustaz buat air tawar. Emm, mcm2 dugaan pegnen ni. moga2 kesakitan tu Allah hapuskan dosa kita. Sbb tu pompuan kalu mati sbb beranak, kira mati syahid..moga Allah bg kekutan kat kita

Fakhirah Yusof said...

Hmm.. rupanya kes sakit Kat bawah ni symptom yang biasa tuk ibu hamil.. saya ni 1st pregnancy.. ingatkan sakit ni luarbiasa.. masuk minggu ke30 dah mula sakit. terutama lepas bgn tdur. Take time nak stabil berdiri.. Jalanpun terkengkang2 sebab tak boleh nak angkat kaki tinggi2.. skrg, masuk minggu ke33.. start sakit Kat ari2 plak.. lagi sakit.. tak tau nak gambarkan camne.. di harapkan semua ni pengalaman indah bg ibu mengandung.. bersabar dan berehat.. semoga kita selamat melahirkan sehingga cukup masanya.. amin..

Anonymous said...

Tq 4 info. Sy bru 23 weeks dah mula sakit... Yg sulung x der rase tp yg kedua mmg mencabar. Moga allah ampun semua silap ibu2 hamil dengan cara nie.

Anonymous said...

sekarang saya dh masuk 36 minggu dan mengalami SPD nie..mmg sakit sgt2..nk g bekerja pun x larat.Allah je yang tahu mcm mane azabnya rasa bila nk tido.

Anonymous said...

Tetbe bgun nak buang air rase ngilu sgt kt ari2 n kmaluan...np eak?tu tanda spd ke?sy skng bru gnap msk 30w.sktnya tuhan jela taw..ase nk nges sorg2.tkotla np skt cm2

Anonymous said...

owh normal ker sakit mcm tu... saya dah 37 week... mmg x tahan rasa...jln terkangkang2...allah jer yg tau

Pn Mardhiah said...

Sy pun sama..1st baby x de pn..tp time mlm mmg suka krem kaki.2nd ni x krem kaki tp tukar sakit kt tulang tundun tu.. Tmbh lg keputihan sejak 3 minggu.mkn pantang x mkn sejuk2 tp jd jg.search kt google tu normal.stp hr salin seluar kecik 4-5x..

Sape2 nk dapatkn akar siti fatimah utk selusuh bersalin tu blh sms sy 0194344930.ori dr mekah.tq.tumpng myelit ye admin.

Anonymous said...

Tu mcm tanda kencing kotor..check ye

Anonymous said...

wah rpenye ni perkare biase eh..ank 1st xde pn rse sakit gini.. ad rase tp da nK dekat bsalin..ni bru nk msuk 18w da rse..smp waktu bsLin ke sakit ni ekk..xde care ke nak kurang kan..

Anonymous said...

Sy bru nk msk 3 bln.tp da rasa ngilu kt punggung.mmg normal ke.

Anonymous said...

Normal rupanye. Sy dh risau sgt ni sbb igt dh nk bsalin. Huhu~baru 3 hari sakit cmni. Skrg sy dh 36w++. Sakit sgt smpai sy nanges ble ssh nk bgerak.

Hasliza Mansor said...

Sy smpai naek rungsing bila sakit yg saya raser tp kwn2 yg berpengalaman x pnh raser...

Sakit dia ganta ALlah yg tahu...ngilu dia...

Tapi kat sini saya nk kongsi sedikit senaman utk mengurangkan ngilu ketika nk bgun atau bergerak..

1.ketika baring terlentang... naekkan kaki paras lutut...kemudian cuba tolakkan punggung ke ats secara perlahan2..ulang beberapa saat...buatlah senaman ni sebelom melakukan pergerakkan ke kerja..

Bg yg raser sakit kaki yg teramat atau lenguh2 kaki..disebabkan berdiri terlalu kama atau bnyk berjln...

2.rapatkan punggung ke dinding..naekkan kedua2 kaki keatas arah dinding bertahan beberapa saat.dan ulang beberapa kali...

Hasliza Mansor said...

Sy smpai naek rungsing bila sakit yg saya raser tp kwn2 yg berpengalaman x pnh raser...

Sakit dia ganta ALlah yg tahu...ngilu dia...

Tapi kat sini saya nk kongsi sedikit senaman utk mengurangkan ngilu ketika nk bgun atau bergerak..

1.ketika baring terlentang... naekkan kaki paras lutut...kemudian cuba tolakkan punggung ke ats secara perlahan2..ulang beberapa saat...buatlah senaman ni sebelom melakukan pergerakkan ke kerja..

Bg yg raser sakit kaki yg teramat atau lenguh2 kaki..disebabkan berdiri terlalu kama atau bnyk berjln...

2.rapatkan punggung ke dinding..naekkan kedua2 kaki keatas arah dinding bertahan beberapa saat.dan ulang beberapa kali...

Anonymous said...

Sakit tu tuhan je yang tahu. Skrg dah 39week. Pape pun lagi seminggu je tunggu little princess ni keluar.. excited first baby ni tp takut pun ada :))

Anonymous said...

Sy dah msuk 8bln..sakit bahagian tulang kmaluan tu hanya Tuhan yg tau..

Anonymous said...

Sya pn sma skrg dh msk 8bln dh.aduh sakit sgt..rasa nk menangis berteriak je..sebab nie la yg first rasa skt sampai ssh nk gerak. ��