Tuesday, April 3, 2012

Check Up & Shopping Lagi

jumaat (30 mac 2012) : i pegi check up kat hospital al-farabi kuantan a.k.a MUIP...time tu dah 34w 2d...bila dah dekat nk beranak ni, of coz la kena pegi 2 minggu sekali kn??? Alhamdulillah, syukur sgt2 coz kepala baby dah ada kat bawah, sebelum ni breech...tp doctor pesan rajin2 cakap dgn baby supaya dia tak pusing balik..."anak mama ni anak yg baik, mesti dengar kata mama kn?" ^_^ 

percubaan kali ke-2 utk buat 4d scan gagal lagi! baby ni malu2 kucing tau, suka tutup muka dia, penat mama pujuk tapi dia ckp "surprise la mama, tak syok la kalau mama dah nampak muka baby awal2"...eh2 hebat kan baby i boleh bercakap??? kekekeke....takpe la, mama pasrah je & akan sabar menunggu sampai baby keluar *tp nampak jugak sipi2 pipi dia yg TEMBAM tu, ikot muka siapa la agaknya kn*

hasil check up:
  • berat turun 2 kg dlm masa seminggu (gara2 deman & cirit birit selama 4 hari)...alaaaa knp tak turun 10kg??? haha
  • sepanjang pregnant i dah gain 15kg *gulpp* harap2 la blh slim balik lps bersalin nnti (tapi i pernah slim ke sebelum ni??? hehe)
  • berat baby 2.4kg....doc ckp kalau dia keluar betol2 ikot EDD, maybe berat dia 3.4-3.8 kg
  • alhamdulillah kedudukan fibroid tak menghalang laluan baby...insyaAllah blh bersalin normal
  • HB: 13 (wow! peningkatan yg baik walaupon demam)
  • blood pressure OK
  • kedudukan rahim & air ketuban both OK (hubby selalu tersasul sebut air kumbahan...erkkk)

********************************************
okey, sebelum pegi hospital tu, i singgah dulu kat MANJAKU kuantan (dekat2 dgn east cost mall) utk beli barang baby sket2...tak byk pon yg dibeli coz semuanya almost complete ^_^

ni antara barang yg i beli...munchkin deluxe drying rack (RM 45.90) supaya mudah nk keringkan botol, puting & mcm2 lagi yg berkaitan dgn feeding...i nampak pureen liquid cleanser (RM 25.90) tu ada combo pack so i grab je la...boleh la cuci botol2 dgn yakin bila pakai liquid cleanser ni...hehe

ni pulak bath tub utk baby brand sweet cherry...i rasa ni bath tub paling murah yg i pernah jumpa, only RM 19.90...i saje amek kaler pink walaupon baby i nnti insyaAllah boy...belasah je la kan??? hehe

31 comments:

puan.mila said...

ala jeles nye tgk org beli brg baby..nak jugk :(

Nadya Zahid said...

heheeheh :) i pon bli drying rack munchkin :)

veesakura said...

nka buat camna, mama dia gila pink. hehe. u pon baby dah turun bawah? same la kite. pale baby dah engage, risau jer kalo beranak awal. harap2 ikut due date la. hehe. eh, turun banyak, doc tak bising ke?

Jan@Afzan said...

alhamdulillah, semuanya ok utk nana & baby..take care.

jelesnya bila orang membeli barang baby..huhu.

Shakina Farhan said...

murah jugak ek dkt manjaku tu..ade 2 tempat da bleh attack kt kuantan ni..manjaku & fabulous mom..

Cikpuan rara said...

baby segan kot nk tunjuk muka.hehehe

Mrs Azhar said...

ooo nana checkup kt farabi.. alhamdulillah semuanya ok. tp kalau nk turun 10kg tu tggu pas baby keluar la ye.. hehe. shopping lg u ye. i skrg kalau jeling2 brg baby pun hubby dh ckp, no no no. semua cukup dh. haha

LisaLisut said...

i frust terbeli bath tub extra rm10 dr u.haha.rm29.90.skali tgk Ikea punya pun rm19.90. damnnnnnnnnn. nyesal beli kt babyland.grrrr.takpelah dh beli dh pn.pasrah.(dlm hati rm10 tu bole buat makan sehari tauu ;p).berkira sungguh haha

aTy _faRed~ said...

HB u 13..!!waaahhh...betul2 memberansangkan...:) ai nyer dapat cecah 11 tu pon dah bersyukur sangat dah...huhu..:)

Hana Soffelia said...

Eh, u duk Kuantan rupanya. Samalah kita. Seriously baby bath tub tu murah gla. I pun nak g cari nanti. Blh bg lokasi yg btl2 x kat mana manjaku tu? I slalu pi ECM tp xpernah perasanlah manjaku.

.:Mama Dhia:. said...

jeles bile tengok org beli barang tuk baby..
kite ni bile nak komplete..
liquid cleanser tu memang dari dulu sampai sekarang pakai..utk cuci botol susu dhia..

nak tanye nana pakai confinement set ape ek?? masih belum beli lg..

Cheyan said...

Ok..bila nampak bath tub tu baru igt tak beli lagi..hehe..

Ok minggu ni planning nak cr toiletries, bath tub and clenser botol..

cikpuanputeri said...

hb put tadi check 13! hee.. manjaku best! banyak barang. kat kntn xpernah p lagi. tak sabar nak start membeli barang baby.. yey! baby nana nak kuar dah..moga dipermudahkan semua. amin....

makcik rokiah said...

seronok shopping tuk baby kans :)

Gadis said...

baby pemalu tu...
hihihi...

tu yg tutup muka...=)

FieZaLieSa said...

belasah je.dah mama nye minat pink..hehe..
alhamdulillah semua okeh..mmg berkesan klu ckp cm tu ngan baby..ramai jugak yg bg petua cam tu..

take care nana..=)

pizet said...

erk dah mahal ek drying rack tu..last time beli jj 39.90..tapi sungguh berguna..moga nanti mudah melahirkan dan mudah la sesi berpantang ya

Ihsan Arifin said...

haha pink ? mesti jambu gile anak laki akak nanti :)

Syima Syaz said...

haha nana, jgn risau la.baby u mesti extra cute2 la...mummy n daddy dia good looking kan...(kipas)

u nak turun 10 kg??? meh sini 10kg tu bagi i...jgn membazir...

hahahha kelakar la air kumbahan... hahahhaa....

ok..alhamdulillah baby mcm ok je.i plak excited.insyaallah u blh bersalin normal n kat tempat yg u nak tu k.sama2 kita doa,....

Mimy Hamid said...

banyak dah progessnya tu..Insya Allah dipermudahkan...dulu Fayel buat 4D pun sama..malu tak tunjuk muka..supriseee

ctmah said...

seriously nak tergelak la bila hubby u cakap air kumbahan..atoiii
takpe2..1st baby,mcm2 ragam.2nd, 3rd Insya Allah dah tau everything kan :)

Liyana said...

same la kite nana, bby tunjuk pp tembam, muke bulat n hidung besar die je, hoho

sy pun beli bath tub kaler pink gak.. sume barang2 bby kaler pinky peach, nsb la bby boy.. baju die je xde pinky2 (kot)... haha

Hanis said...

air kumbahan?? haha.. tp blh la jgk nk dikategirikan iar kumbahan (mmg nak buang pun kan) ceh.. hahaha

Hunny Kitty said...

baby pemalu la cos super comel ni nnt nih..hehehehe......semoga berjaya turun dengan perfect lepas bersalin nanti....for bby...dgr cakap ibu anda ye~

naney said...

bath tub sy beli kt tunas manja murah jugak hehehe..
anyway take care ye..mcm2 leh jd waktu sekrg ni..jgn lupa prepare brg2 bb n mummy siap2 dlm keta :)

naney said...

bath tub sy beli kt tunas manja murah jugak hehehe..
anyway take care ye..mcm2 leh jd waktu sekrg ni..jgn lupa prepare brg2 bb n mummy siap2 dlm keta :)

Cik Emie said...

hahahaha ok i gelak sakan hubby u sebut air kumbahan..funny! :)

bestnye nana, i blom shopping barang baby lg nih..xtau nk g terjah mane lg..tgok ur checklist sgtlah nk pengsan byk sgt haha :)

Lilhafizsukhri Shoppe said...

same goes to me here nana..belikan my hafiz bath tub pink..sbb mama addicted dgn pink!! huhu nnt nk g melawat baby boy la..dh deliver cepat updated k..kemaman tu duk kat ane?

Fai @ Fai Shaklee said...

alhamdulillah.. happy je bila tgk ibu mengandung ni sihat sampai saat melahirkan... fai doakan semoga semuanya selamat dan dipermudahkan ;)

(^-^) ieYoe (^-^) said...

waaa...bestnyer soping kan... e ade lagi sket barang dalam list blom beli...

ingat nak beli gak yang drying rack tu..tengah berpk-pk lagi nie..hehe

besen baby dah beli hari tu..RM18.90..yang termurah la kot jumpe setakat nie..dah tinggal satu tu, terus jea grab...

p/s : puan mila bleh la nak polo la kite soping barang baby nati..huhu :D

Hayati A.G said...

eh bath tube tu murahlah..nnti gi cari kat manjaku jugak lah...:-)

sy pun org kuantan jugak peace!:-)