Thursday, March 1, 2012

Tersentap~

apa perasaan korang kalau ada orang cakap long distance marriage (LDM) ni sebenarnya hubby tak sayang kat kita??? rasa nak nangis puas2 kan??? ya Allah, tengah2 pregnant ni denga benda camni pulak...memang terasa sgt2 la...

hubby kerja bukan saja2 nak enjoy tapi nak cari nafkah...ingat dia suka ke tinggalkan bini dia yg tgh sarat pregnant ni & terpaksa tinggalkan hobi dia utk pergi gym??? sebulan balik dari laut mmg obvious badan hubby susut sket & i tahu dia sendiri tak suka dgn keadaan dia yg camtu...ingt best ke makan masakan org lain??? ingt best ke susah nak contact sbb hp pon xleh bawak pegi sana??? ingt best ke kerja tak tentu masa siang mlm??? ingt best ke tido bkn atas katil sendiri???

layak ke dgn pengorbanan seorang suami yg camtu, ada yg cakap suami tak sayang kita??? takde siapa yg suka LDM kan??? tp apakan daya, buat masa ni hanya LDM yg terbaik utk kami...insyaAllah ada rezeki kerja yg lebih bagus nanti, confirm kitorang takkan LDM dah...

plzz bagi i moral support...bkn lg menyedihkan i dgn cakap camtu ;(


**seriously i miss my hubby damn much!!!

46 comments:

erin moshimoshi said...

tersentuh erin tgk keadaan sis ..sedih kan sis .. sis jgn la sedih ..plz la sis pikir kan beby yang giat mmbesar ... xkan sis nak anak murung dlm tu .. kalau tahu daddy dye msti sayu kan .. xtenang hubby sis nak wat kerja :) smile ok sis .. kite rakan blogger n NCOL sntiasa ade kan sis

('',)pzAEdy~ said...

i pun rasa ape yg u rasa, tp think positive. hanya kite yang kenal pasangan kite. kalo x kenal x kan nak kawen kan. so nana, b strong!! jgn peduli ape org cakap. and anggap je la, itu adelah kelemahan manusia disekeliling kite. mulut manusia mna kite boleh bentikan. juz masukkan telinga kiri n keluarkan balik.jgn simpan2 dahh.dan yg peling penting, suami kite cari nafkah yang halal.kite kena redha dan sentiasa berdoa. dah2!! x moh sedih2, nnt baby masham je tau. say cheeseeeeeeeeeeee....

e k i n ♥ y u s r i said...

relex nana...kuatkan semangat.....cian baby dlm pewot tue....klu suami nana x sygkan nana,xkan die bg zuriat dlm pewot nana tue....tuekan sbg peneman dan pengganti suami nana smentara suami nana crik rezeki....biarkan ape org nak kate...biaselah mulut mnusia....dorg x rs ape yg kte rs....

CikPuan Fara said...

sedihh baca entry ni. sis pun penah LDM, sedih mmg sedih tp bertambah sedih bila org keep asking cm kita nak sgt dok jauh2. take care ye sis. xmo sedih2. kesian bby..

Shakina Farhan said...

sabar ye nana..tak patut la cakap tak syg bini..kalau suami yg tak berkeje & bagi bini tanggung tu baru betul xsyg bini..yg penting nana kesayangan semua orang..

Mrs Azhar said...

nana, jgn pedulikan langsung ckp2 bodoh org yg x memahami keadaan org lain tu. ckp mmg senang. org yg pernah mengalami je yg tau. wani dulu pun ada jugk yg ckp2 ngarut. ada ke ckp hubby duduk jauh2 ni xleh caye sgt, nnt dia cari pempuan lain! jgn emosi sgt ye dear.. abaikan lah benda2 yg x mendatangkan faedah tu. wani dah rasa mcm2 dh.. yg penting kita n hubby saling percaya. insyaAllah..

nida-razak said...

Damn that person!!rasa nk mencarut je kt org tu..xtau perasaan LDM ni jgn la sebarang ckp.sabar nana..jarak jauh bknla penghalang kasih syg,tp lg erat dgn kasih syg..rindu tu lebih,jd bila jumpa,susah nk bergaduh,makin mesra n kasih sbb setiap detik tu sangat2 di hargai..i think da person just getting jealous with u nana..sabar ye nana..

Mr & Mrs Chenta to be said...

nana.. be strong.. mmg sedih bile ade orang yg sesedap mulut je nk cko mcm tu.. apa2 pun, mintak kekuatan dr Allah.. take care mummy.. =)

LittleSunshine said...

sabar ye nana..pedulikan org ckp mcm tu..walaupun i x LDM..tp husband sll outsation 2-3 hari pun i terasa sunyi bila xde di sisi..nsb baik u ngn family..ok mom 2 be..abaikan mereka2 itu ya..be strong..we always support u

Damiya Ahmad said...

nana, 1st tg org yg becakap 2 xkene dekat batang hidung dia...2nd, die becakap tanpa akal yg tuhan bg, 3rd,org 2 mmg bodoh sbb suke2 jek die cakap cam 2...cam ni darling,u abaikan je die,asalkan u cukup makan,pakai and u xmintak die bg duit kat u dah la...dah pregnant pun u...ape kejadahnya husband u x syg u, tgk diri u la..dah preggy..common syg,wake up...come to me bebeh,meh hugs ckit....iieyahhhh....

natrah jaafar said...

x baik nye org yg berkata begitu...tah2 die yg mcm tu then nak babit kan semua org yg LDM...abaikan aje..yg penting kite tau situasi kite & kite tahu husben kite saygggggg kat kite...jgn sedih2 nanti baby pon sedih :)

Noor Adila said...

sabo je la nana.. ramai je yg LDM..
dila pn same LDM.. hanya org2 LDM je paham.. xyah pk sngt ape org ckp..
dia jeles la tu...hihihii
jaga diri n baby baik2 ^^

puan azie said...

sapa yg ckp tu..huhu kite srupa nana. kdg2 tu tersentap gak. ada sorang member tu kawen lebeh kurg sama dgn azie tp dia ari2 leh pelok2 cium2 hsband dia brbanding dgn kita yg ldm ni.. pas tu saja nak bg panas kita updet aktiviti dia buat dgn hubby dia kt pesbuk. tapi ade aku kesah hahaha

♥ Elin ♥ said...

sabar lah...
mungkin ada hikmah disebaliknya.

feddulikkk apa org nak kata k.

jgn stress..

ibuhebat said...

Sabar ya nana.. jangan sedih2.. nanti baby pun turut sedih. take care :)

hana yoriee said...

Nana, u have to be strong for ur lil ones. Pedulikan cakap2 org. Hana pun dulu husben keje laut. Lagi la sakit je telinga ni ckp org keje laut tu nanti jmp perempuan lain la ape la..pedih je dgr masa tu!! ape yg blh kita buat pun juz doa je la byk2. nak tutup mulut org ni mmg payah! Nana sabar and doa je k? Doa ibu mengandung makbul..insyaAllah =)

malynd_anggun said...

sape yg ckp cmtu kt u nana? meh i CILI molot dia!x syg mulot la tuh! i emo juge dgr org kate cenggitu...sbb i sekapal ngn u...LDM juge...jgn dgr ckp org tuh k nana..yg penting kte tau tgjwb masing2 laki bini, ade hkmh disebalik nih sume..u jgn riso k dear..ramai lg yg di luar sana sekapal dgn kte...u r not alone dear..

Nadiah said...

sabar ye..nnti effect kat baby...apa-apa pun kita tahu suami kita mcm mana kan..yakin pada diri n jgn cepat melatah ye...sabar bebanyak..ALLAH bersama org yg teraniaya....=)

oshinz said...

sabar ya yunk.. mulut siapa yang puaka sangat tu. sebab suami sayang tu lah pergi gigih mencari nafkah. bukan duduk rumah goyang kaki. haih.. cakap tu fikir dulu. bukan main cakap je.

CikNaa said...

dem! hoho.. emosi pulak naa..
sebabnya naa pn LDR jugak dari kenal sampai la nak beranak anak sulung ni haa.. pedulikan org nak ckp apa nana.. janji, kite tau bahagia tetap milik kite even tak duduk sebumbung. bg ciknaa, jauh2, lg tambah mesra, lg kuat kasih syg tu.. kuat oke geng2 LDR..huhu..

S.n.Fariza said...

nana :)

x elok mulut yg ckp mcmtu. xkanlah hubby suka2 hati nk tinggalkan mcmtu. masing2 kena faham. lgpun dh kerja dia kan. biarlah org nk ckp apa. lgpun suami isteri je yg faham kan. :)

niain said...

be strong yea dear...org lain xfaham pe perasaan kita...kita je tau...buat xtau je pe org lain cakap...ok dear...

aNis LeMoN aBu said...

ok nana.

orang tu cakap cmtu tapi u lagi tau apa yang husband u rasa, kan?

so abaikan aje orang tu.

cheers~! :)

fira. said...

baik nana.. i support u.. meh sini i tepok kuat2 org yg ckp mcm tu.. *hiyark hiyark* <--- bunyik i tepuk..

dh2, xmo sentap2.. suami u sayang u.. gi ckp kt org tu, bak kate pepatah, sayang isteri tinggal2 kan, sayang anak tgn2 kn.. sedang kan nabi tggl kan bini.. ini kan kite yg nk carik rezeki.. hihihi..

Hunny Kitty said...

sabar nana.....manala tau nnt rejeki anak u hubby u dapat kije dekattt dekatttt ngan u....masa skang ni hv too tabah skit le. sapa kata hubby u tak sayang u?? dia sayang...kalao dia tak sayang dia tak de la p kije kan? kan? cheer up!!! insyaAllah ada yg manis menanti~

Anonymous said...

abaikan ape org cakap, sbb hanya org yg mengalami akn faham perasaan org LDR..kuatkan hati nana sbb kita lebih kenal pasangan kita lebih dr org lain..dun be sad yer dear, cheer up sbb u masih ade peneman dikala rindu :)

Fiza Zainol said...

sabar byk2 yer nana...org gitu abaikan jer... dia mna taw hubby syg ke x..dia tuh sape nk ckp mcm tuh... Semoga nana tabah lalui dugaan ni, jge baby u baik2 jer..xmo sedih2 or stress dah taw...

veesakura said...

sedih baca entry nana..sape la yang mulut jahat sangat tuh. p tanya dia, pernah rasa cili kena cili tak? suka2 jer ngata orang. ingat orang suka ke nak LDM? dah terpaksa, bukan suka2. abaikan orang camtuh, nana. tak bawak faedah..

alinaza said...

biarlah mereka nana..x penting pun..u know ur husband better..k..strong n tawakal..kt doa byk2 benda2 yg x elok djauhkn,,suami nana syg sgt kat nana,,klu x x susa payah dia cri rezeki nak tanggung u n ur baby..k..no more tears..smileeeee.. k.*hug2*

safiyyah osman said...

Nana..xyah ambik pusing dgn ckp2 org y jenis menjatuhkan kita..

Bodo ka apa suami xsyg klu LDM..suami mana xsayang isteri..suami mana xrisau kna tinggal isteri xleh kol..xleh teman isteri p checkup..

Tpi nak buat mcmna kan..keadaan xsebelah kita..sabar ok nana.

Xmao sedih2..mommy kena kuat sbb baby dlm perut perlukan mommy dia..stay strong.ok syg!

Xmao sedih2..
Kuat untuk baby ok.

Syg nana!jga diri baik2..kim salam dkat baby..xsabar mami piya nk jumpa dia:)..

Cik Zimie said...

nana!! i baru baca. saper yang cakap kat u tu, geramnya!! even i bukan ldr atau ldm, i pun rasa tak patut 'orang' tu cakap macam tu dekat u.kalau suami x sayang, takde dia nak kerja jauh2, cari duit halal, dah rezeki husben nana dekat situ, naper 'orang' tu nak pertikaikan?

i seriuosly tak paham apa kaitan antara suami tak sayang dgn kerja jauh2.geram! maaf i nak emo tetiba.u sabar banyak2 k.

Eliyana said...

adoi! ikut suka mulut saja ckp mcm tu...jgn amik port klu org ckp mcm ni...bukan kehendak kita & suami jadi mcm ni...org yg ckp tu mesti tak penah jd kat dia, klu jd mesti gabra satu badan sbb duk gayut kat laki sj...tabahkan hati, ok...jgn sedih2 sbb tak elok utk baby...LDM wives kena support each other

mizzura said...

Sabar nana...actually rmi je yg mcmtu..weekend hubby wifeykend hubby wifeykend hubby/wifey.insyaallah..lmbt laun..rezeki tu ada..araikan je apa ygrorg ckp..matahati tak sentiasa cerah...mntau turn hubby dia plak kn tukar kerja...brla dia tau...ada org rezeki dia lebih kt sini..ada org rezeki dia pd n bsyukur yg lain..tp yg dn bsmummy jgn sedih..mummy kn kuat dn tabah sbb nak lahirkan baby yg kuat n tabah juger... Chaiyok!!:-)yukurpntg kita bhagia dgn amummy kn kuat...nnt baby pun seorg yg tabah n kuat.. Chpa yg kita ada..

Anonymous said...

Sabar nana...actually rmi je yg mcmtu..weekend hubby wifey.insyaallah..lmbt laun..rezeki tu ada..abaikan je apa yg org ckp..matahari tak sentiasa cerah...mntau turn hubby dia plak kn tukar kerja...brla dia tau...ada org rezeki dia lebih kt sini..ada org rezeki dia pd yg lain..yg pntg kt bhgia dgn apa yg kita ada n bsyukur...mummy jgn sedih..mummy kn kuat dn tabah sbb nak lahirkan baby yg kuat n tabah juger... Chaiyok!!:-)

Asz Miza said...

Nana, org yg ckp cmtu sebenarnya tak faham dan tak tau langsung mcm mana rasanya kalau LDM. Mulut memang senang cakap itu ini, kang dah terkena kat diri sendiri baru tau. Sabar banyak2 Nana.

Liyana said...

sabar ye nana..kite pun ldm jgk, paham ape awk rase. pedulikan je ape org kate.. dorg x berada kt tpt kite, sbb tu blh ckp sesuka hati.. relax k, nt effect kt baby..

Miss Sunshine said...

Aduh!! Sentap jugak baca ni.. Mulut siapalah yang takde insurans cakap cmtu... Bukan sebab tak sayang bini lah.. Suami pergi kerja, cari nafkah utk anak bini, tu lah namanya sayang...
Sabar ye nana.. kita faham sangat perasaan nana tau.. kita melalui situasi yang sama.. Doa banyak2 nana... Semoga Allah kuatkan hati kita dan bagi kita kesabaran yang berpanjangan...

izla said...

jangan sedih2..bagi i, LDM la yang buat satu2 pasangan tu rindu-rinduan dan appreciate waktu2 bersama.
trust me!!

cha said...

jgn sedih sedih u. yg penting walaupun u dgn hubby jauh korang ada for each other ok :)

cikpingu said...

btl la.. ade org xphm ngn situasi kite kn.. ishh..
cm kite jgk.. hasben skrg duk kt srwk sorg2.. kite kt klang duk ngn mama sbb tggu nk bsalin.. pastu nk duk cni smpi raya n smbung lg smpi raya aji..xtau la kuat ke x... ikut ati nak g srwk lps raya pose nnt.. tp xtau la cmne.. sbb bby kcik lg nk naik flight.. huhu..

bole plk ade org ckp cmni ngn kite "laki ko xblek2 ke..sesuke je tggl bini" dlm ati ni tuhan je tau.. mlm2 nk tido mmg cmfirm2 la nangis.. tp xde la bgtau or cite kt hsben psl org ckp cmtu..xmo la die risaukn kite kt sni.. die dh la kt sne kje.. kang stress kje stress lg ngn keadaan bini die kt sni.. lg la.. ntah cmne..

tuk sis.. be strong.. :) wat2 cool jek.. smoge sihat2 sntiase..

mia-ina said...

tersentuh mia baca luahan hati nana ni...smpi mia menangis ....sbb mia pun pjj...sulit utk kte jg emosi time nagndung dan berpisah dgn suami...kuatkan smgt ye nana...

chibimaruko said...

sabar byk2 nana..jgn pedulikan ckp2 org lain..sbnyer ramai lg yg LDM..n lg lame plak tuh nk jumpe..sy pun dlm situasi yg same jugak..hubby keje kt offshore..so nk jumpe sgtlaa terhad..yg ptg our marriage is happily ever after..di berkati Allah SWT slalu...positive thinking ok!

asha said...

sabar jer nana
jgn pedulikan cakap2 org.
saya pon LDM jugak, tapi kita kena kuat.tempat rezeki kita berbeza-beza.yang penting doa kita dari jauh utuk our marriage.
positive k:

Hana Soffelia said...

Dear, kita sama. I pun duk jauh dgn hubby. Weekend je jumpa. Bla preggy ni memang rasa yg amat sgt. Tapi i kena kuatkan semangat demi baby. Nanti baby pun jd sdh. U pun kuat smngat ye.

Schaz said...

nana, jgn layan org camtu..i pun LDR..mmg byk org bg tekanan emosi camtu..kuatkan hati..suami yang mencari rezeki untuk isteri dpt pahala..u rindu kat suami sgt pun byk pahala dpt..u r not alone nana, he leaves u with the love inside ur womb..may Allah always be wif u darling!

mamamuhammad said...

salam..i pun LDM..now 5thn kawen..alhamdulillah ok..anak 1st i cek up ade la 2-3 kali hubby ikut..(pregnant)bila dah bersalin,cek up anak x pnh ada..ni dah 2nd baby dari awal pregnancies smpai cek up everything buat sndiri..LDM ke sebumbung ke suami sayang,tetap sayang.kadang yg duduk sebumbung tu la mcm2 kerenah..org yg ckp mcm tu sbnrnya dengki..trust me..i ni org ckp ape mmg sentap tp i pujuk hati..last2 dah terbiasa plak jauh2 ni..hihi