Wednesday, April 18, 2012

Cara Berpantang UMI

ehemmm...hari ni nak cerita sket cara berpantang my mom...my mom ni umo dah dekat 55thn & ada 9 org anak (i anak sulung)...dari muda sampai la skarang, mmg tak reti duk diam, suka bekerja...

i pernah tanya my mom camne nk berpantang & nak cari bidan utk berurut tp semuanya HAMPA coz my mom cakap dia tak pernah berpantang...ayoyooooo mommy!! dia cerita kat i, masa bersalinkan i pernah la dia urut skali tp lepas tu dia taknak dah coz bidan tu urut tak best...utk anak bongsu pon dia pernah urut skali tp lepas tu dia takmo dah berurut sbb bidan tu suka mengumpat org lain masa tengah massage...hahaha

pasal makanan pulak, semua benda dia makan...mkn pedas, mkn seafood, mkn je la apa2 pon mcm biasa asalkan jgn OVER...dia ckp org dlm pantang ni byk kena pakai tenaga & kadang2 selera makan tu naik mendadak kalau kita breastfeed baby...so no need jamu katanya~ tp ikan masin cicah dgn air lada hitam+bawang putih tu adalah makanan favourite dia time pantang sampai la skarang (my dad pon suka lauk ni)

pulak tu masa 5-6 hari lepas bersalin, dia dah stat drive pegi office sbb ada kerja nk kena settlekan...siap bawak baby tu...hebat tak?? haha...my dad siap bising2 lagi sbb risau...nak buat camne, my mom jenis workaholic...

so kalau sebut param, pilis, mandi herba, bertangkas, bertungku, etc2 memang dia tak amek port...tanya jugak camne nak sembuhkan luka dgn cpt, dia ckp juz cuci dgn air garam...nk badan wangi mandi dgn air limau nipis...hurmmm tu je la kot tips dia...

i pernah cakap dgn my mom camni "org cakap kalau kita ni tak berpantang, nnti bila tua badan sakit2...badan kan nk pakai lama"...my mom cakap tu terpulang la pada masing2 punya kepercayaan & pendapat...bagi dia, kalau setakat jaga masa berpantang je tapi lepas2 tu tak jaga, tak guna gak & akan sakit gak...apa yg penting katanya: jgn terlalu manjakan badan, jaga kesihatan sentiasa bukan masa pantang je, kena rajin bergerak/berpeluh & yg penting fikiran kena positif...kalau lepas pantang tak jaga semua tu, penyakit pon mudah datang & badan pon tak kurus jugak!!

bukan nk berlagak ke apa, tp syukur alhamdulillah pada usia mencecah 55thn, my mom masih lagi kuat, sihat, boleh lagi drive balik kampung selama 6-7jam perjalanan, masih lagi kurus walaupon perut nmpk buncit sket (hihi ampunnn umi, tp umi tetap lagi slim dari nana), telinga masih elok, tak nyanyok, dan masih lagi menguruskan bisnes...tp kalau esok lusa sakit tu, taktau nk cakap apa la kn sbb umur pon makin meningkat...tp kalau Allah terus kurniakan kesihatan tu, alhamdulillah la kn ^_^

oh yer...tp berbeza dgn i yg nak rasa susah-payah berpantang tu camne (saje nak amek feel mcm org lain)....sbb tu dlm entry sebelum ni macam2 i beli set utk berpantang....entah makan/buat ke tidak, taktau la...hahaha...saja nk menyusahkan diri & menyusahkan org lain time berpantang nanti...lalalala~

kesimpulannya, terpulang la pada diri masing2 nak berpantang ke tak (kaji badan sendiri camne sbb lain org lain ketahanan dia)...kalau taknak badan sakit2 masa tua nanti, lepas pantang tu jgn lupa jaga mkn & bersenam jugak tau...bukan buat time pantang je, lepas tu ke lauttt~ hihihi no offence k ^_^

16 comments:

Asz Miza said...

Memang cool habis la umi Nana ni..terbaik..Alhamdulillah masih sihat dan kuat bekerja. :) Depends on individu jugak kan.

Liyana said...

same la nana, sy pun nt berpantang mcm ala2 je kot sbb mak bukan berpantang sgt, erm

Mimy Hamid said...

masing masing kan...mak dan mak mertua sy pantang tegar..mak sy pernah ckp..klau rasa nak pantang...pantang dari mula anak pertama...kalau tak mmg badan sakit...kecuali kalau mmg tak proper pantang...badan imune ok la...but for me i like pantang..sbb body lost 15kg..kalau tak..hhmm tak tau la...badan rasa fresh best berpeluh...

Honey_dear said...

My mom pun pantang gitu-gitu je, sebab takde orang nak tlg jaga.
cuma satu je yg my mum memang jaga sangat-sangat, katanya, orang dalam pantang tak boleh makan makanan yang dimasak 2x,

contohnya, nasik semalam, panaskan balik. Nasi goreng (kan kene tanak, pastu goreng plak), camtu la.
Rationalnya buat camtu, tak sure plak.

Tapi alhamdulillah, umor pun dah 56, masih mampu mengajar lagi.

And one thing in common, mak kita pun kata jangan manjakan badan sangat.

Shakina Farhan said...

dapat bygkan akan berpantang cara mak nana..sbb mak kina pun xpantang2 ni..hehe..yg penting jgn manjakan badan kan..tp kl ade husband otometik buat2 manja mengade..:P

.:Mama Dhia:. said...

mak ai pun tak la jenis sangat strict mase berpantang.. (lucky me)..so mase jg ai berpantang, tak la 'itu tak leh ini tak leh'.. asalkan tak la melampau sangat & tau ape yg boleh & tak boleh..

Cheyan said...

Best2 mak si Nana ni..mak i masih lagi mengamalkan pantang-pantang ni..tp tak la hard core sgt, contoh dia tak pernah bertungku, just makan jamu.

Tapi skang ni dia dah tegur-tegur skit..I baru tau masa pregnen jangan makan Ikan keli and ikan pari..adeh..bole pulak kan..

BTW, berpantang ni pun macam nana kata la..it is up to u..nak ikut bole, tak nak pun ok..hehehe..

Miss Sunshine said...

Syoknya nana boleh tanya kat mak cmner nak pantang walaupun mak nana tak berpantang pun...
Mak kita kalau tanya pun dah tak boleh nak jawab.. hehe..
Tapi, rasanya mak pantang kot dulu...
sebab mak slim melim dan awet muda sampailah sebelum sakit...
hmm, tak tahu nanti nak pantang macam mana...

LisaLisut said...

yes u are true :)

III bDkNaKaL III said...

i sokong Ummi u la Nana!fikiran kne positif always...mse pantang je nk jage then lpas tu men bedal, tarakkk gunaaa lorrr

kayrul-shah said...

bestnya pantang macam umi nana..

mak kayrul memang betul2 pantang, mak mertua plak ala kadar jer

kayrul memang betul2 pantang sebab pernah terlanggar pantang, terus bentan..fobia plak bila nak langgar pantang

ctmah said...

wah..hebatla ur mom! :)

mia-ina said...

zmn sekarang mmg mummy kte byk berpntg cara moden...ada gak yg wat tp ikut ala yg termmpu..sbnrnya mia x sbr menanti nana bersalin dulu & tgk cara berpntang ni..blur juga buat 1 kali..rs nya juz nk amik 1 set jd la....tkt x terwat je...huhu

zurayusoff said...

hai nana
malu la nak cakap
tp...tp...masa dalam pantang dulu
i pernah minum air coke
ampunnnn....tak tahan weii

NORA said...

mak nora pun sama juga.. tak pantang sgt masa bersalin. kalau dia jaga, masa kakak bersalin, habis semua boleh makan... yang penting berkhasiat.. :-)

Hannah Johary said...

Kebetulan pula I pun baru tulis pasal pantang hari tu, and my mom pun tak pantang juga. Sama dengan your mom.

Guess what she says is true. Yang penting berfikiran positive. Yeahh! :D

P/S: All the best in your delivery. Semoga selamat semuanya nanti.